Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-05-18 15:50

Hög motivationsnivå krävdes för att fälla Häglaredmasten

Ett studiebesök och enkelt penetrationstest av Häglaredsmasten ger vid handen att det krävdes hög till mycket hög motivationsnivå för att fälla masten. Det lär knappast handlat om ett "oskyldigt" pojkstreck, utan krävde planering och antagligen flera personer, samt kostsam utrustning och stor vana och fysik nog att röra sig med tung utrustning i oländig terräng utan upptäckt.
Sista och enda infarten till Häglaredmasten.
Jag föreläste för en av Borås Rotaryföreningar idag och passade därefter på att, medtagandes uppdragsanpassad utrustning, göra ett studiebesök och enkelt penetrationstest av Häglaredsmasten. Det senare misslyckades tack vare den numera enkla, men höjda säkerheten kring masten.

På avstånd har man inte riktigt förståelse för hur stor mast det här handlar om. Först när man är nära och ser de kvarvarande hundra metrarna förstår man hur hög masten egentligen var, samt de avstånd under medelsvåra terrängförhållanden (skog, mosse, kuperad till mycket kuperad terräng, dock finns stigar) som måste hanteras för att kunna fälla masten.
Resterna av Häglaredsmasten.
Jag kunde ganska omgående konstatera att de nya säkerhetsarrangemangen kring masten gjorde att ett penetrationstest misslyckades. Vi behöver inte gå in närmare på säkerhetsarrangemangen, men de angreppsvägar som beskrivs i detta inlägg fungerar inte längre. Är säkerheten motsvarande höjd på andra liknande master krävs mycket hög ambitionsnivå och flera personer (bl a för avledningsmanövrar) för att kunna komma åt en mast utan att myndigheterna (polisen) kan uppmärksammas på det hela. Att med maskinell utrustning lossa bultförbanden på en bevakad masts fundament utan upptäckt kan uteslutas helt. I fallet Häglared pågår dessutom omfattande röjningsarbete, vilket gör att det är en stor mängd personal närvarande.

Även om bloggen är grundlagsskyddad media registrerad hos Myndigheten för Radio & TV, så har jag inte presslegitimation och hade ingen lust att tjata in mig genom att hänvisa till allemansrätten eller fria medier, så jag skrotade de höga amibtionerna på att ta mig närmare.

Nedanstående är mina analyser. Det är en serie slutsatser utifrån insamlat data och observationer på plats. De behöver inte vara korrekta. De låter som konstateranden men slutsatserna nedan är hypoteser och möjligheter.

Häglaredsmasten ligger enskilt, med en enda tillfartsväg, som passerar ett boningshus. För att komma till tillfartsvägen måste man dessutom passera nära ett antal boningshus. Som boende på landet skulle misstänkta bilar ha hög sannolikhet att uppmärksammas. Dock lyckades de sk ungdomarna att penetrera anläggningen med den gamla säkerheten och filma sig själva klättrandes i masten.

Masten har fällts genom att bultförbanden på fästena för den översta sektionens vajrar på fundamenten längst bort från infartsvägen har lossats. Dessa är enligt uppgift åtdragna med tryckluftsutrustning (bedömt sannolikt en dieseldriven kompressorvagn) och inget man lossar för hand med ens en väldigt ambitiös rörtång. Speciellt inte 48 stycken dito. Att lossa dem är också förenat med livsfara. Det har sannolikt krävts maskinell utrustning att lossa bultarna.

Dådet har krävt rekognosering, planering, samarbete och hög motivationsnivå. Eller om man så vill ett kvalificerat angrepp. Jag bedömer att det ej handlar om ett "busigt pojkstreck". Vad den höga motivationsnivån består i kan man bara spekulera kring. Exempelvis ett antal samarbetande rättshaverister, ludditer, terrorister eller främmande makt. Någon som betalar. Eller möjligtvis en hög till mycket hög grad av masochism eller psykisk sjukdom.

Att fundamenten längst bort angripits beror på att de ligger längst bort från enskild civil bebyggelse, cirka 600 meter, samt är i den vanligaste vindriktningen och därmed störst möjlighet att fälla masten. Då maskinell utrustning sannolikt krävts vill man vara så långt bort som möjligt för att inte röja närvaro.

Angreppet har skett i följande steg.
 1. Rekognosering. Man måste ha besökt anläggningen i förväg för att fastställa nödvändig utrustning. Det är alltså inte något som skett spontant. Man vill inte släpa fel utrustning till platsen.
 2. Planering har skett. Lossning av bultar bör ske vid vindstilla, då när det endast är några bultar kvar hela fästningen kan ryckas loss vid en vindpust och rycka med hela eller kroppsdelar av gärningsmannen. Man har alltså behövt befinna sig i vänteläge i närområdet för att genomföra angreppet.
 3. Samarbete. Utrustning, t ex tryckluftsbehållare, eventuellt rent av motormaskiner, för uppgiften är skrymmande. I bästa fall behöver de släpas 150 meter, i värsta fall två kilometer i medelsvår terräng (grusväg följt av hårt kuperade stigar). Vill man inte bli upptäckt behöver man också någon som släpper av personalen, utrustning och eventuella stödfordon (cykel, fyrhjuling etc) för att inte lämna någon misstänkt bil synlig.
 4. Hög motivationsnivå för genomförande. Att släpa maskinell utrustning i terrängen och dessutom göra det dolt eller öppet i stulna Teracomuniformer kräver hög motivationsnivå. Även vänteläge för vindstilla kräver hög motivationsnivå.
Angreppsvägarna är följande
 1. Rakt in i anläggningen via infarten. Då risken att röjas kan anses vara hög, då man passerar rakt förbi boningshus måste detta skett med stulna Teracomuniformer och eventuellt ett Teracommålat fordon (lätt att ordna själv). Även om de klättrande ungdomarna inte hade detta, så hade de väldigt lite att förlora på att bli ertappade. På sin höjd avvisade från anläggningen. Att ertappas på anläggningen med sabotageutrustning gör att man inte vill bli ertappad och uniformer minskar risken för det rejält om grannarna ser angriparna köra upp mot masten.
 2. Bakvägen via grusväg och/eller stigar. Då når man det angripna fundamentet först. Grusvägen är spärrad med en bom och stigarna går ej att köra bil på (men väl fyrhjuling eller mountainbike). Tung utrustning behöver i så fall fraktas två kilometer utan bil, i uppförsbacke. Man vill inte heller lämna en bil synlig, och därför behöver man vara flera personer, där en agerar chaufför. Risken att fordonet upptäcks eller observeras är ändå hög, till extremt hög (baserat på att jag själv bor på landet och vet hur uppmärksam man är mot "skumma fordon" pga gårdsstölder mm), beroende på vilken väg man väljer att infiltrera in mot fundamentet.
 3. Rakt genom terrängen utan att följa stigar. Vi pratar om drygt 1.5 kilometer i kuperad terräng. I övrigt samma som 2. Detta kräver mycket hög vana vid att röra sig med tung utrustning i svår terräng. I princip militär eller blåljusvana, möjligen jägare på större jaktmarker (ni vet det där tionde passet från vägen i en passkedja på älgjakten) eller någon form av extremsportare. Nej, orienterare släpar inte på tung utrustning.
Ekvationen är att dolt angrepp kräver mycket hög fysisk arbetsinsats. Frågan är om angriparna prioriterat dolt angrepp eller högre grad av planering via uniformsstölden, med större risk för att röjas?

I samtliga fall bör man också släpa med sig utrustningen tillbaka. Om den nu inte lämnats på platsen och är en del av polisens tvärsäkra uttalanden om att detta är sabotage? I så fall har polisen goda möjligheter att säkra DNA och fingeravtryck, eller kan spåra utrustningen till inköpsställe. Med tanke på att angreppet ter sig kvalificierat verkar det underligt om utrustningen lämnats kvar på plats.

Min sammanlagda bedömning är att angreppet är kvalificerat och har krävt flera personer med hög motivationsnivå.

Kan tilläggas att Boråstidningens fotograf fått anstränga sig en del för att ta sina foton på betongfundamenten, om han inte släpptes genom avspärrningarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

109 kommentarer:

 1. Främmande makt hade inte besvärat sig med att släpa dit tung utrustning, utan helt sonika sprängt av vajern istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på om man vill ha omedelbar verkan eller kunna avlägsna sig från platsen i god tid innan.

   Radera
  2. Beror också på om det är ett "truppförsök" eller om man bara ville jävlas lite.

   Radera
 2. Om dom inte vill få det att se ut som någon annan gjort det förstås.

  SvaraRadera
 3. Hur kan du vara så säker på att det krävts tung utrustning. Jag har jobba med tågunderhåll - där har man en del rätt långa och feta fasta nycklar ... Tryckluft har man ju för att snabba upp montaget, inte för att åstadkomma höga moment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tryckluftsmaskiner går oftast att ställa in på ett visst max-moment också. Det är enklare att dra riktigt hårt för hand, något som alla bilägare vet.

   Radera
  2. Ähum, nej...
   En hjulmutter dras till ca 90 Nm.
   Försök dra 10 000 Nm för hand.

   Radera
  3. Tänkte precis påpeka samma. Angående hjulmutterjämförelsen så har du fel. Om du tar ett rör som förläggare för att öka åtdragningskraften kan du med lätthet dra sönder gängorna alternativt dra av bulten, det händer inte med en normal tryckluftsdriven mutterdragare. Säkert finns det jättekraftiga luftdrivna mutterdragare men jag har ingen erfarenhet av dem.

   Däremot finns det hyderualdrivna mutterdragare med väldigt mycket kraft i maxläget. Har själv dragit av bultar med storlek >50mm (skallen), visserligen anfrätta av ålder och rost, men ändå. Verktyget väger ca 10kg och ett portabelt hydeuralverk ca 200kg.

   Scenariot här är nog inget av det. Man har lossat muttrar en efter en med hjälp av en stor rörtång eller annan nyckel kanske med hjälp av ett rör för att öka kraften. När man lossat tillräckligt många vid ett fundament för att man ska märka att belastningen på de kvarvarande är stor ( trycket mot muttern lättar inte ens om den håller på att lämna bulten) går man över till nästa fundament.

   Planen har varit att se vad som händer och anpassa sig vartefter, det Ideala tänkta scenariot har nog varit att lämna masten i detta prekära läge och låta en vindpust fälla den. Om det gick vägen eller om någon fick bruna kalsonger när allt släppte vet bara förövarna.

   Radera
  4. För att förtydliga. "Maskinell utrustning" krävs endast för att underlätta lossandes av de sista muttrarna. Så länge resterande förband orkar hålla emot går det lätta att gänga av muttrarna så fort de släppt, kanske till och med med fingerkraft.

   Radera
  5. Instämmer för övrigt i "Min sammanlagda bedömning är att angreppet är kvalificerat och har krävt flera personer med hög motivationsnivå."

   Radera
  6. Nej, det behövs ingen maskinutrustning för att få till höga moment.
   Bifogad länk visar en momentomvandlare som klarar 4000 Nm.
   Fanns även en som klarar 5000 Nm på samma sida.
   http://www.toolstrading.se/momentomvandlare-165--4000-nm-p-22902-c-11748.aspx

   Radera
 4. Med tanke på att masten omslöt ett antal pojkar i övre tonåren för bara någon vecka sedan torde man kunna utgå från att det inte krävs mer än ett intresse för att ta sig in på området. Man kan ifs se klättrandet som Rek.
  Väntläge har heller inte intagits eftersom man inte är införstådd med risken för egen hälsa, alternativt inte förstår fysikens lagar bättre.
  Samarbete, ja. Man var flera.
  Motivationsnivå, relativt låg. Ett järnspett och en nyckel. Fyra ungdomar i tonåren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle knappast tro att ett gäng tonåringar gör sig så stort besvär; bara att skaffa sig en stor nyckel och ett spett är ju ett besvär i sig. Snarast är det en motiverad aktionsgrupp eller - hemska tanke - en främmande makt som ligger bakom. Skulle tro på det förstnämnda - men - ofta vill ju "gruppen" ha uppmärksamhet och ta på sig handlingen. Följer med spänt intresse vad komma skall...

   Radera
  2. Däremot bör väl polisen fråga ungdomarna om någon yttre influens (på nätet eller IRL) uppmanade dem att välja just den masten. Sekundär avledning kan föreligga. Om jag som ortsbo hade sett folk klättra där med några dagars mellanrum så skulle jag vid det andra tillfället troligen bara tänka "jaha, nu är det någon där och klättrar igen, ja-ja, det påverkade ju inte uppkopplingen förra gången..."

   Radera
 5. Sprängning hade varit för uppenbart gjord av mer kunniga personer, man lämnar utrymme för spekulationer genom att genomföra aktionen på mildare sätt.

  SvaraRadera
 6. Litar inte på att masten varit monterad rätt från början. Träffade på ett flertal terracom-arbetare i dagarna vilka jobbade med underhåll av en närliggande elcentral. Samtliga var gästarbetare, förmodligen från polen, så man kan ju undra vilken utbildningsnivå de besitter. Två av dem var även fågelskådare (som jag) och kunde lite svenska. De berättade att de gjorde omfattande kontroller på flera master och elcentraler sedan de påstådda sabotaget men att de inte hittat nått än. Förmodligen är det hela bara ett pojkstreck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordpolen eller Sydpolen? ;-P

   Radera
  2. Polen (versal) eller kanske Ryssland. Är inte så bra på språk.

   Radera
  3. Det syns väl på lacken annars?

   Radera
 7. Vad gäller utrustningen så undrar jag om inte en äldre handdragen mutterdragare för lastbilshjul borde räcka för att lossa bultarna. Kan ge >> 1000nm. Tidsödande och jobbigt och kräver säkert hög motivation men borde kunna hanteras och transporteras fram av en person med god fysik och hyfsad vana av att röra sig i obanad terräng. Alternativet att dra el eller släpa batterier måste vara värre.

  Hursomhelst ska det blir intressant att följa upplösningen av detta. Lokal person med samhällsundergrävande som hobby skulle jag gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som bytt däck vet ju hur man kan slå upp muttrar som sitter trögt.

   Radera
 8. Angående punkt 3 tycker jag du är lite väl selektiv. "Detta kräver mycket hög vana vid att röra sig med tung utrustning i svår terräng. I princip militär eller blåljusvana, möjligen jägare på större jaktmarker (ni vet det där tionde passet från vägen i en passkedja på älgjakten) eller någon form av extremsportare. Nej, orienterare släpar inte på tung utrustning."

  Vanliga scouter och andra typer av vandrare sysslar med detta. Några kilometer med packning behöver man knappast vara elitsoldat för att klara! ;-)

  SvaraRadera
 9. Om vi antar att det är ett kvalificerat angrepp med politiskt syfte så kan man ju fråga vem som tjänar på dådet.

  Första tanken blir väl Ryssarna, lite som en payback för melodifestivalen. Fast även en idiot kan ju räkna ut att det är ryssarna som blir de första utpekade, oavsett vem som faktiskt ligger bakom. Det betyder att den anti-ryska opinionen stärks och eftersom Sverige (och Finland) har börjat flörta än mer med NATO på sistone så kommer fler stödja ett framtida inträde i organisationen.

  Det är den politiska förgrening som ser positivt på ett fördjupat försvarsarbete med NATO som tjänar på händelsen och inte ryssarna.

  Ska jag dra mig på en gissning så tror jag att det är privatpersoner med politiskt motiv som ligger bakom händelsen. Kanske någon/några med militär eller blåljus bakgrund som du skriver. I vart fall tror jag att de som utfört dådet har gjort det med syftet att stärka den anti-ryska opinionen i Sverige. Inte tvärtom att någon gjort det i avskräckande syfte.

  SvaraRadera
 10. Är det verkligen så omöjligt att lossa de bultarna utan maskiner? En skiftnyckel/rörtång modell större, förlängt med ett metallrör, och 2-3 entusiastiska ungdomar som lägger kroppstyngden i andra änden bör ju kunna ge ett rejält vridmoment.

  SvaraRadera
 11. Man kan ha använt en hydraulisk bultsträckare som kan handpumpas. Relativt lätt att ta med, är tyst och klarar utan problem den typen av krafter som behövs. Ex på en sådan: http://www.powertools.se/hydraulik/hydrauliska-skruvspannarebultstrackare/

  SvaraRadera
 12. Att lossa muttrarna med handverktyg är ingen omöjlighet, förutom att det tar tid. Sedan är inte operationen direkt riskfri då spänningen i de andra två stagpunkterna förmodligen rycker omkull masten omgående så det gäller att hålla sig undan när den släpper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går ju inte att säga utan att veta storleken på bultarna.
   Diameter över ca 20 mm kan inte lossas för hand.

   Radera
  2. Vadå kan inte lossas för hand? Sätt ett 2 meter passande rör på en krafthylsa ska du få se på kraft nog att lossa betydligt större doningar än det.

   Radera
  3. M24, 24 mm tapp, dras till ca 1000 Nm. Lossmoment ca 2000 Nm. Krävs teoretiskt 2 m rör och 100 kg dragkraft. Fungerar garanterat inte.
   2 meters förlängare används till åtdragning med momentnyckel på lastbilshjul och busshjul. Dras till ca 600 Nm, och det går åt två personer för att manövrera förlängaren och hylsan effektivt.

   Radera
  4. Skärp dig. Flesta här klarar med benkraft dra 100 kg, är jag övertygad om. 2 man fixar det galant. Är dessutom bara lossningen som kräver den kraften. Du drar inte 2000Nm hela tiden.

   Radera
  5. För den delen, vänd på den och låt två man hoppa på röret. Använd två rör på ett T-handtag där ena hoppar och andra drar. Använder man hjärnan och är kreativ fixar man det, är jag säker på.

   Radera
  6. Tyvärr nej. :-)
   Börja med att sätt ett tvåmeters rör på en nycket och hoppa på det. Alldeles för glappt för att överföra kraften och röret kommer att böja sig, om det inte är modell grov lyktstolpe, och i så fall kommer den att vara för stor invändigt för att kunna dra nyckeln.
   . Och det är vid M24. Som sagt, upp till cirka m20 eller så går att få loss, sedan dubblas i stort sett nödvändig kraft för varje bultstorlek.

   Radera
  7. Och det är exakt därför jag skriver i andra inlägg att röret bör passa ganska perfekt på för att överföra kraften.

   Radera
  8. Varsågod kingen,
   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/facket-om-sabotaget-kravs-inga-specialverktyg

   Radera
 13. Självklart kan man lossa dessa muttrar utan tryckluft eller maskiner. Men det krävs nog en hyfsat lång förlängare och en del tålamod.
  Tycker man ser på bilderna http://www.bt.se/boras/bildbeviset-har-saknas-bultar-som-holl-uppe-masten/ att de "nedre" bultarna i varje förband har böjts. Antagligen för att de lossades sist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har troligen börjat från mitten och jobbat sig ut. När bultarna högst upp och längst ner återstått har man lossat bultarn högst upp, troligtvis med en hel del besvär utan tillgång till maskiner. När den sista övre bulten lossats har hela fästet vikt sig med den följd att de nedre bultarna böjts. Man har då gått vidare till nästa fundament och fortsatt så tills allt brakat eller tills att man bedömt att masten inte kan stå många timmar innan den faller av sig själv.

   Radera
  2. Med tanke på att det tydligen var näst intill vindstilla så kanske man fick bort bra många muttrar innan man lämnade, kanske till och med samtliga på ena sidan och ovan 100m.

   Radera
 14. Av bilderna får jag det till 42 bultar. När jag byter hjul på bilen så är det 20 bultar som skall av och 20 som skall på igen. Ungefär lika mycket jobb som de 42 bultarna som skall lossas.

  Brukar ta mig 20 -25 minuter.

  Jag har ett redigt spärrskaft som kan dra så bilen vill rulla iväg om jag inte säkrat den. Jag tror visst en pojkstreckskille kan ha gjort det. Man borde grilla klättrarna mer.

  SvaraRadera
 15. Det skall mycket till att hitta två grupper av gärningsmän på samma mast mitt i skogen inom loppet av några dagar. Klart det var någon av klättrarna eller åtminstone någon i gruppen kring dessa. Men med tanke på polisens inkompetensnivå är det väl fullt möjligt att de istället för att grilla de kriminella som faktiskt har rört sig kring masten i tidsmässigt samband med sabotaget (=klättrarna) ägnar sig åt att jaga inbillade ryssar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Inbillade", haha! Är du vänster, SD, psyops, foliehatt eller alla fyra på samma gång?

   Radera
  2. Är du en rolig sketch i varan-tv och ett tråkigt alias på samma gång?

   Radera
 16. På fartygsmaskiner drar man t.ex toppbultar med hydraulverktyg...
  Du skruvar en hydraulkolv över muttern på bulten som du sedan pressar med till korrekt antal bar för att för hand dra fast muttern. När du släpper trycket och avlastar bulten sitter då muttern där i korrekt spänn. Antar det är liknande utrustning dom använder för att fästa dessa muttrar. Då krävs en hydraulpump som lätt bärs i ena handen... Alternativt är det t.ex M50-muttrar som du utan problem kan lossa med slagnyckel/slägga eller med ett lagom avvägt stålrör som förlängare om det är vanliga sexkantsmuttrar.
  Bör inte krävas kompressorer och annat otympligt för att lossa dessa bultar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är mindre doningar än M50. om det trots allt är M50, krävs oerhört höga moment.

   http://www.swebolt.se/sv/node/57

   Radera
  2. Sjöingenjör och jag menar lika som dig
   Slagnyckel och slägga att de bägge muttrarna lösgörs mot sitt överfallet vilket klämmer fast kabel mot anslag, ett antal överfall får släppas varväl ett tiotal för vart fundament, så gossarna har väl avlöst varandra.
   Eller förlänga skaftet på slagnyckeln med passande rörstump eller en kombination av de bägge tillväga-gångsätten
   Dock, då mutter/ar väl är lösgjorts mot sitt överfallet ca två varv max, grov gäng-stigning förmodligen uppemot 2mm/varv, är resten av mutterns gängång en transport.
   -"Lagom avvägt stålrör" givet och ger mig tusan på att gossarna har fått till det med en vägskylt-stolpe grovt gods i dessa klara förmodligen en heldel tvärlast jajo optimalt ärju en RHS-profil kvadratisk eller rektangulär hålprofil, men då krävs det viss kunskap att hämta, närliggande skrot?
   Slagnyckel i de grövre dimension hämtas eller köpes för en 2-hundring på exempelvis Julahuset. Slägga och dyrt redskap, från någons garage eller byggcontainer.
   Hursomhellst viss kunskap kan anas, måste först ha bestämt dimensionen av mutter, samtidigt reflektion av ytterligare lämpliga verktyg och redskap inom rimlig ram.
   Ålder över 17-år under 22.

   Radera
  3. M36? M42? Spelar ingen roll, teorin är den samma och slutsatsen att man inte behöver speciellt mycket avancerad utrustning. Kraft ggr hävarm - där har du lösningen.

   Radera
  4. Hm hm, hur är det med statiken?
   Jag kan få ett 15 kg spett att börja kröka sig. Spettet cirka 1,3 m. Då har jag över fört kanske 700 Nm max.
   M42, 5000 Nm. Om jag kan dra 50 kg blir det ett tiometers spett, som kommer att väga runt ett ton eller så.
   Tror du att det är görbart? Pax för att inte hålla "förlängaren".

   Radera
  5. Du överdrar topploppsbultarna -skruvarna för den förlängning dessa får av förbr, expositionen o då trycket på topplocket + att friktionen på topploppspackningen måste vara större än undanknuffningskraften.
   Här räcker det att se till att muttrarna belastas hyffsat lika, typ fingerkraft + stöldrisken av muttrarna

   Radera
  6. DanTor, Jo typ efter 1 varv fingerkraft, kul att se muttrar spinna o lossna, den då gängen rappar på dom sista är spännande, stryker arnmar o halsrygg med, eller, tydligen inte i detta fallet.

   Radera
  7. Sjöingengörn:
   Ung va, eller?
   hydralverktyg, jo jo, 'på min tid' fanns mest bah, dra tills de klicka eller tills nålfaen står rätt, eller det kluckar i axeln ;)
   nils Lindholm, avdankad bilmek med 10 Kp:s topp-bultar o L75 som favvo.
   Ja både kran o spelare
   Ja ingen kritik bah , tjaee

   Radera
  8. KINGEN> Ett spett är inte konstruerat för att bända med. Det är för mjukt.

   2 m stålrör för att lossa helt fastrostade hjulbultar funkar fint, hur mkt Nm blir det när man lägger hela tyngden på? Minst 100 kg * 2 m...

   Radera
  9. Just det, ca 2000 Nm, vilket kan lossa en 20 eller möjligen, i medvind och solen i ryggen, en 24 mm bult. Sedan är det stopp.

   Radera
 17. Standardmoment M27(?) 10.9-hållfklass: 1350Nm
  Med 1,5 meter förlängare krävs 900N eller 97kg. Visst är det möjligt, men man behöver vara bra fet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och framför allt går det inte att lossa då det krävs runt 2x åtdragningsmomentet.

   Radera
  2. Testa du värm lite med portabel gasol på muttern och ett 2-3 meter långt rör så ska du se det lossar...

   Radera
  3. Dessutom är det bara själva lossningsmomenetet. Är ju inte så att det är 1350Nm hela tiden... Korta knäckningar fixar man mer än så med långa förlängare, speciellt om man är 2-3 som hjälps åt.

   Radera
  4. Med tillräckligt lång hävstång går det absolut, frågan är dock hur lång denna behöver vara? Man kan anta att lossningsmomentet är högre än 1350Nm initialt pga korrosion o galling. Sen vet jag inte hur konstruktionen ser ut, antar att högre moment krävs på kvarstående muttrar efter att de försa lossats,dvs vajern kommer anbringa högre kraft på förbandet för varje mutter som lossas. Antar också att vajerns sträckning gör att kraft kommer ligga i förbandet även efter att det första gängvarvet är släppt, så det behöver ligga en hög konstant kraft på hävarmen.

   Radera
  5. Små portabla gasoltuber, värme på muttern gör underverk. 2 meter långt rör som passar om inte perfekt så riktigt bra på hylsverktyget så man får en jämn kraftfördelning och minskar risken för brott.
   Helt övertygad det går ganska enkelt med de sakerna, sen lite fett på gängorna med.
   Möjligen 2 man som dras samtidigt, då släpper de garanterat.

   Radera
  6. Små portabla gasoltuber, värme på muttern gör underverk. 2 meter långt rör som passar om inte perfekt så riktigt bra på hylsverktyget så man får en jämn kraftfördelning och minskar risken för brott.
   Helt övertygad det går ganska enkelt med de sakerna, sen lite fett på gängorna med.
   Möjligen 2 man som dras samtidigt, då släpper de garanterat.

   Radera
  7. Det du talar om är muttrar på fordon. De kan värmas, och dras av även i rostigt tillstånd. Kanske en mutter som ska dras till 200 Nm kan fås av på det sättet, med förlängare som kanske tredubblar momentet som den har dragits åt med.
   Taktiken funkar som sagt i mindre dimensioner.

   Radera
  8. Vad pratar du om? Varför skulle inte värme få en mutter att expandera lite bara för att den är större och inte sitter på en bil? Är väl självklart att bara minsta mikromillimeter expanderande av muttern får den att löpa lite lättare på gängan.

   Radera
  9. Absolut.
   Men vad händer med värmen på grova dimensioner? Blir den kvar i bulten månne?
   Du kan få den att löpa lite lätrare möjligen, så istället för 3000 Nm klarar du dig nu med 2500. Fast då är vi lik förbannat på tvåmeters förlängare och två personer som ska stå på den och fjorton som håller den på plats.

   Radera
  10. Du gör allting så otroligt komplicerat. Jag har hoppat på förlängare och spärrskaft förr och det har gått bra, även själv. Är ganska säker på att en krafthylsa till m24 håller sig fint på plats nä man hoppar. Eller du kanske dansar och gör volter samtidigt?

   Radera
  11. Sen den lossats så spinner man den med fingret, så inga 90kp hela gänglängden, annat än den innan det strippar.

   Radera
  12. Precis. Förstå-sig-påare försöker få det att låta som det krävs 2000Nm hela tiden. Förmodligen aldrig lovat bultar och muttrar själv och upptäckt att det är bara åtdragning/lossningsmomentet det krävs en tillfällig rejäl kraftansträngning.
   Ni får återgå till att meka bilar på internet och överlåta mekaniskt arbete åt de som klarar att hantera det.

   Radera
  13. Skaplig skillnad att jmf med en hjulbult som lossas två gånger per år och en betydligt kraftigare bult som suttit i 40 år...

   Radera
  14. Ska du lossa M27 (ca 2500-3000 Nm för att lossa) med ett rör och ett spärrskaft? Från Biltema kanske?

   Radera
 18. Är det ett utpressningsförsök som hemlighålls och detta var en demonstration att utpressarna menar allvar?

  SvaraRadera
 19. Om man nu ska spekulera så kan man anta att det är någon mindre grupp som vill sätta stopp för propagandan och hjärntvätten SVT/SR utsätter befolkningen för. Betraktar man Sverige som en biolog betraktar en myrstack så är det budskapet dessa master förmedlar till befolkningen som formar deras verklighetsuppfattning och perception.

  Budskapet är propaganda för globalisering, mångkultur, flyktingmottagande, HBTQ, öppna gränser och nermonteringen av nationalstaten. Befolkningen pacificeras av rädsla och skräck genom att mala ISIS, terroristhotet och hemske Putin 24/7 samtidigt som NATO utmålas som den trygga famn vi ska krypa upp i. Sen öser SVT/SR på med dekadent underhållning, hjärndöda nöjesprogram och serier med ständigt dolda budskap. Inte undra på att svenska folket lallar omkring som zombies med spiralformade ögon och rabblar "Allas lika värde".

  SVT/SR kan liknas vid dödsstjärnan som alla andra medier likt satelliter kretsar kring. Masterna är vapnen och propagandan är ammunitionen. Riksdagen borde ta kontroll över detta GrönRöda indoktrineringsmonster innan fler master faller. Ett effektiv sätt vore att byta ut den korrupta Granskningsnämnden och sparka alla kommunistiska programchefer inklusive VD:n.

  Allt annan kollapsar ju i detta land så varför ska Tercoms master vara undantagna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att vi vet vem som tog ner masten nu.

   Radera
  2. Lars, har ni nåt konto man kan donera pengar till?

   Radera
  3. Hej Bend Over,

   Bra analys, hör du stöveltramp också?

   @ Kalle7 Vill du hjälpa på riktigt donera till PG9000936

   Radera
  4. @Lars. Ditt inlägg får 1 brödkö av 5 i betyg. Du lär ha fått göra många omprov i psyopsskolan. Till nästa gång måste du se till att inte ta i så du spricker. Ska du övertyga någon måste du vara raffinerad. Subtil. Elegant. Inte låta som en p12:a som nyligen plöjt igenom Loose Change.

   Radera
 20. Tror på ungdomar, någon av dem har väl en pappa med grävmaskin eller liknande arbete och tillgång till stora skiftnycklar.

  En främmande makt med lite ekonomiska resurser skulle nog hellre använda nåt sånt här och helt enkelt kapa vajrarna. Möjligen kanske lämna kvar en tiondel av vajern om man vill ha tid att avlägsna sig.
  http://www.proffsmagasinet.se/verktyg/bensindrivna-verktyg/kapmaskin/makita-ek6101-kapmaskin

  SvaraRadera
 21. Ställer mig väldigt frågande till varför man nödvändigtvis skulle behöva ha ett dieseldrivet tryckluftsverktyg... Ja har skruvat en hel del i mina dagar, bla även på en lokverkstad. Ta ett 2-3 meter långt rör och sätt på en krafthylsa strlk 32 eller vad det kan va och du får en fruktansvärd kraft. Lossa hälften och kan säkert relativt riskfritt snabbt Lossa dom utan förlängningar...

  Är tvärtom cornu ganska säker på att det inte är specialutrustning och maskiner inblandat utan enklare än man anar. 3 pers med rejäla verktyg.
  Bilderna ser det inte ut som gigantiska bultar direkt men bilden kan ljuga såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Med en krafthylsa med skalle 32 kan du dra en 20 mm bult, vilket är fullt möjligt att handdra.

   Radera
  2. Och även större storlekar än så. Om man inte är väldigt klen.

   Radera
 22. Masten kunde fällas med enkla medel och lagom ambitionsnivå.

  Jag var uppe vid just denna mast för ca 20 år sedan och slogs genast av hur enkelt det skulle vara att skruva loss staglinorna, och insåg även att de kvarvarande staglinorna på motstående sida skulle fälla den utan att någon hjälpvind skulle behövas. Det räcker med lite teknikintresse eller intuition för att inse det.

  Gärningsmannen har säkert insett detsamma vid sitt första besök vid masten, tagit med skjutmått för att mäta mutterstorlek vid sitt andra besök, och sedan inhandlat blocknyckel (biltema har upp till 65 mm), rör för ökat moment till de sista muttrarna på varje vajer, och smörjfett. Sedan har denne väntat in rätt tillfälle för sitt tredje besök.

  Rätt tillfälle var nu i helgen, då det var ruskväder (inga vittnen ute) några dagar i sträck och pingst vilket innebar dubbelröd helg med minskad sannolikhet för att vaktbolag skulle göra sig besväret att besöka platsen. Än mindre att traska 1,2 km för att inspektera de yttersta betongfundamenten (200m till varje fundament, tillbaka igen, 3ggr.) Gärningsmannen kan ha varit uppe både på fredag kväll och lördag kväll för att börja skruva och förvarat blocknyckel, rör och fett i närheten.

  Personen i fråga har sannolikt kommit från väster, upp längs skogsstigen för att undvika upptäckt.

  Gärningsmannen kan alltså lika gärna ha varit ensam, klarat sig med en minimal budget, och bara behövt en ryggsäck med 4-5 kg verktyg.

  Personen i fråga har säkert insett att de sista muttrarna kommer gå trögt pga dragkraften från vajrarna (smörjfett, rör), och säkert också placerat sig så att denne undviker skada då vajern lossnar från sitt fäste. Detta hände ju tre gånger, en gång för varje vajer, utan att han lät sig skrämmas eller avbrytas.

  Möjligheten att sabotera denna mast på detta sätt upptäckte jag direkt. Det som skrämmer är att jag sett så många andra svaga punkter i samhället, där man med enkla medel, tid och planering kan göra stor skada. T ex tågkatastrofer, strömavbrott, dränkta samhällen, mördade makthavare etc.

  Det vilar ett stort ansvar på polisen att gripa den skyldige så det inte fortsätter, och ett mycket stort ansvar på MSB att göra samhället säkrare. Inte bara mot naturkatastrofer och terroroster med bomber och skjutvapen, utan nu även mot listiga men ondskefulla ingenjörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, är man bara lite insatt och kreativ inser man att det behövs absolut inga dieselmaskiner för att lossa de muttrarna. Håller med, otäckt enkelt att ställa till stor skada om man vill och har hjärna nog. Som tur är har dessa personer oftast inte vassa knivar i lådan...

   Radera
 23. Precis, fett eller olja för att underlätta bortskruvandet av de sista muttrarna. Och, givetvis ( iallafall troligen) drar tyngden av vajrarna på motstående sida omkull masten.

  SvaraRadera
 24. I och med att jag tror att det är Breiviktyper som ligger bakom detta förutspår jag att följande kommer snart. Prickskytte mot isolatorer på 420kv ledningar medelst sako trg 338 lapua införskaffad lagligt för jakt. Givet då att trasiga isolatorer skulle ha negativ efekt på kraftledningen, vilket jag antar men inte vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.expressen.se/gt/ledningsstolpe-kapad-nara-teracom-mast/ Dessutom hörde jag en polis på radion tidigare idag som sa att ett lås var professionellt uppdyrkat i samband med att kabeln som var kritisk för blåljustrafik kapades tidigare denna månad.

   Vet inte om " proffesionellt uppdyrkad" talar för eller emot min Breivikteori.

   Radera
  2. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fler-sabotage-av-radiokommunikationen?cmpid=del:pd:ny:20160518:fler-sabotage-av-radiokommunikationen:nyh

   Radera
 25. Tvivlar på teorin om att det är ungdomar som hittat på ett "bus".
  Bus är i regel något som man hittar på spontant i stunden innan man hinner tänka efter ordentligt, vilket talar emot att det var ungdomar som planerade dådet, skaffade utrustningen och släpade dit den samt lade energin tid och energi på sabotaget.

  Vidare får man sätta i relation till hur mycket ungdomarna fått ut av det i relation till tid och risk. Det låter helt enkelt inte speciellt kul att spendera flera timmar på att släpa utrustning genom skogen och sedan rejält arbete för att tippa en stålmast.
  Ser man till "Mängd Rolighet i förhållande till Mängd Ansträngning" så är det det nog oerhört mycket mer tilltalande att tända eld på en bil eller spränga någons brevlåda.

  Finns det för övrigt ens vandaliserande ungdomar i området som hade kunnat utföra dådet?

  I så fall tror jag snarare på ryss, eller nyfascist som hatar public service. (Se 'Lars' kommentar ovan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schack: jo
   Buset här blir ju spekul. på anläggnings-arvingar med EPA-volvo med 19mm hjulbultar o tror 23mm på vevaxel, för rembyte o 25mm på oljeplugg eller tvärsom, dessa verktyg kan man ha i hytten, men oftas en mejsel för hög resp. lågväxel, så njaee dessa hylsor stannar hemma i pappas garage, man har kollat o återkommit..

   Radera
 26. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Handverktyg/Hyls--och-Dragverktyg/Krafthylsor/Krafthylssats-1-2000030618/

  Sån här fast 1"
  http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Handverktyg/Hyls--och-Dragverktyg/Sparr--och-ledhandtag/T-handtag-2000019622/

  En sådan här och några extra burkar, ger hyfsad värme
  http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Svetsning-och-lodning/Gasbrannare/Minibrannare-2000020057/

  Saker för ca 1000 kronor om man inget alls har. Helt övertygad det går med ett passande rör ovanpå t-handtaget.

  Mycket specialverktyg här va?

  SvaraRadera
 27. Finns ingen anledning att överdriva komplexiteten i detta. Kan t o m vara pojkstreck.

  SvaraRadera
 28. Först och främst, vi har inte fått någon officiell förklaring på varför Häglaredsmasten kollapsade. Det vi hörde strax efter att det blev känt att masten hade kollapsat, var att en polis var 100 % säker på att det var sabotage. Hens utsaga kablades ut över riket som om det var en sanning. Att polisen går ut så pass snabbt och så tvärsäkert, är tjänstefel skulle jag vilja säga. Man behöver mer på fötterna och man kan aldrig vara 100 % säker i sådana här fall. Man bör invänta någon form av teknisk analys, som tar tid.

  Jag misstänker att bristande underhåll av den ca 50 år gamla masten har en avgörande inverkan på kollapsen, och skulle vilja att Teracom redogör för sin underhållsplan för masten och om det har varit några avvikelser. Min misstanke grundar sig på två saker.

  Pro primo. Teracom knoppades av och bolagiserades från det statliga f.d. Televerket 1992 under den toknyliberalt indoktrinerade Carl Bildt-ministären, vars ledstjärna var att utförsälja, bolagisera och privatisera viktiga samhällsverksamheter för att istället etablera kartellsträvande, vinstmaximerade, privata oligopol. Har bolag vinstkrav på sig vill dessa minimera kostnaderna. Underhåll är en sådan kostnad som man gärna minimerar, vilket tyvärr har fått förödande resultat i andra nyliberalismdrabbade samhällsverksamheter. Förmodligen har även Häglaredsmasten i vinstmaximerande syfte blivit utsatt för bristande underhåll av det nyliberalt styrda Teracom.

  Pro secundo. Teracom Boxer Group AB (Teracom) ställde sig bakom digitalradioutredningen, ”Från analog till digital marksänd radio - En plan från Digitalradiosamordningen” SOU 2014:77, i sitt remissvar, se länk.
  Teracom ansåg dessutom att utredningen var väl genomförd. Det gjorde inte andra tunga remissinstanser som underkände utredningen. Riksrevisionen sablade ned utredningen jäms med fotknölarna.

  Teracom såg här, om utredningens förslag gick igenom, möjlighet att bygga nya inkomstbringande master, anpassade för det digitala nätet. Samtidigt räknade nog Teracom kallt med att kunna skrota många ålderstigna analoga FM-master som kräver dyrt underhåll. Jag tror Teracom tog digitaliseringen av FM-nätet för givet och anpassade underhållsplanerna för ålderstigna, analoga FM-master (läs Häglaredsmasten) därefter.
  http://www.regeringen.se/contentassets/dc16d4d391944bb5b1d3a04269a0419e/teracom-ab.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs privatiseringen gav så dåliga vibbar att muttrarna gängade loss sig?

   Utredningsmässigt är det som när en okvalificerad polis säger att någon är död eftersom huvudet finns en bit från kroppen.

   Radera
 29. På bilderna av fundamentet kan man se avtryck av formbräderna i betongen. Om man antar att dom är 100 mm breda ger proportionering på bilden att bultarna är M20 eller möjligen M24. Ingen konst alls att lossa med ett förlängningsrör således

  SvaraRadera
 30. Tror inte man har använt maskiner som väsnas ej heller slagnyckel, ljud hörs långt i skogen och närboende är ofta observanta eftersom det ofta är deras marker eller jaktmarker, så det är nog nyckel med långt skaft och rejäl muskelstyrka.
  Tar man inte hänsyn till ljud så hade motorkap varit det bästa och snabbaste sättet, men som sagt det låter ordentligt.

  SvaraRadera
 31. Kan det inte vara förberedelser inför ett större brott i området, exempelvis bankrån? Mastens militära användning var ganska liten. Att slå ut tv-sändningar i fredstid finns det liten anledning till. Att däremot slå ut Rakel för att försvåra för polisen kan vara värt ansträngningen. Har dock för mig att Rakel kan kommunicera direkt mellan handenheter, men frågan är över vilka avstånd? Vi får se vad som händer kommande veckor...

  SvaraRadera
 32. Ids inte läsa konspirationerna från kontorister.
  men detta är min åsikt från ett rätt så o-skadelöst liv.

  Nej nej, när du lossat första mutter 1 varv spinner du den med fingret.
  så en vanlig 3/4-tums, sannolikt en 1/4-tums dragskaft +spärrnyckel, räcker från Biltema , nån pratar om 20-ton !!!!
  Nått problem med herr New-ton där, som nån säger en hjulbult 10Kpondm 100 av den nya moderna sorten den, i tidigare chansade jag på 16mm som hade brott på typ 10 ton, hur drar man 20-ton på 1-meters stång !!! Obs vridmoment på . . är det 2mm gäng ?
  Grejen är egentligen när rappar gängen på sista muttrarna, då gäller 'håll undan' uttihelv ¤%& ete, finns märke efter wirelås för ev, Tirfortalja ?
  Dom största taljorna jag hanterat tog runt 20-ton, klart hanterbara på 'pakethållaren', Wiren på typ 10-meter blir ett hanteringsproblem, typ 1-meters radie.
  Nej nej, kära kontorister.
  När du lossat första mutter 1 varv spinner du den med fingret.
  så en vanlig 3/4-tums, sannolikt en 1/4-tums dragskaft +spärrnyckel, från Biltema räcker
  Grejen är när rappar gängen på sista muttrarna, då gäller 'håll undan' uttihelv ¤%& ete, finns märke efter wirelås för ev, Tirfortalja ?

  Undertecknat:
  Nils Lindholm utrangerad arbetare i byggsvängen, kapat många wirar o balkar under rätt så fantastisk spänning, fasikken va det sprätter o yr, knäckte ett revben på Statsgårdsleden vid balkkapning av balk som höll tågrälsen (var överspänd på nått vis, my fault, odödlig vid unga år juuu) ;)


  Nils Lindholm utarrangerad grovarbetare i byggsvängen, kapat många wirar o balkar under rätt så fantastisk spänning, fasikken va det sprätter o yr ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. sen vist stog skarvförbanden perfekt till maströret, iaf, 1, alltså horisontellt, frågan blir alla tre då, tror masten var trekantig.

   Radera
  2. sen behöver muttrarna inte dras nåra 125kpm inte, räcker med fingerkraft, varför dom dras är sannolikt för att inte nån ska stjäla dom (med fingerkraft) samt att det verkar vara ett rör under plattan för att ta upp lite svikt.

   Radera
 33. Sedär ja... Har visst medhåll från andra.

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/facket-om-sabotaget-kravs-inga-specialverktyg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förväntar mig att alla förstå-sig-påare tar tillbaka vad de sagt om specialmaskiner och omöjligt lossa för hand, alternativt erkänner att ni är klenisar.

   Radera
  2. Varför det?
   Det går ju att handdra bultar.
   Om de inte är för stora givetvis. Ingen har sagt motsatsen. Nu säger då facket att de går att dra med skiftnyckel. Då talar vi antingen om cke åtdragna muttrar eller väldigt små dimensioner.

   Skillnaden är att alla i tråden som har dragit hjulbultar och traktorbultar tror att det är samma princip att dra 5000 Nm som 500. Det är det inte.

   Radera
 34. Trams, om komplexiteten, som jag skrev tidigare. En "normalbegåvad galning" sänker Sverige på nolltid.

  SvaraRadera
 35. En batteridriven vinkelslip och nån ljuddämpningsmatta funkar inte eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alex:
   Varför funkar inte en vinkelslip?
   I förra så var kablarna avsågade, men gissade på att städningen startat o dom kapat kablarna för att kunna . . vad då avrför inte gänga loss dom?

   Radera
  2. Var retoriskt iofs...

   Radera
 36. Förebudet från försvarsmakten,innan sverige var en hbtq certifierad feminin
  korrupt bananrepublik,kolla denna på Youtube,masten fälls 34 minuter in,men med sprängämne och minicall...minicall😀

  SvaraRadera
 37. http://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/1463566957/svts/article8600758.svt/alternates/extralarge/mastkamera-jpg
  Är etta samma mast så observera skarvarna är intakta, bultarna går inte av utan att skada rören dom är svetsade på, iaf. inte dom vi såg på klätterbilderna.
  Nu börjar det bli konspiration.

  SvaraRadera
 38. Vill bara påminna om hur hög den här masten egentligen var, 332m!
  Det är högre än eiffeltornet! (wikipedia)
  Ni som befunnit er vid eller på detta landmärke kan relatera till hur högt 300+ meter egentligen är. Häglaredsmasten var alltså lite högre än så.

  Jag vet inte om det är omöjligt att med handkraft och jävlar-anamma skruva loss några 300+ meter stödwirar som håller uppe en mast i sådan storlek. Men spontant, låter det inte magnituder mer ansträngande (och farligt?) än att t.ex lossa hjulmuttrar med ett fälgkors som några inlägg jämfört med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigare än att läsa hjulbultar på bilar, men absolut inget omöjligt jobb som kräver specialverktyg utan högst normala verktyg. Läs länken jag postade tidigare.

   Radera
 39. Det har hänt förr att koppartjuvar tagits fast vid TV-master och kommunikationsmaster. Inget ovanligt för området. I höstas klippte bland annat någon bort över 100 kvm kyrktak från Dammsvedjans kyrka i Borås. Ligor har också börjar dyka upp som specialiserar sig på att stjäla allt från vitvaror och elskrot till metall, koppar och aluminium på återvinningsstationer. Senast i mars rapporterade BT om att man höll på att "vinna kampen mot skrottjuvarna". Att man allt som oftast stjäl koppar som finns i de jordkablar i marken som leder växlar och signaler vid järnvägen är ju inget ovanligt. De strömförande kablarna längs spåret har en spänning på 16 000 volt och det har ju inte hindrat dem. Så varför inte försöka stjäla skrot vid en TV-mast mitt i skogen? Kan det vara så enkelt? Bara en tanke.

  SvaraRadera
 40. Man skulle lätt kunna ha kameror sittande för att kolla besökare. Det enda som behövs är att motivera det med att man skall filma vargar... Då behövs inga tillstånd eller nåt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högspänningsstängel runtom vore väl lämpligt för skyddsobjekt som master?

   Antar att det är Mp som protesterat mot att ett och annat rådjur får sig en stöt.

   Radera