Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-05-17 12:45

Häglaredssabotaget: Bultar till stagvajrarna lossade

Borås Tidning har tagit foton utanför det avspärrade området runt Häglaredsmasten, som visar hur ca  50 bultförband systematiskt avlägsnats från stagvajrar, som stöttade upp masten. Torde vara övertygande bevis på sabotage.

Tidningen skriver:
"BT kan i dag visa bilder från ett av de stora betongfundament där några vajrar till masten var fastsatta. Bilderna har tagits utanför avspärrningarna och visar att närmare 50 kraftiga bultar saknar muttrar.
Bultarna verkar inte knäckta eller böjda, utan det ser ut som bultförbanden lossats med verktyg, utan att vålla skador."
Detta är uppenbara bevis på medvetet sabotage. Det är ett visst arbete att systematiskt avlägsna dessa bultar från stagvajerns betongfundament. Vi pratar inte om några småbultar heller.

Det kan inte råda någon diskussion kring att detta är sabotage.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Pojkarna i filmen är förhörda men släppta - jag antar att Polisen hade en anledning till det.

  Jag tror fortfarande på att området runt masten blivit ett tillhåll för något lokalt ungdomsgäng och plötsligt så kläckte någon den briljanta iden att ta reda på vad som händer om man skruvar bort muttrarna/förbanden till en stagvajer.

  Det borde finnas massvis med spår i sådant fall (från tiden de hängt i området).

  SvaraRadera
 2. Antar att masten inte är så viktig eftersom man inte verkar ha haft någon avspärrning eller övervakning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en hel drös med liknande master i Sverige:

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_TV-master_i_Sverige

   Jag tror aldrig det har varit så mycket avspärrningar på dessa platser - särskilt inte på stagvajrarnas infästningar som ligger ganska långt bort från masten. Inte ens när vi hade ett rejält civilförsvar under kalla krigets dagar.

   Radera
  2. Praktiskt att Wikipedia tillhandahåller listor över lämpliga sabotageobjekt.

   Radera
  3. Alla master över en viss längd finns utmärkta på flygkartor.

   Radera
  4. Jag har passerat såna stag och den tanke som slog mig då ska jag ju inte skriva nu för jag har inte tid med några utdragna förhör. Men inget enda litet skydd mot nåt av stagfundamenten fanns verkligen inte. Man litar på folks goda vilja.

   Radera
 3. Vi har en mobiltelefonmast i närområdet, den är inte ens inhägnad utan man kan gå ända fram till den, jag har gått förbi många gånger och tänkt på vad som skulle hända om man skruvade av muttrarna till vajerfästena, nu vet vi...

  SvaraRadera
 4. Det kommer att bli intressant att se hur våra politiker och myndigheter kommer att hantera det här. Vi kan väl räkna med att även utländska aktörer kommer att följa utvecklingen noga, vem som än har gjort sabotaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.

   Ökad bevakning (mer pengar till Securitas osv för att åka förbi och/eller traska omkring vid masterna).

   Mer avspärrningar (mer pengar till företagen som bygger och monterar dessa).

   Mer larm (mer pengar till företagen som monterar och underhåller larmen plus mer pengar till Securitas som får åka på alla falsklarm).

   osv

   Problemet är att inget av detta hjälper vid ett eventuellt skarpt läge. Vill främmande makts sabotage-förband störa vid ett gryningsläge så hjälper knappt något av ovanstående.

   Vi får nog leva med att i fredstid råka ut för sånt här då och då (sker ju faktiskt inte allt för ofta).

   Det skulle kosta MILJARDER varje år för ett fullgott skydd i fredstid och vid krig skulle det ändå inte spela någon roll.

   Radera
  2. Jag kan säga exakt vad som kommer hända. Så länge det är mediafokus på händelsen kommer väktare användas och betalas ur någon nöd-budget. Men så fort någon filmstjärna fångas i en knarkaffär eller en idrottsman åker fast för doping så kommer väktarna dras tillbaka.

   Radera
  3. Överhuvudtaget är det ju svårt att skydda fasta installationer. Antenner kan ju av naturliga skäl inte grävas ner under mark. Plus att en eventuell fiende har åratal på sig att kartlägga svaga punkter, infiltrera osv. Jag tror inte det är görbart, utan istället bör man i så fall inrikta sig på backup- eller reservsystem, mobila eller placerade på annan ort.

   Radera
  4. Kanske hade varit smart att ha kvar någon av sändarna som kunde täcka hela Sverige och en bra bit utanför Sverige med bara en mast? Men någon förrädare sålde ju eller demolerade ju anläggningarna så snabbt som möjligt.

   Man tänkte väl inte på det, vi ska ju få krisinformation via Twitter nu för tiden.

   Radera
  5. Kan ingen förstöra den där geten med bildäck inne på Moderna museet istället?

   Radera
  6. Kristian: Jo, jag vet. Jobbade själv inom bevakningsbranschen när några hängde sig i häkten. Det östes ut bevakning på häkten och inga medel sparades men det ebbade ut sen efter ett tag.

   Ben: Ja, backup eller ett decentraliserat system. Vet inte om det skulle vara möjligt men mobilsystemen klarar ju av det. Varför inte ha massvis med mindre sändare. Då är det inte möjligt att slå till mot 2-4 platser och släcka tv och radiosändningarna för ett väldigt stort område.

   Radera
  7. Halmbocken i Gävle brinner ju varje år. Ska det klassas som pojkstreck (hen-streck), mordbrand eller terrorattack eller grillning?

   Radera
  8. @Doktor Syn: Nej, inga getter med bildäck för förstöras.

   Radera
  9. @Doktor Syn: "Tradition" är den inofficiella, men ack så korrekta benämningen.

   Radera
 5. "En attack mot demokratin" eller "Ett hot emot vår öppenhet" etc. etc.

  SvaraRadera
 6. Fattas bara att någon miljöpartist kommer och säger att det var en fruktansvärd olycka.

  SvaraRadera
 7. Är väl någon metalltjuv i farten som vanligt.
  En hel del av tågstoppen beror ju på att kablar vid spåren helt plötsligt försvinner. Media brukar beskriva det som dåligt underhåll och kräva att mer skattepengar skall satsas.

  SvaraRadera
 8. Min gissning går som sagt till nån ludditisk anarkoprimitivist.

  SvaraRadera
 9. Det finns bevisligen en del psykfall som hatar unga människor (antar jag?), som sätter ned vässade pinnar under hopptorn etc. Kan det vara en sådan som sett ungdomarna klättra i masten och tänkt plantera en överraskning?

  SvaraRadera
 10. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22834149.ab
  Görs kopplingar till det på bloggen uppmärksammande inbrottet där Teracoms arbetsoveraller försvann.
  "Samtidigt rapporterar GT att alla poliser under morgonen uppmanats att kontrollera identiteten på personer klädda i Teracoms arbetsoveraller. Orsaken är ett tidigare inbrott då arbetsoveraller, klätterutrustning samt en Rakelterminal, som ingår i polisen och räddningstjänstens interna kommunikationssystem, stulits."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steg 1 när man skall få ned ett land på knä rent konktret är att avbryta kommunikationer. Medborgarna skall inte få veta vad som händer och blir oroliga. Steg två är att bryta strömmen. Steg 3 är att bryta vatten o avlopp. Steg 4 fjärrvärmesystem. Då är det medeltid i städerna och försvarsviljan hos civilbefolkningen försvinner ytterst fort. Speciellt om de inte vet vad som händer i kriget. Om det ens är ett krig. Rest-Jugoslavien blev anklagade för folkmord 1999-talet då de hade trupp i Kosovo som fulade sig rejält. Natos svar var att bomba bort infrastrukturen bit för bit under 3-4 månader. Bara ca 1000 militärer stupade och ca 500 civila, men lanet kapitulerade iallafall. Man kan även notera att ett F117 Stealth sköts ned av en väl hanterad SA-3a (Isayev S-125 "Neva") - en hel F117 förlorad :-)

   Radera
 11. 2003 var det ett gäng stråltokar som fällde en 3G mast på västkusten http://www.di.se/artiklar/2003/6/12/sabotorer-fallde-3g-mast/

  Kanske samma gäng?

  SvaraRadera
 12. Gissar att det kommer svetsas lite i mastfästena nu.
  Mutter som svetsas fast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är tom mer säkerhet på en Volvo med låsmutter på fälgen. Säkerhetsanalysen inför mastbygget kanske fann osannolikt att någon skulle skruva av muttrarna... Dom skulle ha frågat han som satte dit skruvarna på handledarna på tunnelbanan, där är det stopp nu.

   Radera
  2. Anledningen till att muttrarna inte är svetsade är troligtvis att det skall gå lätt att underhålla masten. Den ursprungliga säkerhetsanalysen byggde säkerligen på att anläggningen var bemannad och jag gissar att stagfästena ingick i personalens rondering

   Radera
 13. Om inte elakt sabotage så spekulerar jag kopparledningar, blir många kg på 300 m fälld mast.
  Mindre jobb än att flänga runt och ta jordledning från räls, samt
  kyrkornas koppartak är väl sannolikt O-ädel plåt nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småskalig entreprenörsdriven metallåterrvinning. Rätt troligt faktiskt. Vi kommer inte att gå under med en smäll, utan till det gnällande ljudet från tusentals bågfilar som sågar kopparledningar.

   Om någon skulle våga sig på en 400kV-ledning skulle det ge fantastisk utdelning i massiv och nästan färdigskalad kopparledning.

   Radera
  2. Stora kraftledningar använder aluminiumledare, ofta med invävd stål i mitten för ökad hållfasthet. Inte koppar turligt nog.

   Radera
  3. Fast aluminium är ju ganska värdefullt det också iofs

   Radera
  4. Inte så värdefull att det lönar sig att stjäla typiskt sett http://www.di.se/indikatorer/ravaror/?insref=17090, ca 1/3 per ton mot koppar för rent metall. Men eftersom densiteten är mycket lägre blir det svårare med transport etc.

   Radera
  5. Heh "hafnium" - nu fick jag lära mig något. Jäklars. Har stått och stirrat på de där 400 kV ledningarna och gjort överslagsberäkningar i huvudet men slutat när siffrorna blev orimliga. Så mycket koppar finns ju inte.

   Skönt att de inte är åtråvärda heller! Ibland får jag skräckvisioner av att en morgon vakna med elavbrott och sen se illa klädda rumänsktalande personer klänga i 400 kV pylonerna för att få ner kabeln....

   Radera
 14. Min gissning är att dådet utförts av relativt unga och etniskt svenska män. Antingen för att de tycker att dyl upptåg är spännande och kul alt för att de hyser agg mot SR/SVT eller någon liknande samhällsfunktion.

  Det ska bli intressant att följa rättsprocessen om de åker dit. Grovt sabotage har livstids fängelse i straffskalan medan koppartjuvar ytterst sällan får en påföljd överstigande böter och skadestånd oavsett hur mycket elände de ställer till med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle också vara samma gäng som bränner bilar och kastar sten på räddningstjänsten. Fast och andra sidan har nog polisen full kontroll på vilka de är då de oftast är "kända av polisen sedan tidigare". De här ny busarna verkar inte vara det.

   Radera
  2. Ja, det är intressant att notera den svenska flatheten. Med tanke på de kostnader och elände koppartjuvar ställer till med för några ynka tusenlappar i 'vinst' så tycker jag helt ärligt att arkebusering är ett mer proportionerligt straff.

   Radera
 15. Vore intressant med närbild på muttrar och skruvar så det inte handlar om gängstrippning. Dvs gängorna har kollapsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så kan man undra om det finns en sån idiot som vågar stå bredvid och skruva loss den sista muttern. Borde ju kunna bli en ordentlig sprätt i saker och ting om de sitter i spänn.

   Radera
 16. Vilken slump att detta händer just när Sverige ska besluta om värdlandsavtal med NATO

  SvaraRadera
 17. Om man är konspirationsteoretiker kunde man tänka sig ytterligare ett motiv; att visa på hur dålig och ogenomtänkt vår nuvarande beredskap är. Just nu funderar man väl på vilken myndighet som har ansvaret och som skulle ha tänkt på scenariet.
  Fast jag skulle nog ha satsat på en 400kV linje en kall vinterdag, mycket klenare staglinor och mindre arbete. Och om man inte vill hålla på och lossa en massa M30(?) muttrar så kan man såga av med en bågfil eller om man är lat med kaptrissa.

  SvaraRadera
 18. Under kalla kriget genomförde Hemvärnet en övning i samband med att de ursprungliga Nackamasterna i Stockholm skulle skrotas. Om jag minns scenariot rätt skulle våra trupper först till det yttersta försvara masterna. När det var utsiktslöst sprängde man istället de 193 meter höga mellanvågsmasterna som föll majestätiskt i skogen. Staglinorna var redan avlägsnade. Kan ha varit i december 1983.

  Det jag egentligen ville säga var förstås att det var bättre förr!

  SvaraRadera
 19. Själva brottsplatsen är ju wirefästena i riktningen mot Borås/riks 40. Den som fotograferade på eftermiddagen dagen efter händelsen lär ha tagit sig dit från gamla riks 40. Enl Google Maps finns det mindre vägar som nästan når fram till fästet. Det återstår endast 600 m att gå i skogsmark. Brottsplatsen var tydligen då inte avspärrad från det hållet. Varför? För brottsutredningen intressanta spår (bilspår o dyl) kan ju därmed ha missats.

  SvaraRadera
 20. I Skutskär har man uppgifter om ett farligt föremål vid en av Telias mobilmaster, polisens bombgrupp ska ta med sig föremålet därifrån. Live på http://www.gd.se/uppland/alvkarleby/misstankt-sprangladdning-hittad-vid-telemast-i-skutskar-folj-var-livesandning-har

  SvaraRadera
 21. I dagens Expressenlöpsedel spekuleras det att främmande makt har saboterat radiomasten. CIA är sannolikast den främmande makten, eftersom CIA har en lång historia av samhällsomstörtande verksamhet i andra länder såsom Latinamerika, Libyen, Syrien, Ukraina etc. USA vill då förmodligen via CIA, snarlikt en maffiaorganisations arbetssätt, sätta kraft bakom förhandlingarna så att USA får uppdraget att svara för Sveriges säkerhetspolitik enligt Värdlandsavtalet.

  SvaraRadera
 22. En spekulation om motivet från min sida.
  Nyckelkomponenter till Rakel eller något av FM's systeme som eventuellt är användbara för att knäcka krypteringen lär ju vara svåra att komma över i normal fall. Saknas det måhända något från den del av antennen som föll ned?

  Det utesluter i så fall NATO eftersom vi köper all high-tech i väst och de inte har något behov av den typen av teknikspioneri.

  SvaraRadera

 23. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22830126.ab
  33sek så ser det ut.
  52sek avskurna, börjat städa upp ?

  Tycker att mutterns tjocklek är mindre än gängstångens diam. då kan vi prata gängstrippning om dragkraften är stort felräknad i förbandet.
  Fler bultar borde vara böjda då plåten rappar iväg, snett o vint, men, tja.
  Och några armar borde hittats i omgivningen, nog borde wirarna vara förspända några ton som ligger på dom sista muttrarna vid mutterlossningen då dom sista då borde strippa på gängen eller gå av, ingen skruv verkar av.

  Såg i BT att jordflätornas kabelskor fans kvar på kabeln, dom borde följt med o sannolikt ryckts av såvida kabeln inte var så långa att dom halka av då plattan lämnade skruven, mycket möjligt att dom var så långa för att lätt kunna ta av o byta dom..

  Brottgränsen på säj 16mm skruv, typ 12 ton per skruv , 12 skruv per platta 144 ton ska en platta då kunna ta emot, så vida inte förbandet var gjort för att muttern skulle halka på gängen, men varför, men det fanns inga låsmuttrar, iaf. inte på visade plattor ?
  Nu var det vindstilla så bara förspänningen låg på.
  Observera att plattorna i mastens skarvförband, den mast som står kvar, inte är böjda utan antingen har skruvarna snärtat av, nej nej, dom skruvarna var i 20-tonsklassen o böjer maströren, men plattorna har inte böjd det rör dom är svetsade vid.

  Jaha och ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och är det gängstrippning så är det rätt uppenbart vid en snabb nära syn på skruv och mutter.

   Rätt pinsamt att börja hojta om sabotage i det läget i sådana fall.

   Radera
  2. M16 låter väl klent, skall kolla när jag går förbi en liknande anläggning, tror dock att M24 eller M30 är rimligare, det är ingetman lossar på en kafferast. Min bedömning är att det är "gubbar" som vet vad dom sysslar med som är skyldiga.

   Radera
 24. Tidigare sabotage mot mast i Borås
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22838725.ab
  Det pekar mot den lokala rättshaveristen som tidigare figurerat i utredningen 2009

  SvaraRadera