Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2016-05-01 14:37

Glöm inte att deklarera!

Bild: Skatteverket
I morgon är sista dagen att lämna in din deklaration, om du inte begärt uppskov. Så släpp det där underbara vårvädret och sätt dig framför deklarationen istället.

Kan som vanligt konstatera att Skatteverkets servicenivå för oss egna företagare är föredömligt hög.

Snabb, kunnig och trevlig service, som på eget initiativ är tillmötesgående och föreslår hur man smidigast löser något, istället för att bara vara passiv. Det gäller inte bara i deklarationstider, utan servicenivån på Skatteverkets personal åtminstone för företagare är skyhög.

Enda nedsidan är för oss som bor på landet, nu när Skatteverket i enlighet med direktiven till alla myndigheter kommit närmare medborgarna och lagt ner de lokala skattekontoren, så man måste sätta sig i bil i minst en timme för att lämna in bilagor, som endast går att lämna in på papper. Nej, Skatteverkets filuppladdningstjänst tar inte emot PDF:er utan endast särskilda filer som kräver särskilda programvaror endast bokföringsbyråer har tillgång till. Typ.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Där är nog Sverige i teknikens framkant. Tror inte SMS deklaration finns i USA. Tyvärr blir det kanske jobbigt för de med fler identiteter som bor i Sverige, hur ska vi kunna hjälpa dom? http://www.svd.se/svensk-handfallenhet-infor-identitetsbedragerier/om/ledare-gastinlagg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lobbyn från de företag som säljer deklarationsprogram (tänk Visma, fast för deklarationer istället för bokföring och riktat till privatpersoner) har framgångsrikt blockerat flera försök av IRS att förenkla deklarationen i USA i svensk riktning. Miljader dollar står på spel.

   Radera
  2. För att det skall fungera måste alla banker och arbetsgivare rapportera in till skattemyndigheten, vilket även kräver någon form av personnummer. Tror inte att det skulle accepteras i USA.

   Radera
  3. Det är därför det måste gå via kongressen - skattelagen måste ändras så att mer uppgifter blir förtryckta. Men republikanerna har stoppat det eftersom det officiellt skulle kunna innebära att folk betalade mer i skatt än dom måste ifall dom accepterar en förtryckt blankett utan att göra avdrag dom skulle kunna göra.

   Skitsnack såklart. TurboTax och andra bolag betalar lobbyister och ger kampanjbidrag till "rätt" politiker.

   Läs även mer här: http://arstechnica.com/tech-policy/2014/04/turbotax-maker-linked-to-grassroots-campaign-against-free-simple-tax-filing/

   Radera
 2. Klart de är hjälpsamma, de vill ju åt dina pengar

  SvaraRadera
 3. Ja du Cornu, du är och förblir en socialist.
  Den som överhuvudtaget skriver något positivt om våra fogdar kan inte vara något annat!
  I ett fritt land, finns yttrandefrihet, det finns inte i Sverige idag.
  I ett fritt land tvingas ingen att betala skatt!
  I ett fritt land finns det alltid de som frivilligt vill bidra till ett försvar, och därmed bekostar detsamma.
  Du vet det inte ännu, men din världsbild är på väg att helt rasa samman.
  Trots att du hade studentoverall, finns det hopp för dig.
  Jag vet att du vill väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åk till ett land där du slipper skatt då gnällspik.

   Radera
  2. Sebbe, det är du din tjuv, som ska åka till ett annat land där du inte kan råna dina medmänniskor. Vi vill inte ha lata svin som dig i vår närhet!

   Radera
  3. För ett antal år sedan blev jag uppringd av en dam på Skattemyndigheten (det hette så då). Hon erbjöd sig att göra en formell men inte oviktig ändring i en gåvoskattedeklaration jag sänt in så att jag skulle få ca 5 000:- mindre i skatt. Heder åt en sådan skattebyråkrat!

   Radera
  4. Wow, det svar snabbt någon blev arg här.

   Radera
  5. Jag har tänkt i samma banor. Frihet betyder olika beroende på vilken sida på skalan man står på. Jag tippar också på att Cornu är en Socialist/kommunuist. Frihet att stjäla från dom som har, eller frihet att slippa att bli stulen från.

   Radera
  6. Markus S:

   I ett "fritt" land finns det också de som frivilligt bildar en stat och därmed bekostar den och försvaret av den med andras medel...

   Du vet det inte ännu, men din världsbild har redan rasat samman.

   Radera
 4. Instämmer i de positiva omdömena. För några år sedan tipsade Skattemyndigheten mig om en förmånligare hantering av periodisering.

  SvaraRadera
 5. Passade istället på att göra deklarationen en kväll i förra veckan när det var uselt väder. Var väldigt glad över det en fin 1:a maj som denna!

  SvaraRadera
 6. Tackar för det, jag skulle glömt bort om den inte vore för den här bloggen. Jag hade gjort allt klart redo att skicka för flera veckor sedan, men väntade av någon skum anledning att slutföra proceduren.

  SvaraRadera
 7. Om man inte vill bila för bilagor finns alltid SRU maker: http://aidium.se/demo/srumaker/ Har prövat den framgångsrikt för åtminstone tre inlämningar. Donationsfinansierat, och enkelt nog för någon som jobbar/jobbat i IT-branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lysande, tack. Hjälper dock inte mig, då den blanketten jag behöver inte finns i det systemet.

   Radera
  2. Det märkliga i IT-tidsåldern att man inte kan skicka sin deklaration elektroniskt. Du kan ju ladda hem blanketterna från deras hemsida och ifall de nu inte kan ta emot dem via e-tjänst så skulle de kunne ha en lösning där du helt enkelt fyller i blanketterna old-school-style och sen scannar in dem och helt enkelt laddar upp dem (man skulle kunna skydda det hela med BankID också).

   Jo det kräver ju att de måste hantera dina deklarationer manuellt, men det behöver de ju tydligen ändå när alternativet verkar vara att du tar dig in till Göteborg(?) för att lämna dem personligen.

   Frågan är om den lösningen inte funkar ändå? Genom att bara maila scannade ifyllda blanketter? Kanske inte värt att testa i sista stund, men kanske värt att tänka på nästa år om det är aktuellt?

   Radera