Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-05-06 18:18

Fredagsmys: Apple Music raderar din musik

Dags för lite härligt fredagsmys. En stark varning utfärdas tydligen för Apple Music, som raderar all den musik du har på din hårddisk.

Man kan säga mycket negativt om Spotify, men det är inte i närheten av vad den konkurrerande tjänsten Apple Music tar sig för. Om man tecknar sig för tjänsten identifierar den vad för musik man har på sin hårddisk och "lägger upp den" i Apples moln, varefter musikfilerna raderas på hårddisken.

Det innebär att om man helt lagligt (man betalar trots allt sk kasettersättning för lagringsutrymme) rippat in sin gamla samling hundratals eller rent av tusentals CD-skivor, så försvinner dessa. Visserligen kan man komma åt dem via Apple Music, men bara om man är online och inte nödvändigtvis i den kvalitet man rippat in dem, utan i Apple-kvalitet.

Framför allt så försvinner all din inrippade musik om du sedan avslutar din prenumeration på Apple Music, t ex efter den initiala provperioden.

Till tjänstens försvar så kan man förstås ladda ner all musik till lokal lagring, men det kan handla om väldigt många gigabyte, och dessutom då med en annan kvalitet än den man rippat in dem med. Dock, dessa nedladdade filer fungerar förstås inte om man säger upp Apple Music.


Kort sagt en stark varning för Apple Music.

Generellt är streamingtjänster ett problem, om man slutar med dem så försvinner "din" musik inklusive den moderna motsvarigheten till blandband, spellistorna.

Men trevligt fredagsmys på er ändå! Krama varandra i trafiken! (obskyr pop-kulturell referens)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Intressant, vad kan du säga för negativt om Spotify? Och vad kan man _inte_ säga för negativt om Apple när det kommer till rättighetsintrång? Richard Stallman sade det bra när han kommenterade Steve Jobs bortgång:

  "Steve Jobs, the pioneer of the computer as a jail made cool, designed to sever fools from their freedom, has died.

  As Chicago Mayor Harold Washington said of the corrupt former Mayor Daley, "I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone." Nobody deserves to have to die - not Jobs, not Mr. Bill, not even people guilty of bigger evils than theirs. But we all deserve the end of Jobs' malign influence on people's computing.

  Unfortunately, that influence continues despite his absence. We can only hope his successors, as they attempt to carry on his legacy, will be less effective."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det har blivit många gånger värre med inlåsningen efter hans bortgång. Deras datorer var fortfarande datorer med världsledande programvara förut, och inlåsningen var helt okej. Sen har det ballat ur ordentligt. Det ryktas att Iphone 7 ska slopa 3,5mm-kontakten för hörlurar och köra på nåt helt annat. Kanske detta http://www.sweclockers.com/nyhet/22054-intel-vill-ersatta-35-millimetersanslutning-for-ljud-med-usb-type-c

   Radera
  2. He he, det räcker väl att säga "it's not an iPhone" för att såga Spotify?
   https://youtu.be/FL7yD-0pqZg

   Radera
  3. @Peter
   Stort minus för Spotify är att de inte har Taylor Swift!

   Radera
 2. Saknar Mr Jobs a bit ! Ett geni som åstadkom så mkt !
  Men alla typer av I-net tjänster där man laddar ned någon client-sw går bort. Hur kan man godkänna att någon I-net tjänst mekkar med egna PC-disken, Braindead or what ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Geni på vissa saker men efterbliven på andra. Han hade en enkel canceråkomma som lätt kunde ha botats, men valde späkning som bot. Javisst, man kan inte förringa hans insats, men samtidigt kan man inte heller förringa hans enorma idioti. Helt klart någon slags bokstavskombination. Och den tackar vi för. Jag gillar verkligen min Mac Book som inte funnits utan honom.

   Radera
  2. ”enkel canceråkomma” dra något gammalt över dig! Cancer i bukspottskörteln kan inte klassas som enkel. När den upptäckts har den oftast redan spridit sig och då handlar det om månader och inte år kvar i livet.

   Radera
  3. Citerar wikipedia ang Steve Jobs cancer: "The prognosis for pancreatic cancer is usually very poor; Jobs stated that he had a rare, much less aggressive type, known as islet cell neuroendocrine tumor.

   Despite his diagnosis, Jobs resisted his doctors' recommendations for medical intervention for nine months, instead relying on a pseudo-medicine diet to try natural healing to thwart the disease."

   Det låter som han mycket väl skulle ha kunnat orsaka sin egen död.

   Radera
  4. Ja, så är det. Han orsakade sin egen död av ren idioti. Min sambo är cancersköterska och säger att sånt botas regelmässigt om det upptäcks i tid. Men om han ville dö, så vem kan ifrågasätta det. En ikon i vilket fall. Hans alter ego fyller inte riktigt uniformen, tycker jag.

   Radera
  5. Allt som står på Wikipedia är helt sant. Amen.

   Radera
 3. Gillar Apple i stort sett, men hänger mig inte åt alla deras nycker. Sålunda har jag musik från innan det blev olagligt att tanka, på några GByte. Inte för att jag lyssnar på den därifrån. Snarare lyssnar jag på Spotify. Men det handlar om principer. Det är ungefär som att plocka svamp. Har man hittat ett ställe så är det fan ens eget, även om man aldrig äter upp dem. Ens eget kantarellställe är inget man delar. Så är det bara.

  SvaraRadera
 4. Dom gamla Kantarell-ställena sinar numera, Frostwire ger inte lika fina svampar längre... Men tankade Steve-Jobs Bok, läste en fantastisk berättelse, vilken Hjälte !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte Steve Jobs bok på döda träd men har ännu inte lyckats förmå mig att läsa den, den ligger fortfarande i bokhyllan tillsammmans med övriga oläsbara. Tror det har något att göra med vad jag påpekade ovan. Ett förakt för vetenskap och glorifierande av egot.

   Radera
 5. OT:
  Är nog dags att du ger dig på zombiepengar, eller helikopterdito.
  Mvh
  En läsare
  P.S.
  Är det någon som kan så är det du
  D.S

  SvaraRadera
 6. Praktexempel på gnidiga gamla gubbar är väl Benny Andersson. Mina föräldrar har nog köpt allt vad ABBA heter. Från kassett till LP och CD, och nu spotify, ändå fortsätter gubbjäveln och gnäller över pirater. Trots att bara mina föräldrar betalat åtminstone 3ggr om för musiken, så har mångmiljonären tydligen inte tillräckligt i ladan. Sen tillkommer naturligtvis copyswedes avgifter för familjefilmerna och backup av familjefoton/filmer.

  Och sen har vi windows 10 som på egen hand avgör vad som är illegalt anskaffad programvara osv...

  Jag hoppas apple blir stämda. förr eller senare kommer deras "tjänst" radera ovärderliga privata filmer/foton/ljudfiler... och jag hoppas det sätter skitbolaget i kk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vill på riktigt hellre ha NSA 10 på dina datorer?

   Radera
 7. Kan detta verkligen stämma? Det verkar ju helt barockt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det stämmer bara om man inte kan läsa eller förstå en fråga vid synkningen. En del har svårt med läsförståelsen...

   Radera
 8. Detta är precis Apples mål. De tar över dig helt och hållet. Bestämmer allt för dig. DU ägs av Apple, inte tvärtom.

  SvaraRadera
 9. För tolv, tretton år sedan så gjorde iTunes något liknande med mitt mödosamt uppbyggda mp3-musikbibliotek. Den gjorde om alla mp3-er till något annat format som knappt gick att lyssna på utan iTunes. Dessutom blev det en ordentlig röra i mappsystemet och filnamnen ändrades för i princip alla filer. Efter det har jag inte rört Apple-prylar ens med tång...

  SvaraRadera