Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-01 11:10

Försvarsmakten försämrar anställningsvillkoren - risk för massavhopp

"[G]år detta igenom är det bara att säga upp sig." - Försvarsmaktsanställd
Löneförhandlingar pågår mellan Försvarsmakten och fackföreningen Officersförbundet, som namnet till trots även organiserar soldater och sjömän. Försvarsmakten vill avsevärt försämra anställningsvillkoren i syfte att spara pengar, men runt fikaborden verkar det som att man därmed kommer slänga miljarder i utbildningskostnader i sjön när folk säger upp sig.Försvarsmakten vill försämra anställningsvillkoren för sina anställda. Man ska jobba mer timmar och med lägre ersättning, inklusive beordrade tjänsteresor.

Officersförbundet skriver mer i frågan.
"Försvarsmakten har för lite pengar och inte tillräckligt med personal för att genomföra sin verksamhet.
Därför ska alla anställda i Försvarsmakten jobba ännu mera. Försvarsmakten ska kunna anvisa boende vid tjänsteresa utan, eller med lägre, ersättning. Du ska få mindre pengar vid tjänsteresa. Slutligen ska sjömän ha mindre i ersättning.
Kort sagt: Grundläggande för Försvarsmaktens hållning är att man vill få ut mer arbetstid ur personalen och att man vill betala mindre. Men så skriver man inte. Det kallas istället effektiviseringar och anpassningar för att höja den operativa förmågan."
En grönklädd försvarsmaktsanställd skriver följande till mig om hur snacket går inom "firman":
"För oss som redan i princip jobbar gratis delar av tiden, med hjälp av den sk. insatsarbetstiden (ingen arbetstidplanering, dygn och veckovilan gäller inte, inget traktamente till värdelös ersättning) så känns det väldigt ovärdigt. Allmäna åsikten runt fikabordet, både bland soldater och officerare verkar vara att går detta igenom är det bara att säga upp sig.”
Som det är idag lyckas man inte fylla platserna på officersutbildningarna och gruppchefer, soldater och sjömän (GSS) slutar i förtid. Med ytterligare neddragningar kommer förstås fler sluta i förtid och färre söka sig till Försvarsmakten som arbetsgivare. Och framför allt handlar det om suboptimering. Man hoppas spara 100 MSEK, eller motsvarande ca 5000:- SEK per kontinuerligt tjänstgörande. Naturligtvis slår detta inte jämnt över alla kategorier av anställda, utan hårdast mot vissa grupper inom "firman". För den som sitter bakom ett skrivbord på Högkvarteret eller Tre Vapen slår det antagligen inte alls.

Men ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och när ett antal länkar helt enkelt försvinner så har man ingen kedja alls längre.

Då ska man redan vara medveten om att en städare på Högkvarteret har högre betalt än en soldat. Den ena städar, vilket är ett viktigt jobb, den andre ska vara beredd att dö för vår frihet och har kostat miljonbelopp i utbildning, träning och övning. Vilka kan omintetgöras i syfte att spara femtusen kronor...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Jadu...förfallet fortsätter då? Det är lite absurt, även om man slutat förvånas. Men det är också (tyvärr) så att numera känner man ytterst få som fortfarande drömmer om,en karriär i FM. :( Det går inte att säga det på ett annat sätt. Det är ju ett resultat av den förda personalpolitiken.
  Problemet med det är att det även skapar en inkomstsegregation mellan de med utbildning och anställning i det övriga (civila) samhället och de i det militära som är kanske först men inte hör till de högavlönade. Och som i en skarp situation skall också göra saker. Kommer en civil person att respektera en militär person i längden om den militära får dåligt betalt och alla vet det?
  Lite likt som jag misstänker att det finns mellan sämre betalda lärare som,gör ett viktigt jobb och signifikant bättre föräldrar - den ekonomiska inkomstskillnaden spiller över på dynamiken mellan social status och förtroende.

  Till saken hör väl också -likt det jag hävdar häller på sikt för polisväsende och andra ordning/blåsljusmyndigheter - att ju lägre löner över flera år desto större långsiktig risk för korruption och mutor för att det blir allt svårare att få vardagen att gå ihop annars. Hittils har man inte sett det bekräftat vilket är så långt bra, men det innebär inte att det inte kan hända.
  Polis/soldat/officer/osv har ju också barn och familj. Ingen skillnad där mot en ingejörsfamilj eller vem,som helst för den delen. Som också vill ha lika bra boende/skola/semester osv möjligheter. Oavsett om det innebär att ungarna vill ha iPads eller få hjälp med hemläxorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får fan skit betalt i jämförelse mot vad de måste ordna själva. Plussa på Mat och logi i förmånerna så har de riktigt bra betalt i jämförelse med andra länder. Så i sig är det inget problem med lönen, det är vad de flrväntas ordna själva som är problemet.

   Radera
  2. Finns det en sammanställning någonstans som är vettig över de sakerna?
   Jag antar att det är i sedvanlig ordning:
   -bostad
   -förmånsvärde/skatt för mat och ibland logi?
   -de som varit i ISAF bättre kroppsskydd?
   - försäkringar vid invaliditet/död för sig själva och nära anhöriga?

   Jag har fått intrycket att hel den administrativa apparaten och uträkningsmodellen har gått och blivit tämligen komplicerad. Och gissar på att (likt andra verksamheter) är målet att det skall spara pengar genom att varje extra detalj ger lite här och var och avsaknaden av denna ger insparad utgift för organisationen i stort - men innebär att en FM,anställd på så vis inte kam vara säker på hur mycket vederbörande kommer tjäna om det skiljer sig rejält och man vill gärna ha extrapåsöagen.
   19-45 kkr/mån är ju stor skillnad mot tex 28-35 tex.
   Vad kostar den extra administrativa arbetsapparaten? Och hur mycket arbetsår tar inte det?

   Radera
  3. Ojoj..mycket stavfel och autocorrectfel där. Ursäkta.

   Radera
 2. Nog måste det väl ändå vara en barnlek för försvaret att argumentera för mer pengar hos regeringen?

  Inget pris är för högt för den viktigaste uppgiften i världen, nämligen: att försvara det öppna sekulariserade mångkulturella samhället, och de öppna gränserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kanske får jobba till november i år innan vi får "egna" pengar. Förra året var det väl till september..?

   Radera
 3. Med sådana här vännner [i beslutsfattande positioner] behövs det, bedömt, inga fiender.. :/
  Tyvärr är inte FM känt för att vara "löneledande" sedan tidigare heller, detta förslag på ändrad ekonomisk ersättning gör inte det bättre.. I grund och botten ett politiskt problem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. För 25 år sedan så kunde en ung man som gick officersskolan och hade en massa fältdygn köpa en splirrans ny BMW och en motorcykel vid sidan om den nyköpta lägenheten. Grundlönen och de olika tilläggen blev en hel del ! Den sammantagna lönen var inte att förakta - även om man fick kämpa lite för den.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte konstigt att FM behöver spara pengar
  Bara förvaltningen av PRIO kostar väl motsvarande personalkostnaderna för Marinen varje år?

  SvaraRadera
 6. Antagligen behövs pengarna bättre till de 5000 nya jobben Steffe talade om idag. Elevatortekniker, offentlig hygientekniker, skohygientekniker osv. Dessa viktiga tjänster behöver vårt skattestöd i ett par årtionden så var beredda på öppnaplånboksempatin. Verkar det som att regeringen har misstagit sig på utbildningsnivån..?

  SvaraRadera
 7. Återigen,som stridsåsnan påtalade är det svenska försvaret ett särintresse.
  Har flera bekanta som redan sagt upp sej.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag bara fattar inte att politikerna, särskilt S, fortfarande inte begriper hur situationen runt Östersjön har eskalerat, utan fortsätter med neddragningar i de operativa delarna av försvaret. Inte utan att man börjar fundera på diverse konspirationsteorier. Nåja, jobbet blir ju enklare för Putin, mindre krigsmateriel går åt, och det är kanske bra för miljön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du inte läst din historia i tillräcklig omfattning. Svaga svenska vänsterregeringar har alltid mött oro i omvärlden med orden " vi skall inte rusta och bidra till oron och skapa konflikt". Minst två gånger har det lett till att vi stått helt och totalt oförberedda när krig brutit ut. Inte minst har allmänheten överraskats då Svenska tidningar inte återger vad som verkligen händer. Men nu finns BBC, Reuters, bloggar och inte minst RT... :-)

   Radera
 10. Man börjar undra om det inte är personer inblandade i ledningen som jobbar med andra syften än att göra Sverige till ett oberoende land som kan försvara sig själv i händelse av konflikt.

  SvaraRadera