Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2016-05-01 21:15

Bokföringstrix: Statens finanser värre än de ser ut

Statens finanser är ännu värre än de ser ut. Magdalena Andersson(s) bokföringstrix fortsätter och nu tar inte bara statliga företag på sig skulder utan även de enskilda myndigheterna för att dölja läget. Trängselskatten i Göteborg går nu till statskassan för att finansiera asylsökande och Trafikverket ska istället låna pengar till Västlänken och de andra projekten i Göteborg.
Nej, inte sådan här trängsel.
Som jag tidigare uppmärksammat på bloggen har socialisterna i regeringen kraftigt höjt utdelningarna från statliga företag som exempelvis Akademiska hus, Specialfastigheter, SJ och Vattenfall. Dessa tar på sig skulder som delas ut som utdelning till staten. Detta är engångseffekter för att sminka grisen och skjuta upp kraschen i statsfinanserna.

Nu låter man även statliga myndigheter ta lån direkt från Riksgälden för att inte statsbudgeten ska drabbas av underskott, vilket är ett ren bokföringsmässigt trix. Aktuellt är att trängselskatten i Göteborg nu går till asylsökande.

Om detta rapporterar Public Service/SVT, som citerar infrastrukturminister Anna Johansson (s):
"Under 2015 hade staten kraftigt ökade utgifter bl.a till följd av flyktingmottagandet. För att komma under utgiftstaket fick alla departement gå igenom och se vad man skulle kunna bidra med. En sådan åtgärd var att istället för att staten tar upp lån gällande trängselskatterna så fick Trafikverket göra det."
Nu har förstås Anna Johansson fel här. Det är mottagande av asylsökande. Flyktingar är de som får uppehållstillstånd, men Anders Ygeman säger ju att 40 000 - 80 000 ska utvisas och är alltså inte flyktingar.

Oavsett så är definitionen av trängselskatt inte längre för att motverka trängsel i trafiken, utan för att finansiera trängseln på asylanläggningarna. Själva Västsvenska Paketet lånefinansieras istället på traditionellt sätt och därmed kan hela trängselskattesystemet i Göteborg avskaffas.

Den centrala poängen är alltså att den socialistiska regeringen fortsätter att bokföringsmässigt sminka grisen som kallas de statliga finanserna. Frågan är om de statliga bolagen kan fortsätta skuldsätta sig för 10-tals miljarder och dela ut till staten även i år. För att inte tala om vad som händer med deras "kunder" som universitet, polis, försvar, kriminalvård mm när skulderna ska betalas. Eller för den delen Västsvenska Paketet och "trängselskatterna". Och deras legitimitet.

Den som är solidarisk med migrationspolitiken ser nu till att köra bil genom tullarna i Göteborg. Tack för era bidrag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Även om de lyckas dölja haveriet nu, kommer de lyckas 2017 och 2018.
  Ovanpå detta kommer om jag förstått det rätt en intressant justering av kommunalskatten i de flesta kommuner, ja utom Sandviken förstås.

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte vad motsatsen till en spargris heter, men det är en sådan gris som regeringen håller på att sminka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske ska säga get..? En del kan ta illa upp om det ska vara en gris. Så vi säger väl sparget.

   Radera
  2. Surrealistisk diskussion.

   Radera
 3. Tja,det rullar dit det lutar.
  Det nya sverige är sannerligen en cirkusshow utan dess like.
  Fattar inte dom styrande att det kan bli lite upprörda känslor som kanske riktas mot just,ja vilka?

  SvaraRadera
 4. Något jag grunnat på är om inte vi också skulle kunna ha nytta av en Sovereign Wealth Fund (tänk: Norska oljefonden). För att inte effekterna skulle bli för stora, och för att politikerna skulle gnälla för mycket över att dom får mindre pengar att leka med, så tänker jag mig att endast hälften går in i den.

  50% av alla statliga engångsinkomster (försäljningar av tillgångar t ex), aktieutdelning från statliga bolag, inkomster från licenser och andra liknande inkomster, men inte skatt, moms och liknande, går in i fonden. Likaså måste 50% av den årliga avkastningen stanna i fonden. Resten kan användas i statsbudgeten.

  Poängen är att det skapar en tröghet i förbrukandet av tillgångar och minskar frestelsen att göra snabba och korkade affärer för att lösa tillfälliga problem. Och det bygger upp ett långsiktigt sparande för staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ide, tyvärr måste jag påminna dig om att Sverige styrs av svenska politiker, vilket i det långa loppet kan visa sig mer förödande än nordkoreas diktatur. Anders borg var kanske inkompetent men Maggan nöjer sig inte förräns Sverige är upplöst i ett brinnande inferno. Lustigt att det finns ett så starkt stöd i båda blocken för hennes politik.

   Radera
 5. Den grisen blir inte vacker när sminket försvinner. När lågkonjunkturen kommer blir Sverige det nya Grekland eller ännu värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Löfven är inte en vacker syn,vare sig sminkad eller ej.

   Radera
  2. Nej, det blir det sannerligen inte. När lågkonjunkturen kommer snart, som kommer följderna av invandringen bli katastrofala och synliga långt in i riksförbunden för synskadade, hörselskadade och trögtänkta svenskar.

   Om man som vi i Sverige har, politiker som är grisar och svin, så blir det naturligtvis små nassar till kultingar. Och det är precis vad som sker. Sanna mina ord, det blir ett tidernas inbördeskrig.

   Radera
 6. Helvete vad trött jag blir. Det är svårt att hålla någon sorts distans och vara ironisk och sarkastisk för att klara förståndet. Frågan är också- gagnar det mig och Sverige.
  PÅ KTH hade vi en lärare som ibland krävde in uppgifter efter tentor. Förklara hur du tänkte när du kunde tänka så fel.
  Nåt för hela Riksdagen kanske, och när de formulerat sina svar kan de åka på turné med dem riket runt.

  SvaraRadera
 7. Sverige, enda landet i världen där det är 1:a april 365 dagar om året :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du varit i Thailand?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Eliason är lika inkompetent som den samlade thailändska poliskåren, så det kan nog stämma. Det är inte så mycket vad man gör (även om det är illa nog), utan vad man inte gör...

   Radera
  4. Vad han inte gör enligt låttexten på 'knulla i bangkok' så är det något med 'svenska discofittor'. Måste studera hans låttext lite närmare.

   Radera
  5. Ja, tillbringade ett halvår där, minst bekymmersamma perioden i mitt liv: Vakna, äta frukost, klättra, äta lunch, klättra, bada, klättra, äta middag, sova. Det var dock på ett ställe man endast kunde åka båt till, och det var drygt 15 år sedan... Dessutom var jag helt ointresserad av politik på den tiden.

   Radera
  6. Min uppfattning är att den samlade thailändska poliskåren rent effektivitetsmässigt ligger ljusår före den svenska poliskåren

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Enligt debattinlägg i SvD så har en del av flyktingarna flera identiteter så att de kan få mer i bidrag. Exempel på personer som tar ut bidrag i flera länder finns. Så det kanske inte är så många ändå..? Iofs så kostar det lika mycket då även Mållgan ska ha skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara därför det finns ettor i utvecklingsförorterna med 15 folkbokförda svenskar?

   Radera
  2. Då har man rätt till lika många lägenheter som identiteter,dessa kan alltid hyras ut.
   Fiffigt och inte alls ovanligt,sedan har vi detta med levnadsbevisen...
   Bolibompalandet är beklämmande.

   Radera
 9. För några dagar sedan kom tankesmedjan Intelligence watch ut med rapporten:

  Sverige in i dimman – ett obehagligt sannolikt krisscenario

  I rapporten beskrivs bostadsbubblan, den höga skuldsättningen och asylinvandringens kostnader som något som riskerar att verkligen leda till en otrevlig framtid för oss i Sverige.

  Rapporten finns på: http://intelligencewatch.org/

  Skulle det inte vara grymt om du Cornu kunde ordna ett öppet (filmat) seminarium med några smarta personer, kanske utländska nationalekonomer, som kan diskutera hur allvarlig situationen faktiskt är och vad vi kan göra för att minska riskerna. Tror det skulle vara ganska billigt att ordna och något som skulle ge mycket uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett. Säger samma sak som sagts på bloggen sedan länge. Inget nytt.

   Radera
  2. Ja, visst är det som står i rapporten i många delar det du skrivit om i åratal. Min tanke är att vi verkligen behöver en seriös diskussion om det här i Sverige och att du kan använda rapporten för att nå ut med dina tankar.

   Radera
 10. Det här är rätt absurt.
  Det är sent nu och det är arbetsdag imorgon. Så jag skall hålla mig kort.
  Medan vi här i Sverige lallar runt med våra engångsaffärer och vad vi tror är smarta köp så kanske omvärlden helt enkelt väntar på en krasch.
  Det här är spekulation givetvis.

  Vid en ekonomisk hård korrektion (på vanligt språk krasch) kan delar av följande hända:
  - Enklare att rösta ut inkompetenta beslutsfattare
  - Det blir en dragkamp om vilken och vilka populister får mest röster
  - IMF och dylika kan komma på besök och tvingar
  - Enklare att organisera om: NATO, FM, skatt, sälja ut bra statliga verksamheter, eller dåliga osv.
  - Kanske slågsmål om vem av alla intresserade internationella parter skall påverka Sverige?
  - Huggsexa vem som skall bli borgenär för alla de olika skulder vi har?

  Alla de asylsökande borde kunna vara med och hjälpa till egentligen. Det är ju inte så att vi inte har saker att göra med all vår eftersatta infrastruktur, och de som har utbildning borde ju få en chans att visa det. Att annars bara sitta kan ju inte bidra till en värdig självkänsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skriva: En krasch gör ont. Och om våra myndigheter är i skuld.. då är det illa.

   Radera
  2. Hjälpa till?
   Hur menar du då?
   Stora delar av invandrare från vissa delar av världen förstår inte ens hur en rulltrappa fungerar,inte ens efter flera minuters iakttagande.
   Har många SIDA-skratt att berätta.
   Så vad ska dom göra för att hjälpa till?
   På riktigt då..

   Radera
  3. @PJ.
   Har du några bevis på det där? Jag försöker inte vara PK eller så utan det låter lite hm..anekdotiskt. Klart det finns många som inte är vana vid teknik eller tyvärr rentav analfabeter. Sen skulle vi härifrån nog inte heller klara oss särskilt länge i deras verklighet heller.
   Ett grundproblem sedan tidigare är ihopklumpandet av invandrare i någon sorts medelinvandrare viktad efter minsta gemensamma nämnare. Sånt funkar inte.

   Men för att svara på din fråga.
   Vi kanske kan ha en sorts modern New Deal där alla som kan vara med, har grundläggande förkunskaper och så kan vara med att bygga och bidra till förnyandet av infrastrukturen och även få delar av de bidrag som de skulle ha fått här plus betalt rentav? Det borde inte vara nödvändigtvis dåligt för ekonomin då?
   För de som exempelvis kommit hitt på flykt och vill återvända sedan (sådana bör finnas väl) blir det både att de kan spara ihop till att återvända samt få övning hur ett annat samhälle fungerar. Bättre än att de återvänder utan erfarenhet och kapital till sina hemländer/områden sen.
   Plus det borde kunna ge språkfärdigheter,
   Inget av det där kommer bli av om de enbart sitter på något sorts bidragsförvar någonstans.
   Visst, detta är ett förslag i 1900-talsanda av kategorin stora projekt där mycket kan gå fel. Men oavsett om Sverige skall bygga höghastighetsjärnväg, vanliga järnväg+ eller något annat behövs ju både arbetskraft och annat. Det är bara om man inte skall ha något alls som det inte behövs folk.

   Radera
  4. Javisst finns det att se "bevis" på mitt påstående.
   Verkligheten kommer oftast ikapp så att säga.
   https://www.reddit.com/r/european/comments/2b35ba/somalis_learning_to_use_an_escalator_swedens_hope/

   Radera
  5. Lustigt, men det faller nog under kategorin anekdotiska "bevis"...

   Radera
  6. @PJ Håller med Anonym där. Två personer är ju knappast ett bevis i det här fallet.

   Radera
 11. http://www.di.se/artiklar/2016/4/28/debatt-sverige-pa-vag-mot-djup-kris/

  SvaraRadera
 12. Det vore intressant att se en översikt över flöden mellan myndigheter, statliga företag etc, och staten, för att besvara två frågor:
  1. Hur stor är omfattningen?
  2. Är det här resultatet av att man faktiskt sparat pengar som man inte har användning av?
  3. Är det något man satt i system för att dölja för väljarna att man egentligen går mer back än det verkar som?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske nettolånebehov (myndigheter och statliga bolag lånar i Riksgälden)?

   https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/Fakta_om_statsskulden/Sa_lanar_vi_till_statsskulden/Statens_nettolanebehov/

   https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/Lanebehov/Nettolanebehov-diagram/

   Radera
 13. Den bästa hjälpen för Sverige ang migranterna är nog om ygeman skrider till verket och påbörjar utskeppning av de 80 000 som man redan konstaterat skall returneras. Även de lyxkryssare man leasat som flyktingboende bör fungera utmärkt som transportmedel tillbaka till hemlandet.
  Givetvis skall de som kommer hit sättas i arbete i möjligaste mån för att bidra till AB Sverige men man är nog ganska naiv om man tror att mer än ett par procent av alla överhuvudtaget är aktuella för det av rent praktiska skäl..

  SvaraRadera
 14. Dagens sossar är ju myglare ut i fingerspetsarna så vem är förvånad?
  Deras väljare tycker att alla andra skall betala massor i skatt, själv tycker de att de är smarta när de jobbar svart och går på bidrag samtidigt.

  SvaraRadera
 15. Jag borde kunna slå vad om några flaskor Belgiskt klosteröl om att vi har en rejäl fastighetsskatt om ett par år, förvisso är det val om två år, men jag blir inte förvånad om ett beslut om det kan tas i slutet av detta år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet här är som sagt att det är val om två år och det riskerar att drabba viktiga väljargrupper, fast å andra sidan sitter större delen av BLK i bostadsrätter och kanske inte ser en sådan reform med egna ögon.

   Om ett beslut inte tas i år så kommer en sådan reform troligen träda i kraft först 2018, inte speciellt taktiskt att införa något sådant samma år som det är val.

   Det är nog troligare att man gör något som ger fårket illussionen av att det är någon annan som får betala skatten (ungefär som moms och arbetsgivaravgifter).

   Radera
 16. Sverige går i rasande takt mot ett totalitärt samhälle, det är enda sättet politikerna kommer kunna bibehålla ett någorlunda fungerade samhälle när ekonomin går åt helvete och diverse kaosmänniskor börjar bråka på allvar. 100% garanterat, det har våra kära politiker ordnat åt oss.

  SvaraRadera
 17. Varje tänkande individ måste ju se var landet är på väg. Även om Löfven inte är en av dem så finns det säkert rådgivare och andra personer i hans bakgrund som har huvudet på skaft. Det är en sån uppenbar statlig kollaps vi är på väg emot att det är svårt att undra om det inte finns en medveten strategi bakom det hela. Förvisso konspiratoriskt men jag har svårt att se att någon kan vara så korkad så de inte ser åt vilket håll skutan rör sig.

  SvaraRadera
 18. "Nu låter man även statliga myndigheter ta lån direkt från Riksgälden för att inte statsbudgeten ska drabbas av underskott, vilket är ett ren bokföringsmässigt trix."

  Hur väl fungerar detta trixet egentligen?

  Det funkar inte så väl för att frisera budgetutfallet egentligen, det är som att helt enkelt använda optimistiska fantasisiffror i budgeten och sedan låta pengarna rulla (typ man budgeterar för att pengarna skall räcka och när de visar sig inte göra det så lånar man bara upp resten).

  Konsekvenserna av att myndigheterna lånar av RGK direkt är densamma som ifall det går via statsverket - då RGK inte får anslag för den utlåning de gör så blir RGK i sin tur tvungen att låna vilket spär på (den officiella) statsskulden.

  Annat hade varit ifall myndigheterna likt statliga bolag gick och lånade av banken (men det får de nog inte).

  Däremot funkar det kanske för att runda utgiftstaket - man får inte längre låta pengarna rulla okontrollerat så det går inte för sig att det går mycket mer pengar till myndigheten via statsverket än vad som är beslutat enligt budgeten, däremot går det tydligen att låta mer pengar gå raka vägen från RGK.

  SvaraRadera
 19. Folket får de politiker de förtjänar. När statistiken får styra (demokrati) så blir politikerna medelbegåvade..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tar jag förresten gärna en omväg runt tullarna och bränner av ett par liten bensin extra. :)

   Radera
 20. Det värsta är nog att vi inte längre har någon granskande media, de är ju del av statsapparaten idag. Den här sortens fiffel borde vara förstasidesstoff i varje tidning och de ansvariga politikerna doppas i tjära och fjädrar men ingen är intresserad förutom alternativmedia, som man nu filar på lagar för att stoppa.

  SvaraRadera