Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-13 14:47

Arbetsförmedlingen: 39 000 färre ungdomar - 9 000 färre utan jobb

Arbetsförmedlingen gick igår ut med att antalet arbetslösa ungdomar minskat med 9 000. Fast samtidigt har antalet ungdomar minskat med 39 000, så det är knappast något att fira.
Antal ungdomar i åldern 18 - 24 år under åren 1968 - 2016.

Redan 2013 påtalade jag att de som vinner valet 2014 automatiskt kommer lösa ungdomsarbetslösheten. Detta eftersom antalet ungdomar minskar kraftigt när babyboomens 90-talister slutar räknas som ungdom.
"Till 2021 kommer vi ha ca 200 000 färre i gruppen 19 - 25 år och med det också 200 000 färre ungdomsarbetslösa än annars. Även företag som har målgruppen 19 - 25 bör vara medvetna om att de kommande åren blir bistra.[...]Detta är inget kontroversiellt. Rimligtvis vet redan politikerna detta och inser att de inte behöver ta några aktiva åtgärder för att få babyboomarna födda 1988-1992 i arbete. Ej heller behöver man ta fram ungdomsbostäder, då även det problemet minskar kraftigt framöver. Det gäller bara att hålla tyst om det hela..."
Arbetsförmedlingen skriver nu följande:
"I slutet på april var 360 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, 5 000 färre än samma månad förra året. Särskilt tydlig är nedgången bland ungdomarna. På ett år har de minskat från 70 000 till 61 000 inskrivna arbetslösa."
Antalet ungdomar har samtidigt minskat med preliminärt1. 38 599, i åldersintervallet 18 - 24, som Arbetsförmedlingen slänger sig med i sin pressrelease. Detta leder till tre slutsatser:
 1. Antalet ungdomar minskar snabbare än ungdomsarbetslösheten
 2. Antalet vuxna arbetslösa ökade, då totalt antal inskrivna minskade med 5000, men ungdomarna minskade med 9000. Alltså ökade antalet vuxna arbetslösa med 4000. 
 3. Regeringen har totalt misslyckats med att skapa jobb mitt under en brinnande högkonjunktur och minskat antal arbetslösa ungdomar beror enbart på demografiska effekter.
Sedan toppen 2012 har antalet ungdomar i åldern 18 - 24 minskat med 83 131 personer. 

I övrigt är det intressant att arbetslösheten är avsevärt högre bland unga män än unga kvinnor.

50% högre andel unga män än unga kvinnor är arbetslösa - 13.8% mot 9.2% (13.8/9.2=1.5 dvs 50% mer).

Vi ser alltså nu effekterna av den svenska skolans systematiska motarbetande av pojkar, som har avsevärt sämre betyg (meritpoäng - flickor har 13% högre snitt). Givet det är det inte konstigt att arbetsgivarna hellre anställer unga kvinnor än unga män, med tanke på betygsskillnaderna. Detta slår också stenhårt mot unga mäns möjligheter att skaffa sig en högre utbildning.

Så var det med den saken. Ha en fortsatt trevlig fredag.

1. Metodiken jag använt här är att jag jämförde antalet 18 - 24 år 2015 med antalet 17 - 23 år 2015, dvs de som är 18 - 24 år år 2016. Exakt siffra blir dock något annorlunda, då några avlider eller flyttar utomlands.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Varför tvingas du göra journalisternas arbete ?
  Politiker utan mediagranskning kan ju få för sig att de gör nåt vettigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det ha något med statligt presstöd att göra?

   Radera
 2. Jo, jag minns att du skrev det.
  Problemet försvinner väl inte egentligen utan byter form.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så han skriver...

   Radera
  2. Helt riktigt. Hann inte skriva klart där.
   ..och man undrar lite om de då även skall låtsas att de nu vuxna arbetslösa inte heller finns. Ett bra sätt at bygga upp frustration i samhället på.

   Radera
 3. Vi ser nog även följden av att en mängd arbetsplatser numera ska gå till att ha 50% kvinnor.

  Jag har märkt när jag sökt jobb som konsult inom en mansdominerad bransch så får jag betydligt mer respons än om jag söker liknande tjänster direkt.
  Kan väl finnas många anledningar till det men en av dem är nog att som konsult på en mansdominerad arbetsplats så påverkar jag inte den statistiska könsfördelningen.

  Det är synd om dagens pojkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju alltid ansluta sig till IS....

   Radera
 4. Givet nuvarande befolkningsökning i åldersspannet kan det mycket väl visa sig att du får fel endå.

  SvaraRadera
 5. En relevant fråga är ju hur stor arbetslösheten bland ungdomar är i procent räknat. Är den runt 25%/så bör ju av de 39k finnas 9k utan jobb och när de upphör att vara ungdomar så upphör 9k arbetslösa ungdomar att vara ungdomar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, i de 25% brukar ingå studerande, så ungdomsarbetslösheten får behandlas lite mer detaljerat för att man skall kunna dra korrekta slutsatser.

   Radera
  2. OK, annan procentsats. Poängen var lite att om av 39k ungdomar så utgörs 9k av de som är arbetslösa så är ju resultatet av att de 39k slutar vara ungdomar att det blir 9k färre arbetslösa.

   Radera
 6. Äro de Marockanska gatubarnen inräknade?
  Inklusive, givetvis, alla andra ensamkommande?
  De kunna väl, allt efter syftets art, klassas som barn eller vuxna.
  Trevligt med statistik!
  ( det där med statistik var ej tarvligt menat!)

  SvaraRadera
 7. Världen består av siffror och den som inte förstår siffrorna får allt svårare att ens orientera sig i omvärlden. De flesta journalister kan handskas bra med ord, men allt för många har svårare med siffror. Det är nödvändigt att granska vad som serveras av myndigheter, företag, organisationer, politiker och bloggare.

  Fast världen förändras så snabbt nu att det är svårt att se alla arbetstillfällen om några år och vilket kunnande som behövs för de nya jobben. Det är lätt att se vilka som säkert eller nästan säkert försvinner.

  När fordon som bränner fossiler strax minskar starkt i antal minskar behovet av nya mekaniker för motorservice. Ökar mängden autonoma fordon, speciellt eldrivna, blir behovet av service och nya fordon begränsat. Trängseln i centrum av städer minskar radikalt. De färre olyckorna och föroreningarna avlastar sjukvården och begravningsentreprenörerna.

  VR utvecklas allt snabbare och många fler kommer att befinna sig längre i världar som blir att svårare att skilja från det vi kallar den verkliga. Kanske är det här små pojkar som fastnar i spel istället för skolans lärande kan tjäna pengar i framtiden istället för att serva de tvåtusen rörliga delarna i dagens vanligaste transportmedel. En elbil har 20 rörliga delar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träffade en Tesla igår.
   Tyst som f-n!
   Stor risk för olyckor då fotgängare inte hör fordonet.
   Själv skulle jag ofelbart köra för fort ty jag bedömer hastigheten först och främst efter motorljudet.
   Killen som körde bilen påstod att han klarade 37 mil/laddning om det nu kan roa någon.
   Begränsat utrymme för packning på dessa designade bilar.
   Funnes penningar blev det nog en Volvo CX 90.
   Fast mest för säkerhetens skull.

   Radera
  2. Vid en vandring för långa tankar förra veckan upptäckte jag att en granne har två Teslor, lite diskret parkerade och en billig fossil mer tydligt utåt vägen. Känner inte villans invånare men har gått förbi några gånger för förr eller senare ser jag någon där att ställa frågor till.

   Ger gratis en idé till en app kallad Skepparn som ska ge ljud inne i elbil som harmoniserar med farten i min första bil. Min första egna bil var en redan då gammal diesel som med svårighet kunde köras i hundra pga det våldsamma ljudet från motorn.

   Mina pengar växer än vidare i aktier och jag kör vidare i en uråldrig V70 som kan lasta nästan allt. (Som reserv finns dragkrok)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Vad hände med de ungdomar som blev vuxna i statistiken. Fortfarande arbetslösa eller är det FAS 3 eller vad det kallas av S/Muslimska Partiet ?

  SvaraRadera
 9. Det kommer även medföra att en större andel av årsklassen kommer att värnplikt/GU

  SvaraRadera