Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-05-19 21:59

160519 - dagen då paranoian kom till byn

"Det hördes ett knackande muller och belysningen tändes igen. Johan hade fått igång gårdens bensinaggregat. I höstas hade Gerd till slut gett upp och köpt ett aggregat. Omfattande strömavbrott hade blivit rutin det senaste halvåret, och tidningarna skrev knappt om det längre. Elbolagen skyllde på gammal fallerande utrustning eller nedfallna träd. Så länge Björn hade varit kvar hos henne hade strömmen aldrig gått. Det var bättre förr." - Midvintermörker av Lars Wilderäng, "Jakt på svenskhare"
Den 19:e maj 2016 bör gå till historien som dagen då paranoian kom till Sverige. Riktig genomgående totalt genomsyrande allt förföljelsemani och försök att hitta mönster i en godtycklig och kaotisk värld. Vad som helst annat än skylla på sig själva.
Den raserade masten i Häglared.
Till och med regeringen vill nu utreda samband mellan de senaste infrastrukturincidenterna och infrastrukturminister Anna Johansson (s) säger följande till Schibsted/Aftonbladet:
"Om man skulle komma fram till att det finns ett samband är det naturligtvis betydligt allvarligare än om det är enskilda händelser som råkat inträffa samtidigt men det är klart att vi måste ställa den frågan [...] Jag kommer inom kort att kalla till mig berörda myndigheter, dels för att få en beskrivning av vad som har hänt men också vilka åtgärder som vidtagits och vad man gör för analys av vilka åtgärder som behöver tas för att undvika liknande händelser i framtiden."
Professor Wilhelm Agrell tar ordet "hybridkrigföring" i sin mun, liksom Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman.

Själv är jag skeptisk till att det skulle vara "ryssen" av flera orsaker. Jag tror att det är ett enskilt sabotage mot Häglaredmasten och att dagens strul med flyg och SJ mfl aktörer handlar om vanliga IT-haverier, där man eventuellt råkar ha samma underleverantörer eller outsourcingpartners, alternativt kaskadfel orsakade av varandra. Sedan finns slumpen. Vi människor vill dock alltid hitta mönster i allt, för att bygga förklaringsmodeller även om sådana inte finns.

Men främsta anledningen är följande:

Vid tidigare skarpa incidenter har jag mottagit stora mängder överskottsinformation, läckor och tips från läsare. Det gäller t ex terrorhothöjningen i höstas och även en serie IT-haverier som skedde nästan samtidigt. Den gången fick jag många indikationer från olika håll på att det handlade om angrepp. Nu har jag fått noll information om angrepp.

Möjligt att man täckt till läckor den här gången, men jag är tveksam. Överskottsinformation kan man inte täppa till.

Min bedömning är att paranoian aktiverades av Häglaredsmasten och gick i taket idag när eliten, som älskar att flyga, drabbades av dålig stämning på Bromma och Arlanda. Själv har jag bara råd med tåg och där är dålig stämning normalläget. 

Så nu letar drabbade politiker och mediapersonligheter en syndabock. Att det kan vara deras egen jakt på billigt, snabbt, tillgängligt, som driver fram sådana här krascher kan man förstås inte tänka sig.

Dock är det på många sätt positivt att folk ropar "ryssen" och "angrepp" eller "hybridkrigföring". Faktiska angrepp kommer inte ignoreras, om vi inte faktiskt upplever klustrade angrepp just nu, som är till för att i återkommande perioder etablera "en ny normalbild", så vi inte reagerar när angreppet är "på riktigt". Sådana tillvänjande infrastrukturangrepp är krigsförberedande. Billiga förberedelser, som kan vara bra att ha om utifall eventuellt att...

Men jag föreslår att alla lugnar ner sig. Att sitta fast på Arlanda är faktiskt inte värre än vad tågresenärer får uppleva var och varannan vecka. Fast då utan toaletter och restauranger i ett strömlöst och kallt tåg mitt i svarta skogen. Skärp er. Kom ihåg att ni får vad ni betalar för, vilket jag idag skrivit om åt SVT Opinion.

Påminner om prepperns STOP. Stanna. Tänk. Orientera dig. Planera. Svårare än så är det inte. Vet bekanta som helt enkelt sade fuck this shit och skippade Praghelgen, lämnade Arlanda och tog in på Görvälns slott istället. Hur svårt ska det vara?
Utsikt från Görvälns slott, mars 2015.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Wilderängs böcker är mycket mer suggererande än verkligheten. Vi har ett par sabotage= vit kränkt man som blivit av med jobbet, kanske?

  Avklippt kabel i låst bunker. Vem gick in där?

  Skutskär: Tydligen någon New Age-grejj.

  Brott i Swedavias och Luftfartverekt= Telia är tydligen leverantör.

  SJ funkar ju aldrig.

  Ingen robusthet i detta land. Går pengarna till Jasen, månne?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasen? Du vet vart pengarna går.

   Radera
 2. Svag info-givning är i ett sådant här läge gynnsamt för paranoija-reaktioner. Jag är förvånad över att media fortfarande bara skriver "datakommunikations-problem". Varför berättar inte myndigheterna(Svedavia)om det t.ex fanns fel i transponder-mottagning eller systemen för vidarekommunikation av transponder-data till flygplatsernas system? Varför sägs inget om möjliga reserv-system(SSR-radar)? Kommunikations-problem i dubbel bemärkelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Skriv en kort kommentar först, och sedan alla detaljer. Så dödar man rykten.

   Radera
  2. Javisst och man kan inte heller likställa dagens unika "flyg-situation" med t.ex bankernas ständiga IT-problem.

   Radera
 3. Allt det här visar på vikten att ta hand om sin infrastruktur. Oavsett om det är fysisk eller IT.

  SvaraRadera
 4. http://www.dn.se/nyheter/sverige/misstankt-mastsabotage-utanfor-falkoping/

  Nämnt detta innan kanske?

  SvaraRadera
 5. Jojo, men skon klämmer väl extra för makthavarna när det dyker upp sådana här lägen man inte bara kan strunta i;

  -Pinsamt uppenbart att viktig teleteknisk utrustning på sin höjd skyddas av ett hänglås eller en rostig vägbom (nu uppgraderat till obeväpnad securitasvakt...).

  -Pinsamt uppenbart att ingen, varken Säpo, polisen eller för all del terracom i praktiken vet vad som egentligen händer.

  -Pinsamt uppenbart att några backup-system inte finns...

  Således dålig stämning, inte bara på Arlanda utan på samtliga verk/myndigheter/underleverantörer som tvingas stå ut med skiten...

  SvaraRadera
 6. Vad ska myndigheterna kunna säga till mellosvennar via radio tv?
  Hur hjälper detta?
  Typ,bara lugn i stugorna,vattnet och strömmen är borta för tillfället och inga lastbilar kommer att köra ut vatten heller,bara lugn,kramas med varandra.
  Vad ska sägas i dessa lägen som på något sätt kommer hjälpa?
  Fan,ta storstäderna,riots på nolltid, med vilka då i spetsen??
  Ähh,glömde Norrköping för tjyven,riots nu varje dag i över en veckas tid.
  Som att bo i en Orwellhistoria redan idag juh!
  :-D
  Keep smiling!
  Vissa tänker på att byteshandla en vinare mot en potatis,samma någon undrar om detta är lagligt...
  Lycka till vid orostider kan man säga till denna typ av mellosvenne.

  SvaraRadera
 7. "Human beings are pattern-seeking animals who will prefer even a bad theory or a conspiracy theory to no theory at all." - Christopher Hitchens.

  Kan även vara värt att beakta Ockham.

  Men jag lägger mig i sängen och tänker på det ryska planet i Norrland istället.  SvaraRadera
 8. Ang flyg-kaoset meddelade Eurocontrol i ett tvitter kl. 11.53 idag f.m att felet bestod i problem med FDPS(Flight Data Processing System), dvs i flygplatsens s.k ATC-system. Inga media snappade upp detta för att fråga sig hur saker och ting fungerar tekniskt. Själv har jag lite svårt att förstå hur FDPS kan fungera på "halvfart" då Swedavia nu sagt att man bara löst problemen tillfälligt(vad är det borde media fråga sig??). Eller sker flygledningen med s.k sekundärradar(eko) istället för transponder-baserat kan man fråga sig?

  En viktig sak att ta reda på är hur vanligt det är med FDPS-fel i t.ex Europa.

  SvaraRadera
 9. Denna tråd är rätt intressant.
  https://www.flashback.org/t2722584

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste eller snarare försökte läsa den tråden. Noll och intet värde i inläggen.

   Radera
  2. Då tycker vi olika,inlägg 138 är målande för dagens sverige.
   Eller?
   Sveriges försvar skrämmer inte någon främmande makt från att göra i princip vad som helst,bara småstörningar i samhället så krisar det som fan.
   Försvaret är ett särintresse som stridsåsnan sa,hen hade så rätt så rätt.
   Försökte läsa?
   Läser du aftonbladet ?

   Radera
  3. Inlägg #157 är guld! Och hela tråden andas foliehatt.

   Over and out.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Flera oberoende fel KAn ju inträffa samtidigt även om det är osannolikt. Nån hacker eller nåt kan ju dessutom ha sån tur att hans attack sammanfaller med en orelaterad olycka. Om det nu är nån Umabombartyp bakom Häglared måste han hoppa av glädje över alla teknologiska katastrofer som inträffat efter hens sabotage.

  Eller så finns det ett samberoende mellan felen, t ex IT-leverantörer eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker fortfarande att det är lite för många sammanträffanden. Men jag kan verkligen se den där rättshaveristen hoppandes framför mig. Kan också tänka mig hur jobbigt uppblåst ego denna person har just nu i så fall.

   Radera
 11. Var anmäler man sig till jobbet som "nationell samordnare mot (för?) avbrutna radiomaster" som vår handlingskraftiga regering snart kommer att utlysa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en hel myndighet - du vet - man måste visa handlingskraft. Det blir en massa Radiomasthandläggare, radiomastsäkerhetsstrateger, radiomastsäkerhetsplanerare, radiomasttillsynshandläggare, en massa radiomastdirektörer och radiomastkommunikatörer samt ett fåtal radiomastsäkerhetsupphandlare - dessa köper tjänster för att sätta upp stängsel samt bevaka masterna. Alla utom upphandlarna åker på konferenser och "informerar" samhället om farorna och vikten av att ha radiomaster. Upphandlarna får jobba ihjäl sig...entreprenörerna tjänar en buck. Sen kommer en tonåring, klipper upp stängslet, skruvar ur bultarna och fäller en mast en lördag kväll. Polisen anländer dagen efter - för att deras personal har sagt upp sig och blivit - radiomastsäkerhetshandläggare.

   Radera
 12. Vi får inte mer än vi betalar för sade Cornucopia.
  Då blir det finemang med snabbjärnvägen-för 300 Mdr.

  SvaraRadera
 13. Såg att man upptäckt ytterligare ett sabotage nu. Vem det än är som springer runt o saboterar master, och oavsett syftet, så måste han el hon ha jättekul just nu. Vare sig det är en del av Rysslands försök till påverkan, en fullfjädrad rättshaverist el miljötokar så är det för mig ofattbart att man monterat ner all form av säkerhet i Sverige. Hur naiva kan man bli..

  SvaraRadera
 14. Så länge det inte är strul och kommunikations problem i de svenska hemmen är det väl ok?
  Får vi en rapport från Marks kommun?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att sos alarm, Rakel etc inte fungerar som det ska, är väl minst sagt oroande. Tyvärr så tror jag dock inte att Svensson reagerar så länge Facebook funkar.

   Radera
 15. Med modern teknik torde det gå att höja säkerheten ganska avsevärt vid masterna utan att det kostar skjortan. Ett larm kan gå så snart någon kommer i närheten. Med infraröda kameror kan man se även nattetid. Innan någon skruvat loss alla bultar är ordningsmakten där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är lite märkligt. Vi lägger massa uppgifter i företags händer på var vi är, vad vi gör, vem vi bor med, vad vu köper för mat, vad vi surfar på för sidor etc. Gps punkter, annonser, bankkortsdata, preferenser, osv osv....men samtidigt sker det över infrastruktur som förfaller, och staten säger nej till att man skall sätta upp kameror etc ibland där det skulle kanske behövas. Så vi har en minst sagt dubbel situation. Vi vill inte ha övervakning men fixar övervakning av oss själva åt andra. Sen är det så att bara övervakning hjälper inte. Det är långt viktigare med en robust infrastruktur än övervakad bräckligt infrastruktur som närmar sig eller har passerat sin tekniska livslängd utan att man gjort något än använt den.
   Kortfattat kan man kanske säga: Vi har vant oss sen länge att allt det gamla som finns och vi fått "i arv" från våra idag (fattig)pensionärer är avbetalt och ointressant - det står där det står och borde kosta allt mindre. Men så är det inte.
   Fysisk infrastruktur kostar. Och den behövs antagligen i framtiden också.
   Så behöver vi mer övervakning?
   Ja och nej.
   På rått ställe som sådana platser där vi vill att det skall vara enklare att veta varför det går sönder är det en fördel, men det skall inte vara ett mål i sig att övervaka allt som en hysterisk reaktion.

   Radera
  2. Ja, vi behöver verkligen mer övervakning på platser där det behövs. Men vi kan begränsa denna till manuell tillsyn. Dvs ingen automatisk ansiktsigenkänning. Utan vill man ha bevismateriak så måste en person gå genom materialet - rent fysiskt sitta och titta. Därmed har vi bevismaterial då något händer och risken för missbruk är minimal då de materialet blir så stort i förhållande till de som tittar genom det.

   Radera
 16. Nu tror jag inte direkt att det här är en påverkansoperation, men om vi antar att det ÄR det kan det t ex syfta till att öva sig i reflexiv kontroll, dvs att utreda hur Sverige (både myndigheter och allmänhet) reagerar inför vissa händelser. Får man erfarenhet av det kan man i viss mån förutse och även styra Sveriges reaktioner på andra händelser. Vilket så klart är bra om man tänker utföra framtida operationer i Sverige eller dess närområde.

  SvaraRadera
 17. Med tanke på de senaste sabotaget i Falköping (se länk i kommentar ovan) så känns det väl lite för systematiskt för att vara oberoende händelser. Nu vet jag inte hur vanligt det är med sabotage mot kommunikationsmaster/antenner i "normalläget", men det borde gå att analysera statistiskt bara man har rätt underlag.

  SvaraRadera
 18. Med tanke på de senaste sabotaget i Falköping (se länk i kommentar ovan) så känns det väl lite för systematiskt för att vara oberoende händelser. Nu vet jag inte hur vanligt det är med sabotage mot kommunikationsmaster/antenner i "normalläget", men det borde gå att analysera statistiskt bara man har rätt underlag.

  SvaraRadera
 19. Säpo har konstaterat att Ryssland bedriver påverkansoperationer mot oss. Ryssland vill ej se ett starkare Nato. V samt SD är de enda partierna som direkt motsätter sig ett värdlandsavtal.
  Med tanke på Rysslands inställning till Nato o ett svenskt närmande, något man tar så allvarligt från rysk sida att man kommer med direkta hot, gör att jag finner det osannolikt att de inte skulle genomföra dylika operationer avseende svensk Natoopinion. Att framställa regeringen och dess politik som uppenbart ej fungerande, samt påvisa problem som trycker ut opinionen på de politiska kanterna, är ju ett alldeles utmärkt sätt att sätta krockben för ett svenskt natomedlemskap. Om sen div mastsabotage är en del av det går ju dock enbart att spekulera i för tillfället.

  SvaraRadera
 20. Då är det dags att säga det igen. Många med intresse för försvarspolitik och krigshistoria sade att 2004 års beslut att "lägga ned" försvarmakten var vansinnigt naivt och ansvarslöst. Det fanns ett land i närheten som hade en "revanschpotential" samt skulle kunna bli instabilt om oljepriset gick ned av någon anledning. Detta brydde man sig inte om utan påbörjade nedläggningen. Eftersom det var så mycket material och lokaler tog det ca 10 år att bli av med allt. Så, 2014 stod vi utan nyckelkomponenter i försvarsystemen. Tex artilleri, luftvärn, sjukvård och...ja i princip utan utbildad och motiverad personal. Eftersom man "pissat av" alla yrkesmilitärer och reservare med dåliga avgångsvederlag. 2008 gick Ryssland in i Georgien - det sk lackmustestet. Resultat: Försvarsministern som krävde ökade satsningar fick avgå. Nu står vi utan effektiv försvarsförmåga och utan civilförsvarsförmåga ca 10 år senare. Och nu börjar man vakna upp igen- Så, köp artilleri, köp luftvärn. Bepansra hemvärnet och ge dem granatkastare, ge dem nya skyddsvästar värda namnent och thermosikten. Allt state of the Art. Rekrytera och utbilda 6 Brigader. Och just det, starta nu ! Allt annat är ansvarslöst och samhällsfarligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte annat än att håla med!!

   Radera
 21. De flesta av oss är nog överens om att de 3 hitills fällda masterna ( och kanske det påstådda Felia serverhaveriet för LFV) knappast är en slump eller ett pojkstreck likt att välta kor en fredagskväll.

  Vi är nog även rätt eniga om att media knappast skulle gå ut med sanningen om farbror Putin kör lite krisövningen på svensk infrastruktur..

  Allt annat är än så länge spekulationer..

  SvaraRadera