Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2016-04-16 16:17

Valueguard: Fortsatt stigande bostadspriser i hela landet - säljsignal kan vara på gång i Stockholm

Enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex fortsätter bostadspriserna uppåt i princip i samtliga delar av landet man har statistiskt underlag för. Mest stiger priserna i Malmö. Utvecklingen är dock svag i Stockholm och marginellt negativ för villor i mellanstora svenska städer. En teknisk säljsignal för Stockholm kan inträffa inom några månader, för första gången sedan prisfallet 2011.
Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex för Stockholm.
Mellanstora svenska städer anser jag är ett irrelevant index, då det klumpar ihop de större icke-storstäder som kan ge ett statistiskt underlag i en enda klump. Det gör att utvecklingen i Umeå klumpas ihop med utvecklingen i Uppsala, vilket inte nödvändigtvis är samma sak. Mindre städer och kommuner är inte med alls i Valueguards index, inklusive hela Sverige-indexet. Detta eftersom det inte finns tillräckligt statistiskt underlag för att per enskild småkommun göra en analys av den kvalitetsjusterade prisutvecklingen. Detta i kontrast mot Mäklar-"statstik" och deras obehandlade medelvärden.

Trendmässigt syns inga tekniska förändringar i utvecklingen. Även om priserna naturligtvis kan vända ner här och nu går det inte att säga idag. Att priserna stoppat upp tillfälligt i Stockholm är också för tidig att dra några slutsatser på. Däremot är MACD på väg att kunna ge en säljsignal på bostadsmarknaden i Stockholm, vilket kan ske inom någon månad. Det blir i så fall första gången sedan 2011, då priserna sedan också föll. Stockholm är också den största marknaden i Valueguards index och har därför störst volym och bäst statistisk signifikans. MACD har visat sig vara en fungerande indikator på trenden i bostadsmarknaden.

Slutsatsen är att en topp och efterföljande bostadsprisfall kan vara på gång i inledningsvis Stockholm inom några månader, men kan inte bekräftas än.

Samtliga förändringar i index enligt nedan.

Hela Sverige +0.69%

Sverige bostadsrätter +0.59%
Stockholm bostadsrätter +0.13%
Göteborg bostadsrätter +1.09%
Malmö bostadsrätter +2.17%
Mellanstora svenska städer bostadsrätter +0.91%

Sverige villor +0.75%
Stockholm villor +0.34%
Göteborg villor +2.80%
Malmö villor +3.13%
Mellanstora svenska städer villor -0.10%

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Kanske är det något större på G?
  https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/04/11/readout-presidents-meeting-federal-reserve-chair-janet-yellen

  SvaraRadera
 2. Och här lite "foliehattskul" som diskuterar ovanstående.
  Kanske blit det tvärstopp,vad händer då?
  Upplopp och sånt skit kan komma rätt fort,kanske i sverige med.
  Eller inte,i kristider kommer ju folks hjälpsamma sida fram,allt enligt msbs gd.
  https://www.dollarvigilante.com/blog/2016/04/12/janet-yellen-meets-obama-emergency-meetings-crises-erupt-worldwide.html

  SvaraRadera
 3. Precis som du påpekade i ett tidigare inlägg. Den dysfunktionella bostadsmarknaden fortsätter mot ändläget "hur mycket en konsument kan betala" istället för "hur lågt en fungerande marknad kan gå". Den osynliga handen har satts ur spel av giriga politiker och imbecilla regler. Ingen blir lycklig av det, inte ens politikerna. Men de förstår inte bättre, när de skjuter sig i foten.

  SvaraRadera
 4. Jag känner mej skjuten i bägge fötterna av "politikerna" vi har i dagsläget,ett jävla mellogäng är vad det är.
  Inga framtidsvisoner av något slag,kolla tex Tyskarnas solel,femton år före "sverige".
  Muppfia med avdrag för skoreparationer..puh!
  Få köper omsulningsbara/värda skor,till mina kängor kostar ett par sulor 400 spänn så dessa renoveras såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har ju helt rätt i din analys. Om man drar den lite generellare så betyder det att vi måste återinföra jobb som vi redan rationaliserat bort. Någon som sitter i hissen och trycker på knappen, någon som passar upp och bor i en pigkammare, någon som välkomnar en när man kommer in i en butik, och säger hej, deras enda uppgift, precis som i USA. Misstolka mig rätt, USA är mitt fasvvoland men de har lite issues som vi inte behöver importera om vi absolut inte vill.

   Således, enda sättet att införa denna typ av jobb är att vi regredierar till ett tidigare tillstånd, kanske 1800 eller så, kanske 1950. Att medvetet föra en politik för detta verkar för mig helt verklighetsfrånvänt, och till och med lågintensivt terrorististiskt.

   Radera
  2. Alltså jag nämnde inte ens SD, tänk på det.

   Radera
  3. Eller som i Tokyo, jag la märke till att i stället för att spärra av vägarbete med skyltar och beto gsuggor så stod det 20 man med flaggor i stället. Spännande och stimulekande jobb på flera sätt.

   Radera
 5. För oss latmaskar som inte orkar själva – skulle vara intressant om du plottade reporäntan i samma graf.

  SvaraRadera
 6. Jag må vara full och dum nu men fan asså, är ni helt jävla brända som inte ser sambanden? Vi lever i den mest intressanta tidsperioden på hundratals år. Snart smäller det och jävlar va spännande det ska bli o se vad som finns kvar när röken skingrar sig. "Den som lever får se" har aldrig känts mer relevant!

  SvaraRadera
 7. Finns det siffror på hur mycket skattepengar som just nu pressas in i hyresmarknaden? (Kommuner är ju tvingade enligt lag att erbjuda boende åt immigranter). Det är nog den statistiken som är mest intressant om man vill förutspå ett fall på bostadsmarknaden.

  SvaraRadera
 8. Intressant! Sålde precis min BR i närförort till Stockholm då jag fick möjlighet till ett förstahandskontrakt i annan närförort, återstår att se om timingen var rätt..

  SvaraRadera