Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2016-04-21 11:42

Vad använder du för att läsa E-böcker?

Jag har slutligen kastat in handduken och skaffat mig en E-boksläsare. Vad använder du själv för att läsa E-böcker?
Kobo Aura H2O. Här sitter jag på bussen och läser Kalle Kniiviläs suveräna nutidshistoria Krim tillhör oss, som bör vara obligatorisk läsning för alla som vill uttala sig i frågan om Rysslands invasion och olagliga annektering av Krim.
Generellt läser jag inte E-böcker, utan köper mina böcker i utgåvor på döda träd och placerar på hyllorna i mitt bibliotek. Någon enstaka gång har jag köpt en E-bok, uteslutande faktaböcker, för att få tillgång till den inom någon minut.

Däremot får jag ofta recensionsexemplar som E-bok, och har ibland en del omfattande PDF:er att läsa å yrkets vägnar. T ex just nu Förbandsreglemente Stridsvagnskompani (100 sidor) respektive Förbandsreglemente Stridsvagnspluton-grupp (172 sidor), som en del av bokresearch för nästa romanserie.

Just recensionsexemplar som E-bok är ju praktiskt för förlagen, då det inte innebär någon kostnad för tryck och porto, särskilt som alla recensionsexemplar inte blir recenserade.

Jag har tidigare läst E-böcker på mina iPhone eller iPad, men batteritid, skärmkvalitet och fältmässighet lämnar en del att önska. Plus alla störande notifikationer (som iofs går att stänga av).

Istället har jag nu införskaffat en Kobo Aura H20, som bland annat är vatten- och dammsäker, och ska gå att använda såväl utomhus som på badstranden. Eller i poolen. Och jag är mycket nöjd. Det blir på något sätt så mycket trevligare, rent av roligt, att läsa E-bok på en matt eInk-skärm. eInk drar alltså ingen ström när skärmen inte uppdateras och stänger man av bakgrundsbelysningen som Kobo Aura H20 har kommer den hålla förflera veckors läsning på en laddning. 
Kobo Aura H2O i det lilla ytterfacket på min Hazard 4 Kato.

Tekniska specifikationer är tämligen ointressanta. Det får plats tusentals E-böcker i internminnet, som annars kan byggas ut. Upplösningen är hög, dubbelt så hög som Adlibris Letto Frontlight. Storleken är som en pocketbok, fast tunnare.

För resor är detta utmärkt, då man kan ha med hela resebiblioteket på fickan och ärligt talat sparar en hel del bagageutrymme vid längre resor. Och det kommer alltid finnas något att fördriva tiden med även när strömmen går på SJ-tåget på grund av nedriven kontaktledning och alla iPrylars batterier (och de extra batterier man har med) laddat ur. För mer fältmässiga resor är e-boksläsaren också utmärkt, då den väger mindre än en pocketbok, och dessutom kan ge betydligt mer läsning per gram packning.
Saker som WiFi visar sig spela i princip noll roll. eInk-skärmar måste rensas då och då, eftersom de annars får en massa skuggor av tidigare innehåll. Är man van vid en surfplatta stör man sig extremt på eInk, men för läsning fungerar det utmärkt.

Kobo har sin egen E-bokstjänst, med engelska böcker, men den är ointressant. Vill man absolut köpa direkt i läsaren kan man välja Adlibris Letto Frontlight med sin svenska butik eller Amazon Kindle om man köper utländskt. En Letto kostar hälften, men då får man lägre upplösning och ingen vatten- och dammsäkring. Till skillnad mot Kindle stöder den öppna format som ePub vilket gör att man kan köpa sina E-böcker från vilken butik man vill.

Istället köper jag böckerna via datorn och för över dem via USB och har noterat att jag aldrig använt WiFi på Aura H2O:n annat än som initialt test. Att köpa via datorn är inget problem och går antagligen snabbare än via Kobon. Man kan förstås köpa och ladda ner direkt från läsaren om man är på resande fot, men jag har inte sett något behov av det än så länge.

Ingen av mina affiliates säljer Kobo Aura H2O, så är ni intresserade får ni hitta den via t ex Pricerunner.

Jag noterar att än så länge i år har 16% av försäljningen av Stjärnfall varit som E-bok att jämföra med någon procent för branschen i stort.

Vad använder du själv för att läsa E-böcker? Svara till höger.

Ingen form av ersättning har utgått för denna artikel och jag har köpt min Kobo Aura H2O för egna pengar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. När jag läser e-böcker så blir det på den bautastora iphonen som jag valde just bland annat för att det skulle vara bekvämt att läsa e-böcker på den.
  E-böcker är ju jättepraktiskt. När man som jag läser dem i telefonen på väg till och från jobbet så är de alltid med. Jag har ett bibliotek som skulle väga åtskilliga kilon i fickan. Skulle jag vilja läsa något som inte finns i biblioteket är det lätt att köpa en ny bok. Att ladda ner en roman tar ju bara några sekunder. Batteritiden är inte så kritisk eftersom förbrukningen knappast blir högre än om jag skulle twittrat, surfat eller facebokat under samma tid. Förbrukningen ryms inom den dagliga energibudgeten så att säga. Inte heller behöver jag oroa mig över belysning då skärmen sköter detta åt mig. Apples läsare har ju dessutom en natt-mod.

  Trots detta föredrar jag ändå att läsa böcker på papper.. jag har väl för gammal för att helt ha korsat över till den digitala dimensionen.

  SvaraRadera
 2. Själv har jag bl a föregångaren till din H20, dvs en Kobo Aura HD. Tror den enda skillnaden är att H20 är vattentät, vilket kan vara bra på sandstranden eller i badkaret.

  Till skillnad från Kindle fungerar den med böcker från svenska bibliotek (epub) och har en något större skärm. Skillnaden i storlek på 0.8 tum kan verka liten, men ska inte underskattas. Man får en betydligt bättre "bokkänsla" vid just den storleken.

  Wifi ska inte heller underskattas då det blir så mycket lättare att hämta hem och installera uppdateringar, behövs bara en knapptryckning. Har sett modeller med 3G, men tycker det verkar overkill. Nätverkskopplingen använder man ju typ väldigt sällan.

  Effektiv lästid mellan laddningarna är ungefär 90 timmar om man har förgrundsbelysningen på den svagaste nivån. Ska man inte störa respektive när man gått till sängs går det inte att ha mycket starkare belysning :-)

  Med 265 DPI är kvalitet på texten nästan lika hög som på en "riktig" bok. Kontrasten är bra och det går att ställa in de viktigaste sakerna som typsnitt, textstorlek, radavstånd och avstånd till kanterna. Det inbyggda lexikonet är skapligt, men kunde väl vara bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 6.8-tums skärm istället för 6-tums gör mycket. Det är trots allt två cm större diagonal. Rätt mkt. Och sedan laserskrivar-DPI. Någorlunda iaf.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jag har en Amazon Kindle gen 3. Köptes för 900 i NY 2011. Nog bland mina top tio bästa köp

  SvaraRadera
 5. Innan kindeln läste jag eböcker på en annan trotjänare nämligen min Palm m500 från tidigt 00-tal.

  SvaraRadera
 6. Letto Frontlight. Valde den framförallt för öppenheten. Jag har laddar ner en hel del böcker som inte gick att få tag i på annat sätt.

  Jag gillar att läsa, men inte att fylla upp huset med böcker. Så e-böcker är perfekt på det sättet. Skärmbelysningen gör det smidigt att läsa i sängen på kvällen.

  SvaraRadera
 7. Jag har också en Kobo Aura H2O och är mycket nöjd. Ibland skulle man dock vilja sitta direkt vid läsplattan och låna böcker via biblioteket. Den har ju webbläsare så det går att låna själva boken via eboksläsaren, men nedtankningen måste ske via datorn vilket känns som ett onödigt steg ibland.

  Jag har också varit med om att minnet har rensats och böcker försvunnit och är man då på resande fot utan dator och blir av med sin lånade bok är man förlorad.

  Stöldrisken gör också att man inte gärna slänger e-boksläsaren på solstolen eller cafebordet och går och badar eller gör något annat och lämnar den utan uppsikt.

  Bokhyllorna hemma har numera slängts ut och alla böcker läses elektroniskt och med de höga kvadratmeterpriserna det är på bostäder i stockholmsområdet är det mycket pengar det handlar om att slänga ut en bokhylla.

  SvaraRadera
 8. Den första E-bok jag läste var Stjärnklart. Läste det mesta av den på telefon, faktiskt. En Sony Xperia L (ungefär lika stor skärm som en Z1/3/5 Compact). Resten av boken läste jag på bärbara datorn (OS: Linux Mint (Cinnamon), minns dock inte vilket program jag använde). Funkade utmärkt även om jag tyckte skärmstorleken på telefonen var i minsta laget (hade dock inte datorn med mig där jag befann mig just då).

  SvaraRadera
 9. Android-appen "Pocketbook" är det som gäller för e-böcker. Den har dessutom inbyggd text-till-tal funktion för "hands-free operation". Detta i kombination med "Acapela TTS voices" - allt tillgängligt via Google Play.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Jag läser på en Kindle 3. Jag har faktiskt tittat på Aura H2O som potentiell ersättare eftersom Kindlen börjar bli lite trött, och jag läser ofta i badkaret.

  SvaraRadera
 12. Kindle Paperwhite. Helnöjd användare i flera år nu.

  SvaraRadera
 13. Läser nästan bara eböcker nu på min Sony PRS-T3 som jag haft i 3 år nu Supersmidigå att låna ner böcker direkt från biblioteket via wifi men köpta böcker för jag över via datorn Tyvärr har den börjat spricka i plasten eftersom den reser med överallt så den måste snart ersättas så tack för tipset om H2O

  SvaraRadera
 14. Kindle Paperwhite. Och jag önskar fortfarande att du i din nästa bok sätter en version som stöds av Kindle nativt och inte bara via konvertering som missar avstavning, styckesdetaljer, stora bokstäver osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, fy fan, inget stöd för Kindles låsta format. Det är väldigt enkelt, Kindle ska bojkottas tills den börjar stödja de öppna format som alla andra använder, t.ex. Epub.

   Radera
  2. Konvertera Kindleböcker till epub med Calibre. Hur enkelt som helst.

   Radera
  3. Fast det är just konvertering man vill komma ifrån. För även med tweaking i Calibre så blir inte konverteringen perfekt utan stilistiska detaljer faller bort.

   @Unknown
   För det verkar ju troligt att den mest sålda produkten på marknaden (70% av alla enheter) skulle anpassa sig och sluta med sitt eget format som är tekniskt överlägset därför att nischanvändare bojkottar. Låt mig gissa du bojkottar äppelprodukter för du ogillar inlåsning också?

   Radera
  4. Ett allvarligt problem med Kindle är att man formellt inte "äger" sina böcker, utan bara har en reglerad tillgång till dem. Amazon kan när som helst stänga ett Kindlekonto, varvid alla böcker försvinner. Det är bl.a. därför som jag konsekvent konverterar Kindleböcker till epub, som jag har full kontroll över.

   Radera
  5. Nej, jag gillar inte Apples affärsmetoder och inlåsning, eller de svindyra priserna, men det är inte främst därför jag inte använder Apple-produkter. T.ex. så måste en dator självklart ha Windows och inte något nisch-operativsystem, för kompatibilitetens skull. Jag gillar t.ex. att spela datorspel, och då går Mac OS bort direkt. Och många program som jag använder, både privat och i jobbet, finns också bara till Windows.

   Radera
  6. Hm, dags att skaffa sig ett nick kanske? Det börjar bli många Unknown nu. Det var t.ex. inte jag som skrev kommentaren under Boris, men jag svarade på hans kommentar ovanför denna.

   Radera
  7. Kindle finns iofs både för Windows och för Android, men det är bara i nödfall som jag köper böcker från Amazon. Bara om de varken finns som fildelning eller på biblioteket. Jag läser omkring 100-140 böcker om året och hanterar ytterligare en del referenslitteratur. Det är dock bara undantagsvis om jag betalar för böcker.

   Radera
 15. Hej, jag läser e-böcker på en Samsung Galaxy Note 8" som är både telefon och platta. Jag använder läsprogrammet ("appen") Moon Reader+ som hanterar alla förekommande format. I telefonen/plattan organiserar jag böcker med appen Calibre Companion. I datorn organiserar jag mitt e-boksbibliotek med gratisprogrammet Calibre. Calibre är ett mycket praktiskt databasprogram för e-böcker och rapporter i format som epub, pdf, mobi. m.fl. Calibre kan dessutom (med en tredjepartsplugin) tvätta bort DRM-skydd på t.ex. e-böcker från det kommunala biblioteket. Detta innebär alltså att tidsbegränsningen för e-böcker från biblioteket tas bort, vilket inte är olagligt så länge jag inte delar ut kopior av böckerna. Calibre konverterar även böcker från Amazon Kindle till epub. Calibre i datorn och Calibre Companion i plattan kommunicerar trådlöst med varandra via mitt hemnätverk vilket gör det enkelt att hämta böcker till plattan.

  SvaraRadera
 16. Sedan 2011/2012 har jag använt en Sony PRS-T1 som har fungerat utmärkt genom dessa år. Läser de flesta böcker på denna. Fortfarande ypperlig batteritid.

  Anledningen till köpet var att jag pga synnedsättning ej kan läsa pocketböcker utan besvär. Med PRS-T1 är det enkelt att skruva upp storleken på typsnittet.

  SvaraRadera
 17. iPad mini första generationen. Först piratar jag för att se om det är läsvärt, sen köper jag om jag gillar det jag ser. Stjärnfall köpte jag dock osedd på releasedatum vilket få ses som ett gott betyg åt bloggaren/författaren.

  SvaraRadera
 18. Amazon Kindle Paperwhite 2015. Jag köpte en i Juni förra året. Det blev genast min favorit pryl. Den blev dock stulen en månad efter inköp. Jag beställde en ny direkt. Jag har köpt en del böcker från amazon, lånat en del på bibliotek och hittat en del i bukten. Calibre är ett suveränt program. Jag använder även kindlen för att läsa nyheter och bloggar med hjälp av readability.com . i kombination med inoreader.com, smackar man ihop sin egen dagstidning på några minuter. Man måste ha wifi för att få bundlen från readability, men det är bara att brygga från luren. Jag tycker det är helt överlägset vanliga böcker. Det bästa är att den är så smidig. Aldrig tung, inga fladdrande sidor, när jag åker buss brukar jag ha den på knät och läser således handlöst. Och möjligheten att kunna ha hundratals böcker med sig samtidigt. Alla ska ha en. Om det fanns en telefon med e-ink skärm, skulle jag skaffa en direkt.

  SvaraRadera
 19. Använder biblioteket när jag laddar hem böcker. Finns en hel del bra litteratur där. Kostar ingenting för mig men för biblioteket som betalar författaren per hemladdad bok.

  SvaraRadera
 20. Jag har köpt några av Wilderängs e-böcker på Bokus. Deras egna app " Dito" för Android har slutat att fungera. Då rekommenderade de Aldiko, som störtar hela tiden, så man får bläddra fram till rätt avsnitt efter omstart. Vad funkar till Bokus e-böcker och Android?

  SvaraRadera
 21. Dan i kullen: "låna" böckerna på ditt lokala stadbiblioteks e-bibliotek i stället och ta bort DRM (tidsbegränsning) med Calibre plus Adobeplugin. Varför betala för böcker?

  SvaraRadera
 22. Jag har en Kindle Paperwhite. Det har blivit ett par revor skärmen, så det är nog dags att inhandla en ny snart. Nackdelen med Kindle är det låsta formatet, fast det går att konvertera andra med Calibre så att man kan läsa dem på Kindle. Jag hade någon annan modell från en svensk bokhandel för några år sedan. Den skulle enligt reklamen ha stöd för 100000-tals böcker; dock visade det sig att många av böckerna var i pdf-format eller något annat format som knappast var läsbart. Det var först när jag skaffade Kindle som jag kunde få de böcker jag ville i ett läsbart format.

  SvaraRadera
 23. Jag kör Kindle på en Ipad, men tänker strax skaffa en liten surfplatta (android) för att både kunna läsa diverse men också ha den som fjärrutlösare till min Sony kamera.

  SvaraRadera
 24. När man börjar bli skummögd, man behöver ordentligt med ljus och läsglasögon. Då är det en stor fördel att läsa på platta jämfört med pocketbokens ofta kladdiga och minimala bokstäver. Har på senare tid börjat läsa om en del böcker och då köpt dom på iBooks fast än de står i bokhyllan.

  SvaraRadera