Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-08 09:11

“Über-smarta ingenjörer med höga inslag av av paranoia”

"[Cornubot] och har haft ett mycket stort inflytande på de av mina vänner som kan kategoriseras som “über-smarta ingenjörer med höga inslag av av paranoia” kom jag på att ju hört att han även bloggat om twitterforskning och passade på att läsa den." - Mattias Östmar
Mattias Östmar har på sin blogg gjort en ny analys av den svenska sk Twittereliten, som fortfarande består av den så kallade mediaeliten. Jag har dock avancerat in på plats 96 och Östmar centrerar sin analys kring mig.

Extra intressant är förstås en alldeles utmärkt formulering, som beskriver bloggens generella läsare.
“über-smarta ingenjörer med höga inslag av av paranoia”
En ganska god beskrivning av er, kära bloggläsare.

På plats 89 - 100 i Twitterelitlistan hittar man nedanstående.

88 Jonas_Gardell
89 Nyheter24
90 OhlyLars
91 patrikoksanen
92 margitrichert
93 ThomasEngstr
94 CBildt
95 AndraAnais
96 Cornubot
97 SvDBrannpunkt
98 CarlMelin
99 SvDledare
100 AgnesWold

Nej, jag är inte lik Carl Bildt. Gå vidare.
Jag är alltså större än SvD Brännpunkt och SvD Ledare och nästan lika stor som Carl Bildt.

Likväl domineras ändå Twittereliten av mediaeliten i form av massmedia, journalister, kändisar och toppolitiker. Å andra sidan kanske bloggar(e) över en viss nivå och med visst innehåll ska klassas som massmedia eller journalister? Eller är jag en kändis i form av författare? Min definition av kändis är ju när man i Aftonbladet uttalar sig om saker utan för sin profession, t ex en skådespelare som lagar mat. Innan dess är man bara en pseudokändis, eller möjligen sakkunnig upplevd (till skillnad mot faktisk) pseudoexpert.

Att jag började på plats 88 beror på att Jonas Gardell hittas där. Gardell är den svensk som har flest följare på Twitter, med ungefär 45 gånger så många följare som undertecknads 9 646 följare. Men Mattias Östmar tittar inte på antalet följare och gammaldags envägs sändning av information, utan mäter Twitter som ett samtalsnätverk.
"Twitter är ett socialt nätverk och vi påstås leva i ett nätverkssamhälle. Vi bör därför rimligen mäta Twitter som sådant. När jag gör nätverksanalys på svenska Twitter för hela 2015 hamnar Lars Wilderängs twitterkonto cornubot faktist bland topp 100 konton, mitt bland den medieelit han helt korrekt pekar ut som de dominerande twittrarna. [...] När Twitter mäts som samtalsnätverk istället för som broadcasting-media så visar det sig alltså att anmärkningsvärda potentiella maktrelationer kan dölja sig under det uppenbara. [...]  Nätverket är skapat av ömsesidiga omnämnanden och centralitet är beräknat med Eigenvector Centrality."
Jag är ganska aktiv på Twitter och interagerar rätt mycket med andra, vilket alltså placerar mig i Twittereliten. Ni hittar alltså mitt Twitterkonto som Cornubot och det skrivs en del där, som inte märks av på bloggen och kompletterar eller förtydligar och utvecklar det som står på bloggen. Eller ibland tvärt om - det som sker på Twitter kan sedan hamna på bloggen.

Sedan får ni ta till er att ni är motsvarande über-smarta ingenjörer med höga slag av paranoia. Det skulle jag tolka som en komplimang.

Ni hittar Mattias Östmars blogginlägg här, inklusive hela listan över den svenska Twittereliten nedladdningsbar som Excelfil.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Jag har alltid identifierat mig själv som ingenjör med inslag av paranoia. Får hoppas att han har rätt om über-smart också.

  SvaraRadera
 2. Enda litterära referensen jag i hastigheten kan komma på är Cyrus Smith, hjälte i Jules Vernes" Den hemlighetsfulla ön."
  Paranoian dock representerad av min kollega, kapten Nemo...
  Tack och lov att Stockholms skärgård inte är vulkanisk.
  Längtar givetvis till Eva!
  Ja, Adam även.
  Det vill säga de älskliga blommorna.

  SvaraRadera
 3. Twitter med Jonas Gardell:
  "Den baken skulle jag gärna.."
  Intelligentsians död?

  SvaraRadera
 4. Det gäller att kanalisera in paranoia i en produktiv riktning inte till rysskräck.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte känslan av att ingenjörer dominerar här på bloggen. Du har en bred blandning av läsare. Och paranoia handlar om rädsla för andra människor. Bortsett från Putin tycker jag att det är andra saker än andra människor du oroar dig för. Den delen av beskrivningen är nog inte heller alldeles träffande för läsarna.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle tro att du är högst känd bland journalister. De brukar ha koll på saker och du är helt uppenbart inne på deras område. En del av dem drömmer säkert en del om att skapa en egen nyhetssajt. Läste du om den 9-åriga tjejen i USA som rapporterade om ett mord på sin sajt, före alla andra media?

  SvaraRadera
 7. Jag tar det som en komplimang.

  SvaraRadera
 8. Överväg att söka medlemsskap i Journalistförbundet. Det följer säkert en hel del fördelar med det. Blir du nobbad så blir det i alla fall en intressant diskussion kring kriterierna för att få kalla sig journalist.

  SvaraRadera
 9. Bara nu inte min pseudonym blir odräglig och försöker ta över världen. Den är inte van vid komplimanger och idoldyrkan.

  SvaraRadera
 10. Vad gäller bloggens inflytande kan jag bara hålla med. Den har öppnat flera dörrar som jag förr inte var intresserad av, men vilkas innehåll jag nu aktivt håller koll på. Allt för att kunna förstå och förutspå världen lite bättre.

  SvaraRadera
 11. Jo dåååå. Han har allt stigit i aktning,den gode LW, trots att han ser ut som kalles brorsa.

  SvaraRadera
 12. Utan tvekan är Ryssparanoian vanlig här. Inte minst hos bloggaren själv. Det börjar nästan bli lite halvsjukt.

  SvaraRadera
 13. Njut av ditt inflytande Lars. Du förtjänar det.

  Men jag ser det som viktigt att inte alltid hålla med. Hur skulle världen utvecklas om det saknades prövande eller helt avvikande uppfattningar? Visserligen är jag ingenjör men ser det som betydelsefullt att andra också yttrar sig även här. Vår kultur domineras idag för mycket av nationalekonomer och kortsiktigt privat eller i bästa fall företagsekonomiskt tänkande i bolag och kommuner. Tycker det verkar som en del kommuner mer ser sig som företag där allt helst ska ge en kortsiktig vinst i kronor. I partierna är det allt mer fokus på nästa val istället för stegen mot hurdan värld man vill ha. Kinas ledning är dominerad av ingenjörer och de är mycket medvetna om en hel del teknologisk utveckling och vad denna kommer att förändra i världen medan andra mer närliggande regeringar har obetydligt med ingenjörer. Kinas ledning förstår växthuseffekten och peak oil mm. Men inte vill jag att deras tänkande med stora brister i demokrati ska tas efter.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Vadå paranoia? Jag litar fullständigt på Cornu, Putin och Trump... ;-)

  SvaraRadera
 15. Svar
  1. Anekdotiskt?
   Statistik?
   Vem ställde diagnosen?
   Inte lätt det där med tvärsäkra uttalanden.

   Radera
 16. Anais är fortfarande igång?!?

  Saknar Le domaine de Anais(blogg som hade asbra koll på Frankrike en gång i tiden).

  SvaraRadera
 17. “Über-smart ingenjör ? - Då fattar man i alla fall vem som tar sämst hand om sitt land och medborgarnas intressen, utifrån de förutsättningar som gäller. ---> Putin, Xi Jinping, el Löfven ? Men Schweiz är nog bäst i klassen!

  SvaraRadera
 18. Paranoid, vad vad menar de? Min skyddsdräkt är ett högst rationellt val och inte alls utslag av paranoia! Är det inte ebola så är det zika. Vad kommer härnäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid bra att vara förberedd. Sen kan man altid motivera sin klädsel vid evenemang och så. Bra där professor Lars! Ser fram att se dig på nobelfesten.

   Radera
 19. Nu gick partnern ut för att röka igen. Lungcancer nästa. Istället för att hänga här borde jag googla på livförsäkringar men det är så deprimerande.

  SvaraRadera
 20. Är ingenjör. Känner igen mig.

  SvaraRadera
 21. Är logiska slutsatser från givna fakta paranoia?

  SvaraRadera
 22. Mitt i prick på mig iallafall, ja det där med ingenjör alltså.

  SvaraRadera
 23. Mitt i prick på mig iallafall, ja det där med ingenjör alltså.

  SvaraRadera
 24. Är man übersmart ingenjör då kan den analys man gör av sin omvärld te sig lik paranoia av den icke übersmarta omgivningen...

  SvaraRadera