Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-29 10:50

Tyskarna tycker allt bättre om ryssar - men mindre om Putin och Kreml

"Det är varje lands rätt att besluta formerna för sin säkerhet [dvs gå med i NATO]" - Rysslands utrikesminister Lavrov
Medan Bonnier/DN intervjuat Rysslands utrikesminister Lavrov, som talar om "russofobi" och upprepar militära hot mot Sverige om vi går med i NATO, så visar det sig att russofobin minskar i Tyskland. Däremot är tyskarna allt mer skeptiska till Putin och Kreml, som inte representerar det ryska folket utan maktgalna och korrumperade despoter.

Intervjun med Lavrov är intressant. Bland annat medger han att alla länder får styra sin egen säkerhetspolitik, dvs gå med i NATO, men vänder sedan blixtsnabbt och uttalar militära hot mot Sverige om vi går med i NATO. Han kallar hotet för "ren business".

Nu har åtminstone rysstrollen svart på vitt att Lavrov medger att Sverige har full rätt att gå med i NATO. Sedan säger han att Sverige ligger direkt vid Rysslands gräns, vilket är i linje med att gamla Storryska gränser betraktas som det verkliga Ryssland, dvs även Finland.

I övrigt medger han att Ryssland för en aggressiv militär utrikespolitik. För tydligen kan man stoppa denna med militärt våld ("hett").

"När de ser vilken slags potential som finns på andra sidan gränsen – direkt vid vår gräns eller lite längre från gränsen, då vet de vad det är för kapacitet och vad man kan förvänta sig av den, om Nato plötsligt beslutar att stoppa oss på ett ”hett” sätt. "

Lavrov säger alltså uttryckligen att enda sättet att stoppa Kreml från fortsatt expansion, annekteringar och aggression mot sina grannländer, samt ökat förtryck av den ryska befolkningen, är militärt, och då endast i NATO:s regi. Övriga grannländer har ensamt ingen förmåga att stoppa den ryska aggressionen.

Hela intervjun finns också transkriberad hos ryska UD.

EU:s psykologiska försvarstjänst och anti-trollfabrik EU StratCom Task Force skriver i sin Disinformation Digest, om hur tyskarna blir allt mer vänliga mot ryssar, men allt mindre vänliga mot Putin och Kreml. I västerländska demokratier med fungerande media kan man nämligen skilja på ett lands makthavare och dess förtryckta folk.

Detta framgår av en studie som Bertelsmanstiftelsen gjort.

StratCom skriver:
"A growing number of Germans, now 64%, thinks that Russia's government is not an internationally credible partner. At the same time, the German view of the Russian nation and the Russians themselves remains unaffected by the dissatisfaction with the Russian government. In fact, acceptance of Russians in various social roles has been increasing since 2013 (see second image below).
This poll disproofs a popular claim in pro-Kremlin narratives, namely that negative attitudes towards Russia - what pro-Kremlin media and officials label “russophobia” - are the reason behind negative assessments of the Russian government’s policies. The term "russophobia" and its use have also been criticized in a recent article by academic Andreas Umland, entitled "The Putinverstehers’ Misconceived Charge of Russophobia: How Western Apology for the Kremlin’s Current Behavior Contradicts Russian National Interests". He argues that "To interpret Moscow’s current policies merely as a manifestation of centuries-old Russian traditions ignores the tragic course of recent Russian history and its effects on post-Soviet Russia."
Finally, the German poll can serve as an example of how public opinion develops differently in societies with and without strong propaganda by state media: Russian negative views develop broadly against "the West", whereas German public opinion targets the Russian government, leaving the Russian nation unaffected."
Medan skepticisimen mot Putin och Kreml ökar rejält, ökar acceptansen för ryssar i sociala sammanhang i Tyskland.
Skulle du acceptera en ryss i följande sociala roller 2013 vs 2016.
Medan 69% av tyskarna accepterar att arbeta med en ryss så säger 64% att Putin och Kreml är en oacceptabel och opålitlig partner för Tyskland.

Så mycket för russofobi. Fobi är en ogrundad rädsla som får en negativ påverkan på egen livskvalitet. Att anse att Putin och Kreml är opålitliga är inte en fobi, utan en korrekt verklighetsuppfattning. Det är alltså inte ens en fråga om Putinfobi, då skepticism och kritik mot den ryska diktaturen bara handlar om sunda värderingar.

Ett sätt att identifiera ett rysstroll är att de anser att Putin och Kreml representerar ryska folket och därmed kallar all form av kritik eller varningar för det ryska styret och den aggressiva säkerhetspolitiken och invasioner av grannländer för russofobi. Dessa individer är antagligen fascister, som beundrar stora starka våldsamma psykopatiska  despoter. Sådana troll kan därmed helt bortses från i debatten, men bör förstås kartläggas av Säpo, då de utgör säkerhetsrisker.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. 30 minuter utan ett rysstroll? Måste vara ett nytt rekord!

  SvaraRadera
 2. I Finland kommer man i dag att presentera en expertrapport om konsekvenserna för Finland om man går med i NATO. Det finns alltså en extra anledning att läsa svenskspråkiga finska nyheter idag. Vad man kommer fram till där kan ju också beröra Sverige.

  http://svenska.yle.fi/artikel/2016/04/29/hur-gar-det-finland-i-nato-expertrapport-ut-i-dag

  https://www.hbl.fi/artikel/jussi-niinisto-lavrovs-varning-inte-direkt-signal-till-finland/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finländska rapporten har nu publicerats och man kan läsa om den även i svensk media. Man kom fram till att Sverige och Finland bör fatta samma beslut. Klokt resonerat tycker jag.

   http://svenska.yle.fi/artikel/2016/04/29/natoutredning-finland-och-sverige-borde-fatta-samma-beslut

   https://www.hbl.fi/artikel/natomedlemskap-skulle-starka-finlands-sakerhet-men-reta-gallfeber-pa-ryssland/

   Radera
 3. Det mest skrämmande i denna undersökning tycker jag är att 31% av tyskarna inte vill ha en ryss som kollega och 35% inte vill ha en ryss som granne!
  Snacka om fördomar mot ett folkslag!
  Undrar hur det skulle bli om man frågade tyskarna om andra folkslag? Är de lika fördomsfulla där också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Ökning eller minskning ter sig som hårklyverier i jämförelse.

   Radera
  2. Ja verkligen. Ökning eller minskning ter sig som hårklyverier i jämförelse.

   Radera
  3. Det överlägset mest skrämmande - undantaget Cornus debila bloggpost - är väl att 55% av tyskarna inte skulle acceptera en ryss som en personlig vän!!!

   Radera
  4. Ja, utan att ha tillgång till mer information än denna tyder siffrorna på tydlig ryssfobi, mot vanliga ryssar. Om man tvivlar kan man fundera på varför det behövs bu-ropseliminering vid Rysslands bidrag i melodifestivalen. Var inte vi västerlänningar så duktiga på att skilja på regim och befolkning (musikartister).

   Radera
  5. 41% av ryssarna anser att "staten bör förfölja människor med okonventionell sexuell läggning för att utrota detta fenomen".

   Så kan vi diskutera fobier sen.

   Festligt är också ryssarna verkar haft flerfalt mer förtroende för GW Bush än för Obama.

   Radera
  6. 56% av fransmännen skulle ogilla att deras dotter gifte sig med en muslim. Allt snack som pk-kultureliten drar om "islamofobi" är alltså enligt era resonemang helt sant? Så brukar det minsann inte alls låta i kommentarsfältet annars.

   Radera
  7. "41% av ryssarna anser att "staten bör förfölja människor med okonventionell sexuell läggning för att utrota detta fenomen"."

   Källa på det tack!

   Radera
  8. http://www.themoscowtimes.com/news/article/poll-shows-russian-attitudes-to-gay-people-are-worse-than-decade-ago/525429.html

   Almost half of Russians — 41 percent — said the authorities should persecute people with “untraditional sexual preferences” in order to “exterminate the phenomenon.”

   Så, nu när du har fått en källa, vad tycker du om det?

   Radera
  9. @Ben Dover
   Fick vi precis (14:11) höra ett litet "Jamen Ryssland då?" Whataboutism

   Radera
  10. Förvånande och skrämmande!

   Ungefär lika förvånande och skrämmande som att 55% av tyskarna inte kan tänka sig en ryss som personlig vän.

   Radera
  11. Hemska siffror men ändå blygsamt jämfört med svensken ;-)

   Radera
  12. @zokrates/ryssen

   Likställde du precis att vilja förfölja homosexuella med att jag vill inte va din vän?.. Att det är lika illa? Redan påbörjat valborg eller?

   Radera
 4. Du är inte trovärdig med dina Ryssanalyser. Du har en agenda att skrämma folk för att öka bokförsäljningen. Skulle inte förvåna mig om du snart ser sperznas i potatislandet.

  SvaraRadera
 5. Det Lavrov säger är ju bara självklarheter. Flyttas Natos positioner än närmare Ryssland genom att Sverige och Finland skulle gå med i NATO så ökar ju det ryska militära trycket mot våra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast dom flyttas ju inte närmre, när det gäller Sverige. Kolla på en karta och observera särskilt de baltiska ländernas, Polens och även Norges läge i förhållande till Ryssland. Jämför sedan dessa läge med Sveriges. Slutsatsen kan knappast var att Sverige ligger närmare Ryssland än t ex Lettland.

   Radera
  2. Nja Ben, så enkelt är det inte och det vet du. Sverige är en militärt mycket lågt hängande frukt idag som enkelt kan plockas vid behov. Med våld eller med hot. Om vi går med i NATO så försämras (från Ryskt håll) de möjlighterna kraftigt.

   Radera
  3. Nu pratar du ju om nåt helt annat än ursprungsfrågan?

   Radera
  4. Ben, Finland har faktiskt en rätt så lång gräns mot Ryssland, längst inom EU. Finland ligger inte närmare än andra stater men massiviteten skulle öka dramatiskt.

   Radera
 6. Putin är väldigt populär att hata här och att älska där.
  Sanningen ligger nog däremellan.
  För att förstå dagens Ryssland krävs nog lite bakgrundskunskaper.
  Ju mer jag läser om Ryssland desto mer förstår jag ryssars tolerans mot dåliga förhållanden. Det var sämre förr-typ.

  Log när jag idag läste en MÖPs spalt i SVD-Ge militären vad de kräver-jo tjena det vore som Schymans svarta hål skulle öppnas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många gånger har du besökt Ryssland eller språkat med en ryss?

   Radera
  2. Kim Jong-Un är ju hatad här men älskad hemma, han är också sådär "halvbra" eller, som Putin?

   Radera
  3. Har nästan aldrig varit i Ryssland eller talat med nån Ryss.
   Men en åsikt kan jag väl få ha?
   Jag deltog heller inte i andra världskriget eller för den delen så var jag aldrig träl i Tsarryssland.
   Jämförelsen med Nordkorea är kanske bra-men då är Putins Ryssland något mer öppet eller hur?

   Radera
  4. Jaha, nu blandar du in andra kriterier som t ex öppenhet, varför det?

   Radera
  5. Öppna ögon krävs för en utvärdering av en ledare.
   Västvärldens mediebild av Putin är präglad av våra medier och vår bakgrund.
   Jag tittar regelbundet på propagandan från Russia Today(kross talk). De skönmålar inte Ryssland men ser väst med andra ögon än vanligt.
   Tex USAs val av president. Två kandidater varav en väljs till President. Gillade av alla?

   Radera
  6. Nu svamlar du ju bara helt osammanhängande.

   Radera
  7. Fredag då är alla inte så skärpta -tydligen!

   Radera
  8. Nu pratar du ju om nåt helt annat än ursprungsfrågan?
   Nu svamlar du ju bara helt osammanhängande.
   Du resonerar rätt osammanhängande

   När världen ser konstig ut-så kanske det är dax att gå till synsam!

   Radera
  9. Nej, hälften av jordens befolkning är dummare än medianen.

   Radera
  10. Ben, du skall inte anklaga andra att svamla den saken klarar du bättre än andra.

   Radera
 7. Är det du som avgör att det handlar om fördomar ? Den äldre generationen traderar fortfarande krigsbrott begångna av röda armén mot civilbefolkningen efter 1945, samt har haft en granne bestående av samma folk som praktiserar sovjet-kommunismen till fullo. Är det fördomar ? Snarare ett tragiskt faktum. Det finns en djup misstro kvar baserat på verkliga händelser. Det är lite annorlunda mot Sveriges all-inclusive naiva inställning. Här har det inte varit krig på 200 år.

  SvaraRadera
 8. Samma sak kan sägas om islamofobi.

  SvaraRadera
 9. "Ett sätt att identifiera ett rysstroll är att de anser att Putin och Kreml representerar ryska folket och därmed kallar all form av kritik eller varningar för det ryska styret och den aggressiva säkerhetspolitiken och invasioner av grannländer för russofobi."

  Putin hade en "approval rating" på 90% i juli 2015. Under hans tid vid makten har den fluktuerat som lägst ner till drygt 60%.

  Om man besinnar detta faktum är man alltså ett "Rysstroll" och bör kartläggas av SÄPO [sic!] menar Cornu.

  Russofobi är ett alldeles för svagt epitet för att beskriva herr bloggredaktörens inställning till Ryssland. Paranoid schizofreni torde ligga närmare sanningen.

  Men mest troligt är att han helt enkelt är en betald megafon för främmande makt och som sådan bör kartläggas av SÄPO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kim Jong-Un brukar få typ 98% av rösterna och har säkert en liknande approval rating. Allt han gör är då enligt samma logik helt oantastligt och bör inte kritiseras av omvärlden?

   Radera
  2. Har jag någonsin påstått att Putin är oantastlig och inte bör kritiseras av omvärlden? Och ja, 90% approval rating indikerar absolut en omogen och bristfällig demokrati, men att likställa Ryssland med Nordkorea är ju bara infantilt. Eller menar du på fullt allvar att ryssar riskerar att skickas till arbetsläger eller avrättas om man inte tycker att Putin är en bra ledare?

   Radera
  3. Nu säger du emot ditt första inlägg.. Ska du nu kartläggas av Säpo din lilla russofob!

   Radera
  4. Det var en fråga. Du resonerar rätt osammanhängande, så jag undrade vad anledningen till att dra upp approval rating var öht. G W Bush hade också rätt hög approval rating när han invaderade Afghanistan, t ex. Betyder det att det var bra och rätt gjort eller varför diskuterar vi approval ratings överhuvudtaget?

   Radera
  5. Därför att din husse Cornu slog fast att om man anser att Putin och Kreml representerar ryska folket så är man fascist och rysstroll och bör kartläggas av SÄPO.

   Radera
  6. "Din husse"? I ditt fall är det nog en Säterpaviljong som gäller och inte SÄPO.

   Radera
  7. Och där kom den ja...

   Nåja, är man så labil att man inte klarar av att hålla reda på vad ett kort meningsutbyte handlar om så kanske en Säterpaviljong kan vara en lämplig förvaringsplats.

   Radera
  8. Ja, in med dig bara. Don't let the door hit you where the dog should've bit you.

   Radera
  9. Enligt min mening är det lätt att följa zokrates76 resonemang som för den medelbegåvade kan sammanfattas som. Då Ryska folket ger Putin en mycket hög approval rating är påståendet att Putin inte representerar det ryska folket tvivelaktigt/felaktigt.

   För den oinsatte genomförs det i Ryssland stora mängder opinionsundersökningar av både statliga och oberoende institut. Att hävda att samtliga är genommanipulerade ligger på foliehattsnivå och ryssarna är också kritiska i undersökningarna till väldigt många saker. T ex är över 50% kritiska till den ryska staten i allmänhet under 2016 (enl oberoende Levada-Center som har mycket data på sin hemsida) och 34% tycker att situationen i landet är på väg åt fel håll vilket är den högsta nivån under senaste året. MEN, 82% är positiva till Putin. Just den biten är fakta som man inte kan diskuteras bort. Ännu intressantare är kanske att efter annekteringen av Krim steg Putins approval rating från ynka 61% till 86% (Levada-Center). Detta kan svårligen tolkas på något annat sätt än att en övervägande majoritet av vanliga ryssar sympatiserar med agerandet och annekteringen. Man får helt enkelt finna sig i att ha en aversion för ryssar i gemen om man starkt ogillar Putin.

   Tyskars uppfattning av Putin och ryssar lär inte på något sätt vara en signifikant prediktor för ryssarnas egen uppfattning om sin statsledning.

   Radera
  10. "Annekteringen av Krim"? Det var väl en folkomröstning? Antyder du att Putin ljuger, din russofob?

   Radera
 10. Jobbade i Moskva några månader förut, jag tyckte att ryssarna var ganska sköna och justa typer, lite som mig men lite mer, ett annorlunda och ganska häftigt land, med lite andra och mer basic normer. Swe media är ju mkt dåliga på att analysera omvärlden, föra fram olika länders synpunkter, osv... Stora dagstidningar och SVT är ju tex alltid anti Ryssland, mot Israel, och för massinvandring & islam, utan någon vidare analys.

  SvaraRadera
 11. Hej

  Jag begriper ärligt talat inte varför man i den här delen av världen jämt och ständigt utmålar Ryssland som fiende medan landet "over there" är så otrolig fantastisk.
  Visst, ingenstans är det "paradisiskt" och Ryssland är långt ifrån detta tillstånd, men att svartmåla jämt och ständig är en aningens "tröttsamt".

  Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Lars, du borde med din kapacitet kunna prestera en mera balanserat syn på det hela!

  Men där har även du nått din begränsning verkar det som.

  Trevlig helg

  Manfred

  (tysk som du vet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall till Schleswig i morgon!
   Vill du att vi hälsar?
   Vi lär väl som vanligt inte utsättas för annat än att serveras för mycket mat...
   Folk talar faktiskt ännu stundtals om "schweden suppe".

   Radera
 12. Bodde på Aerostar Hotel, promenerade sen längs Tverskaya till Kreml och Red Square, besökte GUM och VasilijKatedralen.

  Hungry Duck disco & Nightflight club med nice & sexy girls !
  Moscow Circus och Bolshoi Ballet var outstanding.

  Dom Bästa musiker jag någonsin hört, violin och cello, i Tbane-stationen bredvid.

  SvaraRadera
 13. Om vi svenskar är så rädda för ryssen fortfarande efter några små angrepp på östkusten på 1700-talet, hur tror ni då ryssarna känner efter att ha invaderats flera gånger av främmande makt där miljoner ryssar dödats? Förstår ni verkligen inte hur rädda de är för Natos allt aggressivare uppbyggnad runt deras gränser? Att de nog inte ser nån större skillnad på Nato nu och Tyskland då.

  Att de sluter upp bakom en stark ledare är helt naturligt, ju mer Väst hetsar desto starkare blir Putins ställning. De anser självklart att försvaret av nationen är viktigare än materiell välfärd. Hetsandet mot Ryssland i media inklusive denna blogg har effekten att det skapar mer motsättningar och ökar spänningen. Ryssland lägger tillgängliga resurser på militär uppbyggnad i stället för bättre levnadsstandard för folket.

  Är det så vi skapar ett bättre Europa? Konfrontation i stället för samarbete och försök till förståelse. Putin var inställd på samarbete och ville t.o.m att Ryssland skulle ansöka om Natomedlemskap vid sitt tillträde. Han fick inte som han ville. USAs militärindustri behövde en tydlig fiende för sin fortsatta expansion.

  Vi behöver tona ner retoriken och i stället öka förståelsen mellan länder och folkslag. Man är inte rädd för nån man känner, däremot är det okända skrämmande för många. Varför skall vi styras av en liten klick som bara ser till sitt eget intresse? Vapenindustrin är bland det mest lukrativa och stora intressen ligger bakom militär uppbyggnad. Genom att aktivt jobba för avspänning i stället kan vi få en Värld som spenderar mindre på vapen och mer på mänskliga behov.

  Den här bloggen verkar prioritera vapen och konfrontation i stället för förståelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäktar på intet vis CCCP´s anfall på Finland 30/11 1939!
   Där kom det, ja.
   Svårt låta bli.
   Skäms för att jag ej kunde taga del i försvaret.
   Hur det nu skulle ha gått till.

   Radera