Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-06 14:32

Test av virtual reality

VR-utrustning verkar vara på väg mot ett genombrott. Jag har i all enkelhet testat Samsungs VR-glasögon samt en utvecklingsversion av Occulus Rift. Bägge imponerade stort och Samsungs lösning finns att köpa off-the-shelf för att para med en mobiltelefon redan idag.
Här spelar jag något spel på Samsungs Gear VR med en Galaxy S7 som dator och skärm. Faktiskt riktigt imponerande. Handen vid sidan beror på att knappen för att skjuta i spelet sitter just där. Det var även mycket enkelt att ställa in skärpan med detta VR-set.
Kan konstatera att jag kan behålla mina vanliga glasögon på i både en Occulus Rift och i en Samsung Gear VR.

Exakt vad som blir killer application för VR-teknik återstår att se. Än så länge handlar det väl nästan uteslutande om spel. Det är bara att konstatera att spelen onekligen får helt andra dimensioner.

Priserna är inte ens speciellt höga. En Samsung Gear VR till S7 eller S7 Edge är listad för 1 499:- SEK hos CDON. Det dyra är förstås telefonen för 7 000 - 8 000 kronor

Tekniken ter sig mogen. Det finns massvis med spelappar till Samsung Gear av varierande ambitionsnivå och spelvärde. Gissningsvis kommer det riktiga genombrottet när VR-utrustning släpps till Sony Playstation och man även får in lite riktiga premiumspel med stöd för tekniken.

Vad sedan Facebook ska med förvärvet av Occulus Rift till låter jag vara helt osagt. Det ger väl sig tids nog.

Och när kommer Apple in i leken får man väl fråga sig? Apple är aldrig först med något, men när man väl gör något brukar man ta världen med storm. Mycket möjligt att något redan är på gång, men det får tiden utvisa. Vad som talar emot det är att vad jag känner till har inte Apple gjort några förvärv inom området, eller?

Sedan kanske Apple är intresserade av kommersiella tillämpningar för att inte bara nå spelmassorna. Ett VR-set, som antingen fungerar till iPrylar för spel, eller till Mac för t ex VR-desktop - en arbetsmiljö i VR skulle kunna ha väldigt många "skärmar" samtidigt, givet högsta tänkbara upplösning. Släng på externa kameror för "augumented reality", så kan folk gå runt med sina trådlösa VR-set på kontoret och ändå se sin omgivning, sitta i möten mm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. GearVR är ju i princip bara en hållare för din mobiltelefon. Därav "Google Cardboard".

  HTC Vive och Oculus Rift är helt andra bästar. Dem kostar (orkar inte googla) runt 7000SEK och då får du ingen dator som orkar driva dem till (add 15k)

  Dvs VR är i dagsläget en kul pryl till din mobiltelefon (om du redan har den) eller svindyrt till din PC.

  Apple har inga maskiner som kan driva nuvarande VR headsets (räknar inte mobilhållaren) och kommer således inte heller komma in på marknaden om dem inte bygger in något i någon i-enhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvecklingsversionen av Occulus Rift (själva head-settet) var ju också bara en hållare för en mobilskärm (Samsung) som drevs av en extern källa (PC).

   Sen kan man bygga på med mer och mer, t ex rörelsesensor, gyro, accelerometer, externa sensorer som känner av exakt vart headsettet befinner sig i x,y och z samt hur det är roterat, externa kontrollers som också har alla sensorer så att de kan lägesbestämmas i en 3D-värld (t ex rikta en pistol eller peta med en pinne) osv osv.

   Radera
 2. Det är väl klart vad som kommer att bli "killer application" vör VR: porr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det måste väl gömmas i ett vanligt spel? Men å andra sidan, ingen ser vad du ser på... men kanske din reaktion?

   Radera
  2. http://nypost.com/video/vr-simulated-sex-is-finally-a-reality-and-its-just-as-disturbing-as-youd-think/

   Kom igen när ni testat den
   na hahaha

   Radera
  3. @Erik
   Årets julklapp 2016?!

   Radera
 3. Det har tisslats om Apples ditto ett tag nu. http://www.macrumors.com/roundup/apple-vr-project/

  I övrigt var jag nog mest imponerad av Vive, av de tre jag testat. Hololens ska bli intressant också.

  SvaraRadera
 4. Ekonomisten skrev om möten och konferenser, t.ex vetenskapliga sådana. Nog en mycket bra applikation, men kanske minskar motivationen för ett karriäryrke då man inte kan "resa i jobbet" lika mycket. Jag testade ett mobil-headset också, och blev (motvilligt) imponerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "resa i jobbet" är kul när det händer lagom ofta. De flitigaste arbetsresenärerna jag känner (De som spenderar minst 20% på tjänsteresa) skulle gärna dra ner på resandet.

   Det skulle knappast helt ersätta tjänsteresorna, däremot minska dem precis som tekniken för videokonferenser.

   Radera
  2. Hehe. VR kontra Höghastighetstågsatsningar.

   Radera
 5. Har bara en undran. Hur medveten är man om sin omgivning när man har ett headset som inte bara fungerar som heltäckande skygglappar utan dessutom kräver ens hela uppmärksamhet för att kunna delta i spelet eller vad man nu håller på med. Som lätt paranoid misantrop skulle jag inte ens vilja testa denna pryl. Vem smyger bakom mig? Hur håller jag koll på min handväska, min jacka, min fysiska person? Kan någon skada mig utan att jag har möjlighet att förutse det, komma undan eller försvara mig, helt uppslukad som jag är av den elektroniska grimman. Ni som testat - hade ni någon kontakt med verkligheten samtidigt som ni hade headsetet på?

  SvaraRadera
 6. Som tips så finns ett Svenskt bolag som heter Starbreez som utvecklar sin egen high end variant. Kan vara intressant som investering-

  SvaraRadera
 7. Det verkar jättehäftigt och coot på alla sätt och vis, men att använda en smartphone som display verkar lite lamt. Oculus rift med doom3 har jag provat, men som sagt en smartphone fasttejpad på huvudet kan inte jämföras med det.

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte om ni sett serien Black Mirror med fristående avsnitt i ämnet. 2 säsonger finns på youtube och en tredje skall vara på väg. Många intressanta visioner om var VR kommer ta oss. http://www.imdb.com/title/tt2085059/

  SvaraRadera
 9. VR är väl Nice, men den känns inte riktigt mogen för en massmarknad än till superseriöst användande. Kommer nog. Fast för diverse spel och förströelse med mobil sådär är nog något som blir en sorts introduktionstest.
  Jag själv tycker det känns spännande med just en sorts desktop i VR, men då måste datorbeteendet ändras och det måste bra lätt...så man kan liksom ha det med sig hela tiden eller så i någon form.
  Hololens känns som idé i rätt riktning där. Om man annars måste ta av/på dig headsetet om man ändå pysslar med analoga grejer blir det ju meckigt. Samt att på kontor måste då alla ha ett vr headset med någon delningsfunktion.
  Det stora problemet är som nämnt ovan datorkraften, främst till spel.
  Finns,VR för CAD/CAM än? Utan spännande fulhack, så att arbetsstationer med lämpliga Quadro/Firepro kort kan köra sånt.

  SvaraRadera
 10. Spel? Porr menar du väl, tydligen så går produktionen av 3d-porr på högtryck nu.

  SvaraRadera
 11. Äh. VR är bara en fluga. Fy fan vad trist det är att sitta med folk som glor ner i sina skärmar och håller på med asociala media hela tiden eller spela nåt meningslöst spel. Hur pissigt blir det inte om alla ska sitta med VR?! En uppmaning - skaffa er ett liv och umgås på riktigt istället. Bra mycket roligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller vad man förr brukade säga åt vuxna som betedde sig som småbarn: VÄX UPP för bövelen.

   Radera