Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-01 12:13

Svensk livsmedelsförsörjning får ännu en kniv i ryggen - Findus flyttar ut

Svensk livsmedelstrygghet får ännu en kniv i ryggen, när en av Sveriges största enskilda förädlare av livsmedel Findus flyttar från Bjuv och Sverige. Tydligen var inte Skåne tillräckligt nära Findus marknader på kontinenten.
Skaaaune. Inte Bjuv dock.

Eftersom medarbetare är den viktigaste ingrediensen enligt Findus, så är det ett intressant drag.

Skåne har annars varit starkt och på sikt ganska hållbart, då både jordbruk och förädling har funnits på plats i regionen för minimering av mängden transporter. Detta i bjärt kontrast mot t ex Arla, vars olika mjölkprodukter var inte bara Sverige runt för att föräldas, utan även Europa runt - åtminstone till Danmark. Du kan bo granne med en Arlabonde, men Arlaprodukten du köper i den lokala butiken kan ha färdats hundratals mil.

650 antällda får gå rapporterar Sydsvenskan, vilket lär kännas för kommunen med sina knappt 15 000 invånare, varav knappt 7 000 i centralorten Bjuv.

Bakom ligger förstås ett utländskt förvärv, i det här fallet brittiska Nomad Foods, som köpte Findus i höstas. Ganska snabbt jobbat ändå. Nedläggningen fanns förstås i planerna redan med förvärvet.

Sverige är som bekant ett litet skitland på Alaskas breddgrader och med skyhöga lönekostnader, extrem byråkrati, bland världens högsta skattetryck och nitisk arbetstillfällemotverkande administration så finns det få anledningar för utländska köpare att låta företags verksamhet stanna kvar i Sverige.

Vi kan inte längre leva på de fördelar vi fick av att inte deltagit aktivt i andra världskriget och då går det förstås så här.

På tal om krig så försämras nu svensk livsmedelsförsörjning ytterligare en kniv i ryggen. Livsmedelsförädling är nödvändig även i en krissituation och den minskade med ett slag nu i Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

58 kommentarer:

 1. oroa dig inte, Orkla flyttar ketchup, senap, saft och glöggproduktion från Norge till Sverige
  http://www.folkebladet.no/innenriks/2016/03/30/Orkla-kutter-i-Norge-%E2%80%93-flagger-ut-til-Sverige-12531796.ece

  Fast norsk glögg klarar jag mig gärna utan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämförelsevis en flytt till ett låglöneland.

   Radera
 2. "Vi kan inte längre leva på de fördelar vi fick av att inte deltagit aktivt i andra världskriget och då går det förstås så här."

  Vill du utveckla det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ganska enkelt ?
   Resten av Europa låg i ruiner och behövde byggas upp.
   Ett litet land uppe i norr satt med intakt industri tack vare ett minst sagt tvivelaktigt agerande i WW2. Nu är försprånget tappat.

   Kanske man lyckas vessla sig genom även nästa krig.

   Radera
  2. Jämför Sverige och Schweiz. Samma sits, lite olika utveckling.

   Radera
  3. Vi körde DDR-Sverige alltför länge. Statliga monopol, pomperipossaskatter,en millimeter från att f*ckföreningarna övertagit ägandet i företagen och en massa andra grejer. Klart vi hamnat på efterkälken jfr Schweiz

   Radera
  4. Peter Madison är väl ändå inne på rätt spår här. Fördelarna av den "intakta industrin" har nog aningen överdrivits inom ram för svensk självhatande mytbildning. Sverige hade (jämte Japan) världens högsta tillväxt 1870-1970. Innan de extrema skattehöjningarna (start 60-tal) hade även Sverige ett skattetryck UNDER de viktigaste konkurrentländernas. De stora reallöneökningarna för arbetare ägde fö rum i den tidiga delen av intervallet 1870-1970. Så mycket för "Sossarna byggde Sverige".

   Radera
  5. Bra sammanfattning i kommentarerna. Det som kan tilläggas om sossesveriges förutom alla övergrepp mot befolkningen är att mellan åren 1975-1995 var reallöneutvecklingen 0%. För att inte tala om de statliga budgetunderskott denna period drog med sig som utmynnade i stålbadet i början på 90-talet. Den tillhörande bankkrisen som makthavarna styrt över fokus till var en västanfläkt ijämförelse. Bankrisen handlade om tiotals miljarder och budgetunderskotten om hundratals. Finns det över huvud taget något som skadat detta land som sosseriet?

   Radera
  6. Det här handlar snarare om att vi inte har någon riktig industri eller jordbrukspolitik eftersom vi har varken industriare eller jordbrukare ordentligt representerade i politiken. Alla inom politiken är antingen politikadel, alldeles för unga, eller folk som lyfts upp för att de har något politiskt korrekt attribut (ex Alice Bah eller Löfven).

   Radera
 3. Jag kommer då inte sakna Findus och deras äckliga färdigmat. Det är bättre att redan bukstinna Tyskar äter skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, ganska mycket av produktionen etc i Bjuv gick ju ut på infrysning av färska grönsaker. Typ ärtor och sånt.

   Men visst, dom gjorde ju färdigmat där också.

   Radera
  2. Det är alltså ärtodlingen som upphör...

   Radera
  3. Ja, det är väl huvuddelen men jag tror att man även odlade lite annat för infrysning. Dill kanske?

   Som konsument tycker jag det är jävligt synd för Findus ärtor var mycket godare än "Dujardin" och andra suspekta alternativ som smakade sågspån och aska. Det gäller att Findus kan få till lika bra ärtor i Tyskland, annars kan de lägga sig på halva kilopriset mot konsument där Euroshopper och annat slödder ligger i pris.

   Radera
  4. Nej, Findus mat försvinner inte från butikerna. Det är tillverkningen av de ostfyllda schnitzlarna som flyttas att utföras av utlänningar, utomlands. Ärtorna petar ju de flesta ändå undan från tallriken.

   Radera
  5. Är det nån som vet om skånsk jordmån är duglig till att odla vallmo? Jag vet vad vi då kan förädla, och bli självförsörjande på. Dessutom kan vi då skapa jobb åt alla afghaner som kommit hit.

   Radera
  6. Visst, men vem fan käkar färdigmat? Det är ju äckligt.

   Radera
  7. Tja, det var inte så länge sedan som frysta grönsaker, tillsammans med de morötter, kål, lök och potatis man själv odlade på sommaren och la i jordkällaren var de enda grönsaker man fick tag på på vintern.

   Så var det för mina föräldrar, särskilt min mor som kommer från norrland, men inte heller farsgubben som var uppväxt i stockholm och arbetarklass fick äta särskilt mycket färska grönsaker på vintern när han var grabb. (Han berättade också hur de ofta brukade cykla ned till värtahamnen för att kolla in lastbåtarna, med lite tur så kunde en snäll sjöman kasta till dem varsin apelsin eller banan, hade de riktig tur så fick de till och med se en svarthyad människa...

   Någon större förlust just nu är det nog inte, eftersom färska grönsaker är lättillgängligt idag även på vintern, men nog skadar det sveriges krigsberedskap, om matleveranser till sverige skulle utebli...

   Radera
 4. jävligt trist, för det där är precis den typen av industrier som aldrig kommer att kunna återetableras i Sverige igen. Och en av få industrier där personer utan speciell utbildning kan tjäna ett bra uppehälle. Regeringen borde slåss med näbbar, klor, arbetsgivaravgifter och vad fan som helst för att kunna ha kvar fabriker som denna i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Utan speciell utbildning"....
   Detta är en specialodling som man inte lär sig på en förmiddag.
   En hel drös med dyra specialmaskiner som nu faller i värde.
   Inte helt enkelt att sätta ett gäng nyanlända på det jobbet......

   Radera
  2. Fabriker utan dyra "specialmaskiner" finns inte i Sverige.
   Det här är det mest tillgängliga vi har i form av jobb som inte fordrar utbildning, det betyder inte att det inte behövs utbildning på arbetsplatsen.

   Radera
  3. Nej, färdigmattillverkningen var ju verkligen ett idiotjobb. Trågen åkte runt på små transportband där folk placerade färdiglagade ingredienser en efter en i paketet och sen frystes det in.

   Radera
 5. "extrem byråkrati" Det håller jag inte med om. Självklart går det att hitta extrema exempel men jämfört med de flesta länder i vår närhet är svensk byråkrati liten, snabb och effektiv.

  Inte bäst men långt ifrån extrem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du sökt bygglov någon gång?

   Radera
  2. Har du sökt bygglov någon gång?

   Radera
  3. Typ tusen gånger. Följ reglerna, vänta tio veckor, inkassera bygglov. Däremot har jag provat på att genomföra några hjärtoperationer, det tyckte jag var skitsvårt.

   Radera
  4. Bara fjärrlobotomier med 5.56. Det är inte så svårt.

   Radera
 6. Så här kan det bli när en konkurrent vill göra sig av med konkurrens. Typisk kapitalism. Har mycket lite med svenska regler och kostnader för löner att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller fel av mig: Svenska regler, med låga ersättningar till före detta anställda, som gör det billigt att lägga ner verksamheter kan ha spelat in. I det här fallet billigare än om man skulle lagt ner i Tyskland istället.

   Radera
  2. Yes! Det lärde vi oss när Continental lade ner i Gislaved. Det är förhållandevis billigt att kicka folk i Sverige, tydligen.

   Radera
  3. Riskapitalbolag uppbackade med lånade pengar från nuvarande ekonomiska system har mycket lite med kapitalism att göra.

   Radera
 7. Gör som Trump hota med 200% importskatt på allt findusrelaterat 😆

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygg en mur mot norrland och tvinga norrlänningarna betala;)

   Radera
  2. Skulle norrlänningarna uppskatta. Bara i en "fattig" kommun som Ragunda inkasserar staten ca 600Mkr i fastighetsskatt av Vattenkraftbolagen.
   Pengar som går rakt in till tärande regioner som Malmö, Stockholm mm.
   Bygg muren och låt norrlänningarna behålla inkomsterna.

   Radera
  3. Skulle norrlänningarna uppskatta. Bara i en "fattig" kommun som Ragunda inkasserar staten ca 600Mkr i fastighetsskatt av Vattenkraftbolagen.
   Pengar som går rakt in till tärande regioner som Malmö, Stockholm mm.
   Bygg muren och låt norrlänningarna behålla inkomsterna.

   Radera
  4. Då får ni väl köpa dammarna av oss svenskar först.

   Radera
  5. Om man nu ska ta ut fastighetsskatt så gör man det oberoende av vem som äger anläggningen vad jag vet? Och du är dåligt upplyst om du tror att alla dammar ägs av "svenskar":)

   Radera
 8. Ett underverk att Sverige som land fortfarande går någorlunda bra. Enda konkurrens-fördelen är väl en hel del vattenkraft, arbetsmoral och twitter & instagram & facebookande - ?

  Märkligt egentligen, nästan ingenting växer bra här uppe pga våra breddgrader, men vi är ändå ett väldigt rikt land. Ingen olja, vindkraft, eller solenergi ...

  Men i länder som har mkt olja, eller där varje grönsak & frukt växer som fan på några veckor, så är det krig och elände och fattigdom ...

  Why ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du lite fel BiQ. Vi är bra på mycket tex tjänsteexport och den är extra lönsam.

   Och bara vår export av olja, bensin och diesel gav mer än all export av malm och trävaror. Det gav också exporten av matvaror och djur. Vindkraften gav tillsammans med mindre efterfrågan på el för tryckpapper (Färre tidningar) en bra nettoförsäljning av el de senaste åren.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Du har nog rätt, har alltid haft lite svårt att fatta National-ekonomi...
   Men på lång sikt så tror jag ändå på att Ryssland ligger bra till, om 30-40 år så kommer USA och Kina att starta 3e världskriget om den sista oljan som finns kvar, Ryssland ligger då lågt och vinner på lång sikt, och har dom sista reserverna av olja/gas som finns kvar på jorden ...

   Sverige kommer då att ha Vattenkraft och Kärnkraft att förlita sig på, men el-cyklar är också ganska Qul !

   Radera
  3. Nano. "Gav" är väl ett lite luddigt begrepp. Du menar exportvärdet?
   Men jag tror ändå att malm, skog och trävaror "ger" betydligt mer än petroleumprodukterna eftersom insatsvarorna är svenska. Vad gäller diesel mm så köps ju insatsvaran utifrån, så det som "ger" där är förädlingsvärdet, inte hela exportsumman.

   Radera
  4. Vilka länder menar BiQ att Sverige har högre arbetsmoral än?

   Radera
  5. Erik visst är "gav" exportvärde i kronor. Ditt "ger" är något annat som kanske innebär mer elanvändning och mer arbetstimmar samt förmodligen ekonomisk förlust idag för tex LKAB.

   BiQ när det gäller 30-40 år framåt har mer förändrats än de senaste tio åren. Jag förmodar att vi har betydligt effektivare lagringsmetoder för kortvarigare överskott av el, effektivare styrning för längre överföring med lägre förluster, bättre betalningsmodeller och helt säkert att fångst av sol, vind och våg fortsatt blivit bättre. Möjligen har vi redan då fusion lönsamt närproducerad i Sverige eller infångad ovanför atmosfären.

   I min troliga värld, redan år 2020, börjar autonoma fordon helt slå ut fossila i nyförsäljning. Eldrift är standard även om ännu fossila fordon säljs. Vi är under 20-talet fortfarande starkt beroende av olja.

   Risken för världskrig finns och svåra terrordåd är nästan säkra företeelser. Mycket allvarliga epidemier, ekonomiska superkriser och naturkatastrofer som klimatförändringar är troliga. Ett utbyggd militärt, psykologiskt och civilförsvar måste till. Ärtodling i Skåne är en del av detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. Dessvärre drar väl en sådan här fabriksnedläggning med sig en massa annat också. Jag antar att alla odlare runt omkring Bjuv som levererat t.ex. grönsaker till Findus också får klappa ihop verksamheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora volymen är ärtor som odlas på skånska jordar. De kan gå över till spannmål och raps.

   Radera
 10. Vare dag växer mitt företags hat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mot vad växer ditt företags hat?

   Radera
  2. Mot vad växer ditt företags hat?

   Radera
  3. Vad är det för företag du driver och hur kan ett företag hata?

   Radera
  4. Förakt är väl ett bättre ord antar jag.

   Radera
  5. Förakt AB?
   Blev ju mycket mer logiskt nu. Eller är vi i särskrivningshelvetet?

   Radera
 11. Praktexempel på hur arvsskatten, när den fanns, utarmade sveriges medelstora familjeföretag.

  När ingen har råd att ärva köps de upp av större (multi)nationella företag, utan social förankring lokalt, eller ens nationellt. I slutändan försvinner företaget ut ur landet, eller läggs ned.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det som händer är ännu ett exempel på resultat av den tidigare förda DDR-Sverigepolitiken.

   Radera
  2. Ja, det som händer är ännu ett exempel på resultat av den tidigare förda DDR-Sverigepolitiken.

   Radera
 12. Aquaponic-anläggningar i norrland uppvärmda med spillvärme från stålindustrin + billig kärnkraftel skulle kunna göra Sverige självförsörjande på både grönsaker och fisk, och man kan odla året runt.

  SvaraRadera
 13. Ärter borde vara en populär gröda om vegantrenden håller i sig, Skåne är väl det ställe Sverige som man kan producera grönsaker rationellt, men kan man inte förädla/bevara dessa så faller väl hela konceptet

  SvaraRadera
 14. Betyder detta att ärtodlingen också läggs ner? Inga svenska ärter längre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärtodlingen läggs ned. Ärthjärnorna i Sveriges riksdag blir kvar.

   Radera