Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-10 23:22

SR upptäcker att folk flyttar från Stockholm

Jag har i flera år påtalat att nettoinflyttningen till Stockholm inom landet bara är några tusen personer om året. Nu har även Sveriges Radio P4 Stockholm till slut upptäckt detta.
Intrikes in- och utflyttningar från Stockholms län
Som jag påtalat i många år (t ex i somras), så flyr tiotusentals personer varje år Stockholm, efter att faktiskt provat på att bo i regionen. Samtidigt flyttar några tusen fler naiva personer in till området varje år. Nettot handlar långt ifrån om "flera busslaster om dagen". Snarare handlar det om några personbilar om dagen. 2015 var det inte ens två fullsatta personbilar om dagen - färre än åtta personer om dagen.

Den stora inflyttningen till Stockholm sker ifrån utlandet, dvs personer som inte vet bättre. Någon svensk efterfrågan om att flytta till Stockholm kan inte direkt sägas finnas.

I SR P4 Stockholm sägs det nu
"Nu ligger väl skillnaden på 2 500 lite drygt. Fortsätter det här med samma takt så når vi väl ett nollvärde om tre-fyra år. Det här kan väl också ta kål på myten att Stockholm dränerar resten av Sverige på befolkning - för det är ju inte riktigt sant."
Inga nyheter för bloggens läsare dock

Längre gamla tidsserier, som visar hur cykeln pendlar runt in- och utflyttning från Stockholm kan ni hitta i tidigare blogginlägg. Men kul att Sveriges Radio upptäckt detta efter många år. Säger kanske något, men vad?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Under antagandet att bostäderna på hyresrättsmarknaden, huvudsakligen tilldelas utrikes nettoinflyttade, är gruppen inrikes nettoinflyttade ack så viktig för att hålla uppe trycket i bostadsbubblan.

  SvaraRadera
 2. Invandrarna agerar rationellt. De kommunplaceras i kommuner utan arbetsmarknad. De är garanterade försörjning i 2 år. Denna tid ska de använda till att lära sig svenska.

  Sedan ska de söka jobb över hela Sverige. I Stickholm kan de få bostad genom att bo inneboende hos en landsman. Kanske 9 personer i en tvåa men de får i alla fall möjlighet att börja jobba. I Stockholm finns massor av okvalificerade jobb, knappast några kvalificerade jobb inom tillverkningsindustrin men i alla fall jobb såsom diskare på en pizzeria. I bästa fall får man t o m officiella jobb ich inte svarta anställningar i samhällets utkant.

  För en person som har ett jobb finns der däremot inte någon anledning att flytta till Stickholm. Lönerna i Stockholm är högre men inte särskilt mycket. Sist jag tittade efter så var civilingenjörernas medellön 8% högre i Stockholm än i landet som helhet.

  8% högre lön motiverar kanske en 8% högre boendekostnad. En flytt till Stockholm kan innebära att flytta från en 7 rums villa nära centrum till en 2:a i en No-Go Area. Detta även om man lägger hela löneökningen på 8% på sitt boende.


  (Jag ver skillnaden i medellön blir större än 8% då Stoxkholmsklnerna finns med i riksgenomsnittet, men medellönen i Stickholm dras upp av de topplöner som direktörer i stora företag har så den löneökning som en vanlig löntagare jan förvänta sig vid en Stockholmsflytt kan mycket väl vara minde än8%)

  Den, i Stickholm, så populära bilden av att nyinflyttade är personer med högkvalificerade jobb som väljer mellan Stoxkholm och New York stämmer inte. Istället måste man skapa en officiell arbetsmarknad för extremt lågbetalda jobb. Alternativet är att de nya Stockholmarna hänvisas till kriminalitet och maffiakibtrollerad verksamhet.

  På samma sätt måste man skapa en bostadsmarknad för folk som tjänar så lite som 4000kr i månaden. Alternativet är fler etniska slumområden liknande de som EU-medborgarna redan har skapat (4000kr råkar vara medellönen för en EU-tiggare. Källa: Statsmissionen i Norrköping)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att det blir lite fel om man bara tittar på lönestatistik på det där sättet. Den extrema bostadsbristen i Stockholm är trots allt relativt ny och dess påverkan på lönebilden har inte riktigt slagit igenom överallt än. Om de stackars civilingenjörerna med bara 8% högre lön faktiskt gav sig ut på arbetsmarknaden och letade så tror jag de skulle kunna dra in betydligt mer pengar. Man byter jobb för sällan och det utnyttjar arbetsgivarna genom att betala lägre löner än de borde. Nyanställda har alltid ett bättre förhandlingsläge. Du får gärna kolla upp hur löneskillnaderna för mer lågbetalda grupper som lärare och sjuksköterskor ser ut också! Jag skulle gissa att där har du faktiskt större skillnader eftersom lönerna får draghjälp av att stockholmskommunerna är förhållandevis rika och kan betala.

   Radera
  2. Erik, gubbgoogling kan vi alla. Bättre är att hålla sig till fakta när man lägger fram sina teser.

   Radera
  3. Du verkar ha problem att stava till Stockholm.

   Radera
 3. Det om var nya och gamla svenska väljer att bo är så klart sant.

  Det är också så att storstäderna har höga nativitet och landsbygden låg. Om ett stort antal mellan 20 och 40 flyttar till Stockholm och samma antal mellan 60 och 80 flyttar därifrån, till hembygd, sommarstugor eller Spanien kommer stadens ökning ändå över tid att bli densamma som om åldringarna stannat kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Kortare utryckt: Stockholms inflyttare har så mycket högre reproduktiv kvalité att en låga kvantitativa övervikten saknar betydelse.

  SvaraRadera
 5. Vem vill bo i fjollträsk trots alla miljarders miljarders som resten av landet tvingas skjuta till dem? Utan att få nåt tillbaka annat än ett stort överskott av överskuldsatta cafe-biträden som dessutom röstar blått?! Stan är en enda stor lekstuga av partysugna fackpampar, nyrika politiker och låtsas-entreprenörer som föreläser för ledarskaps-coachers-coacher som knarkar på nätterna och springer på gymmet på dagarna.

  Det som förvånar mig är inte att SR upptäckt att folk flyr träsket utan att Cornu bara sett detta i några år. De flesta norrlänningar jag pratat med har påtalat detta faktum i flera decennium.

  Men som Anna Kinberg Batra sa "Stockholmare är smartare än lantisar". Hon syftade väl på stockholmarna som flyttade och lantisarna som flyttade in?! Men själv blev hon kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Det är väl samma utveckling som London? Skyhöga bostadspriser i kombination med överbefolkade och nergångna ghetton där en etnisk underklass bor. Samhällsstrukturen är inte en pyramid utan ett timglas. Men kan man ha demokrati utan en fungerande medelklass?

  SvaraRadera
 7. Jag gissar att alla journalister med någon form av överlevnadsinstinkt är flitiga läsare av den här bloggen, när de själva är totalt oförmögna att förstå och analysera fakta. Det är nog därför som "nyheter" plötsligt dyker upp på SR, SVT och annan gammelmedia efter att det först publicerats här ;-)

  SvaraRadera
 8. Bland de som flyttar från länet till andra län antar jag att också personer som flyttat till Stockholm från utlandet finns med. Detta gör siffrorna lite missvisande i det här sammanhanget. Frågan är hur missvisande, och vad den verkliga nettoinflyttningen från övriga landet är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Detta är enbart flyttar inom landet. Dock om en invandrare flyttar från Långtbortfrånstan-kommunen till Stockholm så ser det ut som en inrikes inflyttning till Stockholm.

   Radera
  2. Det jag menar är att av de som flyttar från Stockholm, inom landet, finns till viss del personer som flyttade från utlandet när de kom till Stockholm. Detta ger en skevhet när man plockar bort inflyttningar från utlandet från nettoberäkningen.

   Radera
  3. Alltså siffran på de som flyttar från Stockholm till övriga landet är något högre pga att den innehåller även inflödet till Sverige, fast i andra ledet.

   Radera
 9. Stockholm är en rätt stor stad med många motsägelser. Städer och huvudstäder är lite så. Hur som helst upplever jag också de tendenser ni beskriver. Har anekdotiskt hört och själv försökt hjälpa till när högre specialister rekryterats och sen själva upptäckt att det är svårt att hitta bostad och jobbet hjälper inte till.
  Dags för tjänstebostadens återkomst kanske?
  Hittils har nog inte det märkts av, men det slår nog igenom snart.
  Vad gäller migranter och flyktingar så har sk klustringstendenser kunnat ses länge. Å ena sidan inget konstigt, å andra sidan också en konsekvens av en korkad bostads- och integrationspolitik.
  Håller med Tango Smurf'en att det gäller att kunna bygga/ha bostäder för dem som tjänar mindre. Oavsett. Även för våra svenska ungdomar.
  I övrigt så kan jag hålla med att det inte är något självandamål att bo eller stanna kvar i Stockholm.em det beror väl på vilket jobb man har.
  Tyvärr har ju en hel del specialistjobb koncentrerats hit.

  SvaraRadera
 10. Var är Urban Persson när man behöver honom? Jag saknar den gamla fina käpphästen att det bästa för Sverige vore att kärnvapenbomba Stockholm samt spärra av hela Storfors kommun.

  SvaraRadera
 11. Spännande att du konstaterar att "Någon svensk efterfrågan om att flytta till Stockholm kan inte direkt sägas finnas." samtidigt som du redovisar en graf som visar på ökande inflyttning. :)
  Lite svårt att hålla isär inflyttning, utflyttning och flyttnetto?

  Jag skulle påstå att efterfrågan på att flytta till Stockholm är hög för vissa grupper. Har exempelvis flera vänner som övervägt flytt till 08 pga faktiska mycket lönsamma jobberbjudanden men avstått främst pga svårigheten att skaffa passande bostad.
  Siffrorna redovisar ju knappast efterfrågan på flytt utan endast de som trots allt genomfört flytt och enkelt uttryckt ofta gått ned i bostandard, upp i bokostnad och fått någon typ av karriär / lön / statusboost och även andra fördelar som t.ex. tillgång till ett rikare kulturutbud, rikt krogliv och annat som är attraktivt för personer i kanske 20-30-årsåldern.

  Den är det nog rimligt att anta att ovan nämnda fördelar inte är lika attraktiva när livet förändras.


  Skulle med andra ord vara intressant att se vilka grupper som flyttar till respektive ifrån sthlm (avseende tex ålder, var i arbetslivet de befinner sig och kanske även socialstatus)

  SvaraRadera
 12. Vad händer när/om byggboomen i Stockholm viker ner och om snickarna som ofta är inflyttade lantisar flyttar hem igen?

  Personligen ser jag det som ett privilegium att slippa bo i Stockholm men det är ju uppenbart att personer ur vissa branscher tvingas dit.

  SvaraRadera
 13. Det är intressant att du pekar på sanning efter sanning som makthavarna, vilka styr genom desinformation, inte vill att vi skall veta !

  SvaraRadera
 14. "Stockholm får bassning: Måste bygga fler bostäder snabbare
  Staden måste snabba på bostadsbyggandet för att nå målet på 40 000 nya bostäder till 2020, enligt stadens revisorer.

  Stockholm ska bygga 40 000 nya bostäder till mellan åren 2014 och 2020, varav hälften ska vara hyresrätter."

  "Revisorerna pekar också på en brist på personal, samt att tidplaner är satta utan att bedöma risker för förseningar exempelvis till följd av överklagande."

  http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/stockholm-far-bassning-maste-bygga-fler-bostader-snabbare/aRKpdg!EKqzkNQ86Nl8yLLZPIqULQ/

  Faktum är att om man slutar stirra sig blind på att allt ska byggas inom Stockholm stad så finns det otroligt mycket ytor längs pendeltågslinjerna, t.ex. mot Nynäshamn. Förstår faktiskt inte varför politikerna snöar in på att hela bostadskrisen måste lösas inom Stockholms kommun. Är det lobbyister eller vad är argumenten? Tävlar man om att få så många socialfall som möjligt?

  SvaraRadera
 15. Personligen skulle jag inte vilja bo i "centrala"stockholm,jag känner mej priviligierad att slippa.
  Skulle tacka nej till att ens få bo där gratis,samma gäller även för gbg och malmö,mfl.

  SvaraRadera
 16. Man bygger inte där folk vill bo utan där man vill att folk ska bo.
  Det måste vara den korrekta tolkningen av situationen.

  SvaraRadera