Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-01 09:45

Seabased köps upp av norrmän

Det svenska vågkraftbolaget Seabased har köpts upp av nybildade Seabased Holding AS (SHAS), sedan grundaren Mats Leijon sålt aktiemajoriteten till en grupp norska investerare. SHAS har  nu en aktiemajoritet om 50.25% av av röstetalet i Seabased AB. Mats Leijon fortsätter via Leijon Engineering AB att äga 20.42% av aktierna och 16.21% av röstetalet.
Vågkraftaggregat från Seabased. Foto: Världens bästa tvättbräda
De nya ägarna bakom SHAS kommer skjuta till drygt 80 miljoner kronor till Seabased via en riktad nyemission, varav ca 60 MSEK redan under första halvåret.

SHAS kommer tillföra norsk offshorekompetens och nätverk till bolaget och siktar även in sig på att förvärva ytterligare passande bolag inom förnyelsebar havsbaserad energi.

Verksamheten kommer finnas kvar i Lysekil och planen är att flytta huvudkontoret från Uppsala till Lysekil.


Vad SHAS betalade för 50.25% av rösterna i Seabased AB är okänt, men kan gissningsvis fås fram ur Leijon Engineerings bokslut för 2016, när det blir offentligt våren 2017. Med reservation för att det kan förekomma någon form av avbetalningsplan eller villkorat avtal kring förvärvet.

Jag är aktieägare i Seabased sedan 2005, men berörs inte av transaktionen. Att få in en kapitalstark ägare och norsk offshorekompetens i bolaget är mycket positivt. En flytt av huvudkontoret till Lysekil handlar rimligtvis bland annat om att just norrmännen ska få närmare dit än till Uppsala, samt förstås att konsolidera verksamheten på en plats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Minesto är fortfarande svensk i alla fall. :)

  SvaraRadera
 2. Hur går det med Ghana-ordern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var någon tilläggsbeställning ganska nyss, så jag antar att det går bra.

   Radera
 3. Som aktieägare får man väl hoppas att dom inte späder ut aktievärdet för gamla B-aktie ägare eller dribblar bort på andra sätt.

  SvaraRadera
 4. Hur kan du vara ägare i Seabased när du sagt? (har för mig att du sagt) att du gått ur börsen helt och råder alla att gå ur börsen på alla sätt? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Bolaget är inte börsnoterat. Har fler onoterade bolag, t ex Climeon.

   Radera
  3. Hej Conrnucopia

   Vad tycker du om att de nu gör en emissionen till 20 kr när förra var över 120 (om jag minns rätt)

   Radera