Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-02 21:23

Ryssland har grupperat Iskander-M i Syrien?

Uppgifter, utifrån ursprungligen ett foto på rysk TV, visar på att Ryssland trots sitt "tillbakadragande" från Syrien nu har grupperat eldenheter tillhörande det semiballistiska robotsystemet Iskander-M i landet. Därmed stänger man effektivt av östra Medelhavets alla länder, inklusive Suezkanalen i händelse av en eskalerad konflikt. Grupperingen är att betrakta som krigsförberedande.

Iskander är ett semiballistiskt robotsystem med förmodat 500 km räckvidd. Från grupperingsplatsen i Syrien når man därmed långt in i Turkiet, Cypern, hela Israel och hela vägen ner till Suezkanalen. Systemet är tänkt att slå mot högprioritetsmål, som t ex ledningsplatser. Systemet har en precision på bedömt 4-8 meter, till skillnad mot äldre varianter som Scud, som möjligen kan träffa rätt statsdel.

Iskander kan också bära kärnvapen.

Med några minuters varsel och flykttid för den semiballistiska roboten kan man snabbt slå mot motståndarens mål, långt in på motståndarens territorium. Vapensystemet är alltså att betrakta som offensivt.

Enligt ryska Voicevas ska Turkiet nu "enligt uppgifter" omgrupperat ledningsplatser för att komma ur porté för Iskander. Skärmdump av en eldenhet med Iskander-systemet kan man exempelvis hitta här och kommer från Khemeimims flygbas i Syrien och dumpen är tagen från det ryska statskontrollerade televisionen Zvesda. Det är knappast en slump att Kreml alltså låter detta läcka ut, utan det har högt signalvärde och är ett avsiktligt, men förtäckt hot.

Ni hittar källan nedan i propagandaprogrammet Tjäna Ryssland, uppföljaren till gamla Tjäna Sovjet. 5:23 in i filmen syns en förmodad Iskandereldenhet i bakgrunden.
Grupperingen är att betrakta som krigsförberedande utifall att konflikten i Syrien skulle spridas till att bli en mellanstatlig konflikt. Grupperingen kan också vara krigsförberedande inför en storkonflikt med NATO, särskilt om Iskandergrupperingen är permanent.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Så har inte NATO nåt liknande där i krokarna då? Nato vs Ryssland, kan de här vapnen kriga mot varandra eller?

  Och har Putte nåt finger med i syltburken i Nagorno-Karabach då? Inte läst nåt om det än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkiet har visserligen ATACMS som är till viss del liknande Iskander, däremot tror jag inte ATACMS kan bära kärnvapen.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Verkar onödigt av Putin att släpa dit dom där grejerna för enligt LA Times strider CIA-stödda Islamist grupper mot Pentagonstödda grupper inne i Syrien. Om man läser artikeln så verkar det inte vara några "moderata rebeller" CIA stöder utan islamister som vill införa sharialagar.

  http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-cia-pentagon-isis-20160327-story.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag att du förväxlade Syrien med Miljöpartiet...

   Radera
 4. Israel kommer aldrig att acceptera dessa....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska de göra åt saken? Ryssland är inte en sketen arabstat.

   Radera
  2. Nej, Ryssland är betydligt mer korrupt än så.

   Radera
 5. Om nu Iskander ska grupperas i Syrien är det förmodligen på inrådan av den syriska regeringen och av det faktum att Ryssland har en militärbas där.

  Det måste emellertid kännas tryggt för de därstädes kristna, som har drabbats mycket hårt av USA:s de facto kristendomsförintelse i Arabvärlden, att Ryssland stöttar den relativt shiamuslimskt sekulära Bashar al-Assad i hans ansträngningar att återta sitt land. Det gäller ju för honom att få lag och ordning i det multietniska och multireligiösa Syrien, som det var före mars 2011 då externa parter uppviglade den sociala oron och förde in vapen i Syrien.

  Om nu Arabvärldens salafi-wahhabistiska lakejer Nato/USA, som aktivt motarbetar Bashar al-Assad, gruffar över Iskandergrupperingen kan de kanske förklara vilket mandat de har att bomba syriskt territorium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mytoman-Mehmet är igång igen ser jag. Ja Assad gillar kristna så mycket att han förbjudit dem från att ställa upp i presidentvalet.

   Radera
  2. Ben, varför har du aldrig något vettigt att komma med?

   Radera
  3. Han har ingen brist på lögner direkt.

   "Syrian Christians support Assad: Aleppo bishop
   80 percent of Syria’s Christian population would support Assad if he stood for reelection."
   http://presstv.ir/Detail/2016/03/16/456134/Syria-Daesh-Christians-Bashar-alAssad-Aleppo/

   Radera
  4. USA wahabistlakejer ja, deras krig mot IS blir ju väldigt logiskt då.

   Dummaste jag sett sedan igår, då någon konstig sida trumpetade ut att 9.11 inte inbegrep några flygplan alls, det var bara illusionistiska tricks från sionistregimen.

   Radera
  5. @Kingedward24 14:05
   Först skriver du en egenkonstruerad mening, och sedan dömer du ut den som det dummaste du har sett sedan igår.

   Ja du är ju för gullig, eller nåt, med din oförblommerade nedsabling av din egen intellektuella förmåga. Och jag är böjd att hålla med.

   Den sunnitiska riktningen - salafi-wahhabismen, är en missionerande religion och finns i Saudiarabien. Då USA/Nato är nära allierade med Saudiarabien inte minst pga försvaret av petrodollarn, blir USA/Nato salafi-wahhabistiska lakejer i Arabvärlden.

   Radera
  6. Det jag avsåg var givetvis att IS står valdigt nåra wahabismen. Det trodde jag att du skulle fatta, har inte lust att göra alla kommentarer tre gånger längre bara för att eliminera möjligheten att misstolka.

   Radera
 6. Blogginlägget sprider falsk USA-propaganda. I själva verket är det IskEnder som Ryssland placerat i Syrien, det vill säga helt ofarlig kebab. Alla som är källkritiska vet att fotbolls-VM 1958 aldrig ägt rum, samt att det finns ufon på Area 51. Googla på illuminati om ni vill veta sanningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Precis. Den kom dit med en humanitär konvoj som tog fel avtagsväg på vägen till Donetsk.

   Radera
  3. Ben, varför har du aldrig något vettigt att komma med ?

   Radera
  4. Ja det kommer ju från rätt käft.

   Radera
  5. Ben, varför har du aldrig nåt vettigt att komma med ?

   Radera
 7. Syrien sägs ju ha/var på väg att få Exportversionen av Iskander, i varje fall tjatades det mycket om det innan kriget bröt ut.
  Kan det vara dessa som levererats ?

  Svårt att se hur systemet skulle stänga Suezkanalen då systemet saknar slussar eller stänga östra medelhavet !
  Dock skulle punktmål i området vara hotade tex en turkisk flygbas om dom skjuter ned ett flygplan igen.
  Dock skulle inte en handfull missiler stopp an konventionell invasion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har varit öppet intresserade av att köpa exportvarianten av Iskander (280 km räckvidd) för att ersätta sina urgamla Scud-C. Ryssland har dock varit kallsinniga och sagt att först ska ryska armén utrustas innan man man tänka sig någon export.

   Radera
 8. Kameran stannar upp i panoreringen just där och den frysta bilden från klippet ligger kvar lite så att ingen ska kunna undgå att se.

  Kan det vara ett skenmål, alltså en attrapp byggd i trä och plast? Den ser väldigt malplacerad ut där den står vid sidan av landningsbanan, vill man inte ha rent där i händelse av en flygplansolycka, åtminstone undvika robotar med raketbränsle och sprängämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det klart det är en attrapp. Fast med Lars fantasi kan man få det till vad som helst..

   Radera
 9. Alternativ hypotes är Club-M kustrobotsystem. På bilderna från inslaget är det väldigt svårt att se detaljer på TEL som möjliggör urskiljning.

  Däremot är EM-avtrycket helt olika och rör det sig om Iskander är det känt av alla tekniskt kompetenta aktörer, Turkiet och Israel till exempel.

  SvaraRadera
 10. Har Iskander räckvidd nog att träffa mål på Arabiska halvön?

  SvaraRadera
 11. I have a bad feeling about the big picture. Ryssland bombar på och flyktingströmmen ökar. Flyktingströmmen ger högervibbar i hela EU och driver även isär EUs samarbete. Ett svagt och splittrat EU är bra för Ryssland för då kan vi inte samordna ekonomiska sanktioner.....och nu har de Iskander där. Kriget är på väg. Det enda som är ivägen nu är att nästan ingen har något att kriga med, lite som 1935...det tar några år att ändra på det.

  SvaraRadera
 12. Surkov har gjort det!
  Dugin har gjort det!
  Gör det du också!
  Göra vad? Skriv på uppropet mot Sveriges värdlandsavtal med Nato förstås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med värdlandsavtalet utsorkar Sverige sin säkerhetspolitik till främmande makt, och gör sig själv till en de facto bananrepublik styrd från Washington.

   Hur fort har det inte gått för Sverige, med sitt forna imponerande totalförsvar under kalla kriget, att tappa sin självrespekt, när sinneslöa, antipatriotiska beslutsfattare förordar Värdlandsavtalet?

   Radera
  2. tommaste tunnan skramlar högst.

   Radera
  3. "en de facto bananrepublik styrd från Washington" är inget tomt prat, tyvärr.

   Radera
  4. Alltså, tror Ni verkligen att någon tar er på allvar - Mayer, wikstrom,gryende etc?

   Radera
  5. Alltså, tror Ni verkligen att någon tar er på allvar - Mayer, wikstrom,gryende etc?

   Radera