Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2016-04-13 09:27

Regeringens neddragningar i vårbudgeten - 907 MSEK mindre till utbildning

Regeringen och Magdalena Andersson (s) har idag presenterat sina neddragningar av samhällsservice och välfärd i den sk vårbudgeten. Dit räknas bland annat nästan en miljard i minskade anslag till utbildning och en halv miljard mindre till samhällsplanering och bostadsbyggande. Medan regeringen hävdar att de ökar anslagen till skolbyggnader med 100 miljoner så drar man exempelvis ner det samma med 150 miljoner under en annan post. Man drar också massivt ner på arbetsmarknadspolitiska åtgärder mot arbetslöshet med 850 MSEK.
Utbildningsminister Fridolin drar ner på
utbildning med 907 MSEK. Och det har
nu gått många hundra dagar...
Foto: Riksdagen

Regeringen och "utbildningsminister" Fridolin har slagit stort på trumman att de satsar 100 MSEK på byggande av skolor. Det räcker till ungefär tre klassrum och anslaget hittas under utbildningsposten, som trots detta minskar med 907 MSEK.

Samtidigt drar man ner anslaget till renovering av skolor med 150 MSEK under posten samhällsplanering och bostadsförsörjning. Nettoanslaget till skolbyggnader är alltså -50 MSEK.

En komplett lista med regeringens "satsningar" i form av neddragningar följer nedan.

Internationellt bistånd -4 081 MSEK

Fyra miljarder i minskat internationellt bistånd. Solidaritet!

Försvar och samhällets krisberedskap -50 MSEK
varav Förebyggande av jordskred -50 MSEK

Här drar man alltså ner på krisberedskapen när det gäller förebyggande arbete mot jordskred i riskområden för detta.

Arbetsmarknad och näringsliv -834 MSEK
varav Neddragning av medel för arbetsmarknadspolitiska program och insatser -850 MSEK

Utbildning och universitetsforskning -907 MSEK
varav Anslagsminskning specialpedagogik -100
Framflyttning medel fler anställda i lågstadiet -658
Neddragning särskilda medel till universitet och högskolor -304

Utsatta elever med särskilda behov får alltså 100 MSEK mindre i anslag. Man drar in hela 658 MSEK som skulle gått till fler lärare i lågstadiet och minskar anslagen till den högre utbildning, som ska bära upp Sverige, med 304 MSEK. Trevligt.

Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik -500 MSEK
varav Senareläggning: Renovering av skollokaler -150
Senareläggning: Pedagogiska utemiljöer -350

Här ser vi alltså att medan man hävdar att man skjuter till 100 MSEK till byggande av skolor, så drar man ner på renovering av de samma med 150 MSEK. Inte för att 100 MSEK räcker till något att tala om, utan bara handlar om socialistisk populism till de som är så svagbegåvade att de går på det utspelet.

Allmän miljö- och naturvård -253 MSEK
varav Neddragning av åtgärder för värdefull natur  -50
Senareläggning: Skydd av värdefull natur -250

Värdefull natur var inte så värdefull för Miljöpartiets regering.

Kommunikationer -500 MSEK
Engångsbesparing vägunderhåll -500 MSEK

Vägunderhållet skjuts upp med 500 MSEK. Om ni nu undrar över de där hålen i vägen...

Näringsliv
Senareläggning: Upprustning och drift av Göta kanal -50 MSEK

Så var det med den saken. Satsas det då något. Ja, naturligtvis. Migration får 30 845 MSEK i ökade anslag. Några andra poster får också småpengar, i princip samtliga kopplade till migration som kompenserande anslag till rättsväsendet eller anslag till trossamfundsposten där man hittar utbildning i svenska från dag ett, men ovanstående neddragningar visar vad regeringen inte prioriterar - arbetsmarknad och arbetslösa, samt utbildning, bostadsförsörjning, naturvård och kommunikationer. Och internationellt bistånd - ni vet vaccinationer mot dödliga sjukdomar, rent vatten, mat åt svältande etc.

Källor till ovanstående är sidan 140 - 141 i vårbudgetens PDF.

33 kommentarer:

 1. Folkpartiet i Solna påpekade att 100 miljoner till nya skolor var mindre än 1/3 av vad Solna lade på EN skola !

  SvaraRadera
 2. Varför drar man inte ner på det svarta hålet "kultur"? Ett område för inbördes beundran som inte ger mycket tillaka, förutom till dom som redan sitter där och diar skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att det skulle vara politiskt självmord. Tänk dig själv vilken extrem reaktion det skulle blir från media om något parti skulle våga dra ner på kulturbidragen.

   Radera
  2. Även om man skulle slopa bidragen till kultur så skulle det inte hjälpa nämnvärt och vad skulle man göra av alla C-kändisar som lever på kultur ?

   Radera
  3. Jo, det skulle hjälpa. Om man slår ihop den statliga och alla kommunala kulturbudgetar så blir det stora summor. Och den största fördelen vore att vi skulle slippa alla mediokra vänster"kändisar" och alla andra kulturidioter, eftersom konkurrensen på den fria marknaden omedelbart skulle sålla bort dem till fördel för de som verkligen har talang, och inte bara har de rätta PK-åsikterna.

   Radera
  4. Men kan man inte först legalisera marijuana och lägga ett lagom ogenomskinligt förslag så kanske ingen i kultureliten hajjar vad som händer?

   Radera
  5. Hur definierar man kultur? Och med hundratals olika "kulturer" i detta land blir det ännu svårare. Håller dock med om att Söder skulle behöva en "reality check". Efter en kvälls ölande på Kvarnen är det svårt att inte bli mörkrädd när man hör dessa verklighetsfrånvända idealister diskutera Sveriges framtid. Idealister som tyvärr har alldeles för mycket inflytande.

   Istället för marijuana kan vi legalisera heroin, alla latmaskar, pundare och annat löst folk kommer knarka ihjäl sig och det skulle spara in gigantiska summor. Dom som inte är värdelösa men fastnar i skiten kan skapa en helt ny marknad för privatägda behandlingskliniker som skapar nya jobb. Win-win!

   Radera
 3. Har länge misstänkt att man underhåller befintliga skolor alldeles för mycket. Bra att regeringen sätter stopp för detta.

  Sedan minskar man på onödig utbildning. Bra. T ex behöver vi inte utbilda några programmerare nu när Spotify ska flytta härifrån.

  För övrigt så är de nya svenskarna högutbildade så vi behöver inte utbilda oss själva. Citat från SVT: Det regnar kompetens över Sverige just nu. Studieår, doktorsavhandlingar och tunga examina
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/syrier-kommer-med-efterfragade-yrken
  Detta är sagt av public Service och de ljuger aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den statliga satsningen på cirka 100 miljarder per år för de 160 000 syriska läkarna som kom 2015 motsvarar 625 000 kr/år och syrisk läkare. Så om en familj består av fyra syriska läkare blir det en kostnad av 2.5mkr/år som räcker fint till en fin villa i Eksjö för de fyra. .

   Radera
  2. Du har en poäng där. Av vad jag sett de senaste 15 åren på de skolor där barnen gått, så byts det ut förbaskat mycket inredning i onödan. På en skola fick man t.ex. för sig, att alla skolbänkar med lock skulle ut, enbart eftersom det inte ansågs tidsenligt. Sålunda köpte man in c:a 1000 nya bänkar utan lock, och eftersom barnen ändå måste ha någon form av förvaringsutrymme för sina böcker, så utrustade man väggarna med nya hyllsystem och lådor. Ni kan förstå vad springet ökade i klassrummet och arbetstiden och arbetsron minskade, eftersom barnen glömmer pennor, suddgummi mm som de måste resa sig för att hämta. Ännu en av alla galenskaper signerat den "moderna" svenska skolan.

   Radera
  3. Dessutom omorganiserar man skolans utrymmen i onödan, genom att t.ex. flytta särskoleavd. slöjdsalar mm med stora ombyggnadskostnader som följd.

   Radera
  4. Fantastiskt, den svenska propagandabyrån svt, uttytt kanske "svensk vänstertelevision" publicerar återigen en text om hur fantastiskt välutbildade syriska migranterna är. De 66% riktigt högutbildade har svt vid ett antal tillfällen tidigare informerat tv-tittarna om. Redan för ca ett halvår sedan satt en nästan till tårar rörd programledare i sets morgonprogram och berätta detta för oss tittare.

   Det är tydligen inte bara högutbildade akademiker som tagit sig hit i icke sjödugliga gummibåtar och gistna träflytetyg av allehanda slag, utan även en hel drös med bilmekaniker, vilket är precis vad f d sverige behöver.

   Med denna otroliga migration förstår jag tillfullo att utbildningsdepartementet med fridflinen i spetsen kan minska sin budget med närmre en miljard kr. Behövs det överhuvud taget längre läggas pengar från svenska skattebetalare på utbildning? Det regnar ju kompetens över oss, kompetens från ett av världens mest högutbildade länder, nämligen Syrien. Skönt att det inte behövs så mycket svensk utbildning längre. Utbildningsbudgeten kan i stället användas till annat.

   Jag är bara en enkel man från landet, så det är väl klart att jag inte förstår så mycket. Dock är det väl ändå märkligt att de högutbildade syriska akademikerna inte satt några djupare spår vid utdelningen av Nobelprisen. Eller hur svt?

   Radera
 4. Vällovligt att Cornu, till skllnad från de flesta, granskar nedskärningarna. Men politiker och följsamma okritiska journalister har numera en (manipulativ) ovana att säga att "vi satsar 30 miljarder, men säger ej under vilken tid", ibland är det på tre år (om man vill att det ska låta mycket) och ibland är det på ett år (om man vill att det ska låta litet). Därför bör budgetsummor nämnas som konor/tidsenhet, vlket naturligtvis är det korrekta: ett mätetal består som bekant av ett numeriskt värde och en enhet .

  SvaraRadera
 5. Skolan är en kommunal angelägenhet och finansieras av kommunens invånare.

  http://skl.se/skolakulturfritid/skolaforskola/vagledningsvarpavanligafragor/samycketkostarskolan/kostnaderochvemsombetalar/vembetalarvad.2787.html

  SvaraRadera
 6. Det känns bra att jobba och betala skatt, det känns till och med häftigt. Ohh vad härligt att vara häftig i ett så häftigt land som sverje, som dessutom är en stormakt! Det känns också bra att veta att de flesta svenskar stödjer denna budget, förutom några äckliga rasisttroll på den extrema högerkanten.

  SvaraRadera
 7. Kommer Corno ut som sverigedemokrat? De vill ju hjälpa på plats tänker jag:)

  SvaraRadera
 8. Varför satsa alls?
  Vi är ju snart översvämmade på grund av den däringa uppvärmningen.
  Om nu herr Lars och hans gäng får rätt.

  SvaraRadera
 9. Kan inte regeringen bara ta semester resten av mandatperioden? Sätt Löfven, Fridolin & C:o på regeringsplanet från Bromma och flyg dem till någon söderhavsö, så långt bort från Sverige och verkligheten man kan komma - där de passar bättre in.

  SvaraRadera
 10. Cornu 1 mars, som svar på en kommentar om att alla debatter ytterst handlar om invandring, därför att det är den stora orsaken till att det inte finns pengar till något annat:
  "Nej. För dig handlar allt om invandring. Finns ett namn på det."

  Cornu 13 april, i sin granskning av vårbudgeten (något parafraserad):
  "Allt handlar om invandring."

  Välkommen till verkligheten, Cornu!

  SvaraRadera
 11. Hmm valde du bort alla negativa poster och utelämnade de positiva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använd inte "stora" ord om du inte förstår deras betydelse...

   Radera
 12. Fick slutskattebesked för de två företag jag är delägare i idag, totalt ungefär 1.5MSEK i bolagsskatt och särskild löneskatt för förra året. Känns verkligen bra att man är med och betalar så mycket och bara får skit (för att använda vår elokvente utbildningsministers vokabulär) tillbaka.

  SvaraRadera
 13. Kan konstatera att den här bloggen och ditt arbete Lars blir bara viktigare och viktigare. Fortsätt med ditt toppenjobb. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om din kommentar!
   Men inte din kommatering...
   Men man kan ju inte få allt.

   Radera
 14. Vi skulle inte stalla (svaga) grupper mot varandra...

  Denna budget ar ett helsikes ge och ta och alla stalls mot varandra :)

  Man skulle sparat dessa vansinniga twitterkommenterer att dra fram vid tillfallen som detta. Fridolins - vi skall fixa skolan pa 100dagar - kommer han aldrig bli av med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, dessvärre inte vi heller...

   Radera
 15. Magdalena är djupt ohederlig och far med osanning och skruvade vinklingar av verkligheten så fort hon öppnar munnen. Jag minns hennes tal när Sossarna hade vunnit valet. Hon sade att Sverige hade röstat fram (S). Men de hade faktiskt röstat till höger om (M). Hon dillade om att "ladorna var tomma"...vilket var tokfel. Och nu detta tvärtomspråk ! Jag kan inte vänta tills hon får kliva ned och återvända till skattemyndigheten för att aldrig komma tillbaks till riksdagen igen. Fy vad hon är dålig som finansminister, ger inget som helst förtroende.

  SvaraRadera
 16. Var ska de 30 miljarderna till alla ensamkommande som ska gå i skolan komma ifrån? iPhones, iPads och gymkort till alla barnen kostar ju en del också. Mindre portioner på hemmen för de äldre..?

  SvaraRadera
 17. Jag vet... man ska inte kommentera utseende men är Friddes kort ett skolfoto från nian? Han ser så ung och oskyldig ut... men kanske är det att han är nyrakad.

  SvaraRadera
 18. Dra ner på försvaret ja... Just nu citerar BBC amerikanska militärkällor att amerikanska örlogsfartyg i Östersjön fått ovanlig närgångna påhälsningar Ryska fpl. Mycket aggressivare än överflygningarna år 2014. Planen flög så lågt att det blev kölvatten efter dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara för att usa paddlar precis utanför ryska gränsen?
   Vafan har usa där att göra?

   Radera