Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2016-04-13 10:29

Regeringen: En miljon vuxna lever på bidrag år 2020 - medräknat barn ca 1.4 miljoner

Regeringen räknar med att en 979 000 vuxna i Sverige lever på olika bidrag år 2020. Det motsvarar 16.44% av av den vuxna befolkningen i åldern 20 - 64 år enligt SCB:s befolkningsprognoser. Lägger man till att dessa har barn i normal utsträckning försörjs 1.4 miljoner personer i landet med bidrag år 2020.
Antalet vuxna som lever på bidrag år 2016 - 2020 enligt regeringens vårbudget sidan 131.
År 2020 räknar SCB med att det bor 10 589 867 personer i Sverige. Av dessa är 2 531 646 barn i åldern 19 år och yngre och 2 104 475 är pensionärer i åldern 65+. Endast 5 953 746 är att betrakta som vuxna i produktiv ålder.

Regeringen räknar i sin vårdbudget med att 979 000 vuxna personer (helårsekvivalenter) ska försörjas med olika bidrag år 2020. Detta är förstås oräknat de som gått i pension och räknar inte heller med de som lever på CSN.

979 000 personer är 16.44% av personerna i åldern 20 - 64 år, eller om man så vill var sjätte vuxen icke-pensionär i landet

Lägger man till att dessa bidragsförsörjda har barn i samma utsträckning som alla andra tillkommer 16.44% av barnen som via sina föräldrars bidrag också försörjs på detta vis. Sannolikt är siffran större, då ekonomiskt bistånd är enklare att få om man har barn. Fast med 16.44% barn landar antalet bidragsförsörjda på 1 395 000 personer eller nästan 1.4 miljoner människor.

Räknar man även in pensionärer som bidragsförsörjda - trots allt är det de som arbetar som betalar in till pensionssystemet, pengar som omedelbart tas ut som pensioner - så försörjs 3.5 miljoner personer i Sverige av knappt 5 miljoner som arbetar. Lägger man till de arbetandes 2.1 miljoner barn försörjer 5 miljoner vuxna arbetande 5.6 miljoner andra personer.

61 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Samhället är knepigt ibland har det talats om närande och tärande. Vem är vad? Får bidragstagare inga pengar konsumerar de inget och får bo på gatan=överskott på bostäder och prisfall på dessa=varje nations och bankers största skräck.Här tror jag ekonomerna ser invandringen som en metod för att öka efterfrågan på allt människor behöver. Tänker mig samtidigt, om jag och du som läser det jag skriver är ovänner och eventuellt har en lång historisk konflikt många generationer tillbaka. Vi krigar idag och ett främmande land angriper den av oss som stämmer minst med angriparens värderingar. Din familj och vänner dödas av misstag dödas min familj och mina vänner. Jag och min fiende flyr till landet som dödat de som stod oss nära. Eu ska verka för fred i europa. Minns att en svenska lärare jag hadde på gymnasiet under slutet av 80 talet sa att dårarna styr världen. Jag tyckte uttalandet var humoristiskt då. Idag känns det för mig som att världens ledare matar ekonomin och människor med trotyl.

   Radera
 2. Det är nog fler när man även tar med räntebidraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget "räntebidrag"
   Eller menar du att alla som yrkar avdrag i deklarationen är bidragstagare?

   Radera
  2. Ja Stefan det är bidragstagare. Alla som får avdrag för sina bostadslån som avses och därmed blir det många miljoner fler. För landets ekonomi får vi hoppas att riksdagens partier enas om att avveckla detta bidrag till allt mer uppblåst bubbla.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Men de lever inte på bidragen, Nanotec. Avdraget är bara möjligt pga att de har inkomster.

   Radera
  4. Det där är ett extremt märkligt resonemang Nanotec.
   Menar du att även företagare är bidragstagare om de drar av sina eventuella räntor i resultaträkningen?

   Radera
  5. Glöm inte grundavdraget... Eller jobbskatteavdraget...

   Radera
  6. Det är korrekt att räntebidraget bara tillfaller de som har en inkomst, men det är inte orättvist.

   Radera
  7. Ränteavdraget - oavsett hur man klyver hår är det en subvention, ett bidrag. Det är ingen som vet hur de extra pengarna används. Hur vet vi att det inte levs för dem?

   Radera
  8. Det är tydligen svårt med vokabulären här idag.
   Ett bidrag innebär i princip en utbetalning från kommun, stat, EU etc.
   Hur ni än vrider och vänder på ränteavdraget är det inte fråga om ett bidrag.

   Radera
  9. Nej det är definitionsmässigt inte ett bidrag. Och kvantitativa lättnader är definitionsmässigt inte falskmyntning, heller. Effekten är dock exakt samma.

   Radera
  10. Det är väl bankerna som i princip är "bidragstagare" i slutänden av räntebidragen!

   Radera
  11. Om man följer denna logik så ska väl alla inkomster över existensminimum betalas in som skatt eftersom det kan betraktas som ett "bidrag"...

   Radera
  12. En socialist ser det som ett bidrag, en moderat ser det som en skattelättnad/reduktion.
   Själv är jag då inte socialist. Att jag får betala mindre i skatt ser inte jag som ett bidrag.

   Radera
  13. Nej Stefan, jag tycker det är riktigt att företag kan göra avdrag för sina lånekostnader. Men det är skadligt att det går att göra avdrag för sitt boende.

   Om jag säger att avdraget för bostadens räntekostnader bidrar till en allt mer uppblåst bostadsbubbla håller du väl med?

   Genom våra samtal ger vi ett bidrag till visst klargörande av vokabulär och möjlighet att nyttja ord på lite olika sätt eller åtminstone att märka ord.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  14. "Det är borgligt att kalla sina bidrag för avdrag"

   Radera
  15. Nanotec.
   Varför är det mer relevant att ett företag får dra av sina räntor kontra ett hushåll?
   Faktum är att företagens räntesnurror har ställt till med mycket mer elände än vad hushållens ränteavdrag någonsin kommer att göra.

   Radera
  16. Däremot kan jag tycka att det vore rimligt med en avtrappning av kapitalskatten och därmed ränteavdragen till 20% mot dagens 30%.
   Är sannolikt bäst att skynda långsamt med 1-2%-enheters sänkning per år.
   Backar vi bandet till 1991 då ränteavdraget sänktes från 50% till 30% gav det mycket dramatiska följder.

   Radera
  17. Ränteavdragen är en förmögenhetsförflyttning eftersom icke låntagare bekostar låntagares räntor.
   En form av bidrag med andra ord.

   På samma sätt som förflyttningen av pengar mellan kommuner.

   Radera
  18. Det är tragiskt att flera personer anser att alla skattepengar är statens och därmed alla andras. Om någon av något skäl "slipper" betala skatt så är detta ett direkt bidrag från staten. Det resonemanget håller bara om man anser att 100% av allt du arbetar till dig är statens. En åsikt och ett resonemang som några av ovan läsare delar med Magdalena Andersson och Stalin.

   Radera
  19. Hette det inte räntebidrag en gång i tiden ?

   Radera
 3. "Det går bra för Svensk ekonomi" slår propaganda SR fast i dagens budskap till folket

  SvaraRadera
 4. Det generella välfärdssystemet avskaffar sig självt med importen av tredje världen folk. Men så vill svenskarna ha det så vem är jag att klaga.

  SvaraRadera
 5. Nja. Jag tror faktiskt att svenskarna gör det mot bättre vetande. Men annars håller jag med dig.

  SvaraRadera
 6. Vore det inte rimligt att problematisera arbetslöshetsersättningen, som väl åtminstone delvis är att betrakta som en försäkring? I den mån det är en omställningsförsäkring som är tidsbegränsad är det väl inte ett bidrag att jämföra med de andra. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerligen. Det är regeringen som ville lista dessa på det här viset. Helårsekvivalenter för föräldraförsäkringen är inte med, men det kanske ses som att man oftast blir förälder frivilligt, men arbetslöshet är oftast inte frivilligt.

   Radera
 7. I och med att du har räknat fram att 5 miljoner försörjer 5,6 andra, får du det låta som att "de andra" måste vara fler än de som jobbar för att påpeka att det är ohållbart men vi får inte glömma att dessa 5 arbetande miljoner försörja dessutom sig själva samt sitt eget nyttjande av skatefinsnsierade samhällsfunktioner.

  Alltså, för att förtydliga; En skattebetalande arbetare är också en "bidragstagare".

  Ungefär som att hur många familjemedlemmar måste arbeta för att familjen ska gå plus-minus-noll.

  Det skulle lika gärna kunna vara så att för att Sverige ska kunna gå runt måste typ 75% av bruttobefolkningen arbeta.

  Det går kanske att ta reda på eller räkna fram hur stor "marginalen" måste vara för att Sverige ska gå runt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lätt dyslexi idag, sorry.

   Radera
 8. Då kommer nästa fråga; hur mycket skatt måste den arbetande delen av befolkningen betala. Hur högt skattetryck tål landet innan den parallella/svarta ekonomin tar över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lämpligt P1-program: "Hur mycket skattetryck tål Sverige?"

   Radera
 9. Det är väl fullt rimligt att varje arbetande person försörjer en icke-arbetande när skattetrycket är mer än varannan krona. Knappast rätt eller rättvist, men tyvärr fullt logiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev aldrig tillfrågad om jag var villig att ställa upp på det...

   Radera
  2. @Farliga Tankar
   Sant, men så måste du ju inte ställa upp på det heller.

   Radera
 10. Hehe. Där tänkte vi rätt lika, Lars Sundberg

  SvaraRadera
 11. cornu brukar ibland komma med förslag på ev lösningar och det vore kul med sådan analys på ovan och liknande inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett normalt grundavdrag är enda utvägen. Att på det viset få folk attvilja försörja sig själva. Ett normalt grundavdrag är minst "60% av landets medianinkomst"....
   Så där 130 000kr per år i Sverige.
   För svensk del är grundavdraget idag för låginkomstagare 18900kr per år... Sedan ingår kommunalskatt och arbetsgivaravgift som tilllsammans innebär 50% av lönekostnaden efter 18900kr..... På årsbasis.
   Så vid andra månadslönen på året är det hälften skatt.

   Radera
  2. Vi skulle få det mycket välstädat hemma då. Städningen skulle kosta 240 kr, varav 120 kr RUT. (650 timmar på att komma till gränsen) Därefter kvittar den strävsamme och nu etablerade invandraren överskjutande inkomst i renovering av ett risigt hyreshus eller annan näringslokal och tar in ett par ensamkommande ungdomar i bostaden. Hen har ju tid till det eftersom jobbet upp till avdragsgränsen är en knapp halvtid. Det skulle definitivt återskapa tjänstefolkssamhället, med samma grundavdrag i botten skulle ju Svensson få stark smak på tjänstefolk, men om man kopplar ovanstående till riktade och stenhårda krav på invandrarbarnens skolgång, med icke-religiös input från föräldrarna, skulle nästa generations tjänstefolk vara övervägande svensk, varför resonemanget inte är så rasistiskt som det kan verka.

   "Ja, jag har förstått era regler om skol-aga, men eftersom min son är ett riktigt busfrö tycker jag fröken ska strunta i reglerna. Han måste ju respektera fröken om han ska lära sig något." Nyanländ syriansk man 1982.

   Radera
 12. När folk ser att en allt mindre del av den inbetalda skatten kommer en själv eller ens närmaste till nytta, så söker man nog alternativa vägar att försörja sig.

  SvaraRadera
 13. Har du räknat bort dem utomlands som numera inte får Biståndet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett överslag ger att vårt bistånd sänkts med 4000 Miljarder och om detta går till dem som lever på 1 USD/dag så innebär detta 4000 0000 000/3000 eller 1 miljon.
   Dvs en miljon färre lever på svenskt bistånd!
   En bra utveckling??

   Radera
  2. 4000 miljarder?

   4000 0000 000 blev nog inte heller rätt...

   Radera
  3. Svårt det där med nollor!

   Radera
 14. Jag gjorde en utrakning for nagra ar sedan, samma parametrar men inkluderade ocksa ett genomsnitt pa de som ar sjuka, langstidssjukskrivna och VAB en normal dag (tror jag det var) och tyckte da att siffran blev +30% som nar -70% som tar av hela befolkningen.

  SvaraRadera
 15. Det är bortom ofattbart att svenska folket går med på att avskaffa sig själva och sin egna nation frivilligt!
  SAMT dessutom betalar för detta via dryga skatter!

  Finns det nån annan nation eller folkgrupp som tidigare gjort detta i världshistorien!

  Det finns givetvis många olika lösningar på problemet, men ju längre det fortgår desto mer drastiska blir alternativen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska folket påminner om en sekt som av sina ledare inympats ett slags hat mot sig själv,sitt folk och kultur. Den enda utpekade vägen till absolution är i förlängningen självförintelse.
   Det kommer att bli riktigt otäckt om/när sektmedlemmarna vaknar ur transen.

   Radera
  2. Ja, många folk och kulturer har gått under genom århundradena. Skattetryck är en anledning, invasion en annan.

   Radera
 16. Nationalism alltså? Det känns ju brunt och fräscht så här års.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest bruna just nu är hur vår demokrati har urholkats via saker som DÖ och så vidare.
   Men det verkar övergå rätt många svenskars intellektuella kapacitet att förstå.

   Radera
 17. Bidragstagare är inte likställa med icke arbetande tex barnbidrag eller svartarbete.

  SvaraRadera
 18. En miljon färre lever på Svenska bistånd!

  Sverige ökar i humanitetens namn klyftorna i världen!

  Kommer fler till oss så får färre hjälp av oss!

  SvaraRadera
 19. Det är ännu värre än vad du tror ! 3.5 miljoner privat arbetande försörjer ca 1.5 miljoner offentligt arbetande (Dessutom är den offentliga sektorn djupt orättvis och skev - läkare professorer drar 60-70 KSEK i lön per månad när sjukvårdsbiträdet får 21000 SEK). Totalt finns det väl nästan 50 000 läkare och professorer. Så landets befolkning och överskott skapas de facto av 3.5 miljoner privatarbetande. Nu måste vi bara tacka alla maskiner, robotar och andra automatiska system. Och elkraften. Annars hade detta inte varit möjligt överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså 1/3 av landets befolkning skapar överskottet som alla andra lever på. De gör detta genom maskiner. Och sen är det några missledda dårar som vill stänga av kärnkraften. Det är billig el som har varit vår konkurrensfördel i 50 år.

   Radera
  2. Vilka konstiga teorier du har Niklas. Om man drar ut konsekvensen av dem så behövs inte den läkande sektorn åtminstone inte läkare och professorer. Lärare, barnskötare och alla andra anställda hos kommunerna. Men om kommunen betalar ett privat företag för att sköta en skola så har lärarna plötsligt blivit privat arbetande. Är elbolaget kommunägt är det också ...


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 20. Krona för krona... En krona till mig och en krona till en bidragsförsörjd.

  SvaraRadera
 21. Plus 1/3 av alla som arbetar i den ofantliga sektorn som också ska försörjas av den närande delen av ekonomin.

  SvaraRadera
 22. Antar att eventuellt tillkommande nya invandrare under dessa år inte är medräknade? The more the merrier!

  SvaraRadera