Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2016-04-18 09:33

Oljepriset faller på OPEC-misslyckande

OPEC:s försök att i ett möte i Doha begränsa utvinningen av olja hos de allt mer marginaliserade diktaturerna som är med i föreningen misslyckades. Oljan faller under morgonen och med det faller även oljeaktierna, som bitvis återhämtat sig inför detta.

Statoils nya ledningskontor på Fornebuområdet sydväst om Oslo. Ja, det är en massa plattskärmar, som spelar upp scener och konstverk där under de uthängande byggnadskropparna. Because reasons.

Dagschart Lundin Petroleum
De senaste två veckorna har det funnits förhoppningar om en återgång till OPEC:s glansdagar där den illegala kartellorganisationen kunde styra och ställa med oljepriset. Men de mer eller mindre extrema diktaturerna bland medlemsländerna lyckades inte komma överens den här gången heller.
Dagschart Black Pearl.
Bloomberg hävdar att den nordamerikanska referensoljan WTI faller 5.25% och Nordsjöoljans referenskvalitet Brent faller 5.10%.

Och med dem faller förstås oljeaktierna, vilket inte är överraskande på något sätt med tanke på de senaste veckornas uppgång. Lundin Petroleum, som legat nära all time high trots det låga oljepriset faller 2.76% och Black Pearl med 7.43%. Enquest faller 11.07% och Statoil faller 3.75%.

En del undrar över eventuella peak oil-inlägg. Jag inväntar årsstatistik för 2015 innan jag börjar skriva dem för i år. Annars har inget ändrats och vi fortsätter uppleva konsekvenserna av peak oil och de utbudsbegränsningar av olika oljekvaliteteter det innebär. Som alltid påtalat kommer peak oil främst upplevas som en ekonomisk kris med stagnerad tillväxt och skenande skulder och väldigt få kommer dra några kopplingar till att det är utbudsbegränsningar av oljan som spökar och hindrar ekonomin från att fritt växa. Dock ska man inte förvänta sig någon högre analysförmåga från de som inte "tror på peak oil". Det är nämligen som att "inte tro på att jorden är rund". Vetenskap handlar aldrig om tro och att bara använda ordet "tro" i sammanhanget gör att man helt kan bortse från det som sägs. Mestadels är peak oil-förnekare (sk cornucopianer) antagligen folk som "inte tror på vaccinationer", "tror på chemtrails", "tror på evig tillväxt i en ändlig värld" eller "tror att alla lån skapar pengar". Mycket tro, sämre med analysförmåga och förmåga att ta till sig enkla fakta.

Och ja, det är tillväxt per capita som är relevant. Tillväxt utan välståndsökningar kommer man ha så länge befolkningen ökar lokalt, regionalt, nationellt eller globalt. Ekonomisk tillväxt är befolkningsökningen plus ökningen av energianvändning, där det är den ökade energianvändningen som ger välståndsökningen. Naturligtvis handlar det om nettoexergi och effektiviseringar kan alltså spela in i den mån de är möjliga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. LUPE är ett tämligen unikt case på Stockholmsbörsen.
  Vad sägs om följande:
  Negativt eget kapital.
  Löpande förluster.
  P/S 10.
  Utan tvekan den märkligaste värderingen bland storbolagen på Stockholmsbörsen.
  På något märkligt sätt är kursvården ständigt närvarande, så även idag då bolaget endast faller måttligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LUPE värderas utifrån Johan Sverdrup i Nordsjön. Betänk att detta fält antagligen kommer vara det sista som alls producerar olja i Nordsjön och det även efter år 2030.

   Radera
  2. Oavsett Sverdrup är värderingen sinnessjuk.

   Radera
  3. Kanske därför den platsar i dagens Sverige?

   Radera
  4. Negativt resultat 2015 på 866 miljoner us-dollar.
   Blir väl något liknande i år.
   Återstår bara en sak för bolaget, att låna ännu mera pengar för att klara den löpande driften.

   Radera
  5. Man gör ofta klokt i att inte fixera sig vid resultaträkningen i tider som dessa. Stora avskrivningar ger förluster men inte nödvändigtvis behov för att låna mer pengar. Vill man undvika att satsa pengar i bolag som antagligen kursar är det en bra idé att börja med kassaflödesanalysen.
   Med detta sagt ökar ju Lundins skulder också, och kommer väl att göra så till utvinningen kommer igång i Sverdrupfältet.

   Radera
  6. Nr 1. "klokt i att inte fixera sig vid resultaträkningen i tider som dessa"
   Vad menar du?

   Nr 2. "inte nödvändigtvis behov för att låna mer pengar"
   LUPE är i behov av att låna nya pengar, utan nya lån går de i konkurs.
   Det egna kapitalet är redan negativt.

   Nr 3. "bra idé att börja med kassaflödesanalysen"
   Den är redan gjord. Kassaflödet är negativt i LUPE. Därmed behöver de låna nya pengar kontinuerligt.

   Radera
  7. 1. På grund av avskrivningar som sagt var. Det är inte avskrivningar som tar knäcken på företag, det är brist på likvider.

   2. Lundins egna kapital kan knappast vara negativt, det skulle betyda att deras skulder skulle överstiga värdet av deras andel i Sverdrupfältet till exempel, vilket definitivt inte är fallet.

   3. Enligt rapporten är kassaflödet positivt.

   Radera
  8. 1. LUPE har brist på likvider.
   2. Eget kapital är negativt.
   3. Kassaflödet är negativt.

   Radera
  9. Okej, lycka till med investeringarna.

   Radera
  10. På sid 23 framgår det att eget kapital är negativt med 474 miljoner US-dollar.

   På sid 24 framgår det att kassaflödet är negativt med 1182 miljoner US-dollar under 2015 exklusive nya lån.

   https://www.lundin-petroleum.com/Press/pr_corp_03-02-16_s.pdf

   Radera
  11. Ser att Sverdrupfältet inte verkar ligga i balansräkningen hos Lundin. Deras andel om drygt 20% av ett fält på 2 miljarder fat borde bara värt netto med 50 USD oljepris åtminstone 20 USD/fat, vilket skulle motsvara ungefär 8 miljarder USD, och givetvis mer om oljepriset stiger.
   Dock är ju belåningen även relativt detta hög, så det blir en investering för de med bra mage.

   Radera
  12. LUPE har i år utökat sin kredit till 5 miljarder USD från fjolårets 4 miljarder USD.

   Vi kan nog anta att bolaget även i år kommer ha en burn rate på ca 1 miljard USD.

   Radera
  13. Med tanke på risker och osäkerheter i framtida oljeutvinningar osv får man väl säga att värderingen ser lite hög ut.
   Tur då att man inte är ägare. :-)

   Radera
 2. Vad är illegalt med Opec? För kunderna är det obehagligt med karteller men vad jag vet finns det ingen överstatlighet som gör samarbeten mellan stater olagliga.

  SvaraRadera
 3. Att det skapas pengar i samband med lån i banker är inget man ska tro på. Det kan visas med enkel matematik: Skapa pengar

  SvaraRadera
 4. Ja, så hemskt för alla företag som kan köpa in oljan billigare och då kunna öka sin lönsamhet ytterligare. På detta går börsen ner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Företag som köper olja i sitt eget land måste betala skatter. Marknadspriset före och efter skatt skiljer en del....och nu på senare tid har man hitte-på skatter med ordet "miljö" framför. Man vet att många som betalar skatten inte kan ändra sin konsumtion på kort sikt så det bli defacto en extra kostnad (och en extra intäkt för staten som tar ut den).

   Radera
 5. Fuck oljepriset, låt oss höra hur det gick med din tvättmaskin? Ledsnade du och lärde den en läxa med hagelbocken?

  Frågan är väl om Peak Oil på längre sikt kan vara en säkerhetspolitisk förbättring eller försämring. Å ena sidan kommer en del aggressiva diktaturer att sitta på en massa olja, å andra sidan kommer de störta samman av internt tryck om de inte får sålt sin olja. Vad kommer först i oljeländerna? Revolution som i Egypten, eller anfall på grannländer?

  SvaraRadera
 6. Tänk om de som sitter på all olja räknar på innovationstakten kring oljesand, kollar in när Torium-reaktorer kan vara kommersiellt tillgängliga och spanar på tyska försök med fusions-reaktorer. Tänk om de också tittar på Musks Teslor som säljer som smör och oroar sig för de nya bränslecells-bilarna som är på väg till marknaden ? Tänk om de också tittar på den politiska opinionen för miljövänligare energiproduktion som finns "i väst". Tänk om deras sammantagna analys hamnar i slutsatserna 1) "vi kan inte vänta med att pumpa oljan, för tänk om marknaden minskar om 10 år" och 2) " vi måste pumpa för att hålla igång maskiner, cashflow och betala räntor och amorteringar på skulderna, oavsett marginalpriset". Tänk om det är så enkla förklaringar bakom kaoset inom OPEC ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner kloka bankexperter med fina MBA-examens som tappat rejält med pengar på att spekulera kring peak-oil de senaste 15 åren....det verkar som om larmrapporterna inte slår in. Tex att det saknar lätt-olja med låg svavelhalt kan kompenseras till en känd kostnad i raffinaderi. Ingen katastrof om man har pengar att bygga om och anpassa sitt raffinaderi. Har men det inte det, får man problem....

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Håller tummarna att det fortsätter ner till under 30 $/fat! Peak (konventionell) olja leder till stora prisfluktuationer och då gäller det att sitta på rätt warranter. Min amatörmässiga analys säger mig att priserna borde bottna någon gång under April/maj på grund av allt för överfulla lager.

  SvaraRadera