Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-12 09:28

Ointressant OMXS30

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 fortsätter vara ointressant. I skrivande stund är index ner -0.26% och sedan årsskiftet har index gått -5.65%. Givetvis utan utdelningar för att irritera kalenderbitarna bland läsarna.
Dagschart OMXS30, ej dagens kursutveckling.
Jag kunde naturligtvis kollat upp hur det ser ut med utdelningar, men eftersom ni tjatar gör jag inte det. Istället jämför jag rakt av med guldpriset, som gått +13.47% sedan årsskiftet.

Och nej, OMXS30:s aktier har inte gett 1.1347/0.9435=1.2026 eller 20.26% i utdelningar.

Långsiktig trend för OMXS30 är fortfarande nedåt och indexet lider fortfarande under dödskorset från i slutet av augusti. Även kortsiktig trend är just nu ner. 

Är det någon av er som egentligen bryr sig om börsen längre? 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Ja tex Plejd som noterades igår! Ett företag med "internet of things" som affärside.
  De fick in friskt kapital och även en uppvärdering av nedlagt arbete.

  När man byter guld med varandra så gynnas alltid någon annan också-men kanske inte i samma utsträckning som vid aktienoteringar och nyemissioner.

  SvaraRadera
 2. Guld har gått bättre, ingen tvekan. Synd att börsen inte fortsatte nedåt i februari. Inte helt lockande att köpa, men aktier känns inte överdrivet dyra heller.

  Det är rätt meningslöst att hänga upp sig på veckosvängningarna. Händer inget särskilt. Vi får väl se om vinsterna viker kommande åren.

  SvaraRadera
 3. Ju mer den går ner ju bättre. Köper lite smått och gått när beloppet kommer nedåt de nivåer jag anser okej. Kommer nog fortsätta köpa lite då och då framöver och köper i stort sett bara "stora" utdelningsaktier. Även om börsen skulle gå ner 15% i år så kommer jag fortsätta köpa i mindre partier då det bara blir billigare och billigare.

  SvaraRadera
 4. Jodå. Men sitter rätt bekvämt på händerna med ett finger på bull och bear knappen.
  Mindre positioner bara för att ha lite roligt. Tror på nedgång!

  SvaraRadera
 5. Jovars, nog håller man ett getöga på den allt.

  Är inte särskilt förvånad över hur OMX mest tycks drälla runt just nu, givet kronans relativa styrka.

  Men jag har helt klivit ur svenska börsen. Med sämre tider kommer valutaraset och med den effekten inräknad så finns långt intressantare marknader att investera i utomlands. Inte mins amerikanska.

  SvaraRadera
 6. Guldbubblan sprack sensommaren 2011.
  Fallet sen dess är 34.5%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om man är svagbegåvad och inte ska syssla med investeringar alls.

   I svenska kronor är "raset" ca 18%.

   Radera
  2. Med tanke på hur försvinnande liten del av världens guldaffärer som görs upp svenska kronor tycker jag nog redaktörens fokuserandet på relativvärdet guld/sek kan anses lite provinsiellt.
   I Zimbabwes dollar räknat har guldet för övrigt gått upp. Det har varit en helt fantastisk investering.

   Radera
 7. Jo, jag bryr mig.
  ATH i depån i fredags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött. Välförtjänt.

   Radera
  2. Tur och kanske bättre än förtjänt. Jämnar ut sig i längden.

   Radera
 8. Köpte lite Enquest när oljan var under 30 tidigare i år.
  Sålde idag +60%

  SvaraRadera
 9. Jodå, klart som fan man bryr sig om börsen. Idag trillade t ex Swedbanks utdelning in på kontot och dessa sköna kronor kunde omgående användas för att köpa in fler härliga aktier i andra bolag, som nästa år även de ger utdelning. När gav guldet någon utdelning senast? Känns tråkigt, vem bryr sig liksom?

  SvaraRadera
 10. Rockefeller dumpade nyligen oljan och "all other fossil-fuel investments".

  Här snackar vi insider. Händer det något stort inom energi närmaste åren så var det en familj som visste, kom ihåg det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är old news (september 2014) men likväl intressant.
   Sen september 2014 har oljepriset sjunkit med 57.7%

   Radera
  2. Exakt vilken timing, sedan tar de väl tid att komma ur allt, pågår fortfarande. Mycket artiklar kom nu i mars.. spånar i vad rockefeller vet. Minns Laurance Rockefeller umgicks med Steven Greer och kretsarna som är helt övertygande om att det redan nu finns mer eller mindre helt fri energi. Cia chefen blev "briefad" men dränkt i floden en månad senare. Och the Clinton backade från att ha varit helt på...

   Radera
  3. Minns ni peak oil :-) Helt otroligt att USA gått från största oljeimportör till världens största oljeproducent. Vad hände?

   Radera
 11. http://blogg.avanza.se/avanza/wp-content/uploads/sites/3/2016/03/greed-buy-fear-sell.png
  Kul bild...

  SvaraRadera