Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-03 13:33

... och så säger de att man inte kan bli rik i Sverige?

"Det här är hemfridsbrott. Jag ringer polisen." - Göran Persson, PR-konsult
Det sägs att man inte kan bli rik i Sverige. Fast likt i många andra korrumperade stater finns det ett sätt - att bli toppolitiker. Expressens Michael Syrén har tagit en titt på gamla socialdemokratiska pampar och de miljonbelopp de numera håvar in i en artikel med rubriken "lyxvillor, gods och snabba sportbilar".
Huset på bilden har inget med artikeln att göra, utan är en illustration på ett hus som inte riktigt når upp till fd sossepampstandard. Nästan, men inte riktigt.
Först vill jag rikta ett stort grattis till dessa sossar som sett ljuset och förkastat janterörelsen Socialdemokratin för att istället håva in mångmiljonbelopp. Björn Rosengren säger till och med att han ägnar sig åt "hårt arbete", vilket förmodligen är i kontrast mot tiden som fackpamp inom Rörelsen.

Och med tanke på hur många storlekar kläder Göran Persson (som inte ville vara med på kamera utan tänkte ringa polisen istället för att prata om hans kamp mot klasskillnader- fullt förståeligt) tappat sedan han slutade vara sossepamp och istället säljer ut sig till bästa betalande uppdragsgivare, så arbetar nog även han riktigt hårt.

Expressens lilla TV-reportage nedan.

Själva artikeln läser ni med fördel hos Expressen.

I Sverige går det alltså utmärkt att bli rik. Åtminstone om man blir sosse- eller fackpamp.

Jag skulle vilja säga att Göran Perssons kamp mot klasskillnader lyckats. Han har trots allt själv gått från sosse i Katrineholm till godsherre i Sörmland med en miljon i månaden i vinst i företaget, och allt på bara några decennier.

Bra jobbat, Göran! Grattis! Vi vet alla hur mycket hårt och målmedvetet arbete som ligger bakom detta.

Dock ligger han i lä bakom Björn Rosengren, som än så länge dragit in över 80 MSEK sedan han slutade vara sosse. Erik Åsbrink har dragit in mer beskedliga 28 MSEK, Anders Sundström 61 MSEK, Jan Nygren 42 MSEK osv. Grattis, samtliga! Ni är en förebild som visar att hårt arbete och att sluta vara sosse lönar sig!

Å andra sidan visar ju sosseriet upp det lägsta stödet i opinionssiffrorna i princip någonsin, och att dessa fd sossar sett det kapitalistiska ljuset och håvar in miljoninkomster är väl bara symptomatiskt. Expressen fick tag på Göran Greider som ser problemet, och djupt och heligt intygar att dagens sossepampar ALDRIG skulle göra något sådant här. Varken Löfven eller Ygeman skulle någonsin casha hem på sina karriärer. Så det så!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Bra inlägg till skillnad från ditt putin-tjat. Men jag blir inte klok på om du tycker det är bra eller dåligt att politiker säljer sig till högstbjudande?

  Och Moderaterna glömde du ta upp av någon anledning:

  Här är Anders Borgs nya prestigejobb.
  Förre finansministern blir rådgivare åt storbanken Citigroup.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20258783.ab

  Fredrik Reinfeldt har fått ett nytt jobb
  Han blir seniorrådgivare hos den amerikanska finans- och försäkringsjätten Bank of America Merrill Lynch
  http://www.expressen.se/dinapengar/fredrik-reinfeldt-har-fatt-ett-nytt-jobb/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju van vid detta hemifrån Ryssland, så det är klart du gillar att politiker skor sig. Fast där handlar det om miljardbelopp i dollar, inte om miljonbelopp i kronor.

   Radera
  2. Du menar som dessa 'ryska banker' t ex?

   Fem globala banker har erkänt sig skyldiga till manipulation av valuta- respektive Libor-marknaden och bötfälls på sammanlagt 5,7 miljarder dollar av amerikanska myndigheter, rapporterar Reuters.
   De fem bankerna består av amerikanska JP Morgan Chase, Citigroup samt europeiska Barclays, Royal Bank of Scotland och UBS.
   http://www.affarsvarlden.se/affarsjuridik/article3909433.ece

   Radera
  3. I demokratier med fungerade rättssystem så fälls också bankerna. Vilket bara visar hur fel du har.

   Radera
  4. @John Mynona: Allt. Det är det flygande spaghettimonstret som styr bankerna, och avsikterna är faktiskt goda. ALLA som sett de rätta klippen på YouTube vet att det är så. Därför borde du sluta upp med din bankofobi och amerikanofobi.

   Radera
  5. Risken med att bygga upp sin argumentation runt halmgubbar är att man själv faller på eget grepp.

   Som då tydligt kan ses ovan i exemplet med Cornus svarslöshet och ditt svammel om spagettimonster.

   Radera
  6. När det gäller Ryssland har vissa svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt, inget nytt men rätt fascinerande/underhållande.

   Radera
  7. John Mynona, visst är du medveten om att listan kan göras lång kring Rysslands alla tillkortakommanden som demokrat? För mig räckte att Putin överlämnade makten tillfälligt och på papperet till Medvedev mellan 2008-2012 för att sen släppa in Putin i två omgångar till. I en sån stat kan ingen rätt garanteras, ingen som utmanar "Putins gäng" politiskt, ekonmiskt eller informationsmässigt kan klara detta. Putin har styrt Ryssland i mer än 15 år. För mig är Ryssland inte ett land jag vill göra affärer med eller ha något att göra med överhuvudtaget. Det är en bananrepublik som styrs av en Kejsare. Landet har liksom länder på 1500-talet lagar, men de lagarna gäller inte ledarskiktet....sorry, banandiktatur....sen så håller lander dessutom på att rusta upp och djävlas med sina grannar. Ett land som var helt och hållet på knä för 25 år sedan. Men väst ville stötta dem och få igång deras ekonomi - till ingen nytta.

   Radera
 2. Från den ena bonfångeriverksamheten till den andra:

  "Bank of Americas affärsenhet Merrill Lynch har av den amerikanska finansinspektionen SEC, Securities and Exchange Commission, dömts att betala 11 miljoner dollar i böter för felaktig redovisning av de aktier banken haft tillgängliga för aktielån."
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2015/06/02/bank-merrill-lynch-far-bota-11-mln-usd-for-naken-blankning.html

  "Under måndagen slöts en uppgörelse där Citigroup kommer att betala 180 miljoner dollar efter att fortsatt ta in pengar till hedgefonder som banken visste var problemtyngda"
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3923151.ece

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta du och fokusera på Putins miljarder istället.

   Radera
  2. Vära korrupta politiker jobbar för amerikanska banker, så jag tycker det är mer relevant.

   Åsbrink går till Goldman Sachs
   Tidigare finansministern Erik Åsbrink har fått nytt jobb som rådgivare hos USA:s största investmentbank Goldman Sachs.
   http://www.svd.se/asbrink-gar-till-goldman-sachs/om/naringsliv

   Radera
  3. Banker får miljardböter för riggad handel
   BANKER FÅR BÖTA FÖR RIGGAD VALUTAHANDEL
   Åtta banker som varit inblandade i ett mål om riggad valutahandel i USA har gått med på att i en uppgörelse betala en totalsumma på mer än 2 miljarder dollar.
   Bankerna är Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs, HSBC, Royal Bank of Scotland och UBS.
   Enligt utredningen ska valutahandlare vid bankerna ha försökt manipulera kurserna genom att skicka direktmeddelanden till kollegor på andra banker.
   http://www.va.se/nyheter/2015/08/14/banker-far-miljardboter-for-riggad-handel/

   Radera
  4. Vet inte riktigt vad du är ute på för väderkvarnsrally, men det du hänvisar till visar ju att systemet fungerar.
   Återigen till skillnad mot ditt land, där vänskap med Putin avgör om oligarken tillåts bryta mot lagen i full frihet eller torteras i fängelset.

   Radera
  5. Det är ni som påstår jag har några kopplingar till Ryssland utan att lägga fram det minsta uns av bevis.

   Jag är mer intresserad av hur svensk militär samarbetar med IS-finansierande diktaturer som Saudi och våra politiker är köpta av amerikanska banker av den enkla anledningen att jag är svensk.

   Radera
  6. Vilket totalt osammanhängande dravel. Personerna du nämner är f d politiker. Det kan knappast kallas korruption om de jobbar för en bank efter att politikerkarriären är slut. Försvarssamarbetet med saudiarabien är ju officiellt, så det är väl bara att googla fram vad du behöver veta.

   Radera
  7. Om de blev lovade jobbet under tiden de var politiker för motpresationer är det korruption, men det går ju inte att bevisa (precis som ni inte kan bevisa att jag är "ryss")

   Sen är det den typ av svängdörrspolitiker som luckrar upp gränserna mellan privata vinstintressen och det allmänna, gillar man det ska man inte skacka om rysk korruption i så fall.

   Saudiaffären blev offentlig för att vi har några journalister kvar som inte är lika köpta som våra politiker:

   "Här samlas allt material om Ekots avslöjande om FOI:s långtgående planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik."

   http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=17277

   Radera
  8. Så Åsbrink blev lovad ett jobb på Goldman, som han då var tvungen att vänta tio år med att acceptera? Och hans jobb på Goldman gör att vi inte kan diskutera om när en advokat blir ihjältorterad i ryskt fängelse på grund av att han attackerade makten?
   Logiskt och klart, som vanligt.

   Radera
  9. Jag pratar om sånt här:

   "Sten Tolgfors avgick som försvarsminister i samband med Saudiaffären.
   Nu går han vidare till en ny tjänst – som chef och delägare i affärskonsult­firman Rud Pedersen, med vapen- och säkerhetskoncernen Saab som kund."
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16413679.ab

   .. som du mycket väl förstår.

   Radera
  10. FAST DU SKRIVER JU SPECIFIKT ÅSBRINK I KOMMENTAREN KL 14:02 DITT SENILA SKRÄLLE!

   Radera
  11. Aaaah, börjar du bli frustrerad?

   Förlåt, om du har problem att förstå. Jag räknade upp fd politiker som köpts upp av banker och vapenföretag.

   Radera
  12. Två fel gör inte ett rätt. Att ryssland är totalt korrupt hoppas jag att även John Mynona håller med om. Därmed inte sagt att det inte är bekymmersfritt att f.d. Svenska topp-politiker hyfsat snart efter avslutad karriär får fina positioner inom amerikanska banker. Kanske borde vara längre karens desto högre politiker. Risken är annars uppenbarligen att man knyter kontakter och tar beslut som politiker som man hoppas ska ge en skjuts i karriären längre fram i tiden.

   Radera
 3. Ingvar Carlsson var den siste av den gamla stammen som lever som de lär, vilket han fortfarande gör enligt nära vittnesmål. För dem var det ett levnadssätt att inte söka maximal bekvämlighet, utan ha kvar sina vanor och radhus, även när de blev relativt välbärgade.
  Persson bröt väl rätt eftertryckligt med den traditionen kan man säga.
  Apropå funktionella bostäder har tydligen Mats Sundin flyttat hem. För att komma nära hemkommunen Sollentuna blev det enda möjliga valet Djursholm, och en 1500 kvm kåk för 100 miljoner. Det blir 500 kvm person, en Sopranoskåk per person alltså, och de kommer nog upp i rimlig bostadsstandard enligt Boverket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar Ingvar som när han flyttade in bytte namn på Sagerska Palatset till Sagerska Huset, eftersom ingen sosse kunde bo i ett palats? Nejdå, inget hyckleri där inte...

   Radera
  2. Sen finns det mångmiljardärer som superentrepenören Ingvar Kamprad, som för en asketisk tillvaro och köper sina kläder på loppis trots tillgång på miljarder.

   Radera
  3. Bra, om han inte behöver pengarna kan han ju donera sin förmögenhet till att bygga bostader, fixa järnvägen och anställa sjuksköterskor och lärare.

   Radera
  4. Du pratar om Putin och de ryska oligarkerna nu, John?

   Radera
  5. Ingvar Carlsson, såvitt jag minns, ville inte bo i det där palatset men blev mer eller mindre tvingad, bl a av säkerhetsskäl. En liten privatbostad i ett vanligt villaområde är knappast möjlig att säkra 100%.

   Radera
  6. @Cornucopia

   Med din närmast patologiska fixering vid det landet låter det mer som om du borde flytta dit.


   Radera
  7. Nu är ju inte en mångmiljardförmögenhet pengar som man kan använda hur som helst, utan är vanligtvis aktier. D.v.s. man äger ett företag och är därmed ansvarig för det. Många, som exempelvis John M ovan, tror att det är pengar som man kan dela ut till fattiga, vilket uppenbarligen inte går. Fattiga är förmodligen urusla på att driva multimiljardföretag, annars skulle de inte vara fattiga.

   Radera
  8. Jag gjorde bara en poäng i att bara för att Kamprad köper loppiskläder blir han inte en ängel. Och att skattesmitning kostar lika mycket som försvaret.

   "Maktelitens skattesmitning – Mer än invandringen och försvaret tillsammans"
   http://aktuelltfokus.se/maktelitens-skattesmitning-mer-an-invandringen-och-forsvaret-tillsammans/

   En annan aktivitet den före detta nazistsympatisören är känd för.

   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-avslojanden-om-kamprads-nazi-forflutna


   Radera
  9. Vid ett besök på ett så kallat "retrocafé" nyligen så hittade jag en kvällstidning från 2 mars 1986. Ett par helsidor om vår då nytillträdde statsminister. Bland annat fick man veta den exakta gatuadressen till hans anspråkslösa radhus i Tyresö. Ja ni läste rätt! Två dagar efter att den förra statsministern dödats så publicerar man en adress som helt saknar allmänintresse så att vilken mentalsjuk copycat som helst kan gå dit och sätta en kula i statsminister nummer 2. Visserligen stod det också att "Säpo hårdbevakar", men hur lätt är det i ett vanligt svenskt radhusområde? Tror ni Ingvar hade stor lust att bo kvar efter den behandlingen?

   Radera
 4. Det verkar i stort bara finnas hycklare hos sossarna nuförtiden, försvann den idealistiska ådran med mordet på Palme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bernie Sanders tycks ju ha axlat manteln.
   https://www.youtube.com/watch?v=BFAq-4Vv5c0

   Medan våra politiker börja mer och mer likna de mutade, prostituerade politiker som gjort att vanliga amerikaner dras till Sanders & Trump.





   Radera
  2. Skulle inte kalla det hyckleri. Bara insikt om att man kan bara vara socialist så länge man är fattig, eller tillhör de lägre kasten i samhället. D.v.s. är i en situation där avundsjukan kan frodas. Socialismens grundpelare är ju trots allt avundsjuka, sen abstraherar man bort det ordet och kallar det för andra ord som låter bättre.

   Radera
  3. Om vi får en situation där man måste ta emot miljarddonationer av privata vinstintressen för att överhuvudtaget kunna ha en chans i ett val så är det inte demokrati längre.

   Avundsjuka har inte med saken att göra, demokrati och grundläggande biologiska behov som mat och boende, har däremot.

   Radera
  4. Alldeles rätt, avundsjuka har inget med demokrati att göra, bara med socialism.

   Radera
  5. För att ta en timme på dig för att komma på ett klatschigt svar var det rätt undermåligt.

   Det är inte avundsjuka som gjort att Bernie Sanders och Trump är presidentkandidater utan saker som detta:

   "The money given out in Wall Street bonuses last year was twice the amount all minimum-wage workers earned combined"
   http://www.salon.com/2015/07/15/35_soul_crushing_facts_about_american_income_inequality_partner/

   Radera
  6. Öh, Jag hänger inte här hela tiden som vissa uppmärksamhetspundare gör.

   Radera
 5. "Om det är så, tänkte Lars Wilderäng, kommer oljepriset att stiga och gynna oljebolagen, därmed borde det vara smart att köpa aktier i oljebolag. Vilket det också var. Under några steg allt som hade med olja att göra. Avkastningen på de aktier han köpt blev tillräckligt startkapital för att säga upp sig som IT-konsult, lämna Göteborg och flytta ut till en gård i Västergötland."

  Ha, ha, ha!

  "Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är ett tips till nästa investering:

   ISIS säljer olja till Turkiet till lågt pris
   http://newsvoice.se/2016/01/01/isis-saljer-olja-till-turkiet-till-lagt-pris-och-isis-sags-ha-traningslager-i-turkiet/

   Radera
  2. Tycker Sverige ska gå med i samma militärallians som Turkiet så kanske de kan fixa bra pris åt oss med ;)

   Radera
 6. Ja, personer med starka personliga varumärken, breda kontaktnät och som kan ta på sig mycket ansvar får bra pröjs. Ser inget konstigt eller upprörande med detta. S har inte sedan 70-talet försökt hindra personer från att bli rika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för sossarna blev nyliberaler.

   Radera
 7. Rättelse Cornu: Det är extremt osannolikt att herr Löfven någonsin skulle kunna casha hem på sin karriär. Seriöst, vilket företag skulle vilja betala för hans s.k. kompetens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wallenberg cashar redan in och Löfven har inte ens slutat.

   Radera
 8. Cornu> Kan du inte nappa på Mynonas alla tips? Dvs, rada upp de ex-politiker som sedan gått till större företag i samma bransch som de politikerade i. Kompletterar man det med de mest "radikala" politiska besluten, John kan säkert hjälpa, är det en perfekt fröpåse för hungriga journalister som vill plantera dessa i den myllande vårjorden för att fram mot sommaren skörda scoop efter scoop som bevisar de gissningar/antaganden J gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag får inte Kremls ärenden, så "John":s "tips" skiter jag helt i.

   Radera
  2. Men lite oljeaffärer med IS & Turkiet hade kunnat ge tillräckligt ett nytt hus. Kanske till och med en egen stridsvagn du kan invadera Ryssland med också ;)

   Radera
  3. Då får väl Jonne skriva dem själv. Bara klippa ihop de inlägg du redan skrivit och komplettera lite.

   Radera
  4. Ta fram popcornen:

   Regeringschefer, maffia och vanliga medborgare gömmer enorma summor pengar från allmänheten.
   Spåren leder till Sverige och en av våra största banker, avslöjar SVT.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22559656.ab

   Radera
  5. Åhnej, även Neurath köpt av Kreml :/

   http://www.svd.se/fis-talamod-borde-snart-tryta/om/panamadokumenten

   Radera
 9. Visst borde man kunna göra en bok kring detta reportage. Tex börja redan i SSU och beskriva hur de bar sig åt för att komma till makten. Vassa armbågar, svek av löften och ständiga taktiska överväganden måste kantat deras liv..... En bok nu som distribueras inför valet 2018. Men, problemet blir väl då att fler väljare röstar åt vänster och miljömupparna.

  SvaraRadera
 10. Det finns ingen motsättning i att vara rik och socialdemokrat, så länge man betalar skatt utan moraliskt tvivelaktig skatteplanering. Likaså är det fullt tillåtet för en fattig att rösta på moderaterna. Märklig inställning att det skulle råda någon slags tvång att rösta efter kortsiktigt egenintresse.

  SvaraRadera