Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-17 23:09

När tror du bostadspriserna vänder nedåt?

Dags för en väldigt sen söndagsenkät.
Huset på bilden har väldigt lite med den svenska bostadsbubblan att göra.


När tror du att bostadspriserna vänder nedåt, dvs när toppar bostadspriserna och vänder nedåt för den här gången?

Svara ute till höger.

För er som tror att priserna aldrig vänder nedåt igen, någonsin, så finns det förstås ett eget svarsalternativ.

Själv fortsätter jag debugga min tvättmaskin. Good times.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. När helvetet fryser till is.
  Sorry, kunde inte låta bli... men ack så sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror helvetet fryser till is någon gång mellan hösten 2016 och hösten 2017.

   Radera
 2. Är vi inlåsta i ett stabilt ändläge med låg ränta kan nog priserna åtminstone fortsätta att stiga till konsumenternas smärtgräns, och sedan plana ut där. Japan har väl haft det så i 30 år eller så. Man kan se det som att folket tar stryptag på ekonomin, med sig själv som gisslan, i sann kamikaze-anda. För vi svenskar är alla Japaner innerst inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahha: Man kan se det som att folket tar stryptag på ekonomin, med sig själv som gisslan, i sann kamikaze-anda.

   Radera
  2. Japanska huspriser föll 1990-2006 och har legat kvar på prisnivåer som motsvarar tidigt 80-tal sen dess.

   Radera
  3. Genomsnittslägenheten i Tokyo kostar 55.2 miljoner Yen.
   Så det är verkligen inte billigt med boende i landet om man nu tror det.

   Radera
  4. Google säger att 55.2miljoner Yen är 4.14 miljoner SEK.

   Radera
  5. Det stämmer.
   Jämför det med medelinkomsten i landet som ligger på 4.3 miljoner yen före skatt.

   Radera
 3. Kommer inte att falla men plana ut om några år.

  SvaraRadera
 4. 1) om skattehöjningarna pga av massinvandring driver fram en krasch
  2) om räntorna stiger så pass att de flesta bara har råd att betala räntorna

  SvaraRadera
 5. De kommer att falla strax efter att jag köpt en bostad, dvs någon gång i höst..

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 haha, tänkte samma sak, jag måste dock inte köpa förrän tidigast hösten 2017 så jag antar början 2018 då.

   Radera
 6. Relativ fråga. När jobben i tjänstesektorn viker ner tror jag är svaret. Så länge folk har jobb så biter dom ihop. Lågkonjunkturer kommer dock alltid igen...

  SvaraRadera
 7. Om vi satsar allt på att subventionera billiga bostäder i centrala lägen så kanske det vänder.
  Samt om regeringen kör över byggfacket och inför nöd-arbete som byggjobbare.

  SvaraRadera
 8. Läste det här igår om 5-årsundantaget för nyproduktion i amorteringskravet och fick en ny förståelse för hur sjukt läget är:

  "Josefine Uppling på mäklarsamfundet, ser en risk med det nya femårs-undantaget.
  – Vi ser en risk med det helt klart, det kan bli en märklig puckel i marknaden som kan påverka konsumenterna i negativ utsträckning, säger hon.

  Hur då?
  – Jag menar att om jag exempelvis köper en nyproducerad lägenhet och verkligen ligger på gränsen i min ekonomiska kalkyl och tänker flytta innan amorteringskravet kickar in kan jag få problem om något oväntat händer. Säg att jag inte kan flytta efter säg tre år som jag tänkt, att marknaden viker eller något annat oväntat inträffar, då kan jag som konsument sitta rejält i klistret, säger Josefine Uppling."

  Ovanstående uttalande är så sjukt att jag inte finner ord.

  Angående amorteringskravet i stort har jag tidigare inte trott att det kommer ge någon större effekt men ju mer jag tänker på det desto mer osäker blir jag. Framförallt med tilläggslånen som jag tror kan bli en press nedåt på renoveringsobjekt. Det behövs ju som sagt bara en gnista för att tända krutdurken.

  Annars är det omvärld och global ekonomi som avgör hur det blir framöver. Dollarstyrkan/FEDs plan för räntehöjningar har redan kraschat oljan och tillhörande junkbondkomplex, det har också smittat av sig till investmentgrade. Kina har också som bekant påbörjat sin krackelering där skuldbubblan växt sig enorm under en lång period. Det är svårt att säga exakt när det kommer smälla men att det kommer göra det är helt säkert.

  SvaraRadera
 9. Som andra sagt -- när jag byter från HR till BR så kommer priserna att ha toppat, dvs inom ett år (kanske).

  Notera att nu ger sig nätmäklaren Nordnet in och slåss om bolånekunderna på ett trevligt sätt -- 0,79% om man har private banking-avtal med >5 miljoner i eget kapital, 0,99% om man har >2,5 miljoner, allt på belåningsgrad upp till 50% av bostadens värde. Mycket bra!

  SvaraRadera
 10. Det är skuldbubblan som spräcker bobubblan.
  Om ingen extraordinär händelse inträffar...
  Så länge bankerna kan fortsätta att expandera penningmängden (digitala betalningsmedel) via ny skuldsättning i nuvarande omfattning bibehålls den höga efterfrågan dvs högkonjunktur. När bankerna, för eller senare, tvingas dämpa utlåningen sätter nedåtspiralen igång.
  Alternativt kommer inflationen igång okontrollerat - vars räntesunami kastar ut bolånetorskar innan effekterna vattnat ur lånen tillräckligt.
  Fast ju längre tiden går med ökad skuldsättning desto känsligare läge för att utomstående händelser ska punktera.

  SvaraRadera
 11. En reflektion: När det talas om skuld- och bolånebubbla över en längre tidsperiod - många har ju varnat i åratal - så tas det så tas det som intäkt för att det inte är någon bubbla. I själva verket är det ju tvärtom. Ju längre tid med kraftigt stigande priser och ökad skuldsättning ju säkrare är det att det blir ett dramatiskt slut. Liknelse: "Oj badringen klarade 20 kg:s tryck utan att smälla då borde jag kunna fortsätta pumpa utan problem".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt helt omöjligt att säga att vi upplever en bubbla just nu.
   Fortfarande går det att köpa fastigheter riktigt billigt i landet om vi exkluderar storstäderna.

   Radera
 12. Jag tror tjänsten som bostadsminister är ledig innan 17:00 , så om någon kommentator är manad så är det läge att börja jobba. Med rätt politik går det utmärkt att krasha marknaden och sedan försöka skylla på Alliansen. Men det börjar bli bråttom, bara 2,5 år till nästa maktskifte :)

  SvaraRadera
 13. Sveriges befolkning ökar och då blir efterfrågan på bostäder hög.
  Finns bra billiga hus en timme från Göteborg, men priserna stiger i tex Vårgårda, Herrljunga orter som ligger bra till vid stambanan.
  Det byggs många nya hus i Ale, Härryda, Alingsås och Bollebygd dit flyttar de unga familjerna, i Göteborg finns inget för "den vanlige" endast för de rika och de fattiga.

  SvaraRadera
 14. Vet inte vad som händer med bostadspriserna, mer intressant med bostadsministern just nu. Svetsar'n har kallat till pressträff 12:30, den kommer sannolikt inte att handla om vårmode.

  SvaraRadera
 15. Som jag ser det är det inte EN bubbla, det är flera. De mest oroande gäller INTE fastighetspriserna. Vi lever på lånad tid mer än lånade pengar. Vi tror vi är osårbara i vårt kära Sverige men får vi inte fart på ett verkligt produktivt nyföretagande och får bort det framstegsfientliga regeringspartiet så sitter vi rejält i skiten inom kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska inte förneka att jag funderat på om det är smartast att köpa guld inför en total systemkollaps med stora upplopp o liknande pga kraftiga nedskärningar i bidrag till våra nyanlända. Eller om man ska ligga likvid då börsen kollapsar först och man kan köpa in sig riktigt billigt. Allt idag känns som en bubbla, frågan är vad som kollapsar först.

   Radera
 16. Jag tror bostadspriserna vänder ner när den bisarra Ebberödsekonomin är över och räntorna blir mer normala. Men jag tänker inte spekulera i när det kommer ske, det kan ske imorgon eller om 100 år.

  SvaraRadera
 17. Det finns flera faktorer som liggger bakom prishöjningen Priserna fortsätter uppåt så länge
  - folk flyttar till stora städer och det finns inga lägenheter att hyra
  - Att det finns jobb
  - Att räntan är låg
  - Att världsekonomin är relativt ok

  SvaraRadera