Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2016-04-07 15:19

Ljudet av frihet och nationellt oberoende

Nedan följer en liten film på en skarpskjutning med stridsvagn 122 Gustav Adam, en individ även känd som Darth Vader. Dra gärna upp volymen för att göra motormullret rättvisa, men använd inte hörlurar på högsta volym, då det smäller till rätt rejält vid eldgivning och ljudvolymen på inspelningen slår i taket.

Luckan till laddarens plats står öppen, så man kan höra när klacken går upp när laddaren laddat ny ammunition, någon sekund efter varje skott. Bråkdelen av en sekund senare går eldröret ner från laddningsvinkel och bekräftar att ny ammunition laddats.

Ljudet vid eldgivningen gör förstås inte det verkliga ljudet och tryckvågen någon rättvisa. Min iPhones mikrofon gick förstås i taket och det verkliga ljudet är väl uppåt 130 decibel. Om det ser ut som att bilden blir suddig vid eldgivning, så beror det på tryckvågen, som kändes både i kläderna och i att man vacklar till, stående på 50 m avstånd. Även på cirka 400 m avstånd fläktar det till i kläderna vid eldgivning och man använder lämpligen hörselskydd på längre avstånd än så.

Eldgivningen sker mot mål som reser sig på för besättningen okända platser och att man söker av terrängen med tornet respektive vagnchefens peri(skop) är för att snabbast möjligt upptäcka och nedkämpa nya mål. Skjutavstånden är upp till ca 1 500 meter och det ska mycket till för att en tränad skytt eller vagnchef (som kan ta avfyra själv, dock utan lasermätning av avståndet) ska missa på så korta avstånd.

Stridsavstånd i Sverige är dock generellt ännu kortare än detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Ljudet låter väl mer så här: Klicketiklicketiklick

  FRA hackar datorer - topphemligt projekt med NSA
  http://www.svt.se/ug/fra-hackar-datorer

  SvaraRadera
 2. Inte speciellt rökfritt där inte...
  Självmarkerande på något sätt.
  Ack, gamla Sotkan
  Nå, hur blev resultatet av skotten?
  Tavelträff?

  SvaraRadera
 3. Ljudet av frihet endast så länge vi inte är med i Nato.

  SvaraRadera
 4. Flottist som jag är så trodde jag att rörlighet efter eldgivande var det enda skydd man hade. Att stå post med en otrevligt rasslande tysk-diesel på betongplatta med helautomatiskt gyrosikte kan jag nog fan inte säga att jag imponeras av... Tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns situationer för allt. Vi vet inte vad de tränade här och vilka de simulerade omständigheterna var...

   Radera
  2. Man skjuter, trots stabilisering, ofta från stillastående. Man rycker även fram växelvis så att några vagnar målspanar medan de andra rör sig dolt i terrängen. En lyx som fartyg inte direkt kan nyttja.
   Men det är klart, det går ju att göra anfall på kompanibredd i full fart också. Det ser rätt imponerande ut. Men terrängen är väl inte sån i Sverige att det alltid är det bästa alternativet.

   Strv 122 i full fart

   Radera
  3. Var antagligen en formell målväxlingsövning. Trött på folk som klagar på allt som inte är ett perfekt genomfört tillämpat brigadanfall!!

   Radera
  4. Var antagligen en formell målväxlingsövning. Trött på folk som klagar på allt som inte är ett perfekt genomfört tillämpat brigadanfall!!

   Radera
  5. Fler brigader åt folket!!! :)

   Radera
  6. Risken vid denna skjutning medgav inte att vagnen kunde flyttas. Övningens syfte var att få ner tiden från upptäckt mål till skott samt att öva stridssiktesskjutning.

   Radera
 5. Två frågor från en fd obepansrad vpl. 10s mellan varje skott? Måste ledröret i en speciell vinkel för att kunna laddas om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, när du hur klacken gå upp ca 3s efter skottet är man redo för ett nytt skott. Att man inte skjuter direkt beror på att det inte finns något mål. Istället spanar man av terrängen, därav att tornet rör sig fram och tillbaka. Detta är i mycket en övning för skytt+laddare och för fordonschefens observationsförmåga.

   Radera
  2. Eldröret vinklas för att underlätta laddning. Vinkeln kan ställas in av laddaren efter dennes preferenser.

   Radera
  3. Med klacken tror jag de menar den "järnklump" som åker nedåt i bakkant på eldröret efter varje eldgivning. När den fyrkantiga klumpen är i nedre läge öppnas så att säga loppet för "patronläge" så laddaren kan skicka in ett nytt skott. Direkt när skottet är fört hela vägen in åker klacken upp automatiskt, det görs som i en enda rörelse av laddaren och normalt följer laddarens arm med klacken upp. Givet att jag tolkar rätt nu med vad som avses som "klacken".

   En annan detalj är att skotten inte är gjorde med patroner i mässing utan "höljet" runt om är någon slags kompositpapper som brinner upp och följer med rökgaserna ut. Kvar bli endast ett runt bakstycke av skottet i mässing och i mitten går en ihålig stav som används för att detonera krutet.

   Efter skottet åker skottets "bakstycke" ut ur patronläget när "klacken" åker ner och landar i en korg som sitter precis under "klacken", typ. Fan, inte helt enkelt att beskriva i ord det där. Men lukten av fis och ägg efter varje skott går iaf att beskriva :-)

   Radera
  4. Tror rätta benämningen är "kilen".

   Radera
  5. Hmm, 3s låter ju rimligt om laddaren står beredd med en bumpa i famnen. men om det sker under gång, eller att man ombeds ladda en annan typ än vad man har förberett?

   Radera
 6. Hur är ljudnivån i vagnen vid eldgivning? Har de bara typ vanliga radiopeltor på sig eller är det ngt specialskydd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörselproppar + telehjälm (stridsvagnshjälm)med inbyggda hörselskydd. Det låter mer på utsidan än insidan.

   Radera