Cornucopia?

Aktuellt

Boksigneringar: Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka, Göteborg

Dags för lite boksigneringar nu i julhandeln. I år blir det signeringar i Stockholm, Vänersborg, Skövde, Kungsbacka och Göteborg. Datum enli...

2016-04-17 20:10

Innan något kan hända måste något annat hända först

Nu sitter ni säkert och undrar varför det inte kommit något blogginlägg idag. Så därför klämmer jag till med ett visdomsord för dagen.
"Innan något kan hända måste något annat hända först."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Har du av misstag fått i dig någon svamp från psilocybesläktet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det mest logiska är att du har haft fullt upp med stängselarbete.

   Radera
  2. Då hade ju något hänt iaf, iaf hade cornu trot det (men han hade kanske haft problem med att förmedla det till oss andra)

   Radera
 2. Tala är silver, tiga är guld...

  SvaraRadera
 3. Cornu håller på att installera sin bot.

  SvaraRadera
 4. Han försöker nå dagens andra utlösning, så han inte får problem med prostatan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han har ju ett proffs hemma som för statistik...

   Radera
  2. Ryssens fel om det inte går :-)

   Radera
 5. Det var länge sedan du gjorde ett inlägg om peak oil, hade varit kul med en uppdatering om läget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har väl insett att peak oil kanske inte kommer inträffa utan vi har alternativ. När dessutom batteribilar, bränslecellsbilar och Torium-reaktorer börjar skymta i horisonten så undrar många om bara de fattigaste kommer bränna olja i framtiden. Och i Sverige blir det samma straff för att bränna olja eller köra en förbränningsmotor som man får vid hembränning....

   Radera
  2. Du menar alltså att oljeproduktionen aldrig mer kommer minska. Annars inträffar peak oil.

   För lätt konventionell olja inträffade den 2001. För konventionell olja 2005. Återstår bara icke-konventionell olja.

   Radera
  3. Jag formulerade mig olyckligt :-). Får väl enklast förklaras med att det är måndag morgon. Vad jag menade var att de pris och marknadskonsekvenser som normalt relaterats med Peak-oil, och fått många kloka investerare med fina MBA-utbildningar att förlora lastbilslaster med pengar, kanske inte kommer att inträffa på det sätt som man förutsåg redan på 70-talet. Man glömde sannolikt bort innovationsfaktorn och potentiella nya teknologier. Det som är mest intressant är att pengarna för att driva på dessa alternativ till oljan (i väst iallafall) kommer från IT-industrin. Men, jag kan ha fel; Tesla och bränsleceller kan bli lika marginella som vindkraftsinvesteringarna sett i helheten. Kan det vara så enkelt att alla som kan säljer all olja de kan pumpa upp för att inom 20 år har vi många andra energialternativ ?

   Radera
  4. Niklas visst kan vindkraftinvesteringarna bli värdelösa om men endast om...

   Idag växer de investeringarna runt om i världen. I förra veckan fattade Fortum och Skellefteå kraft beslut om vindkraftparken Solberga. En investering på en miljard där sedan 250 GWh el beräknas produceras per år från 2018. Också i förra veckan blev det klart att MidAmerican ska satsa 29 miljarder kronor på ett projekt.

   Företagen ser lönsamhet i sina investeringar och subventionen av vind betyder allt mindre. Subventionen med elcertifikat av förnyelsebar produktion motsvarade 2,3 öre per kWh förra året i Sverige och då är det inte bara vindkraft utan också vatten och biomassa som har någon betydelse. Sol står för en obetydlig del än men den växer starkast. Innovationskraften för sol och vind runt om i världen gör att vi får mer kWh för varje krona i investering år för år.

   Prisfallet på el till konsumenterna de senaste åren beror till största del på vindkraften och minskat behov av att läsa på döda träd. Detta prisfall drabbar hårt äldre sämre fungerande kärnkraft. Inga företag i landet satsar på torium.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. okej, kommer du med inlägg om Doha och icke-avtalet snart?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Irans icke deltagande kastar grus i maskineriet.
   Fel smörja, liksom.

   Radera