Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-07 13:27

Icke-inflationen: Posten höjer portot med 16%

Icke-inflationen slår till igen. Postnord har höjt priset på vanligt porto för företag och företagare med 16%. Detta då momsen sedan 1:a april avskaffats på frimärken, men man istället höjt priserna på dessa.

Tidigare kostade ett frimärke 7:- SEK, varav 20% var moms. För ett företag som redovisar moms var alltså priset för portot 5:60 SEK.

I samband med momssänkningen har Postnord därför höjt portot till 6:50 SEK för ett vanligt frimärke. Det är en höjning av priset med 16% för företag och företagare. Denna kraftiga kostnadshöjning skickar man förstås vidare till sina kunder. Om även dessa är företag skickar de i sin tur vidare kostnaden och till slut får som vanligt hushållen betala.

I KPI kommer det dock se ut som att porto med ens blev billigare, eftersom den icke-existerande KPI-Svensson är den som betalar momsen.

För förfrankerade brev har man höjt priserna med 25% och de har trots att de nu är momsfria samma pris som tidigare. Detta innebär för mig som författare en avsevärd prishöjning på att skicka signerade böcker till läsare som vill ha sådana och bor illa till för vanliga signeringstillfällen.

Posten är som bekant ett de facto monopol, likt elbolagen och en höjning på 16% - 25% matchar också elbolagens höjningar av nätavgifterna rätt väl. Det är naturligtvis en ren slump att man råkar höja priserna med 16 - 25% exakt samtidigt som momsen avskaffas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Ickeinflation har vi väl haft i flera år.
  Fordonsskatten var ju kul också,likaså gräddfilshöjningen 😀

  SvaraRadera
 2. Klockrent exempel på varför privata monopol är värre än offentliga sådana.

  SvaraRadera
 3. Klockrent exempel på varför privata monopol är värre än offentliga sådana.

  SvaraRadera
 4. Eftersom inflationen officiellt är obefintlig så måste det finnas prissänkningar på andra områden som kompenserar. Just porton kanske har mindre betydelse nu för tiden som kostnadsdrivande i samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, du kan låna 6 miljoner idag istället för 2 miljoner för en villa, för samma pris! Visst är det bra? Blir ju sänkt inflation! Frågan är ändå om dom räknar med flyttskatten, mäklararvoden, stämpelskatten (av en del kallat lagfartsavgift).
   Glöm inte att en Nokia 3210 kostade 3000 kr förr och idag får du en telefon med likvärdiga funktioner för 200 kr. En LCD tv kostade ju 20 000 för 10 år sedan, en motsvarande idag ligger på ett par tusenlappar. Men som jag fått för mig Lars har sagt, "det är svårt att äta en TV", eller liknande har han sagt iaf.

   Radera
  2. Det räcker med att kolla på något så tråkigt som hyra, elräkning, telefoni och Internet. Mycket låga hyreshöjningar, och prissänkningar på el, telefon och Internet. Man ser det man vill se.

   Radera
  3. I sammanhanget beror det ju på vilket mått man tittar på. Ser man att till KPI så innebär detta en prissänkning då konsumenter ju betalar port inklusive moms...

   Radera
  4. Nej, för den sänkta momsen innebär en annan skattehöjning. Även om det inte mäts i KPI så får du betala

   Radera
  5. @Joakim Person.
   Vet inte om jag kan hålla med om att hyreshöjningarna är låga.
   Sedan 1969 har hyreshöjningarna varit det dubbla kontra konsumentprisindex.
   Från 1990 är hyreshöjningarna mycket kraftigare än så kontra samma index.

   Radera
  6. @Joakim Persson, hur menade du att internetblivit billigare? Mitt abonnemang blev i ett slag 75% dyrare. Dvs motsatsen till deflation.

   Radera
  7. @Stefan: Senaste åren har hyrorna inte stigit särskilt mycket. Jag håller med om att på lång sikt har hyrorna ökat mer än KPI, men senaste årens höjningar har varit måttliga. Hyrorna, särskilt i tillväxtregionerna, är dock fortfarande för låga -- de har alltså hållts låga eftersom vi har en reglerad hyresmarknad, vilket gör att vi också har bostadsbrist.

   Fixa: För egen del har priset fallit (på samma abonnemangstyp). Från en månadskostnad på 319 kronor 2011 till 309 kronor 2015 till 279 kronor just nu.

   Lite av poängen med mitt inlägg var att även om portot höjs, så rör sig andra priser åt motsatt håll.

   Radera
  8. Hej Joakim.
   Förstår vad du menar men trenden kvarstår även i i nuläget
   Dvs hyrorna stiger med det dubbla kontra KPI.
   KPI ligger i dagsläget på 0,4% (februari 2016).
   Om vi tittar på Sthlm stad kommer hyreshöjningarna preliminärt att hamna på 0.9% i år.

   Radera
  9. Rickard Ohlin: Hur menar du att en momssänkning innebär en skattehöjning?

   Radera
 5. 16% låter mycket, men det handlar om korvören. 16% handlar om en kanske 3-4 kronor mer i portokostnad, för att skicka en bok. Knappast en summa som köparen anser är en dealbreaker ?

  SvaraRadera
 6. Men du kan ju inte snacka om 16-procentiga höjningar när det handlar om en produkt som ökar i pris var 5:e år. Räkna på en längre tidserie så ska du se att det landar på 2-3 % om året.
  Du glömmer att nämna att nu kan ett brev väga 50 gram istället för 20 gram innan du måste slänga på ett till frimärke. Du får själv räkna på om det verkligen blir dyrare att skicka dina böcker. Vad väger Stjärnklart?
  Sen ska du inte börja snacka om monopol när det gäller Postnord. PostNord måste enligt postlagen "... det är statens skyldighet att tillförsäkra medborgarna en samhällsomfattande posttjänst enligt lagens krav."
  Något Bring (fd Citymail) högaktigt kan skita i och endast öppna verksamhet i de mest lönsamma regioner. Fri konkurrens i helvete heller.

  SvaraRadera
 7. Alliansen har sänkt skatterna med över 100 miljarder sedan 2006. Får vissa mer i plånboken så är det självklart att det leder till högre priser på inhemska produkter och tjänster. Nyligen kunde man läsa i media att lönerna ökar mer än 2%. För den som har en medianinkomst eller mer i sin kommun har väl aldrig haft det så bra ekonomiskt som nu. Mindre aktiebolag har det inte så dåligt heller. Numera när revisorstvånget är borta och den som har lite koll på ekonomi själv kan spara in den kostnaden genom att upprätta eget årsbokslut utan revisor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För försvaret, sjuka, majoriteten pensionärer och arbetslösa blev det däremot klart sämre under alliansens period.

   Vi med villa i 08 med obetydliga lån och någorlunda rätta aktier har det givetvis ekonomiskt bra.

   Under en avlägsen period betydde portot en del för mitt familjebolag och revisorn behåller jag för möjligheten till goda råd.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotec, jag håller helt med dig. Några grupper fick helt klart betala för de andra. Det är helt klart något man kan konstatera utan att ens lägga någon politisk värdering i det. Många underskattar revisorns råd och en hel del kan t o m tjäna in de pengarna genom att redovisa smart, planera för inköp/investeringar. Väljer man någon mindre revisorsfirma kan man samtidigt få lite lägre pris och mer service än hos de stora drakarna är min erfarenhet.

   Radera