Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-15 10:09

Hemligt telefonnummer kan minska risken för ID-stölder online

På förekommen anledning visar det sig att hemligt telefonnummer kan minska risken för ID-stölder online. Det verkar inte som onlinebutiker och andra tjänster där man kan ange personnummer för automatiska adressuppgifter fungerar om man har hemligt nummer.

Hemligt telefonnummer innebär bland annat att din teleoperatör inte exporterar dina kontaktuppgifter till tjänster som Hitta.se eller Eniro. 
Felmeddelande på CDON/Qliro vid
angivande av personnummer om man
har hemligt telefonnummer.

Många onlinebutiker erbjuder möjligheten att som ny kund bara fylla i ditt personnummer, så fylls dina kontaktuppgifter i automatiskt. Personnummer är också en förutsättning för att kunna handla mot faktura eller kredit, vilket är den primära metoden som används vid identitietsstölder vid onlinehandel. Man beställer utan att betala i någon annans namn genom att ange personnummer, men anger en annan leveransadress.
Felmeddelande från Klarna vid
försök att prenumerera på DN.
Detta trots att jag redan via e-post
och telefonnummer finns i Klarnas system,
men det blir ändå felmeddelande
på personnumret de själva fyllt i.

Har man hemligt telefonnummer visar det sig dock att varken Klarna eller Qliro (CDON) klarar av att identifiera dig utifrån personnummer. Uppenbarligen slår butikstjänsterna inte bara upp detta mot folkbokföringen, om alls, utan är på något sätt beroende av kontaktuppgifter från telefonoperatörer.

Tjänster som verkligen använder folkbokföringen, som Ratsit, påverkas dock inte. 

Min hypotes är att Klarna etc helt enkelt inte betalar för folkbokföringsuppgifter, och att teleoperatörerna exporterar både kontaktuppgifter och personnummer till de som köper dessa uppgifter från dem. 

Man kan göra sitt telefonnummer hemligt hos teleoperatören utan att behöva ha några speciella skäl, till skillnad mot att spärra sina uppgifter mot kreditupplysningar. För det senare krävs att man faktiskt blivit utsatt för bedrägerier och identitetsstölder. 

Att skaffa hemligt telefonnummer kan vara ett sätt att minska risken för att utsättas för bedrägerier online, åtminstone via Klarna eller Qliro. Notera att hemligt telefonnummer kan göra att ditt nummer inte syns i nummerpresentatörer så den du ringer inte vet vem som ringer, men det går att komma runt via Telias alltid utmärkta kundtjänst.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Tror Qliro ligger riktigt risigt till, värre än vad den utbombade aktien anger.
  Cdon hårdkör nu tv-reklam inför den kommande rean.
  Nelly skickar idag ut extra rabattkoder via sms till sina kunder samt att de i förra veckan varslade personal.
  Med största sannolikhet är kassaflödet en smärre katastrof.
  Rapporten på tisdag 19 april kommer vara ett härligt mischmasch av nedskrivningar, bortförklaringar samt allehanda planer inför den "ljusa" framtiden.
  Sen kommer naturligtvis resultatet att redovisas i EBITDA så att det ser hyfsat ut på papperat, samt i sann Qliro-anda skriva om "poster av engångskaraktär" vilket det verkligen inte är i och med att dessa poster dyker upp i varje rapport.
  När krutröken väl har lagt sig tror jag vi har ett nytt Eniro i Qliro där i stort sett alla värden har raderats.

  SvaraRadera
 2. Jag kör på hemligt nummer och har inte haft några problem alls att använda Klarna med bara personnummer. Har även haft äran att (via Qliro-företag) fått mitt ID kapat och en svindyr dator inhandlad i mitt namn.

  Angående telefonnummer i vardagen så fungerar det, åtminstone om man har en iPhone, som så att med hemligt nummer så kommer inställningen för att dölja telefonnumret vara påslaget per automatik. Detta löses genom att efter inköp av ny telefon, eller efter uppgradering av befintlig, gå in och stänga av den funktionen. Sen syns numret helt som vanligt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi som arbetar på Qliro brinner för att skapa fantastiska produkter till våra kunder"

   Ännu en floskel från Qliro. Att du via Qliro råkat ut för ID-kapning förvånar mig inte ett dugg.

   Radera
 3. Just detta med hemligt nummer fungerar bara när man krävs på telefonnummer. Vitsen med att man måste finnas i "telefonkatalogen" är att kreditbolagen (klarna m.m.) samkör telefonnumret och personnumret, och således blir telefonnumret som ett slags "lösenord" till ditt personnummer.
  Att man gör såhär är för att en DN-prenumeration går att komma åt digitalt, därför de gjort så att man måste ha ett matchande telefonnummer.

  Det går med andra ord att ID-kapa även om man har hemligt telefonnummer. Och en viktig sak är att det finns 2 typer av "hemligt telefonnummer", där det ena är att det inte lämnas ut till nummerupplysningsbolag, men det andra är att det inte syns i nummerpresentatören. Det finns ingen anledning att dölja numret för den man ringer.

  Ibland kan detta vara samma inställning hos operatören, men då måste man kontakta operatören om man vill ha sitt nummer dolt för t.ex. hitta.se och sådant, men ändå att det syns i nummerpresentatören.

  Så detta hjälper bara mot vissa ID-kapningar, nämligen de säljare som valt att kräva telefonnummeridentifiering, vilket bland annat DN gör.

  SvaraRadera