Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-11 11:00

Hej Siri! Avlyssnar Apple Siri allt du säger?

Två gånger, bägge rätt obehagliga, har min iPhone 5S spontant frågat mig vad det var jag sade. Det handlar om Apples röststyrnings- och dikteringsfunktion Siri, som trots att "hon" inte ska fungera röstaktiverat på en iPhone 5S gått in i privata konversationer och bett om förtydliganden.

Apples Siri kan på nyare telefoner och paddor än iPhone 5S aktiveras genom att man säger "Hej Siri." 

På äldre enheter som iPhone 5S måste man trycka in och hålla in hemknappen för att aktivera Siri, om telefonen inte är inkopplad på laddning. Nyare telefoner har någon hårdvara som gör att det inte slukar lika mycket energi att hela tiden lyssna efter aktivieringsfrasen "Hej Siri"

Två gånger har dock Siri och min iPhone, utan att ens varit i en ficka där den av misstag kan aktiveras, brutit in i privata konversationer och ställt följande fråga:
"Ursäkta, men jag hörde inte vad du sade. Kan du upprepa?"
Okej?

Den första gången var det sista ordet som sades "politik". Konversationen dog tvärt och det uppstod #dåligstämning när Siri bröt in och bad om en upprepning. Detta har skett en gång till i en privat situation, men då diskuterades åtminstone inte politik.

Aktiveringssignalen från Siri hade inte heller hörts innan vid något av tillfällena. Inget ens i närheten av "Hej Siri!" hade sagts och eftersom det är en iPhone 5S, så ska inte Siri lyssna oavsett.

Kan ju förklara den dåliga batteritiden på min iPhone 5S numera. Att den ständigt lyssnar på allt jag säger och transkriberar ner det till text. Något som dessutom sker på serversidan, dvs ute i molnet när det gäller Siri, om jag förstått det rätt - Siri fungerar inte om man inte har minst 3G-koppling.

Lite spännande är det allt, Apple...  Det är säkert bara någon bugg i programvaran. Säkert.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Givetvis är det så men inte alltid för alla,man får känna sej extra premierad för att kvala in.

  SvaraRadera
 2. När jag frågar Siri om hon spionerar åt CIA så låtsas hon vara oskyldig med det genomskinliga "vem? jag?". Men den går jag inte på. Jag pratar nu momerora bobarora rorövovarsospoproråkoketot i nonärhohetotenon avov totelolefononenon. Dodetot sosätottoter nonogog momyrororor i hohuvovedotot popå sospopiononerornona.

  SvaraRadera
 3. Lite kul, för jag fick precis ett SMS från brorsan där han berättar hur han känner sig förföljd av sin Android-telefon av lite olika anledningar. "Det börjar ju bli värre än DDR" var hans kommentar.

  SvaraRadera
 4. Du får väl prova att muttra lite "allahu akbar" och prata om "paket" som ska till Syrien eller nåt och se om det tar skruv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du glömt att det är högerextremismen som är det stora hotet? Cornu är ju redan känd som polishatare och hat-bloggare, så han behöver nog inte prata a'la akkbar.

   Radera
 5. "Ursäkta, men jag hörde inte vad du sade. Kan du upprepa?"

  Tala tydligare så slipper du att Siri bryter in.

  SvaraRadera
 6. Är man stygg frågar man Siri typ How to assassinate Ba Ob.
  Styggheten kommer i att det är någon annans telefon man skojar med.
  Kanske kommer en rod of god till stackaren.
  😀

  SvaraRadera
 7. Eller så har du fått in fukt i telefonen vilket skapar en spänning mellan två kontakter vilket i sin tur gör att Siri kan aktiveras utan knapptryck. Samtidigt som det givetvis även finns stöd för detta i nyare programvara.

  SvaraRadera
 8. Jag hade en konversation med en kompis för ett tag sedan när han frågade mig hur många liter det går på en kubik. Jag har aldrig googlat på den frågan då jag vetat sedan mellanstadiet vad svaret är. Dock reagerade min kompis med "aldrig att 1000 mjölkpaket får plats på en så liten yta måste vara 100 inte 1000". Efter ett par minuters dividerande gav jag upp. Okej sa jag drog ut min Android telefon och slog in H..... automatiken på det h:e blev "hur många liter på en kubik".....

  Jag vet 100% säkert på att mitt användar namn aldrig googlat på det förut. Oddsen på den? Eller microfonstyrd reklam algoritm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otäckt vilken stenkoll google har. Nu när alla har dataabonnemang så kan konversationen helt sonika skickas till googles servrar för automatisk röstanalys och helt förbigå lokala teleoperatörer. Det står säkert i nåt 1000-sidors användarvilkor att dom har rätt att göra detta.

   Radera
 9. Jag hade en konversation med en kompis för ett tag sedan när han frågade mig hur många liter det går på en kubik. Jag har aldrig googlat på den frågan då jag vetat sedan mellanstadiet vad svaret är. Dock reagerade min kompis med "aldrig att 1000 mjölkpaket får plats på en så liten yta måste vara 100 inte 1000". Efter ett par minuters dividerande gav jag upp. Okej sa jag drog ut min Android telefon och slog in H..... automatiken på det h:e blev "hur många liter på en kubik".....

  Jag vet 100% säkert på att mitt användar namn aldrig googlat på det förut. Oddsen på den? Eller microfonstyrd reklam algoritm?

  SvaraRadera
 10. Känner igen fenomenet från min Samsung. Vissa dagar håller batteriet bara 3-4 timmar, andra dagar en hel dag utan problem. Att mic kan fjärraktiveras på moderna smartphones är ingen myt; ibland undrar jag faktiskt om inte så görs.

  SvaraRadera
 11. Ingen nyhet att stora bolag samlar värdefull data. Värdefull data är en tillgång som kan säljas, kanske till en stat för riktigt bra betalt.

  http://www.forbes.com/sites/marcwebertobias/2014/01/26/heres-how-easy-it-is-for-google-chrome-to-eavesdrop-on-your-pc-microphone/#43e4828f4b3e

  SvaraRadera
 12. Jag var hemma hos en polare förra sommaren och vi skulle grilla, dricka öl och snacka skit.

  Ölet vi drack var Zlatopramen (återkommer om det längre ner).

  Han har en iPhone, vet dock inte vilken version men jag vet att han har Siri i den. Hur som helst. Vi satt där och drack öl, käkade grillat och snackade om "facebooksamhället" osv.

  Då drog han fram sin telefon och gick in på facebook för att visa mig en grej som hans tjejkompis skrev. Han öppnade facebook och hann scrolla ner typ en skärmstorlek bara och stannade plötsligt och bara gapade. "Vad?", frågade jag. Då visade han mig skärmen och på den var en reklamannons.

  Det var en reklamannons för öl med en stor bild och texten "Sugen på en grillkväll? Ta en Zlatopramen".

  Det blev helt knäpptyst i 30 sek och vi bara tittade på varandra. Kändes helt overkligt.

  SvaraRadera
 13. Det kan ni fortsätta att fundera på lol

  SvaraRadera