Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-20 09:52

Handelsbanken lägger ner 50 - 60 kontor

Sveriges sista storbank, som konsekvent haft kvar kontanthantering och bankfack, lägger ner 50 - 60 kontor. Det handlar alltså om Handelsbanken.
Foto: Handelsbanken
DN skriver:
"Enligt banken är det ändrade kundbeteenden till följd av den digitala utvecklingen som gjort åtgärden nödvändig."
Man kan väl gissa att det blir lokalare småkontor som läggs ner till förmån för centrala stora kontor i större städer och med det sämre service på mindre orter och landsbygd. Återstår att se vad kunderna tycker om det hela. Även om man sällan är på banken kan ofta närheten till ett bankkontor påverka valet av bank.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Sist jag var på handelsbanken och ville lösa in ett bankgiro så fick jag vända i dörren.
  De ville inte hjälpa andra än sina kunder.
  Så för mig(som äger SHB aktier) har de redan stängt kontoret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter konstigt. Alla bankkontor jag besökt, oavsett bank, kan utföra dom flesta uppdrag även om du inte är kund. Mot en avgift självklart. Så jag utgår ifrån att du antingen var för snål för att betala eller att dom nekade dig service för att du var otrevlig. Annars borde du namnge banken så att praktikanten som hanterade ditt ärende kan få sig en tillrättavisning. För du (som äger SHB aktier) borde väl vara mån om att företaget du är delägare i erbjuder bra service till både nuvarande och presumtiva kunder?

   Radera
 2. Det är inte konstigt. Nästan alla "bankärenden" kan skötas utan fysiska bankkontor. Det enda banken vill när du är på deras kontor är att du ska köpa just deras egna finansiella produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...fast då är det ju lite konstigt att de lägger ned just de ärendeslag som inte kan skötas utan fysiska bankkontor, nämligen bankfacken och kontanthanteringen...

   Radera
  2. Förvisso. Men frågan är om efterfrågan för dessa tjänster är tillräcklig för att bära upp kontoren. Det verkar inte så -> sammanslagning av närliggande kontor.

   Radera
  3. Efterfrågan är stor men bankerna gör sitt yttersta för att styra över kunderna till kortbetalningar.

   Jag har varit kund hos SHB i hela mitt liv men har börjat se mig om efter alternativ som vill hantera kontanter och det verkar bara vara Forex kvar i den nischen.

   Radera
 3. De säger själva att det främst blir sammanslagningar av kontor i städer. Det låter vettigt.

  SvaraRadera
 4. Nja, jag får hela tiden känslan av att folk vill ha kvar diverse kontor nära sitt hem och blir ledsna när de stängs och läggs ner. Ytterst få människor besöker dock dessa kontor i verkligheten.

  På samma sätt som folk vill ha kvar kiosken på hörnet så de kan köpa en dosa snus eller en liter mjölk någon gång i månaden när de glömt köpa det eller det är akut slut. Dock handlar de förstås aldrig där till vardags utan då åker man till ICA maxi vid det stora köpladecentrumet.

  Det finns helt enkelt ingen rationell affärsnytta att ha kvar de här butikerna/kontoren, man kan se det som en service till kunderna om man vill men då tappar man gentemot konkurrenterna så det är inte en framkomlig väg.

  Nu står vi där vi står.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu i P1-plånboken, där en man från samhället Viken öppnat en affär utan personal. Allt funkar med mobilen. Knappast ett hot mot ICA men ett bra komplement.
   I samma program rekommenderades ICA och Länsförsäkring som bank. Samt även SHB!

   Radera
 5. Kommer bli ett surt uppvaknande för svensken när han kommer underfund med att han lever i en digital kontrollstat.

  SvaraRadera
 6. Handelsbanken har 463 kontor i Sverige.

  I den lilla orten jag bor (ca 5000 innevånare) så finns det ett kontor. I närmaste större stad finns det 2 kontor och dit är det ca 4 mil. Då passerar man dessutom en lite mindre ort (ca 800 innevånare) som också har ett kontor.

  Ser det ut likadant i resten av Sverige så låter det inte som hela världen.

  SvaraRadera
 7. I min ort så slutade man med kontanthantering i slutet av förra året vilket underlättade beslutet att lägga ned bokhandeln.

  Men det resulterade även i att vi beslutade att lägga förra årets direktpensioner om 2,1 mille i en annan bank.

  SvaraRadera