Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2016-04-15 16:44

Fredagsmys: Polishögskolan - många är kallade - få klarar fylla i ett formulär

Dags för lite härligt fredagsmüs om den fallande intagningen till Polishögskolan. Man klarade inte av att fylla upp platserna, för de sökande klarade inte testerna.
Hur många tror att rikspolischefen Dan Eliasson klarar testerna till Polishögskolan?
Polistidningen listar hur bortfallet gick till.

4 589 sökte. I slutändan antogs 277 till de 300 platserna och 257 började utbildningen.

De stora förlusterna på vägen var exempelvis att 1 076 av de sökande inte klarade av att fylla i ett webformulär, där man t ex skulle ange längd och vikt.

Efter dessa datoriserade filtreringar online kallades 1 263 till test.

Här klarade inte 636 ett datoriserat begåvningstest, som verkar vara "samma" som för den gamla mönstringen. Man ska matcha t ex motsatsord mot varandra ("ful - vacker") och veckla ut kuber i huvudet. Betygen här är liksom på mönstringen förr i tiden 1 - 9, men vilken nivå som krävs för att kunna bli polis har jag inte fått fram.

Om man måste vara åtminstone normalbegåvad eller bättre, dvs tillhöra den övre halvan på IQ-normalfördelningen borde kravet vara 5 till 9 på begåvningstestet. Här föll alltså drygt 50% av de sökande bort.

Till slut klarade bara 277 kraven och med 257 som började utbildningen finns det 43 platser lediga. Nästa år vill man ta in 800 personer till Polishögskolan och Polistidningen skriver:
"Att polisutbildningens 300 platser inte fylldes väcker frågor, särskilt som det är tänkt att 800 ska påbörja utbildningen nästa vår."
Så var det med attraktiviteten hos det svenska polisyrket och drömjobbet för många. Hur man ska kunna få 800 antagna till Polishögskolan lämnas som en övning åt Anders Ygeman. Rimligtvis kan man sänka kraven, t ex ta bort begåvningstesterna helt. Och kanske skippa det där webformuläret, som kan vara lite för svårt att fylla i.

Så riktigt trevligt fredagsmys på alla som drömmer naiva drömmar om fler poliser. Varifrån ska de rekryteras när man inte ens klarar av att fylla 300 platser? Ingen skugga ska falla på de poliser vi har idag, då de klarat Polishögskolans tidigare höga krav. Beskedet är dock att om man är hel, ren, laglig, klarar av att fylla i ett webformulär, är fysiskt i god form och har ett IQ över medel så är det enkelt att idag komma in på Polishögskolan.

Kram på er och mys lite sådär alldeles extra ikväll. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Vi hyr in färdigutbildade poliser från Afrika, Asien mellanöstern och Sydamerika. Då får vi fler invandrarpoliser och på köpet blir det lite hårdare nypor i förorterna. Invandrarna får poliser som kan deras språk, dvs pratar det språk de begriper. Alla nöjda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hittar vi knarklangande ungdomar lemlästade i diken, med plastpåsar över huvudena, medan poliserna säljer vidare/ själva tar drogerna.

   Vilken bra ide.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Äsch! Du har bara fördomar mot invandrare och invandrarpoliser.

   Radera
 2. Ja, vem var det nu Kling eller Klang som var den läskunnige, medan den andre var skrivkunnig. skämtet om Ceausescus Rumänien, dvs varför poliserna gick tre och tre på pass där, är ju att den ene kunde läsa, den andre skriva, medan den tredjes uppgift var att övervaka dessa bägge intelektuella. Med tanken på utvecklingen i dagens Sverige kommer nog svenska polisen också att patrullera 3 man starka, dvs den ena kan läsa, den andra skriva medan den tredjes uppgif är att övervaka att dessa bägge andra har rätt åsikt samt värdegrund ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hade jag inte hört!
   Kul grej...
   Ja, skomakaren fick ju ett passande slut.
   Hustrun fick följa med på köpet om man så säger!

   Dessutom:
   Tre man starka?
   Minst en måste ju vara en in kvoterad Quinna, väl?

   Radera
  2. Genusvetaren är ju såklart en stark självständig kvinna utbildad vid bästa lärosätet Södertörn!

   Radera
 3. Vi vet alla hur politikerna åtgärdar detta. Man sänker kraven och kvotera men kallar det för reform.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt hänvisa till allas lika värde...

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. "vilken nivå som krävs för att kunna bli polis har jag inte fått fram."
  "borde kravet vara 5 till 9 på begåvningstestet"

  En polismyndighet i USA friades nylig från diskriminering då de hade en övre gräns på IQ test för vilka de antog. Polismyndigheten ville inte lägga resurser på folks som skulle bli uttråkade av polisjobbet och sluta. Lägre IQ, lägre personalomsättning.

  Men med tanke på Pisaresultaten och hur osmarta var och varannan med högre utbildning (i vart fall många av de som syns i media) är i det här landet så är det troligen inte den modellen som polisen här använder.

  https://www.youtube.com/watch?v=qqvijdxnHxI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menas med högre utbildning i Sverige?

   Radera
  2. Den får man på Södertörns högskola. Med betoning på hööög.

   Radera
  3. Universitet eller högskola. Skillnaden kan vara att de på det förstnämnda blir lite lydigare mot överheten än det senare. Med undantag för Styrbords favvis högskola.

   Radera
 6. Kanske skulle Fem myror är fler än fyra elefanter,med Härenstam & co vara ett bra alternativ för dom? Till att börja med.

  SvaraRadera
 7. Kan vi inte hyra in Ryska poliser och snabblära dem svenska ? jag har läst att de har det ganska tufft med lokala demonstrationer till den grad att Putin satt upp bataljoner med beredskapspolis med "överåriga" värnpliktiga. De skulle säkert uppskatta lite lugn tjänstgöring i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Postnord går minst sagt knackigt. Borde vi inte ta in ryska posten med ? Måste säga att jag saknar den lite.

   Radera
 8. Ryktena om systemkollaps är starkt överdrivna.

  Cirkulera, här finns ingenting att se.

  SvaraRadera
 9. Motsatsord? Det är ju rena stenåldern! Använd motsats-smileys istället! ;-P

  SvaraRadera
 10. Det är bristen på konkurrens som är problemet. Liberalisera polisutbildningen och låt Jan Emmanuel och Bert Karlsson starta Polisfrihöskolor. Och antroposoferna så får vi poliser bevandrade i Rudolf Steiners andelära. Vad heter de nu då, ja Wallforfpoliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad bra. Hoppas vi kan få de där svartklädda poliserna med långa käppar som skriker och slår demonstranter. Lite mer MENA stil,

   Radera
 11. Har vi tur finns det 800 poliser bland de 200 000 nya svenskarna som kan få ett snabbspår in i den svenska polismyndigheten. Kanske tar stenkastningen slut i de 60-tal utvecklingsområdena slut då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de lugnaste perioden under kriget i Irak var när man bildade en insatspolis bestående av fd Irakiska poliser och elitsoldater. Det blev dock lite av en ohållbar situation när de gick runt och bankade på buset lite hårdare än vad Amerikanska generaler klarade av så då avvecklade man dem.. och resten är historia.

   Så där finns det nog en hel del kompetens vi kan snappa upp!

   Radera
 12. "Och kanske skippa det där webformuläret, som kan vara lite för svårt att fylla i."

  Klarar man inte fylla i det så kanske man heller inte klarar att fylla i formuläret för att lägga ned utredningar i brist på spaningsuppslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inget sådant formulär, man bara bockar i rutan där det står vill du lägga ned utredningen i brist på spaningsuppslag.

   Radera
  2. Jag tvivlar på att det bara är ett papper med EN kryssruta. Jag gissar att det även skall framgå vad saken gäller osv, och det kan ju till äventyrs vara så att polisen behöver fylla i det också.

   Till sin helhet en uppgift som verkar vara lika svår som att fylla i formuläret som cornu nämner.

   Radera
 13. Jag ville bli polis men sen föll rättsapparaten sönder så nu är det mer "eeh nej tack".

  SvaraRadera
 14. Jag såg två aspiranter med utbildningsvästar vid en poliskontroll. En hade lappmössa och den andra hade slöja. Såg ut att vara ett skönt gäng med god gemenskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade ju tänkt oss resa till fenno- scania om två veckor.
   Borde kanske avstå?
   En sak att läsa om eländet.
   Troligen en helt annan att sätta fossingarna i den svenska verkligheten...

   Radera
 15. Vadå klarar? Du menar väl klarade! För han har väl utbildning?

  En mer seriös fråga är om han som rikspolischef har polismans befogenheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har han. I lagens mening är Riskpolischefen polisman.

   Radera
 16. Hmm, Jag borde nog klara alla begåvnings-tester & Webbformulär utan några problem, kanske ev få high-score ! Om det finns 23/43 lediga platser så kan väl Rektorn höra av sig, så kan vi tala om saken. Faktiskt så kan jag nog tom bidra en del till utbildningen, kanske förklara för blivande poliser om Religion och Matte/Fysik och sånt. Men det knakar i knäna när jag försöker springa, jag hatar Z***** och att sitta och spana i bilen, så jag kanske inte platsar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv vet jag att jag är överbegåvad och blir positivt diskriminerad för det. Så jag håller det för mig själv och ler i mjugg allt som oftast då de imbecilla talar. Endast då jag är pressad lyser min ovanlighet igenom min osynlighetsmantel. Och det räcker för att propella mig till en position där jag inte vill vara. Jag ogillar verkligen intensivt de flesta människor.

   Radera
  2. 2 promille motsvarar ungefär 100 i IQ.

   Radera
 17. Är det inte så att nuförtiden måste ens arbetslöshetskarriär fyllas av ett förutbestämt antal ansökningar till jobb man inte har kompetens för, alltså brus och merjobb för arbetsgivaren. Och att filtrera bort bruset ger då... inte så mycket kvar, bara att de arbetslösa tvingas ligga på som ettriga myggor. Sålunda skapas en helt ny marknad för filtrerande. Ja, så skapas en mängd "nyttiga" jobba av "kloka" politiker som ser till sitt eget bästa, filtrering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför förvånar det mig att arbetsgivare inte i större utsträckning använder automatiserad utsortering av inkompetenta lycksökare.

   Kräver man dessutom att ansökan skall göras online så blir det ännu enklare, ha ett antal frågor som man förväntar sig att den sökande skall kunna besvara korrekt t.ex.

   Man kan också göra det så att det krävs efterfrågad kompetens för att luska ut var och hur man skall ansöka eller var man kan vända sig för frågor...

   Radera
  2. Bankerna har tagit det till sitt hjärta och använder numera program för att avgöra hur mycket en person får låna och vilken ränta den skall betala (vilken risk som banken tar).

   Förmodligen fortsätter trenden in på andra områden, precis de som du är förvånad över.

   Radera
 18. Sverige står inför stora utmaningar. Dessa kan lösas om vi sänker våra kvalitetskrav.
  För Sverige, med låg kvalite!
  Grundskolan visar vägen!

  SvaraRadera
 19. Ingen skugga ska väl heller falla på de - som de facto - klarade intagningen? Jag tycker det låter betryggande att endast 277 av 4000+ sökande klarade proven. (Fast det blir kanske svårt att få tag i 800 lämpliga...) "Många äro kallade..."

  Jag gillar snuten. Har bara positiva erfarenheter av dem - de är på MIN sida - men som överallt annanstans finns det idioter och det är bra om mönstringen lyckas hålla så många av dessa borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man klarat provet så har man klarat provet. Enkelt.

   Gratulerar till att du gillar snuten. Andra tycker att det är bra att ordningen säkerställs utan nedsättande degorativa termer som snuten, något många associerar till snor.

   Radera
 20. Minns nostalgiskt slutet 80-, början 90-talen när polisutbildning slogs med stridspilot om att vara bland Sveriges absolut mest attraktiva utbildningar, och folk på allvar valde mellan "hmmm... läkare eller polis".

  Nu är det brist på sökande till såväl polis- som stridspilotutbildningen.

  Tänk så det kan bli;-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget ont om vare sig det ena eller andra av dina exempel.
   Personligen har jag inte en känsla av att det var samma individ som stod i det valet.

   Radera
  2. Idag är valen fler. Idag står valen mellan att bli antingen missbrukare, prostituerad, yoga-instruktör, hollywood-skådis, pokerspelare, pole-dansare eller dataspelsproffs. Det säger väl något om deras självkänsla nuförtiden.

   Problemen dök väl upp när föräldrar började skita i sina ungar och ägnade sig mer åt tv-serier, heminredning, yoga/aerobics, aktiekurser och asociala medier än att gå på idrott tillsammans med dem, läsa läxor med dem, prata med dem, laga maten ihop eller ens äta en middag tillsammans med dem. Dessutom får vara och varannan unge vara med om skilsmässor och föräldrars psykiska sammanbrott.

   Det säger sig själv att det inte blir några framtida stridspiloter eller poliser (..eller nåt annat heller för den delen) av ungarna.

   Radera

 21. När jag sökte till polisutbildningen för många år sedan var det fler överraskningar må jag säga. Jag jobbade på den tiden som officer i Flygvapnet. Jag hade gått igenom den grundläggande officersutbildningen, läst vidare på krigshögskolan, genomfört flera "specialistutbildningar" såsom Flottiljpolis i FV och Militärpolis (mpjakt) inom armén. Dessutom lite "smalare" kurser såsom insatschef och säkerhetschefsutbildning. Och i röret som lärare för skyddsvakter enligt den nya skyddslagen (1990). Min grad var kapten vid tillfället.

  Med detta i bagaget sökte jag till Polishögskolan. Inga större problem. Genomförde intervjuer fysprov, simprov, dykprov, psykologtest, läkarundersökning, syn-och hörseltest och en massa andra prov.

  En upplevelse var intervjun med "rekryterarna" vid den lokala polismyndigheten. Dessa bestod av tre personer. En "kansliinspektör", en "rekryteringsansvarig" och en som jag fortfarande inte vet vilken roll han hade. Jag tror att det var en fackrepresentant.
  Vi träffades under väldigt formella former på polisstationens "finrum", ett stort rum med tunga ekmöbler och mycket tavlor. Vid denna tidpunkten för kallelsen låg jag ute på en övning och infann mig därmed i kamouniform och helt fältmässigt utrustad. Lite bisarr situation alltså.

  Efter en del inledande snicksnack så förklarades det att jag skulle utsättas för en del frågor. Var jag beredd på det?
  Jorå, sa jag. Fråga på bara. Jag kände en viss nervositet eftersom jag inte hade en aning om vad som skulle komma.
  En av männen harklar sig och säger; Nåå, vi skulle vilja fråga dig om du vet vad vår justitieminister heter? Jaa, säger jag. Det vet jag. Och talar om namnet.
  Nästa gubbe säger; Ok, det var rätt. Nu undrar vi om du vet vem som är Storbritaniens premiärminister? Joo, säger jag. Och säger namnet.
  Bra bra säger den tredje. Då frågar vi dig om du vet vem som är japans premiärminister?

  Njaaa....., säger jag. Jag måste erkänna att jag inte kan svaret på den frågan. Jag har inte den blekaste aning om vad Japans premiärminister heter.

  Njaa, säger han som frågade. Det var tur det. För vi har inte en aning heller (!).

  Efter denna , lätt bisarra, utfrågning fick jag efter några veckor ett telefonsamtal från rekryteraren i Göteborg. Grattis Per, du är antagen till polisutbildningen. Du börjar den 23 augusti på polisskolan i Sörentorp.

  Vilken glädje, vilket engagemang!! För att göra en lång historia kort. Jag genomförde tre års utbildning som det var på den tiden. Ett år på skolan, 18 månaders praktik på den egna myndigheten och sedan ytterligare 6 månader på skolan för fördjupningar, repetition och utvärdering av praktikperiod. Bra upplägg!!

  Sedan då. I min värld var det bara att knata ut i ordningssvängen. Plats i turlaget där vi var 7 st poliser plus en hundförare. Således fyra tvåmans-patruller när alla var på plats. Vilket vi oftast var. Detta på en ort med ca 50.000 invånare (Skövde). Förutom denna resurs fanns det också "krimjour", dvs minst två kollegor som skötte gripna och anhållna. Dessutom tre st "ungdomsgrupper", alltså dubbelpar med poliser som jobbade mot ungdomar. Utöver detta ett antal "trafikpoliser" som lade resurser på bilister, lastbilar, mc/moppar och allt annat som rörde sig på hjul. Denna resurs är numera borta.

  Inte nog med det. I periferin fanns "länsresurserna". Skiftarbetande kollegor inom framförallt narkotikaroteln, tekniska roteln och utredningsroteln.

  Idag är dessa resurer ett minne blott. Några överutnyttjade kollegor kämpar tappert för att i någon mån upprätthålla rättssystemet. All cred till er!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant C.V!
   Tack för din berättelse.
   Hur var ekonomin under utbildningen?
   Bättre som polis än militär?
   Även en faktor att ha i åtanke.
   Vad jag än tänker om dylika individer: så illa som Leif P vill jag eder icke.
   Vad övrigt är är tystnad...

   Radera
  2. Jag minns faktiskt inte hur det var med ekonomin. Jag tror att det var studielån som gällde under det första året och sedan "aspirantlön". Anledningen till att jag inte har koll är att jag hade en liten "gräddfil". I och med att jag slutade i FV frivilligt så fick jag stöd i form av bibehållen lön under polisutbildningen ("omskolningen").
   Så jag hade det ganska ok. Visst, jag hade ju familj och barn hemmavid men det funkade rätt så bra.

   Radera
 22. Alla ratade får vi dras med på andra platser inom övervakningen-väktare är väl de som inte klarat polisens höga krav?

  SvaraRadera
 23. ” Varifrån ska de rekryteras när man inte ens klarar av att fylla 300 platser?”

  I tokliberalernas Sverige, med sina ideologiskt motiverade utförsäljningar av viktiga samhällsfunktioner, är svaret för det inre våldsmonopolet detsamma som för det yttre våldsmonopolet – ett utsorkat Värdlandsavtal.

  SvaraRadera
 24. Jag har två gamla kollegor ifrån försvarsmakten som bytt uniform och nu läser till poliser. Dessa hade i princip fullföljt sina 8-årskontrakt som soldater.

  FM kan ju vara en rimlig rekryteringspool för polismyndigheten, där folk redan är säkerhetsklassade, vältränade och medelmåttigt (nåja) begåvade.

  SvaraRadera
 25. Polistätheten per 1000 invånare är ungefär detsamma som på 80-talet. Problemet är inte fler poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara intressant att se hur det såg ut med tätheten i privat "polisverksamhet" som väktarverksamheter, ordningsvakter etc jämfört med 80-talet. Min misstanke är att det ökat kraftigt. Lägg där till olika säkerhetsarrangemang med inhängning och inlåsning på olika sätt. På 70-talet var portkoder, säkerhetsdörrar, grindar till gårdar mm ovanliga. Larm av olika slag var bara något som företag och rika ev. hade.
   Så har medborgarna blivit mer paranoida eller har något hänt med det sociala kapitalet i landet?

   Radera