Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-29 17:16

Fredagsmys: Har du varit studentaktiv?

Dags för lite härligt nostalgiskt fredagsmys igen. Var (eller är) du själv studentaktiv när du studerade på universitet, "universitet" eller högskola?

Tog tillfället i akt och städade ur ett förråd här i backstugan och hittade min gamla studentoverall, som inte sett dagens ljus sedan en omsits runt 1996, eller för 20 år sedan. Som studerande i Göteborg på 90-talet, så var det endast personer som var aktiva i diverse föreningar som hade overaller, medan alla studenter tydligen kunde ha sådana i resten av Sverige. Möjligt att det ändrats i modern tid.


Själv var jag aktiv 1992 - 1993 i recentiorskommittén vid matematisk-naturvetenskaplig linje med inriktning på matematik, datalogi, matematisk statistik och fysik, aka ReKo. Bevisen på detta osannolika faktum finns i form av bilderna ovan. Hade även en ficka full med ej påsydda märken anförskaffade mot slutet, t ex ett nyare märke som ersätter matematik och datalogis fruktansvärt fula märke ovan.

Bilderna ovan är inte förminskade, så det går att klicka på dem om man mot förmodan vill se detaljer.


Ovan släpps robotarna loss i det tömda förrådet. Mer om mopproboten i ett senare inlägg. Otroligt hur mycket skräp man kan spara genom åren, som nu går till energiåtervinning.

Är eller har du själv varit studentaktiv, eller gled du bara med som civilist? 

Trevligt fredagsmys på dig oavsett.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Hade alltför bråttom genom LTH-något jag senare tagit igen med råge.
  Karnevalen 74 var jag aktiv i dock-med mycken sittning både före och efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lundakarnevalen 74 kommer jag väl ihåg, men mer som åskådare. Var däremot mycket aktiv och mest i sexmästeriet på Värmlands nation och hade inte bråttom med att bli färdig. Studierna på LTH var ju totalt fria och det var inte många föreläsningar jag bevistade. Läroboken kunde jag ju läsa själv snabbare (och senare). Overaller brukades inte på den tiden, men jag har en tavla med insamlade medaljer. Det var en härlig tid och jag beklagar den unga välcurlade studentska som nyligen i tidningen Lundagård klagade över att hon hon inte längre blev omhändertagen och efterlyste mer undervisning. Men stackarn hon har ju inte på gymnasiet tagit studenten, som vi på den tiden, utan bara slutat gymnasieskolan och nu tror sig vara på universitetsskolan. Ack arma Sverige, vad månde bliva!

   Radera
 2. Gick en lång och svår utbildning i den Kungliga Hufvudstaden. Kollade av en händelse på min gamla B-frack härom veckan. En skört saknas fortfarande (rimligt), ryggen spräckt nästan hela vägen upp och ena ärmen satt sådär. De flesta märken och tingeltanglet satt kvar. Men uppenbart välfestad. Räknade ringarna i mössan. Oroväckande många.

  SvaraRadera
 3. Jag var nationsaktiv, stod i dörren på blekingska och smålands. Smålands hade ju en politisk agenda men de hade väldigt bra band också. Men nån overall hade jag inte. I Lund är det f ö endast ingenjörsprogrammen som har overall öht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du din alternativare :)

   DEt har spritt sig lite med overaller men överallt är de inte, utan företrädesvis på LTH.
   Jag vägrade envist overall. Hade ett par färgade jeans istället som man kunde rulla runt i dyngan runt Loftet med. Eller var man nu var. Jag var väldigt aktiv i början, sedan sket jag i det eftersom det inte blev till att ligga tillräckligt på LTH. Det kunde man iofs räknat ut, och räkna var jag duktig pä.

   Radera
  2. Blekinges och Smålands hade sina unique selling points i form av bättre underhållning. Hallands hade några flipperspel också, det var roligt. Fanns inte nån särskilt "alternativ" agenda på det sättet.

   Radera
 4. Jag var aktiv, då först lite i min sektion, men sen på en av universitets studenttidningar. Har nu för ett tag sedan kollat igenom mina gamla artiklar. Har en studentoverall, men använde den ytterst sällan. Räknas att man varit fadder också?

  SvaraRadera
 5. Jag hade olika uppdrag i en nation i Lund och i ett par andra studentföreningar.

  Jag var högerinriktad redan då men besökte Smålands nation ibland för de hade bra fester, trots att de var vänsterinriktade som Ben Dover berättat. Jag var inte teknolog och hade därför ingen overall.

  SvaraRadera
 6. Va fan gör mitt fina HHGS-märke på din fula röda teknist-skit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad f-n svär du om? Varför använder du svordomar som "teknist"? Jag är universitetsutbildad, inte gått på någon slöjdskola.

   Radera
  2. Kom igen...har du bott i Gbg känner du väl igen ironi och ffa friendly battering mellan Chalamers och Handels?

   Radera
  3. Ja, alltså jag förstår att både Handels och Chalmers kämpar om vem som är sämst på matte, men varför dra in oss mattefolk från universitetet i eran kamp om bottenplaceringen?

   Radera
  4. Handels är dock en fakultet inom GU till skillnad från Chalmers Tekniska Lekskola.

   Var själv aktiv i kåren på många sätt under "studierna". Lite dimmiga minnen från åren men mycket bra nätverk i verkliga livet efteråt fick jag till killnad från de som satt med näsan i böckerna istället för att ha kul.

   Radera
  5. Mycket okunnighet här också, ser jag. Chalmers tekniska högskola är ett universitet, trots sitt namn. Det finns bara två privata universitet i Sverige och därför är det inte konstigt att flertalet icke-idioter i landet studerat på antingen Handelshögskolan i Stockholm eller Chalmers.

   Radera
 7. Du har NF:s stiliga groda på ena benet. Den har jag ritat aldeles själv.

  SvaraRadera
 8. Var helt "civil" genom alla år jag läste (fem år) och kommer läsa (avhandling). Tycker overallfolket är det löjligaste som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi två i alla fall. De gav mycket starka associationsminnen till stämningen vid det som lokalt kallades "ölberget" dit man smög iväg om helgerna i högstadiet när man hade rackat mellanöl på domus eller lyckats med senaste mäsksatsen.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Innehar overall, men den är ganska sällan använd egentligen. Enligt tradition fick man endast tvätta den om man själv befann sig i den, så den blev raskt lite småäcklig… Skrev manus till spex i några år i huvudstaden och blev rätt duktig på att rimma. Väl investerad tid, för man har nu ett stort nätverk i branschen.

  SvaraRadera
 11. Jag har också några märken som jag aldrig hann sy fast. Och en bakficka med overallens komplementfärg. Ska vi byta några? Var förresten med och startade en av de första "Overallens vänner", ser via googling att det finns ett gäng såna lite här och där.

  SvaraRadera
 12. Quarnevalen 93! Var du med? Var ansvarig för KTHs Miljöförenings l-e-g-e-n-d-a-r-i-s-k-a ekipage Gymkraft (vi var med på Aktuellts 18-sändning). För övrigt haft overall i Jkpg, men annars spyfrack (!) på Maskin på KTH. Var Phöto 1992, eller var det 1993?

  SvaraRadera
 13. Jag var med i en USA-kommitté på Chalmers som resulterade i ett tekniskt sommarjobb i två månader i USA mellan 3:an och 4:an.

  På min tid var det inte så utbrett på Chalmers att ha overall, om man inte ingick i nollkommittéerna. Det var Chalmersmössan som gällde för oss chalmerister. Den svarta är dessutom djävligt snygg, som man bär på vinterhalvåret!

  I samband med Chalmerscortégen fick vi ut vita rockar med Prippsemblemet stämplat på ryggen. De flesta rockarna var lite sladdriga, men min var av bättre kvalitet. Min mamma kommenterade min rock när hon såg den för första gången:
  "-Men det här ju en läkarrock!"
  Jag tror inte min mamma var helt fel ute, för det står "Neuro. Op." på bröstfickan.

  SvaraRadera
 14. HeHe. Ja måste väl erkänna att jag har två sådana där overaller. När sen IT-bubblan drog igång och man hade dubbla examina så var det champagne kork till himlen efter det.
  Lyckades hitta en fru i en av de där overallerna med. De sitter allihop här ovan i min frus walk in closet. What happens in overalls stays in overalls. ;)

  SvaraRadera
 15. Jag trodde bara det var teknologer som hade overaller (jo, jag har min gula kvar med märken, och den bruna mössan med tofs och spegater också), men det kanske spreds senare till andra. Jag ser att det mest är teknologmärken på overallen :). Märkligt nog var jag ganska aktiv i kåren, och fullgjorde studierna på utsatt tid. Man blir ju nästan nostalgisk.

  SvaraRadera
 16. I Finland har overallsbruket spridit sig till alla typer av studenter. Det heter halare på finlandssvenska och haalari på finska. Det började på Tekniska högskolan på 1960-talet och nästa ställe där de fick fäste var Vasa på 80-talet. För tiotalet år sedan läste jag i Åbo och då använde jag min overall från KTH.

  SvaraRadera
 17. Eftersom jag vid den här tiden precis städat ur gasquen, eller skulle ha gjort om det varit tidigt 90-tal, så kan jag med att delta i fredagsmyset trots att det rent tekniskt är lördag morgon.

  Märkligt hur viktigt det framstod att MatNat fick 5 poäng för samma kurs som vi fick 3,5 poäng för. Nu framstår det bara som en av studiestödssystemets många nycker, som man med fördel, gällande samtliga, bara skulle låtit passera och lagt energin på studierna (eller motsvarande). Jag tror i och för sig att jag fick en mer ödmjuk inställning till andras kunskap när någon på MatNat försökte förklara det matematiskt roliga med att Hilbertrummet fått namn efter David Hilberts Hilbertrum, och jag var tvungen att erkänna att jag möjligtvis inte förstod exakt allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler poäng pga högre krav för godkänt på tenta, samt ytterligare en inlämningsuppgift. Svårt för er på slöjdskolan att förstå vet jag sedan länge. Men vi var inte sura för att få underkänt med samma antal fel som chalmerister som därmed fick godkänt. Vem vill bli godkänd med mer än 50% fel på en tenta???

   Radera
  2. Ja, lite olika fokus på djup vs bredd på kunskapen, även med tanke på att CTH läste tre kurser åt gången mot GU:s två. Och även om inte ödmjukhet var något vi odlade så tvingade det sig på en vid tillfällen som det jag nämnde, då vissas mattekunskaper verkade finnas kvar flera månader efter en tenta. Nå, vi ingenjörer kunde ju i alla fall typ bygga elsystem i bilar när vi var klara. Eller räkna på hur man byggde. Eller kanske räkna på ett idealiserat specialfall för hur fältet blev kring en oändligt lång ideal ledare i vakuum.

   Radera
  3. @jspr 14:00
   Trots att godkändnivån på CTH låg generellt sett på 40 % av maxpoäng på tentorna, under min tid på CTH, så är jag övertygad om att examinationskraven på Teknisk fysiklinjens matematikkurser låg högre än motsvarande kurser på Matematikerlinjen. Snacket på den tiden gick i alla fall i den riktningen. Sedan var också matematiknivån högre på Teknisk fysik jämfört med t.ex. Väg och vatten.

   Jag känner igen mig i din beskrivning av ödmjukheten och den djupare förståelsen. Men det var en skön känsla att man läste den tuffaste matten i Sverige.

   Det höga studietempot befrämjade inte förståelsen. Syftet var att slå in så mycket kunskap på så kort tid som möjligt. Förståelsen skulle ju gro efterhand när man läste kurser i de högre årskurserna. Det är dock en mycket skön känsla av att ha en Teknisk fysikexamen i sitt psykologiska bagage som man får dras med livet ut; en examen som man också fick i ett trevligt och uppsluppet sammanhang.

   Avançons!

   Radera
 18. Finnes en korrelation mellan antalet märken och herrskapets levervärden?
  Inte meningen att förstöra stämningen men...

  SvaraRadera
 19. Åhå rätt färg är det på ovven! Min är dock från ett annat lärosäte och han väl med kanske 150-200% (ovven är borta i garderoben) fler märken.
  Plus ett gäng "de ska sys på så man får ett avslut" som ligger i en påse sedan det begav sig...
  Ovven har använts på några under alumni-reccekvällar, man fick känna sig gammal i gemet fast man inte passerat 30 ens.

  SvaraRadera
 20. Jag var aktiv i lite av varje under min studietid på Sveriges äldsta och mest anrika universitet:) Eller åtminstone lite halvaktiv. Jobbade lite på nation, samt hade lite olika uppdrag i några (student)föreningar. Däremot verkade det som om vi humanister slapp de där gräsliga overallerna...

  SvaraRadera
 21. Ja och Nej
  Mobbarna i overall insåg man från dag ett att man skulle sky som pesten.
  Efter nollningen sökte jag mig till likasinnade, vilket också är studentliv.

  SvaraRadera
 22. Blev inte förundrad över denna overall för det hade krävts ett medlemskap i DKV. Då hade jag höjt på ögonbryna.

  SvaraRadera