Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2016-04-22 15:00

Fredagsmys: Det pulserande nattlivet på SoFo

Dags för lite härligt müsigt fredagsmüs igen. Den här gången den utlovade returen till Södermalm för att gå på lokal i de riktiga kvarteren i SoFo efter att förra gången tydligen rört mig där ingen är. Fast även denna gång hade uppenbarligen ryktet om min närvaro nått hipstrarna på Söder och de höll sig återigen hemma.
Trendiga coola hipsterstället Nytorget 6, vid själva Nytorget, klockan 23:10 en torsdagskväll. Man riktigt känner pulsen i lokalen, som riktigt lyfter taket. Ja, man förstår verkligen varför folk belånar sig för mångmiljonbelopp för att bo i detta svenska kulturella och mediala pulserande hjärta.
Efter att ha konsulterat Twitter-expertisen blev det bland annat ett besök till Urban Deli på Nytorget. Den rekommenderade indiern på Södermannagatan hade stängt. 

Urban Deli gapade halvtomt på bar- och restaurangsidan och heltomt på närbutiksidan. Men vilken närbutik sedan. Bara ekologiska och närproducerade produkter. Nära var de nu producerats, t ex Wapnöyoghurt från Halmstad. Kändes ungefär som att gå in i godtycklig gårdsbutik på landet. Eller delikatessbutiken min granne ute i skogen hade fram till för några år sedan. Fast dubbelt så dyrt.
Urban Deli.

Utelivet var det inte så mycket med däremot. Stendött runt Nytorget. 

Inne på Nytorget 6 var det noll problem att omedelbart få ett bort, helt utan reservation. Se första bilden. Jag är lite skeptisk till det pulserande nattlivet i SoFo.

Dock hade de plankstek på menyn. Plankstek! Som lantis känner man sig som hemma och 80-talsnostalgivibbarna går på högvarv. Dock var Iberico Secretico godare, men det var en fullt acceptabel plankstek.
Plankstek hipster style på Nytorget 6.
Dock saknades det hipsters i lokalen. 

Fast det löste sig efter en stund, då det manliga hipsterparet (OBS: No homo!) kom in och fick bordet intill. Den ene hade fullt hipsterskägg, nästan taktiskt skägg. Den andre var liksom undertecknad inte begåvad med skäggväxt, men kompenserade genom att sitta med håret från ett får stickat på huvudet, inomhus i normal rumstemperatur i april.

Tydligen är det någon Stockholmsgrej, eller är det bara SoFo att tystna och lyssna på grannbordets konversation? Hipstrarna gjorde detta flera gånger, vilket som lantis kändes lite konstigt. Borde man inte få betalt för att stå för underhållningen?

Därefter drogs det vidare för att ta del av det sena pulserande nattlivet på SoFo. Gick faktiskt förbi något hak där det stod flera människor utanför. Annars fanns det inget tecken på nattliv.
Flera människor utanför ett hak. Pulsen! Stämningen!
Och kom inte och skyll på att det regnade. Det var lika tomt inne som ute på alla ställen. Och på Sveriges framsida har aldrig lite regn stoppat något uteliv.

Till slut blev det någon turistfälla i form av ett vampyrställe.
Vampire Lounge.

Riktigt schysst drinklista och drinkar helt utan alkoholsmak. Fullständigt livsfarligt. Hur mycket sittplatser som helst. För att inte tala om platser i baren. Här kände man riktigt SoFo-pulsen. Säkert runt tio kunder totalt, vilket gav ca fem sittplatser per kund, minst ett bord per kund. Bra servicenivå måste jag säga.

Men det var klass på stället. Träffade nämligen en blogg- och bokläsare. Vad är oddsen, liksom? Det är ju inte så att 10% av Sveriges befolkning läser mina böcker eller min blogg. Högre klasstämpel än mina bok- och bloggläsare går ju inte att få.

Har sedermera fått förklaringen till varför det var ärligt talat stendött på SoFo en torsdagskväll.

Södermalm är fortfarande arbetarkvarter. De som bor här har inte råd att gå ut och festa vardagar, då de måste arbeta dagen därpå och tjäna pengar så de kan betala räntan på sina bostadslån. Inte ens mediaeliten och 10% av Sveriges journalistkår, som tydligen bor på Södermalm, har som den postmoderna tidens arbetare råd och tid att gå ut vardagar. Dessutom är de coola hipstrarna i själva verket småbarnsföräldrar, som bara låtsas vara coola, och är i själva verket hemma och torkar vinterkräkor och byter bajsblöjor.

Nej, det verkliga utelivet en vardag i Stockholm, med brats, jet-settare, kändiseliten, dilletanter och tungt kriminella eller andra workless income hittas helt enkelt på fastlandet och Östermalm. Rent av i kvarteren runt Stureplan. Där är det ingen arbetarklass (=hipsters och mediafolk) utan folk som inte behöver bry sig om vad något kostar och som inte behöver hålla tider eller ens vakna upp i sin egen säng.

Så för andra gången epic fail för mig att uppleva Stockholms pulserande nattliv.

Den postmoderna arbetarklassens Södermalm och även SoFo är verkligen stendött. Maten var rent av billig, sportbarpriser. Vilken icke självföraktande dilletant äter på ett ställe där varmrätterna alla kostar under 250:- SEK?
Den pulserande metropolen Södermalm och SoFo på fredag förmiddag.
Nu på fredag morgon kunde jag konstatera att postmoderna arbetarklasstesen kunde bekräftas. Söder var lika stendött då. Eftersom den postmoderna arbetarklassen är och arbetar. 

Antingen det, eller så är det nya hipstermodet att se ut och klä sig som en alkis.

Så riktigt mysigt fredagsmys på er. Även alla coola hipsters som sitter hemma och vänder på slantarna för räntan på bolånet mellan bajsblöjorna. Krama varandra i telefonkön till banken! Själv ska jag nog testa Täby härnäst, nu när orten inte längre är klassad som en no-go zone av polisen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Vill du trängas?
  Drottninggatan eller T centralen mot plattan. Bra för ensamkommande till staden-där finns fler av den sorten!
  Håll i Telefonen!
  Det byggs inte för lite men på fel plats:
  Spotify hade lägenhetserbjudande som ratades.(DN) Fast de låg på pendelavstånd.

  SvaraRadera
 2. Inte en enstaka tiggare?
  Inte ett gäng Marockanska gatubarn?
  Inga Odins mannar.
  Givetvis ingen polis...

  SvaraRadera
 3. Du skulle ha gått till Engelen i Gamla Stan, så hade det varit fullt av medelålders singlar med rätt desperata sökarglasögon på ;-)

  SvaraRadera
 4. Uteliv en torsdagkväll jo tjena. Som om Avenyn skulle pulsera av liv en torsdagkväll eller Haga ( i Göteborg alltså) för den delen. Men man slipper köer och trängsel. 😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haga är ett litet byggnadsreservat. Finns bara kaffe o bulla där. Aldrig varit hippt aldrig party.

   Radera
  2. 2a lång brukar vara rätt fullt både onsdag o torsdag, men vet inte hur det ser ut idag. var nått år sen nu.

   Radera
 5. På malmen brukar det vara lite folk på vardagar, men helt rätt att det är några ställen runt Stureplan som är de man ska gå till om man vill ha mycket folk på någon nattklubb eller bar mitt i veckan.

  SvaraRadera
 6. Bor in SoFo nu och sist du skrev om Södermalmsbesök så bodde jag vid Mariatorget. Du verkar följa mig runt! Hur som helst så kan jag konstatera att det bor betydligt fler per ytenhet hör i SoFo men på något sätt så är det betydligt färre ute. Åtminstone är det så jag upplever det. Osäker på varför men det är löjligt dyra priser på en hel del ställen så tror att en hel del av lokalbefolkningen inte har råd att fånig en massa. Själv är jag oftast hemma och myser med familjen eller på resa någon annanstans i världen eller Sverige. Skulle egentligen kunna bott var som helst men det är enorma fördelar med att bo centralt då allt som behövs för livet finns inom något hundratal meter. I och för sig så beställer jag i princip allt på nätet trots att allt finns utanför dörren. Hämtade precis paket med grästrimmare och lite andra elverktyg i runt hörnan från nytorget på regnbågens livs. Skumt namn på en kiosk/kvartersbutik detta namn regnbågens livs...men snyting goes. Känner mig lite malplacerad har i SoFo på tex föräldrarnöte i skolan. Känns som jag är den enda man utan konstig frisyr, stort skägg, hippt jobb och med barn som har namn som de flesta kan stava till. Tom barnen i skolan är hipster typer. Min son trodde först att ett par av hans grabbkompisar var tjejer pga deras frisyrer, kläder och namn. Man är ju inte hipster ochnorginell utan att ha orginella barn också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad många stavfel etc det blir vid snabb skrivning på mobil...

   Radera
  2. Bra att veta var man kan hämta ut sin gräsklippare och dito trimmer om man bosatt sej vid nytorget. Kan ju användas vid vid en skägg-rampage om inte annat.

   Radera
  3. Förlåt, men vilka namn pratar vi om då på dagens barn?

   Radera
 7. Det kallas retrofiering. Ett hipt område lockar till sig hippa människor. Tiden går och dessa blir gråa som alla andra och stör sig på utelivet och det hippa området uppstår någon annanstans.

  SvaraRadera
 8. "Och kom inte och skyll på att det regnade. Det var lika tomt inne som ute på alla ställen. Och på Sveriges framsida har aldrig lite regn stoppat något uteliv."

  Men kom igen nu - det var inte något stilla vårregn utan ett rejält och ihållande regn och det är bara lantisar som ger sig ut i det vädret!

  //Cm

  SvaraRadera
 9. Tycker du är orättvis - de är hemma och tränar på att skaka hand.

  SvaraRadera
 10. Nja folk har väl inte fått avlöningen ännu, åk dit nästa helg så blir det väl röj.
  Det gäller att vara snabb att spendera innan pengarna tar slut :)

  SvaraRadera
 11. Nytorget? Det ligger väl i Köpenhamn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Kongens nytorv!
   I Stockholm är det ju knugens nytorg.
   Tänka sig att den grabben nu blev farfar.
   Där ligger man i lä.
   Beror kanske på hans apanage?

   Radera
 12. Testa Tensta eller Rinkeby nästa gång istf Täby...

  SvaraRadera
 13. Är inte just poängen med Söder att det inte är så mycket folk här?
  Så är det för mig i alla fall. Sen är inte jag hipster i och för sig.

  SvaraRadera
 14. Hehe.

  Själv har jag räknat ut att Stockholms ohemula lägenhetspriser är skapade av Gud. Vi konsumerar för mycket onödigheter för planetens bästa. Gud skapade då Stockholm, och injicerade alla som bor och som vill bo där med ett serum som gör att de vill bjuda över varandra på varenda liten holk. På så sätt har de inga pengar kvar till onödig konsumtion, och planeten räddades.
  Nehej, en pilsner till kanske?

  SvaraRadera
 15. Nu är det väl inte så många storstäder i världen i Stockholm klass där det är fullt ös på en Torsdagsnatt. Man får nog åka till Stockholmsklonerna New York eller Mumbai för att få den där riktiga Lutherska dygnetruntkänslan på partystämningen.

  SvaraRadera
 16. Typ-exempel på en rysk desinformations-kampanj i syfte att avbefolka och försvaga strategiskt viktiga mål, och psykologisk krigföring för att få folk att ge upp och fly till skogen. Författaren är antingen Putin-troll eller avundsjuk !

  SvaraRadera
 17. Spenderade gårdagskvällen på South Side på Hornsgatan på söder och där var det knökfullt från 19 och framåt. Tydligen är torsdag quizkväll där och det va bra fart!
  Du är uppenbart alltid på fel ställen.

  SvaraRadera
 18. Ah, tänk ljum försommarkväll, Sveavägen, ett vackert par glider fram i en öppen sportbil...

  SvaraRadera
 19. Ungefär så här skulle det se ut:

  https://2.bp.blogspot.com/-6uj2YApCcJ8/Vwe59EdfodI/AAAAAAAAk90/UoEOwB8xC3EywNITrxHZdI6iZCSg0NnNQ/s1600/DSC_4829.jpg

  SvaraRadera
 20. Känner ni till Svenska narrativ?
  Eftersom det är dags för fredagsmys och jag har något som är bättre än JB i mig vill jag passa på att kombinera SSUs sexkörkort och kvällens ämmne SoFo.
  Den här killen hade fått högsta betyg.
  https://youtu.be/rh2H6kBbH3I

  SvaraRadera
 21. Min lokala Ica här på söder har bara "rea" på franska ostar, allt annat är hopplöst dyrt. Men som tur är finns Lidl med flera butiker. Problemet med Sofo är att det är rätt utspritt eftersom det mest är gamla mjölkbarer och lokala slaktarloker som är omvandlade. Dessutom ligger flera av dom bästa ställena på bakgator eller i källare. Fast det är å andra sidan bra, då hittar inte lantisarna fram...

  SvaraRadera
 22. Förresten tycker jag att alla ska vända blad, resa högerhanden och göra det internt erkända fredstecknet tummenmittihanden och gemensamt sjunga we shall overcome.

  SvaraRadera
 23. Annars kan Redaktionen rekommendera Soldaten Švejk på Östgötagatan 35 som ju ligger nära vampire lounge.

  SvaraRadera
 24. Det här med benämningen SoFo är för lantisar med mindrevärdeskomplex. Gissar att de som bor där i allmänhet håller på Vraken(det är vad vi som har växt upp innanför tullarna kallar Hammarby) i fotboll och förmodligen Leksand, Skellefteå eller valfritt hockeylag från bonnvischan. Är man från Stockholm kallar man inte ett område Sofo eller annan barnslig förkortning och man håller på samma lag oavsett sport. Punkt för den diskussionen.

  SvaraRadera
 25. SoFo är dött på vardagar. Ska du se människor på Södermalm en vardag ska du varken vara norr eller söder om Folkungagatan. Du ska vara på Folkungagatan. Det är främst ungdomar (studenter och gymnasister) som är ute på vardagar (resten måste upp och jobba och har eventuellt barn), vilket leder till att det kanske är främst rätt billiga ställen folket är på.

  SvaraRadera
 26. Så länge hipsterna och skäggmunkarna håller sig undan på sina ställen och dricker mango IPA och plommon IPA, så kan vi andra normala hänga på Akkurat/Oliver Twist och dricka riktig öl.

  SvaraRadera