Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-04 10:16

Forbes: Sverige har tredje högst risk för en skuldkris inom tre år

Forbes har granskat diverse länders skuldbubblor i förhållande till BNP-tillväxt. Sverige kommer listas som tredje högsta risklandet för att drabbas av en skuldkris inom tre år, baserat på den privata skuldbubblan.

 Professor Steve Keen skriver hos Forbes utifrån en analys av datat hos samarbetsorganet Bank of International Settlements (BIS):
"This data lets me identify the seven countries that, on my analysis, are most likely to suffer a debt crisis in the next 1-3 years. They are, in order of likely severity: China, Australia, Sweden, Hong Kong (though it might deserve first billing), Korea, Canada, and Norway."
Även vårt grannland Norge är alltså ett högriskland, men Sverige ligger sämre till.

Keen har alltså tittat på samtliga länder i BIS data och Sverige hamnar på plats tre. Han påtalar att dessa länders ekonomi och tillväxt är ett pyramidspel (eng Ponzi-scheme)
"The bottom line is that private sector expenditure in an economy can be measured as the sum of GDP plus the change in credit, and crises occur when (a) the ratio of private debt to GDP is large; (b) growing quickly compared to GDP. When the growth of credit falls—as it eventually must, as growing debt servicing exhausts the funds available to finance it, new borrowers baulk at entry costs to house purchases, and numerous euphoric and Ponzi-based debt-financed schemes fail—then the change in credit falls, and can go negative, thus reducing demand rather than adding to it."
Detta var vad som utlöste den akuta globala finanskrisen 2008 och samma strukturer hittas alltså i Sverige idag.

Vad man ska bevaka är tillväxten i skulder plus tillväxten i BNP.

Keen påtalar att de listade länderna, inklusive Sverige, klarade sig hyfsat väl 2008 - 2009, men när väl smällen kommer läggs de här länderna till listan över världens sargade ekonomier. Så tag spjärn, smällen kommer. Vi får bara hoppas att det inte sker med nuvarande totalt inkompetenta regering vid rodret, dvs hellre om tre år än om ett år.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. En del tänker att "jaja det har talats om bubbla i många år nu men priserna går bara upp" och tar det som intäkt för att det inte finns någon bubbla.

  Jag tänker "för varje år som går och som skulderna stiger så ökar riskerna för en krasch och att den blir mycket kraftigare än om bubblan briserat 2008 eller 2010".

  SvaraRadera
 2. Helt riktigt. Hushållen lever verkligen på "lånad tid". Företagen ser något mer robusta ut dock, skuldsättningen har faktiskt minskat över tid i företagssektorn, men det hjälper inte när det kommer att smälla för hushållen.

  Blir intressant att följa detta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När hushållen sitter hemma och amorterar och inte kan använda bostaden som bankomat så kommer privatkonsumtionen att minska. Kaféer, restauranger, biografer, köpcentra etc kommer att få det tufft. Då stiger arbetslösheten och skatteintäkterna sjunker, lose lose situation.

   Radera
  2. Precis så. Sällanköp och "lyxkonsumtion" och bostadsrenoveringar är sånt som kommer drabbas, blir nog inte lika illa för dagligvaruhandeln.

   Om man nu inte skulle lyckas med en "mjuklandning". Räntorna kommer ju sannolikt vara låga i en sådan krissituation.

   Radera
  3. Bankerna gör pengar från bostadslån och svennebanan hyr ut sin garderob i andra hand för 6000:-/mån, betalar aldrig sina huslån utan med hjälp av statssubventionerade ränteavdrag och renoveringar, säljer med vinst, så priserna skenar och folk får tar ännu större lån begära högre bostadsbidrag för hyrorna också skenar.

   Bra recept på katastrof.

   Radera
  4. Vad tror ni händer med räntorna (marknads och bolåne) vid en krash? Är det självklart att dom då dyker eller är det möjligt att dom istället rusar? Vill minnas att dom under 90-talskrisen steg kraftigt, var det enbart pga den fasta växelkursen gentemot dollarn eller fanns det andra anledningar som även finns nu?

   Radera
  5. Ingen aning men om man tagit ett huslån på t ex 5 mille och huspriserna rasar så blir det inte kul mar man har 5 miljoner i skuld och ett hus värt 500 000 :-

   Sen rullar ju finansparasiterna som styr Sverige skulderna så de aldrig blir avskrivna i många fall. Så då är man rätt körd.

   Radera
  6. Om investerarna riskerar att förlora sin pengar så kommer de kräva högre ränta så klart. Om nu inte de kan kränga obligationerna till RB, vilket jag tror kräver lagändring.

   De flesta har ju 3-mån rörligt och då kan det vara svårt att hinna binda.

   Radera
  7. Frågan är hur svårt det är att hinna binda i nuläget? I praktiken är det väl bara att logga in med bank-id och välja bland listräntorna, om man är desperat. Lite beroende på vilken bank man har men på SBAB går det ivarjefall utmärkt att teckna och signera avtal digitalt på ett par minuter.

   Radera
 3. Vad garanterar en mer kompetent "regering" om tre år?
  I Sverige?
  Glöm det.
  Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett så kommer vi ha en svag minoritetsregering med ca 40% i ryggen. Vid en kris kommer nog S och M/Alliansen att samarbeta.

   Radera
  2. Och eftersom både S&M politiker jobbar för banker och vapenindustri så blir det nog jättebra.

   Radera
  3. @John Mynona. Vapenindustrin är en framtidsbransch så det låter bra :) Men regeringen jobbar inte för bankerna, isyälört är bankerna direkt underställda Gustav Fridolin (du vet, han som släpper ut Chemtrails för att fler ska rösta på KD).

   Radera
 4. Steve Keen är inte journalist, utan professor i nationalekonomi och finans vid University of Western Sydney.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har bytt arbetsplats och håller numera till vid Kingston University i England

   Radera
 5. Kompetens och svenska politiker har ingenting med varandra att göra. De har inga ideologier med vilka de kan hantera världen.

  SvaraRadera
 6. Ajajaj.

  Jag vill tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket :)

  SvaraRadera
 7. Annie Lööf har ett nytt innovativt sätt att öka skuldsättningen hos folk så fort de sätter foten på svensk mark:

  "Centerpartiet vill kraftigt minska ersättningen som nyanlända får när de etablerar sig i Sverige. I stället ska de få låna pengar."
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22563116.ab

  Det minskar nog skuldbubblan.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Lööf har visst fortfarande förlossningspsykos.

   Radera
  2. Eller så jobbar hon bara för Nordea

   Radera
  3. Ny subprime? Mycket låg kredtivärdighet.

   Radera
  4. Och på vilket sätt är det bättre om staten ger pengarna direkt till invandrarna? Skillnaden blir att staten lånat i stället.
   Tycker att det låter som ett ypperligt förslag.

   Radera
  5. Ja, om man gillar skuldbubblor.

   "Varför blev det en finanskris?
   Både president Clinton och president Bush hade på sitt program att fler amerikaner skulle få äga sin bostad. Banker och bostads-låneinstitut formligen skyfflade ut bolån utan normal kreditprövning, och till personer som inte hade möjlighet att klara lånen. När räntorna skulle betalas och huspriserna dessutom föll, ökade bankernas kreditförluster explosionsartat.
   http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/varfor-blev-det--en-finanskris/

   Låter det bekant?

   Radera
 8. Bubblan är självuppfyllande och kommer brisera först när något "oväntat" händer. Det skulle kunna vara eskalerande migrationsproblem, ett terrordåd i Stockholm, att Putin hittar på nåt i Östersjöområdet, att EMU bryts upp, att oljepriset (och därmed även inflationen) skenar, eller nåt annat. Listan över oväntade saker som kan hända är oändlig men man kan vara säker på att oväntade saker kommer hända. Det är en tidsfråga.

  Att tro att räntorna skulle behöva bestå låga för att ekonomin brakar är en chimär - utländska investerare kommer trängas vid nödutgången (acceptera lägre priser = höjd ränta). Köper Riksbanken upp obligationer till fullpris blir det istället kronras, inflation och höjda räntor av den anledningen. Nån Nationalekonom får gärna rätta mig om jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller något som detta:

   IMF plots new “credit event” for Greece
   https://medium.com/mosquito-ridge/imf-plots-new-credit-event-for-greece-534b4b300318#.cocn1t8m9

   Wikileaks Reveals IMF Plan To "Cause A Credit Event In Greece And Destabilize Europe"
   http://www.zerohedge.com/news/2016-04-02/wikileaks-reveals-imf-plan-cause-credit-event-greece-and-destabilize-europe

   Radera
  2. Kronras och inflation är kanske precis det riksbanken ute efter....stärka export som det så fint heter

   Radera
 9. Att en kris el kollaps är nära kommande för Sverige råder det knappats något tvivel på. Man ser fler och fler som ropar "varg" och det är nu så uppenbart att man knappast behöver påtala detta. Där i mot har jag inte hört vart man skall positionera sig innan krisen kommer, mer än: betala av ditt lån, skaffa en jordkällare. Skulle vara väldigt intressant att höra analyser på vad man ska göra nu, investera i utlandet(lägenhet, hus tomt etc, (var?)), aktier som kan tänka ta fart i kriser, valutor, flytta kapital till andra länder, tillverkning, el branscher som ev kommer gå bra. Ädel metaller brukar dock avhandlas i en del analyser.

  SvaraRadera
 10. G. Platon om vi bara håller oss till en traditionell sprucken bostadsbubbla för villor och bostad via klubbmedlemskap samt att denna inte berör allt för många andra länder så är mina råd just nu.

  1. Amortera alla lån.
  2. Om du har kvar kapital investera i svenska exportföretag.

  Kan du antas bli arbetslös så lär dig något som bör ge inkomster framåt. Vid ett kraftigt fall på värdering av bostäder drar de flesta drabbade ner på "onödiga" utgifter men behåller en del som tröst. Därför tror jag att semesterresor längre bort dras ner på och gamla bilen behålls längst möjligt. Inköp av andra dyrare varor minskar och en tid dyrare restaurangbesök och matlåda hemifrån. Nedläggningar och avskedanden i sekundärt drabbade företag spär sedan på krisen.

  Efter ett par år börjar en återhämtning stimulerad av att det går bra för exporten. Sedan finns det betydligt värre händelser än spruckna bostadsbubblor och de kan behöva andra råd.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. "Private debt to GDP" hävdar han - är inte proportionen "Private debt to GDP per capita" mer intressant och avslöjande i Sveriges fall ??

  SvaraRadera
 12. Tack nanotec, men jag tänkte nog mer på hur man kan dra fördel av kommande kris. Det finns ju folk som trots allt inte har lån, och det finns bra lån tex sånna där lånade pengar ger mer inkomst än räntan kostar tex ett hyreshus. Hyresfastigheter kan väl kanske bli en sådan sak som kan fortsätta stiga i en framtida kris i en storstad, då folk som tvingas gå från sina hem måste bo någonstans. Också att hyra ut saker som man annars skulle ägt kan kanske vara en bar investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyreshus i Stockholm fungerar om lånen är säkrade, men direkt värdestegring är tveksamt. Allt är redan uthyrt och höja hyran är svårt. Hyreshus i city har ofta affärer i bottenvåningen och i en kris kan det ge hyresförluster även om själva bostäderna ger få och små förluster.

   Köp större villor i 08 på exekutiv auktion när bubblan spruckit och hyr ut möblerade rum i den till de som skrapar fram till förskottshyra per vecka och inkludera fri surf.

   Bank i kris höjer garanterat räntan när de får möjlighet. Vet att många små företag med bra framtidsmöjligheter råkade riktigt illa ut när bankerna valde att prioritera sina stora kunder i början av 90-talet.

   Hyra ut andra ting som bilar? Privatleasing ökar idag. Bilar är det som jag ser som mest svårsålt under några år efter bubblan spruckit. Många väljer säkert att behålla sin gamla bil så länge som möjligt och företag köper färre nya bilar i kris.

   I mindre skala för några borde hjälp till villaägare att sänka driftkostnaderna ge jobb. Modernaste värmepumpar luft-luft ger stora besparingar i eluppvärmda villor. Tätningslister i fönster och dörrar. Timer som sänker värme när ingen är hemma och höjer strax innan hemkomst. Led i vanligast tända armatur.

   Krisen ger flest vinnare för de som har jobb i exportföretag eller mest levererar produkter, komponenter eller service till dessa. Vissa företag för hemmamarknaden klarar sig också för åtminstone mat behöver alla även om en del restauranger får sämre beläggning och fler övergår till blodpudding och falukorv än dyrare mat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera