Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2016-04-15 14:42

FLASH: Uniformer och Rakelradioapparater stulna från Teracom

Enligt uppgifter till mig har flera uniformer och Rakelradioapparater stulits från Teracom. Polismyndigheten varnar internt för att utrustningen kan användas för att genomföra sabotage.

Stölden verkar ha skett från anläggningar hanterade av Fortifikationsverket. Internt hos polisen har följande gått ut igår (viss kvalitetshöjning kan behövas på texten vilket anges med SIC!
"I mellansverige (SIC!) har det stulits utrustning som kan användas för att inge förtroende eller utföra sabotage med mera.
Enligt uppgifter från Fortifikationsverket har det i mellansverige (SIC!) stulits Rakeapparater, klätterutrustning och Teracomoveraller.
Så om du påträffar personer under onormala förhållanden som är klädda sådana (SIC!) overaller och/eller har klätterutrustning och Rakelapparater, glöm inte att kontrollera legitimationer och annat som kan visa vad det är för personer du har att göra med."
Rakel är kommunikationssystemet för blåljusmyndigheterna och andra myndigheter eller företag som innefattas i svensk civil eller militär krishantering och krisberedskap. Huruvida apparaterna går att använda utan utbildning, då blåljusmyndigheterna själva haft problem med detta lämnas som en övning.

Polisen varnar alltså för att utrustningen kan användas för att utföra sabotage.

Teracom har bland annat hand om SVT:s och SR:s master. Rakelenheterna ska kunna spärras bort ur systemet, men kan förstås användas för att ge ett autentiskt intryck vid infiltrationsförsök eller annat bedrägligt uppträdande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Avdelningen "det går bra nu".

  SvaraRadera
 2. Rakel, som är ett TETRA system fungerar på följande sätt.
  1. Du måste ha talgrupper för den målgrupp du vill påverka. Onödigt att säga att det finns inte talgrupper där man kan nå "alla". Så har de stulits från XYZ kommuns brandkår, så fungerar de bara med den brandkåren och eventuella samverkanskanaler. Skadan är alltså minimal.
  2. I TETRA-terminaler finns det GPS och dessa kan alltid lokaliseras, även om de är avstängda.
  3. Man kan också använda sig av distanslyssning, dvs. man kan sätta på en TETRA terminals mikrofon och lyssna till konversationen, även om radion ser ut att vara avstängd.
  4. Alla terminaler har unika ID och dessa kan spärras enkelt från nätet.
  5. Kommunikationen är bara krypterad vid anslutning till basstationer, inte om man kör direkt mellan TETRA terminaler i direktmod.

  Proffs känner förstås till detta och har knappast stulit en utrustning som är såpass spårbar som TETRA/Rakel. Min gissning är att någon amatör är ute efter en bank eller värdetransport, om jag får gissa.

  Eller idiot-möp som inte fattar något. Skulle bli förvånad om tjuven är en person som uppnår tresiffrigt på IQ-skalan.

  Sorry om jag förstörde fredagsmysoron......

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så i princip kan LKC "stänga av" den stulna utrustningen?

   Radera
  2. Jaha, så de kniper tjyvarna snart då med GPS-spårningens hjälp?

   Radera
  3. Spaningsuppslag saknas. Brott kan ej styrkas.

   Radera
  4. F-n Cornu, du e för rolig :)

   Du har rätt, det kostar färre tangentbordnedslag att lägga ner än att spåra dem :)

   Och ja, man kan alltid stänga av RAKEL. Alla har sin "MAC-adress" :)

   Radera
  5. Kanse Putin har flera uniformer och Rakelradioapparater från Teracom
   Eller USA behöver avlyssna Löfven och Mehmet Kaplan om Turkiska planer i Sverige

   Radera
 3. Utrustningen kan som sagt användas för att kamouflera sig till Teracom-anställd, och därmed få tillgång till deras anläggningar, radiostationerna behöver inte ens fungera för detta ändamål, utan bara vara synliga. Jag skulle leta efter folk på insidan för att få veta mer om stölden, att stjäla radiostationer är en sak och kan vara lite cool, men uniformer låter som någon med avsikter att använda dessa. Fallskyddsutrustning är iofs dyrt, men lätt att köpa var som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänkt. Väl inne planterar man bakdörrar/trojaner eller virus i kritiska routrar alt. ansluter avlyssningsutrustning. GRU?

   Radera
  2. Jag är inte säker på att om jag vore kriminell, så skulle jag tycka att det var bra att bära på en GPS-spårare, som kan aktiveras på distans.

   Just say'n....

   Radera
  3. Fast man har inte lyckats lokalisera dessa därav internmeddelandet. Man får utgå att de visste vad de stal och det finns ett uttalat syfte.

   Radera
  4. Så du dyker upp på en anläggning och säger "hej, glömde mitt passerkort, login, nycklar, lösenord hemma men jag har en rakelradio. Släpper du in mig i serverhallen?"

   Jo tjena.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Självklart i dagens Sverige!
   Annars skulle ju individen kunna bli kränkt!

   Radera
 4. Kända bank-/värdetransportrånare som frisläppts inom det senaste året?

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/tyska-terrorister-uppges-jagas-i-sodra-sverige/

   Radera
 5. Är det inte enklare att trycka egna overaller än att stjäla dem?

  SvaraRadera
 6. Skum info. Mycket som inte går ihop i "stölden" dels att infon kom från fortifikstinsverket ? Dels att det som stals inte förvaras på ett sådant sätt. Var kom denna info ifrån?

  SvaraRadera
 7. En overall märkt Teracom ska endast ses som vilken arbetsoverall som helst o innehavet av en sådan overall ger ej tillgång till någon skyddsklassad lokal.
  Möjligtvis kan det vara en fördel för en ev. terrorist att ha på sig en sådan overall om man rör sig nära en obemannad station eller klättrar i nån radiomast.
  Varför en sådan Teracomoverall befunnit sig i en lokal ägd av Fortifikationsverket är okänt, möjligtvis har någon Teracomanställd förvarat den där av praktiska skäl.

  Delstatliga Teracom AB äger o driver samt har ansvar för samtliga sändarstationer i det markbundna sändningsnätet , inkusive Kaknästornet.
  SR,SVT,UR Diverse mobiltelefonbolag, Rikspolisen osv är enbart kunder till Teracom.

  Teracom var ursprungligen en del av det helstatliga verket Televerket o hade då namnet Televerket Radio.

  SvaraRadera
 8. Är det MC-gäng på g igen. Var väl en del mobföråd som plundrades under 90-talet vad jag kommer ihåg.

  SvaraRadera
 9. Luktar statskuppsförsök och mörkläggning. SSI's backdörsapparater som inte går att spåra eller stänga av i Rakel-nätet stals. Nu måste hela nätet byggas om, vilket är anledningen till att man påstått ska göra en modernisering i syfte att få en datakanal.

  SvaraRadera