Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-04-05 15:00

FLASH: Apotekssystemet nere - inga E-recept går att hämta ut

Det centrala systemet för E-recept är nere. Det går just nu inte att hämta ut några som helst elektroniska recept. Samtliga apotek i landet är drabbade när ett av landets viktigaste system inte fungerar.

E-hälsomyndigheten bekräftar driftshaveriet på sin hemsida.
"2016-04-05 14:36Det går för närvarande inte att förskriva eller expediera e-recept. Felsökning pågår."
Detta har inget med grått damm att göra, men patientsäkerheten står förstås på spel ändå.

Personer som har livskritiska mediciner, t ex diabetiker, hjärtpatienter mfl, behöver i Sverige 2016 alltid ha mediciner för ett antal dagar eller veckor kvar hemma innan man hämtar ut nytt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Hurdan är driftsäkerheten normalt sett? Hittade ett avbrott på ett par timmar två gånger förra året, verkar ändå någorlunda bra.

  SvaraRadera
 2. "[...] i Sverige 2016 [...]", precis som 2002, 1985, 1931 och 2077 då? Har vad jag vet aldrig funnits några garantier att du kan hämta vilken medicin som helst när som helst.

  SvaraRadera
 3. Standard tekniken för att motverka problem likt detta är på väg att bli verklighet.
  IT intresserade läs in er och sprid vidare: https://ipfs.io/
  https://www.youtube.com/watch?v=HUVmypx9HGI

  SvaraRadera
 4. Mediciner nog för någon månads bruk bör de ju i och för sig ha oavsett om e-recept fungerar eller inte. Det kan ju bli solstorm eller så.

  SvaraRadera
 5. Sen har de bara några få burkar av varje medicin hemma och ibland är det t.om. slut hos leverantören och man kan inte ens få ett leveransdatum(!).

  Om mitt liv hängde på det skulle jag ha några månaders medicin hemma om möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ena sidan skulle det vara vettigt, men problemet är att det kan snabbt bli en allmänningara tragedi av det när det gäller mer sällsynta mediciner där produktionstakten inte är hög. Eller skall räcka till många jämfört med kostnad/färskhållning etc. Så det är därför det krävs en redundans och möjlighet att i värsta fall jobba helmanuellt på ett säkert sätt.

   Radera
 6. Man får inte köpa ut för mer än 30 dagars förbrukning. Kan ha viss förståelse när det gäller narkotikaklassade saker, men inte annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läkare får förskriva max 90 dagars förbrukning per uttag, när 2/3 av tiden gått (60 dagar) kan du hämta ut en ny 90 dagars förbrukning. Om läkaren förskrivit 30 dagars förbrukning per uttag får du hämta en ny 30 dagars förbrukning efter 20 dagar. Narkotika har lite strängare regler... Du kan alltid fråga på apoteket när du kan göra nästa uttag.

   Radera
  2. Eller så kan man bullshitta om att man blivit av medicinen. Kanske inte funkar med narkotikaklassade grejer men med annat.

   Radera
  3. Vad är det för skitsnack? Det går utmärkt att förskriva vilken förpackningsstorlek man vill och begränsningen för tid mellan uttag används i princip enbart på narkotika.

   Radera
  4. Visst kan du förskriva mer men jag redogjorde för Läkemedelsverket/Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets regler. Om du vill ha läkemedlet på förmån (=landstinget betalar för dina medicinkostnader som överstiger 2200kr på 12 månader) får du vänta, men om du betalar själv kan du hämta ut alla uttag på ett bräde. Så länge du inte har intervall vilket (nästan) bara gäller narkotika. Att sen varken läkare eller farmacevter alltid följer reglerna är en annan sak...

   Radera
 7. Alternativet är att bunkra. Jag har varit med om nyblivna änkor som kommit släpandes med två välfyllda papperskassar med blodtrycksmediciner och panodil, de kanske vi kunde ha användning för? Det var ju bra att ha lite "i reserv". Egentligen får sådant inte återanvändas utan måste kasseras. Men obrutna förpackningar ... Jag tycker det är synd och skam. Som distriktssköterska kan det vara bra att ha ett litet upplag. Så det har jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att bunkra, av orsaker som Johan i inlägget ovanför ditt redogjorde för.

   Radera
  2. Nyblivna änkor kan du säkert ha användning av efter en apokalyps - men kan de ha någon användning av dig?

   Radera
  3. Man with no name: tack för dagens skratt! Om du bara visste hur mycket mediciner som finns i omlopp. Du har INGEN aning :-) Vi hade lite inventering i en patients skåp häromdan och gallrade ut 1200 tabletter paracetamol...

   Radera
  4. Kan också anekdotiskt återge den välfyllda byrån hos mannen med många kontakter. Han var hypokondriker men också multisjuk. Vännerna skrev bekymrat ut det ena preparatet efter det andra, ibland tog han dem, ibland inte. Det var som en skattkammare att gå igenom kvarskapen. Jag minns särskilt två liter coccilana-etyfin.

   Radera
  5. Äsch, jag vet en som fortfarande har opiumtinktur hemma.

   Radera
 8. Det går att få ut sina mediciner ändå via manuella rutiner om det är brådskande. Enligt rapport.

  SvaraRadera
 9. Det går att få ut sina mediciner ändå via manuella rutiner om det är brådskande. Enligt rapport.

  SvaraRadera
 10. Det är ju inte direkt första gången E-recept ligger nere. Folkhälsomyndigheten bytte leverantör av servertjänst en helg i Januari, man kan ju undra vad de bytt till för där är betydligt mer driftsstörningar än tidigare. (kanske inte fler totalhaverier men frekventa problem att skicka recept eller komma åt Pascal)

  SvaraRadera
 11. Räknade på det en gång för Ineras räkning, men politikerna tyckte det blev dyrt. Sedan gick Tieto ned.

  SvaraRadera
 12. "Detta har inget med grått damm att göra, men patientsäkerheten står förstås på spel ändå."

  På vilket sätt och hur mycket?

  På vilket sätt skiljer sig detta jämfört med om jag t ex vaknar upp kl 01.00 och har blivit sjuk? Folk dör ju inte bara för att de blir sjuka när apoteken inte är öppna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju nattöppna apotek. Men jag håller med, detta är ett alarmistiskt inlägg. Patientsäkerheten är rimligen inte riskerad. Som sagts, det finns ju manuella rutiner, och hur många pappersrecept har inte tappats bort?

   Radera