Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-07 09:26

Enda SVT hittade i Panamapappren var en 85-åring, som själv begärt rättning 2013

Så har Det Stora Avslöjandet och Stora Skandalen (tm) varit. Enda svensken man nu pekat ut var en 85-åring.

85-åringen verkar inte ens varit inblandad, utan det är 85-åringens advokat som hanterat kontakterna med Panama. Ingen korrenspondens som SVT lägger fram visar på att 85-åringen känt till ett dugg om det hela.
"Vid ett tillfälle skickar den [85-åringens] advokat ett mail där de försöker skynda på processen.
I mailet skriver advokaten bland annat ”Jag hoppas att detta kan hanteras på ett snabbt sätt” och att hon hoppas att att likvidationen kan vara avklarad i god tid innan slutet på 2013.""
Det var ju chockerande. Anställd eller konsult, som fått delegerat att hantera skattefrågor, hanterar dessa på ett optimalt sätt. Jag är chockad, chockad!

Tvärt om framkommer det i SVT:s artikel att 85-åringen själv begärt rättelse för felaktigheter och fått ett upptaxeringsbeslut från Skatteverket.
"Under sommaren 2013 kommer ett beslut från Skatteverket i Sverige [85-åringen] har ansökt om självrättelse. I beslutet framgår att [85-åringen] erkänt att han haft tillgångar på drygt en miljon kronor utomlands som han borde skattat för i Sverige."
Så för att sammanfattas scoopet:
 1. En för ändamålet anställd eller konsult har optimerat skattesituationen åt en 85-åring
 2. 85-åringen har själv begärt rättelse hos Skatteverket för felaktigheter tre år innan SVT Nyheter fick händerna på Panamapappren.
Oj då.

Vi gratulerar SVT Nyheter till detta scoop. Stoppa pressarna!

I rättvisans namn har det påståtts att man hittat flera hundra svenskar i pappren tillbaka till 1973. Men om ovanstående var det största scoopet man har att slänga fram så måste jag säga att jag "inte är imponerad". T ex har någon tidning rapporterat att personer fällda för skattebrott har hittats i Panamapappren. Skattebrott som just innefattat att de gjort skalbolagsaffärer via Panama. Snacka om icke-nyhet. Vad kommer härnäst? En person fälld för skattebrott 1975 och avliden 1989 hittades i handlingarna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Bra av Uppdrag Granskning att ibland även hitta positiva saker att rapportera om. Media får ju annars kritik för att det är mycket negativa nyheter. Här har de alltså hittat en man med integritet och vilja att göra rätt för sig. Bra, för sådana människor måste vara svåra att hitta.
  De finns ju i alla fall inte i det persongalleri som normalt förekommer i pressen.
  Kanske några kändisar kan gå ihop och bjuda killen på en pizza och en månads netflix som tack för att han betalar in lite extra skatt till staten när varenda krona behövs?

  SvaraRadera
 2. Jag trodde det skulle bli mer än så. Så jag har haft fel fel jag väl erkänna.
  Det kanske visar på att antingen att myndigheterna gör ett bra jobb, eller att korruptionen i Sverige inte är så hög, eller om den finns att den har en annan form än offshore. Kanske schweiziska banker?

  SvaraRadera
 3. Det skådespel som man drog igång i SVT angående detta tyder på att vi har något elände att förvänta oss...
  Undrar bara vad.
  Vad håller finansministern på att koka ihop då de nu försöker rikta blicken åt ett annat håll för oss vanliga dödliga....

  SvaraRadera
 4. Njae, det är väl ett hyfsat bra scoop att avslöja att norra Europas största bank ägnat sig åt tvivelaktiga affärsmetoder. Trots att bankens VD:n bedyrar att banken minsann inte sysslar med sådant längre så framkommer uppgifter att den gör så iaf. Bankens VD ljuger alltså. Banken lånar ut kundernas pengar till skumma figurer i Kazakstan där stålarna sen hamnar i skatteparadis. Det är ett jävla sätt. Det borde alla tycka. Alla utom Wilderäng.

  11,5 miljoner dokument är läckta. Ett världsomspännande skattefusk har avslöjats. Det vi har sett hittills är bara toppen på isberget.

  Till sist, det är politiker som stiftar lagar å bankens vägnar. Att höra finansmarknadsminister Per Bolund säga att Nordeas agerande "skapar en viss oro" vittnar ju om att han inte tänker göra så mycket åt detta. Finansminister Magdalena Anderssons första kommentar var pinsamt nog, "Nordea borde tänka på sitt varumärke". Nordeas fucking varumärke är alltså viktigare än kundernas pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lånar inte ut kundernas pengar men ändock ett tvivelaktigt beteende från Nordea.

   Radera
  2. Enligt banken själva så lånar de ut kundernas pengar. De ljuger alltså än mer?

   Radera
  3. Ja, när det gäller organisationer är det där med Nordea givetvis stort.
   Det är sant.
   Men det är inte första företaget som verkar ha ett intresse för spännande affärer i andra världsdelar.

   Radera
 5. En självrättning på 1Mkr är nog bara en bråkdel av vad han har utomlands.

  SvaraRadera
 6. Man kan val anta att denna firma inte var ensamma om att erbjuda detta upplagg?
  Det torde finnas en anledning till att dom blivit outade tanker jag...

  Jag har rest, jobbat och bott lite overallt sedan 99 och svedala ar rejalt demokratiskt och valfungerande i jamforelse med manga andra lander.
  Denna ogonblicksbild bekraftar sas. detta, presidenter, premiarministrar osv. i diverse lander med handen i syltburken men inte i Sverige.

  Visst har manga av vara politiker gatt och blivit konsulter pa gamla dar men dom tjanar miljoner inte miljarder...

  Och detta i ett land med varldens hogsta (eller nast hogsta) skatter skall val tillaggas.

  SvaraRadera
 7. Lars Bern har bra kołl på Panama Papers:

  "Det aktuella exemplet i propagandakriget är den läcka av de s.k. Panama papers som kom häromdagen. Materialet presenteras av en organisation som kallar sig International Consortium of Investigative Journalists och som är finansierad av USAID som är en gren av CIA och oligarkernas Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation och Open Society Foundation (Soros) m.fl.. Man gör ett tafatt försök att klistra anklagelser om korruption på såväl Rysslands president Putin som Kinas Xi Jinping. Ingen av dessa två figurerar dock i det läckta materialet. Det senare måste varit en besvikelse, men trots detta försöker man koka soppa på en spik, genom att hänga ut dessa ledare med hjälp av guilt by association, eftersom man hittat personer i materialet med någon relation till ledarna."

  http://anthropocene.live/2016/04/06/ar-peter-hultqvist-en-sakerhetsrisk/

  SvaraRadera