Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-23 09:29

En titt på Reinfeldts Täby - #allavillboitäby

Min Stockholmsturism fortsätter. Under lördagkvällen passade jag på att uppleva storslagenheten med Reinfeldts moderata Täby, nu när orten inte längre är klassad som no go-zone. Här finns både ett centrum, bostäder och förstås friskolor. Några representativa bilder följer, som verkligen kan förklara varför alla vill bo i Täby.
Först har man ett moderat välkomnande Täby C.

Här ser vi en typisk Reinfeldtsk friskola i detta moderatfäste.

Typisk moderatghetto. Här i södra Hägernäs röstade 46.10% på Moderaterna och Fredrik Reinfeldt i riksdagsvalet 2014.  Det är rent av mer än kommunens 45.30% moderata röster i samma val. Man kan förstå varför. 

Ja, vad kan man säga? Alla vill bo i Täby. Så är det bara.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

60 kommentarer:

 1. Om man vistas inomhus
  Om man har persiennerna slutna.
  Gardiner fördragna
  Sänder andra ut till post och andra ärenden
  Lagom gång eller cykelavstånd till villan.
  Drar iväg till skärgården så fort isen smält på våren.
  Då kan man- förunderligt nog - härda ut i JM´s mästerbygge...
  Rätt många år!
  Tack, Christine1
  Ni ser helt utan kvinnor det nog inte går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skärgården" torde det väl heta i Sthlms fall mest för att man riskerar att skära sig på kanyler och glaskross om man vågar sig på ett besök.

   Radera
  2. Än så länge håller vattengraven till ön...
   Kanylerna får dottern lämna på SÖS...

   Radera
 2. Oh the irony. Du är inte född på sjuttiotalet? Q

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar 1870-talet?
   I så fall kunde jag ju ha färdats med Nordenskiöld, Palander och Vega på deras tripp i nordvästpassagen.
   Ni missar väl inte att det är Vega i almanackan i morgon?
   Ja, alltid dessa Finnar.
   Fast med skotska anor ( Kahlm på mammans sida.)

   Radera
  2. @skepparn 13:42
   Anfäkta och anamma! Nordenskiöld och Vega förknippas med Nordostpassagen 1878-80!

   För några somrar sedan försökte jag köpa en Vegamössa i en sjöbod i Sandhamn. Men expediten, trots att hon sålde kläder för sjöbruk, visste inte vad jag talade om. Hístorielösheten lägger sig som en våt filt över det svenska samhället.

   Det finns ett kvarter i Haninge som har Nordostpassagen som tema på gatunamnsskicket.

   Radera
  3. Tur för h-e att nu inte hustrun får se detta.
   Naturligtvis vet jag ju att det var ostvart de foro...
   Vi voro stationerade på söder i Stockholm för 35 år sedan.
   Dottern ,som sedermera har gjort att jag stigit i graderna till morfar, var då enveloperad i mammas mage, som det ju heter.
   Vi kunde i lite kylslaget väder beskåda ett riktigt angenämnt fyrverkeri.
   Fotograferades tillika med analog fotoutrustning.
   Vilkla minnen...

   Radera
  4. Vega hit och Vega dit, veckan innehöll både Hitlers och Lenins födelsedag så vem bryr sig om några smygbögande däcksmatroser?

   Radera
  5. Tur ingen såg att jag skrev 35 skulle naturligtvis vara 36...
   Var nog mest serveringspersonalen på kryssningsfartygen som ägnade sig åt dylikt samkväm...

   Radera
  6. @skepparn 19:23

   Betänk då att det fyrverkeri som sköts upp i Stockholm på Vegadagen för 136 år sedan, måste ha varit ännu mer spektakulärt för dåtidens människor.

   Pjäserna till detta fyrverkeri levererades av artillerifyrverkaren A.R. Törners fyrverkerifabrik i Stockby på Lidingö. Rester av fabriksbyggnaderna finns fortfarande på Lidingö i naturskön miljö.

   Adolf Rickard Törner tillhör den moderna svenska pyroteknikens anfäder och hans stora festfyrverkerier i Stockholm på Oskar II:s tid har gått till historien. Det kanske mest kända fyrverkeriet över Stockholm sköts i april 1880 när Nordensköldsexpeditionen återkom med fartyget Vega efter att ha upptäckt Nordostpassagen.

   En eloge till dig för att du inkräktar på denna bloggs inkompetensområde, genom att ta upp Vegadagen.

   Radera
  7. Hade totalt missat T och Lidingö!
   Kul lära nytt.
   Vad gäller Lidingö och upplysning: AGA!
   Där kom min favorit Chalmerist med på ett hörn. Det är han värd.
   Att sedan en sådant tekniskt geni missar så kapitalt vid provtagningen är för mig helt obegripligt.

   Radera
 3. Glöm inte ett besök i Rinkeby!

  SvaraRadera
 4. Vilken entré. Ser ut som något från Bladerunner och Tron Legacy.

  SvaraRadera
 5. Lustigt, i mitt valdistrikt i en annan stockholmskommun fick moderaterna också 46,1% (och FI 0,3% muahaha). En liten enklav i en förövrigt såssedominerad kommun. Här i fristaden finns inga höghus så långt ögat når, bara villor med sjöutsikt, där små paläer trängs längs stränderna. Golf, segling och "friluftsliv" är populära fritidsnöjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad gäller de Reinfeldtska kommunistinfluenserna så är de förhoppnings över nu. Med en stark kvinna vid rodret kan det bara bli bättre. Jag tänker Margret Thatcher.

   Radera
 6. Nej, Täby har inte så fint centrum, gettokänslan är total där. Det konstaterade även jag när jag flyttade dit. E18 som skär rakt igenom den centrala delen av kommunen gör inte saken bättre. Men om du letar dig ut bland villamattorna som omger centrum så finns det ett par pärlor, fast inte överdrivet många. Det finns finare kommuner att bo i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar på google earth. Viggbyholm och Näsby park vid vattnet ser riktigt trevliga ut. Verkar inte finnas så många strandtomter, men villorna på Drakskeppsvägen verkar helt ok, med egen brygga.

   Radera
 7. Åk till Rinkeby och försök hitta några villor att posta ironiska bilder på.

  SvaraRadera
 8. Helt ärligt förstår jag inte vad du har fått för dig nu...
  En bild på en infart till ett garage?
  En bild från en del av hägernäs som är miljonprogram? (går du 100m söderut från den höjden så ser det helt annorlunda ut med villor i 10 miljonersklassen...)
  Okej, vi förstår du hatar Stockholm och alla som bor i Stockholmsområdet men lägg ner det här tramset det är bara löjeväckande om du på något sätt vill försöka ha någon nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju röstat för att Lars W skall ha med trams, ironi och lättare saker i programmet.
   Varför klaga om det råkar snudda vid eget område?
   Dessutom: R-felt har ju sålt i Lahäll.
   Skilt sig, gift om sig ,och bor alls icke i Täby mer.
   Annars är jag väl medveten om att det finns riktigt trevliga områden i Viggan, till exempel.
   Bästa är ju närheten till skärgården med bra vägar.
   Men det är ju en annan aspekt.

   Radera
  2. Ett vanligt inslag verkar vara lätt provokation, vilket skapar trafik, och är ofta läsvärt då det belyser något lite från en annan vinkel än det vanliga. Ren satir förkommer ju även ibland när det är befogat, som i det här inlägget. Jag gillar det iaf.

   Radera
  3. Det är kanske smogen som får det att se skymningslikt ut dygnet om i Stockholm? Eller så är det den mentala fördunklingen som tätnat så att den tar sig rent fysiska uttryck. Ställer man en 4-5 dramapedagoger i samma kvarter har jag hört att det kan bli solförmörkelse på direkten till exempel.

   Radera
  4. Jag vet inte hur det är i Stockholm, men med den senare tidens prisrusning på villor i Göteborg så ser villor i 10-miljonersklassen ut som villor i 3-miljonersklassen. Men ligger på andra platser, givetvis, och har i regel ett nyrenoverat kök.

   Radera
  5. Det är naturligtvis exakt samma sak i Stockholm. Vill man se villor som SER UT SOM 10-miljonersvillor så får man åka till Djursholm. Dom villorna kostar i verkligheten 20 miljoner. Eller kanske 50 miljoner. Vem bryr sig? Pengar är ju gratis...

   Radera
  6. +1.
   Ruckel kostar numera 2-3 M SEK. Typ.

   Radera
  7. Bara tomten utan hus (eller med rivningsruckel) kan lätt gå på 2-3 M SEK. Vi är nu väldigt nära att knuffa oss över ättestupan, bara en sista liten puff så är det fullbordat. Viktlösheten i fallet är så skön...

   Radera
 9. Är du inte fel ute nu?
  Lördagen har ännu inte övergått i kväll!
  Eller ligger Täby i en helt annan tidszon?

  Täby är beläget på en halvtimmes avstånd från Stora staden-det är attraktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Stockholm ligger ju där, söderut.
   Bilköer in eller / och kö avgift.
   Roslagsbanan: relativt ok.
   Bättre klientel än T-bana i alla fall.

   Radera
  2. Jag brukar förklara det för utomsocknes att Roslagsbanan är som vilken kollektiv tågtrafik som helst, fast folk duschar på morgonen och har ett arbete att åka till.

   Radera
 10. För att förstå Reinfeldt och han vilsna värld bör man som icke- Stockholmare troligen vallfärda dit. Inte minst till Täby centrum osv.
  Det känns onekligen som ett litet mikrokosmos där folk lallar runt helt utan kontakt med det Sverige Reinfeldt skapat med sin politiska handling.

  SvaraRadera
 11. OT:
  Den där Upplands Spar som dyker upp i reklamen hela tiden verkar lite suspekt tycker jag. Inget track record på alla bolag som borgar för något förtroende. Inget av bolagen som huvudpersonen har verkar gå med någon vinst att tala om. Lovar 7% rta om man binder i 2 år. Och meningen "De inlånade medlen ska användas för investeringar i koncernens verksamhet eller placeras i räntebärande värdepapper. " låter riktigt suspekt i ljuset av 7%. Kan det vara en svensk Ponzi på gång?

  SvaraRadera
 12. Generösa med särskrivningar är de iaf :)

  "Han har sedan 2005 ett eget investment bolag som finansierat nystartade företag och gjort investeringar företrädesvis på den Nordiska marknaden. Förutom VD ansvaret så har han en affärsutvecklings roll i verksamheten."

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)
   Den folkliga aspekten ska inte underskattas i helhetsbedömningen.

   Radera
 13. OT (avbrott för mindre viktigt meddelande): Libidoarerna gör med sin nya penislogga i bästa fall bara en Tommy "Black" Nilsson: ett billigt marknadsföringstrick för att försäkra sig om att folket inte sysselsätter sina hjärnor med något produktivt. Snacka om att sexualisera det offentliga utrymmet. Skäms för erat ynkliga morgonstånd, läbbiga libidoarer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där var fan ett genidrag. Kanske sossarna kan revidera rosen till nåt lite mer snipp-liknande så kan vi få till en samspelt koslitionsregering.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nu, dj-lar!
   Även allas vår Ben dubbel postar.
   Och jag kan inte skilja på väst och ost...
   Ur led är tiden!

   Radera
  4. Hehe, jorå men folkpartiet ger aldrig upp. Mer oangelägna än någonsin, utkonkurrerade av allianskollegor, men på något konstigt vis anses en balle ändra de negativa tendenserna. Antagligen ska det tolkas som att (fp) står för något som står i dessa osäkra tider.
   Andra partier har flera ben, (fp) har bara en ståndpunkt.
   (fp) håller stånd mot liberalismen.
   (fp) - det politiska ståndet.
   (fp) - när du behöver en lem att hålla i.

   Ja, det finns oändligt med varianter.
   Har hört ett rykte om att de ska byta namn till korv&bönor. Inte så dumt, opretto och naturligt.

   Radera
  5. Första interna avgångskravet mot (mp)-språkrören idag. Gick ett par dagar fortare än jag trodde, jag måste vara lite ur form.
   Får se om de överlever veckan.

   Radera
  6. Lustigt att de är så explicita med sin könslogga. Vanligen brukar reklam vara subliminal i könshänseende, d.v.s. det går inte att medvetet se det.

   "Tillsammans med symbolen är bilder på levande blåklint en viktig del av Liberalernas profil."

   Associationen går naturligt till "RFSU Profil kondom", vilket i sammanhanget är talande. Liberalerna är som en politisk kondom, skyddande mot allehanda politiskt överförbara åkommor så länge man har den på. Ve den som kör oskyddat för att få en fulländad känsla istf att käka kola med pappret på.

   Radera
 14. Finns bättre bilder än så -- !
  http://www.hitta.se/kartan!~59.44951,18.12169,15z/tr!i=22CbqyXx/search!i=4000353520!q=T%C3%A4by%20Centrum%20Station%20T%C3%A4by!t=single!st=plc/droneview!id=65575a50-63fe-4d65-8dd3-c2d083f49af2!m=1


  SvaraRadera
 15. Inte långt därifrån fortsätter Arlas kamp mot den svenska mjölkbonden. De har nu lyckats få ned priset till 2,44 kr/kg, så nu får de lära sig, bonnjävlarna, vad riktig fattigdom innebär. Rätt åt dem, de har ju haft det på tok för bra och sugit ut medelklassen med sina ockerpriser.
  Fortsätt kämpa kamrater så är fienden utrotad inom två år. Framåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha +1. Sen får vi koka soppa på vatten, men bönderna kan iallafall inte suga ut oss längre.

   Radera
  2. Ni vet om att Arla ägs av bönderna?

   Radera
  3. Ja majoriteten vill troligen lägga ner de svenska lantbruken. Då kommer de att kunna höja priset här med motivering längre transporter.

   Försöker köpa annat än Arlas produkter.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Öhh, är det verkligen någon som bryr sig om det kostar 2,44 kr eller 5 kr? Tycker att de gott kan ta 5 kr, eller till och med 10 kr eller 20 kr. Vad är det som är så speciellt med körtelextrakt från kor egentligen, som gör att det anses som en rättighet för vuxna människor att få nästan gratis?

   Radera
  5. Tja, frågan är nog ganska viktig. Det blir besvärligt att befria det svenska, naturliga, härliga kulturlandskapet av gran och sly från det järngrepp de parasiterande bönderna har hållit i sekler om de inte utarmas först. Om de har pengar måste de ju tvingas bort med våld, låter man dem gå i konkurs lite elegant och diskret, en efter en, så kommer marken att befrias av sig själv.

   Radera
  6. Efterfrågan på mjölk i Sverige minskar stadigt sedan 35 år. Och så undrar folk varför priset sjunker?

   Som sagt, Arla ägs av bönderna själva, priset återspeglar efterfrågan på mjölk.

   Radera
  7. Alltså, kossor har extremt dålig verkningsgrad på en livscykelanalys. Ligger på promillenivå från sol till körtelextrakt. Inte undra på att det är olönsamt. Skog ligger på några få procent i verkningsgrad, medan sockerrör peakar på uppemot 7-8%. Således borde de odla sockerrör istf kor.

   Radera
  8. Joakim, priset återspeglar utbud och efterfrågan på världsmarknaden och inget annat. Sverige producerar mycket mindre mjölk än vad som konsumeras, men priset går ju knappast upp av det.

   Radera
  9. Om jag förstått rätt äger svenska bönder bara en liten del av Arla.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 16. Svar
  1. Vilka andra alternativ fanns det?

   Radera
  2. Fusk, Tim!
   Gimo = Valloner.
   Märkligt att dessa tillsammans med den svenska malmen blev av världsklass.
   Inte kan man tro att dessa människor från Liege har den minsta anknytning till dagens Belgien..

   Radera
 17. Det värsta med Täby är att kommunalskatten är skyhög. Och så "stadsplaneringen"...

  Men det finns många runstenar där! Och vissa ängs- och hagmarker är väl underhållna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risbyle stenen är ju en av dem.
   Tre gånger var ju grabben i England och tog Danageld.
   Barnen skvallrade för "eviga" tider.

   Radera
 18. Jag har bott i Täby sedan 2005 med familj, två barn. Nu ensamstående med barnen, 7 och 9 år. I kedjehus, fullkomligt normalt. Jag trivs väldigt bra, det gör barnen också. Det finns såklart massor av problem, en del av dem unika för Täby och storstaden Stockholm, andra generella. Något man får ta i beräkning. Och sen ge fan i att gnälla. Sen får andra tycka precis vad de vill. Gäller även de som inte har en aning om, och inte har en möjlighet att känna till, hur en viss bostadsort/kommun/motsv. fungerar i verkligheten. Bor man och inte gillar det får man flytta. Bor man inte och inte gillar det kan man undvika det.

  SvaraRadera
 19. Täby är en toppenkommun:
  - En bra blandning av villor och lägenheter. Man sa nej till Lex Bollnäs på 60-talet vilket resulterade i att man inte bara blev utan tunnelbana utan även med hyreshusghetton ägda av Stockholmshem. Utlandsfödda i Täby är mera driftiga och ambitiösa invandrare som valt Täby just för att de vill integreras än bidragsberoende fundamentalister.
  - Täby är betydligt mindre pretentiöst än många andra områden runt Stockholm. Hit flyttar man inte för de pietetsfulla idyllen (medieträsket Bromma) eller en falsk öscharm (Lidingö).
  - Grönområden. Det finns massor med grönområden i Täby. Plus Värtan.
  - Pendlingsavstånd, på riktigt. Kommuner som Vaxholm fungerar inte på riktigt om man behöver vara inne i stan på morgonen. Det är mer för pensionärer. Bor man när Roslagsbanan kan man njuta av Stockholms trevligaste kollektivtrafik.
  - Täby Centrum är faktiskt riktigt fint. Visst, bostadsområdet runt omkring är lite monsterbygge men det blir i alla fall en massa bostäder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Storstugan gav ju rejält med tak över huvudet...
   Trots att den bantades från 27 till 18 våningar - om jag minns rätt!

   Radera