Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-12 08:30

En enda offentlig svensk listad i Panamapappren - statssekreterare i regeringen Reinfeldt

Voice of Hindi har publicerat vad de kallar en komplett lista över namn i Panamapappren. En enda offentlig svensk är listad, och det handlar om en tidigare statssekreterare under regeringen Borg/Reinfeldt.

Den publicerade listan är dock knappast komplett och innehåller inte företagare, likt den 85-åring som lämnat in en självrättelse. Istället handlar listan om offentliga personer som makthavare, statsjänstemän och en viss nivå av kändisar inom idrotten eller kultur, inklusive en Nobelpristagare i litteratur.

Det är dock mycket intressant att Panamapappren nu varit ute i över en vecka och svensk media har inte tagit upp att en statssekreterare under regeringen Reinfeldt är listad. Man kan misstänka vänskapskorruption i svensk media.

En enda offentlig svensk alltså. Men vi har hundratalet sk gammelmedia i Sverige som inte skriver om det. Vilka är det som egentligen är korrupta här?

Sedan behöver det på inget sätt vara något illegalt inblandat bara för att man står på listan. Viss skatteplanering är fullt laglig och oskyldig till bevisad skyldig gäller normalt sett i Sverige. Fast förvisso inte i skattemål, men i allmän anständighet. 

Att svensk media inte nämner något kan förstås bero på just detta. Man kan vara listad i Panamapappren och inte ha gjort något fel alls. Tesen att svensk offentlighet har mycket låg korruption kvarstår - samma slutsats är svårare att dra kring media.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Diversion LIKE A BOSS. Man kör en riktig Houdini med rök och fyrverkerier för att dölja vad som egentligen händer. Man slipper prata om ett finansiellt system i långsam kollaps, ett pensionssystem som äts upp av giriga banker och förvaltare, cementerat utanförskap och kriminalitet i våra storstäder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du lyssnat på Cervenka igår?

   Radera
  2. Kriminalitet och utanförskap står väl på förstasidorna i stort sett varje dag?

   Alla finansiella system utan det nuvarande har upphört, alltså är väl "långsam kollaps" nåt slags normaltillstånd för finansiella system. Normaltillstånd är inte nyheter.

   När det gäller pensionssystemet så provade jag att surfa in på SVD och söka på "pensionssystemet". Senast man publicerade en artikel om dessa problem var 26:e mars. Det är för sällan, enligt dig?

   Radera
  3. Nej inte lyssnat på Cervenka sedan han var gäst hos fondpodden. Säger nåt liknande.

   Det man skriver om "pensionssystemet" är att alla borde jobba tills dom dör. Det handlar alltså inte/väldigt sällan om systemet som sådant. Allt som betalas in idag och lite till går till dagens pensionärer (40-talisterna). När systemet eventuellt går +\- 0 om 15 år så ska vad hända? Innan dess fortsätter förvaltarna och bankerna ta procent varje år för passiv förvaltning. Det blir smulor kvar i bästa fall..

   Radera
 2. Men tanke på mängde inlägg om Panamapapprena så börjar jag undra om inte Lars Wilderäng kommer att dyka upp snart ;-)

  SvaraRadera
 3. De läckta pappren är inte offentliga.
  Fritt fram för dem som vill skapa konflikter att välja vem de vill hänga ut.
  Russia Today hävdar att det går att se ett mönster i vem de hänger ut.
  Är det så att media nu går i någons ledband? Styrd informationsläckage!

  SvaraRadera
  Svar
  1. OT får erkänna att jag via Svensk bank satt upp ett skattesmitarkonto i ö-land.
   SEB life på Irland-som var före med Kapitalförsäkringar!

   Radera
  2. OT Nu strejkar facket på byggnads. De utgör en god garant för att vi slipper prisfall på fastigheter-kämpa på-behåll makten över byggkostnaderna!

   Radera
  3. Jag tycker iofs att motståndet mot långa underentreprenörskedjor är rätt sunt?

   Radera
  4. Håller med Ben, vore mkt bättre om man köpte av de lettiska firmorna direkt.

   Radera
  5. Oppti.

   Varför refererar du till Putin-grundade och kreml-kontrollerade Russia Today?

   Var det när du öppnade ditt lilla skattesmitarkonto på Irland som finansbubblan sprack i Dublin och landet blev ett av de krisande s.k. PIIGS-länderna?

   Radera
 4. DN skrev om det för en vecka sedan.
  http://www.dn.se/ekonomi/skattechefer-ingrep-i-arende-om-fore-detta-kollega/
  Men artikeln handlar egentligen om någon form av "vänskapskorruption" för statssekreterarens del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var väl ett program där denne person jagades av Uppdrag granskning?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En nationalekonom har gett sin beskrivning i aftonbladet idag (http://www.aftonbladet.se/debatt/article22610451.ab) om varför det är dumt för svenskar att skicka pengarna till Panama - skattetrycket är så lågt för de rikaste i dagens Sverige. Om en girig statssekreterare under Reinfeldt-regimen är så korkad förvånar mig inte, men det förvånar mig inte heller om han är den enda offentliga personen som smygit undan med pengar. Det finns ingen anledning att smyga när man redan är så priviligierad. Det är värre för de fattiga - det är dyrt att vara fattig, som en amerikansk studie nyligen kom fram till (enligt Svd). Den som ibland umgås med fattiga eller själv är drabbad känner nog till detta sedan länge.

  SvaraRadera
 7. "Det är dock mycket intressant att Panamapappren nu varit ute i över en vecka och svensk media har inte tagit upp att en statssekreterare under regeringen Reinfeldt är listad. Man kan misstänka vänskapskorruption i svensk media."

  "Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity"
  - Hanlon's razor

  SvaraRadera
 8. Kommentarerna under den artikel som hänvisas till visar varför de anonyma pengarna uppkommer och behövs:
  "All should be stripped of all assets and put in jail"

  SvaraRadera
 9. Nu sa dom på P1 nyheter att 400 - 500 Svenskar har startat brevlådeföretag i Panama och att skatteverket måste nyanställa för att hinna med och utreda alla som smiter från skatt. Vart cornucopia tar sina uppgifter från vet inte jag. Men han svamlar en hel del iallafall. Kanske är han trots allt är en bankkramande Nordeakuddbitare :)

  SvaraRadera
 10. Det här är en advokatfirma av väldigt många ......

  SvaraRadera