Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-04-28 10:19

Darwin Awards - Islamic State Edition

"Var är mitt magasin?"
Vice News har kommit över en hjälmkamerainspelning från en av Islamiska statens folkmördande våldtäktsmän och terrorister. Den visar på ett utmärkt sätt att hela IS är en form av Darwin Awards, för att selektera bort islamister från genpoolen.

Vice News presenterar filmen nedan enligt följande:
"VICE News has obtained footage taken from the headcam of an Islamic State (IS) fighter who died in March while battling Kurdish peshmerga troops in northern Iraq. The clash took place about 30 miles north of Mosul.

Unlike IS propaganda, which often presents sweeping battlefield victories, the video shows chaos, panic, and the fighters retreating.

VICE News shows the grim reality of an IS foot soldier."
Håll till godo nedan och iakta hur det blir när jihadturister ska leka Call of Duty mot kurdiska peshmerga.
Filmen kan med fördel användas som någon form av motexempel i utbildning av soldater, där man kan ägna sig åt att lista alla fel som görs. T ex att utbildning, träning och övning kan vara en bra idé. För att inte tala om att ge sig på frontalangrepp över helt öppen terräng mot en befäst position.

Och glöm inte att IS stolta krigare inte gillar att få tomhylsor på sig. Fast det löser sig pedagogiskt medelst kulor istället. Av särskilt intresse är den unika reträttmetoden, som består i att försöka rulla sig bakåt hundratals meter.

Gissningsvis har Vice News fått filmen via Peshmerga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Fega och inkompetenta,tuffa när dom har ett självklart överläge.
  Detta känns igen vid "gruppöverfall" i sverige,antalet ger tuffheten,ensamma är det väggstrykare.
  https://youtu.be/5TiWiG-YAJA

  SvaraRadera
 2. Jahapp, det där gick ju sådär. Förvånande att det inte blev nedskjutna snabbare. Ett vanligt gevär med schysst kikarsikte hade ju kunnat göra processen kort med det här anfallet.

  SvaraRadera
 3. Nu är det inte upp till enskilda soldater att bedöma det taktiska värdet av ett anfall. En soldat ska bemästra sin kropp och ett befäl sin trupp. Att man enkelt skulle slå ut soldaterna i fordonet med skarpskytte är nog också lättare sagt än gjort. Daesh håller eld i anfallsmålet även om intensiteten från det enda fordon man får se i filmen inte är så hög. Men jag blir ändå uppriktigt ledsen över att se människor dö såhär. Männen i bild har uniform och uppträder öppet med sina vapen. Må vara att de kan vara mördare och våldtäcktsmän men de dör som soldater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir inte det minsta ledsen över att se IS-soldater dö, uniform eller inte.

   Radera
  2. De dör som soldater, men inte som duktiga soldater direkt. Duktiga soldater dödar ju andra utan att dö själva.

   Radera
  3. Jag fick dock aldrig riktigt klart för mig vem som var befälhavare, om det nu fanns någon. Det kan vara EN del av problemet.

   Radera
  4. Nej, någon radio hördes väl inte heller i bakgrunden? I så öppet landskap borde man ju kunna samordna enheterna lite med några enkla walkietalkies, mycket hade nog varit vunnet då.

   Radera
  5. Jag kan ha fel, men jag tyckte att jag hörde en radio som spelade Claptons "tears in heaven".

   Radera
  6. Ha ha näe, musik är ju precis som allt annat roligt förbjudet i deras cp-sekt.

   I princip det enda som inte är förbjudet är sand mellan skinkorna, hustrumisshandel och dagsgamla frallor utan pålägg.

   Radera
  7. Förlåt, jag skrev "soldater" om IS-mördarna. Ber om ursäkt.

   Radera
  8. Det är inga soldater, det är terrorister som står sig slätt när motståndet är mer än obeväpnade småbarn.

   Radera
  9. Om musik är förbjudet hur ska de då kunna hantera LUFOR? Där spelar man ju musik av ringa underhållningsvärde (som mitt gamla befäl uttryckte det) mellan varven.

   Radera
  10. Jo, fast de tycker ju att hustrumisshandel är roligt. Ju fler fruar desto roligare. Det kan ju vara sanden mellan skinkorna som skapar irritation. I dubbel bemärkelse. Någon föreslog att muslimer borde börja äta bacon, därför att bacon är riktigt gott, och man blir gladare av att äta det. Vi kanske borde tvinga i tillfångatagna ISIS-anhängare bacon.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt mig för att jag skrattade åt deras kaos, när det egentligen är tragiskt.
   Inte konstigt att de flesta länderna där nere inte fungerar om de bebos av dylika förvirrade puckon. Eller det får man kanske inte skriva?

   Ännu värre är ju att vi sannolikt släpper in väldigt många sådana i vårt land, undantar dem från "Darwins lag" och håller dem åtminstone tillfälligt ovanför vattenytan med hjälp av våra skattepengar. Integrera dem här? Hahaha eller hur..känns väl sådär..

   Radera
  2. Hade det inte varit så varmt där nere så hade nog de allra flesta frusit ihjäl för längesedan..

   Radera
  3. Du menar frusit ihjäl som delar av SAS-gruppen Bravo Two Zero gjorde i Irak under Desert Storm?

   Radera
  4. Var det inte en av dem som tog en RPG eller något liknande rakt i ryggsäcken medan han sprang? Det kallar jag kroppsskydd.

   Radera
 5. Vuxna män som beter sig som småpojkar och ska leka krig. De borde förbjuda krigsleksaker i arabvärlden.

  SvaraRadera
 6. Det hade passat med lite Benny Hill-musik till den videon.

  SvaraRadera
 7. Vilka jävla amatörer. Araber är inte direkt kända för sin stridsskicklighet.

  SvaraRadera
 8. Det man frågar sig är hur de hamnade där? De kan inte ha genomgått nån vidare grundutbildning och de var väldigt, VÄLDIGT lättsamma när de rullade ut. Var det månne första gången de var i strid?

  På 70-talet höll sig FNLA med två olika lägersystem för sina gerillasoldater, man separerade de soldater som infiltrerat till Sydafrika och återvänt från de färska rekryterna för att de förra inte skulla kunna demoralisera de senare. Månne kör IS med samma system?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISIS är lite som Kajsa Wargs kokbok: Man tager vad man haver.

   Radera
 9. Man kanske skulle forska i hur många på videon som är/var medlemmar i svenska Miljöpartiet, S eller V.

  SvaraRadera
 10. Är det verkligen IS tycker deras utrustning verkar kurdisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag utgår ifrån att det var en fråga som du ställde... Det är väl inte helt orimligt att IS kommit över diverse olika uniformer och utrustning från olika sidor i regionen.

   Radera
  2. De pratar inte kurdiska...

   Radera
  3. Jag reflekterade över detsamma. Men säger "allvetande" Cornu att det är IS-krigare , så är det bara att ta emot.
   I ärlighetens namn så brukar IS videon vara i bästa kvalite utan skakningar. Och skall man kolla på stridbarhet likaså , de har nog gjort några erövranden som fortfarande vissa inte har kommit över.

   Radera
  4. Jag reflekterade över detsamma. Men säger "allvetande" Cornu att det är IS-krigare , så är det bara att ta emot.
   I ärlighetens namn så brukar IS videon vara i bästa kvalite utan skakningar. Och skall man kolla på stridbarhet likaså , de har nog gjort några erövranden som fortfarande vissa inte har kommit över.

   Radera
  5. En helmet cam är ju skakig därför att inte ens de som krigar i allahs namn har gyrostabiliserade huvuden. Att de har irakiska uniformer kan ju ha något att göra med det faktum att irakiska armén blivit ordentligt plundrad inledningsvis av IS. Sen är den gamla amerikanska ökenuniformen från 90-talet inte helt omöjlig att komma över på annat sätt heller. Den är inte direkt ovanlig om man säger så.
   Bilder har ju även visat IS-krigare i m90-plagg.

   Radera
  6. IS använder den utrustning de kommer över eller får.

   Radera
 11. Det säger en hel del om IS ledarnas inställning till sina egna soldater, förbrukningsvara milt uttryckt.

  SvaraRadera
 12. De kunde ju haft åtminstone ett minimum av ordning med raketer, ammunition osv på bestämda platser!
  När man ser oredan i själva vagnen tror man knappt sina ögon, misstänker kombination av totala klantskallar och en hel del haschpundande runt lägereldarna på kvällarna.

  SvaraRadera
 13. Det är ungefär såhär krig ser ut på riktigt med medelmåttigt utbildade och utrustade soldater. Det är varken speciellt dåligt eller väl genomfört. I Mellanöstern ser det i princip alltid ut såhär eftersom repetitiv träning/eldexercis och förberedande åtgärder (t ex spänna fast utrustning på lämplig plats) inte riktigt faller det orientaliska sinnelaget i smaken.

  Det som fungerar är att anfallande enhet fortsätter framåt, sannolikt enligt den order de erhållit, trots att de blir beskjutna med pv-raketer och får fordon utslagna. Krävs en del lojalitet mot högre chef och mod på gruppnivån för att göra det. Daeshkrigarna bibehåller också eld mot anfallsmålet över tiden, verkar ha en rollindelning, hjälps åt efter bästa förmåga, samordnar så att fordonet gör halt för att själv kunna verka med raketgevär och flyr inte i panik när fordonet träffas utan försöker understödja utrymningen och få med sig sina vapen och viss utrustning. Dvs det finns en militär grund och logik i genomförandet på gruppnivån. Att högre chef däremot väljer att anfalla befästa ställningar med lätt bepansrade fordon utan understöd kan starkt ifrågasättas. Iofs har vi inte koll på läget i stort. Kanske offrades en pluton i ett skenanfall för att möjliggöra för huvudstyrkan att göra något annat?

  Krig går inte till som på Hollywoodfilm. I verkligheten råder alltid viss mått av förvirring och klumpighet då individer blir stressade vilket leder till missförstånd, utrustning är i vägen, kommunikation försvåras pga extrem ljudnivå och en ytterligare försvårande faktor i just det här fallet av att de befinner sig på ett skumpande pickisflak.

  Att Daesh förlorar och dör är däremot bra och att få se lite riktigt krig kan nog vara nyttigt för den som funderar på att bli jihadturist. Jag misstänker att de flesta inte ser framför sig att de kommer att förblöda på ett dammigt fält i förvirringen efter ett misslyckat anfall.

  SvaraRadera
 14. Det där måste väl vara en fejkad anti-rekryteringsfilm? Och uniformen verkar inte rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog tappat mer utrustning än uniformer.

   Radera
 15. Shit jag som tyckte "Ålning medelst hasning" var ett kul sätt att ta sig fram på i lumpen. Men "sidstupa rullreträtt" det tar mig fan priset...

  asgarvade mig igenom detta ROFL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sidstupa rullreträtt, hehe... Det enda som skulle klå detta är möjligtvis den "Afrikanska spaningskrabban" där "soldaten" på något invecklat sätt kryper sidledes på händer och tåspetsar och spanar över trottoarkanter.

   Radera
  2. Vadå? Det är en allmänt vedertagen så kallad "combat roll" som man vanligtvis nyttjar för att få rörlighet i sin eldställning.

   Radera
  3. Ja. Men knappast som rullreträtt. Enorm skillnad mot rörlighet i eldställningen.

   Radera
 16. Ett problem i sammanhanget är att många daesh-soldater är vanlig lokalbefolkningen som ofta mer eller mindre tvångsrekryterats. Alt att det är det enda sättet att försörja sig och sina familjer på. Känns inte bra att sådana soldater blir nermejade.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker mest det liknar trailern til någon dålig crossgenre-film mellan krigsfilm och stonerkomedi, med titel i stil med "Abu & Abu goes to the IS" eller "Abu, where's my rocket launcher?"

  SvaraRadera
 18. GRGn är osäkrad precis innan de blir träffad, och den ligger sedan 10 cm från en vägg i fordonet. Jag vet inte om skumgummit hjälpte eller skulle hjälpa.

  SvaraRadera
 19. Intressant läsning gällande Daesh och deras DIY fordon hittas här http://spioenkop.blogspot.se/search/label/DIY , bloggen innehåller även mycket annat intressant

  SvaraRadera