Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2016-04-27 09:33

Arbetskraftsinvandringen fungerar - ger lägre löner till lågavlönade svenskar

Arbetskraftsinvandringen visar sig fungera och uppfylla de nyliberala önskedrömmarna om lägre svenska löner. Främst omfattar de lägre lönerna lågavlönade och lågutbildade svenskar.
Här i Rosenbad driver Miljöpartiet och Socialdemokraterna en nyliberal arbetskraftsinvandringspolitik. Antagligen därför det är så mörkt i lokalerna.
Om detta kan vi läsa en sammanfattning hos Schibsted/SvD, där det pågår någon form av diskurs kring huruvida invandring är lönsamt.

Den uttalade avsikten med arbetskraftsinvandring till Sverige är som bekant att öka utbudet av arbetskraft, dvs relativt sett sänka lönerna. I praktiken handlar det om att minska löneökningarna genom ett överskott av arbetskraft. Invandring av asylsökande och flyktingar påverkar dock inte, eftersom dessa generellt inte kommer in på arbetsmarknaden utan hamnar i ett i princip permanent utanförskap, där det tar 8 - 9 år innan ens hälften jobbar åtminstone en timme i veckan.
"Istället är det arbetskraftsinvandringen som fungerar som önskat och håller tillbaka svenska löner.Att det framförallt är den nordiska invandringen som påverkar svenskarnas sysselsättning och löner förklaras också med att etableringstiden för personer som kommer hit som flyktingar är lång."
Framför allt ovan beror på att de flesta arbetskraftsinvandrare är från övriga nordiska länder. Men det gäller även polacker, balter mfl, det är bara de att den arbetskraftsinvandringen är inte lika stor.

Arbetskraftsinvandring är alltså lönsamt för arbetsgivarna som kan hålla tillbaka svenska löner.

De lägre lönerna märks främst av inom lågavlönade svenska yrken och hos lågutbildade. Forskaren Mattias Engdahl säger till SvD:
"Invandringen har en större påverkan på personer med låg utbildningsnivå eller låga arbetsinkomster, säger Mattias Engdahl och understryker att grupper med sämre förutsättningar på arbetsmarknaden verkar påverkas mer av invandringen."
Så de nyliberala hypoteserna om fri invandring fungerar som önskat. Lägre löner för lågutbildade och lågavlönade, medan högutbildad attraktiv arbetskraft i medelklassen klarar sig utmärkt ändå. Dock fyller inte invandring av asylsökande och flyktingar något behov för att uppnå detta nyliberala nirvana.

Detta betyder dock att den sk Reinfeldtdoktrinen med fri asylsökandeinvandring inte fungerar för att sänka svenskarnas löner. Däremot kan man förstås motivera den på andra sätt, men den fungerar inte för att slå ut fackets lönehöjande makt eftersom asylsökandeinvandring inte leder till någon ökad konkurrens på arbetsmarknaden.

Tillägg: Om man mot all förmodan skulle lyckas få asylsökande i arbete kommer rimligtvis löneläget för lågavlönade eller lågutbildade svenskar försämras ännu mer, då arbetskraftsinvandringen därmed skulle mångfaldigas enormt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Att invandringen funkar för att sänka låglönerna syns ju i vårt dagliga liv. I Malmö kostar en klippning 70 kronor (inklusive lokalhyra, arbetsgivaravgift och moms -kanske). Men den stora majoriteten, 70%, arbetar ju inte på minst 15 år utan lever på bidrag- det är så Sverige skiljer sig från t ex USA. Så i Sverige så drabbas ju även de som betalar den stora mängden skatt, medelklassen med att få högre skatt/sämre samhälsservice av invandringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klippning? Sa du klippning? Slakt av håret, snarare. När man är färdig hos en 70-kronors frisör, ser man ut i skallen som en råtta har varit framme och gnagt i håret.

   Radera
  2. I USA är det vanligt att personer både jobbar heltid OCH går på bidrag.

   Titta på fjärde personen i denna artikel:

   http://www.esquire.com/lifestyle/money/a44086/four-men-four-numbers/

   Drar in 7 dollar i timmen plus dricks (vilket inte är obetydligt för en servitör i USA).

   Säg att han tjänar 10 dollar i timman och jobbat 130 timmar i månaden, det blir 1300 dollar i månaden. Detta går knappt att leva på i stora delar av USA så han får även food-stamps (Socialbidrag) på 400 dollar i månaden.

   Det är nog framtiden vi har i Sverige om detta fortsätter - folk som jobbar heltid men som ändå måste ha Socialbidrag bara för att kunna bo och äta.

   Radera
  3. Ptja, i Sverige betalar vi friska människor med en anställning att gå hemma och drälla i åratal. Miljöpartiets gamla tokeri om friår framstår genomtänkt i jämförelse. Det finns ingen anledning för samhället att betala för så lång föräldraledighet som vi gör idag. I många andra västländer börjar barn på dagis vid 3-6 månaders ålder och det blir folk av de också. Även svensk forskning som jämför barn som börjar sent på dagis med de som började tidigt på dagis på 70- och 80-talen då svensk föräldraledighet var kortare visar att tidig dagisstart är bra för barns utveckling.

   Radera
  4. Barns utveckling av sitt immun försvar?
   Troligt...

   Radera
  5. Skepparn - det är väl ändå ganska vetenskapligt fastlagt?

   Barn som börjar tidigt på dagis är sjuka mer dagar (brukar användas som argument av personer som förespråkar att ha barnen hemma så länge som möjligt) men när de är 5-6 år så har de barnen mindre besvär med astma och allergier och andra problem relaterade till immunförsvaret.

   Radera
 2. "Detta betyder dock att den sk Reinfeldtdoktrinen med fri asylsökandeinvandring inte fungerar för att sänka svenskarnas löner."

  Nä, asylinvandringen är ju till för att knäcka socialförsäkringssystemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iofs korrekt, men det har inte hänt än. Kan iofs bero på regimskifte, men det kommer rimligtvis sänkningar av socialförsäkringarna framöver.

   Radera
  2. Har samma tanke, all denna "bidragsinvandring" är till för att förstöra akassa fkassa och övriga bidrag, i slutändan är det nog tänkt att vi ska ha den "amerikanska" modellen. Dvs att vi får betala all sjukvård osv, redan idag betalar jag ofta helt för min egna vård om jag vill ha nån, medan de mindre gynnade får slåss om gratisvården med våra nyanlända. Även fackens makt lär minska rejält framöver, vilket kan va på gott och ont.

   Radera
  3. "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity"

   Radera
  4. Snälla herr bloggare, kan inte du dissa eller hissa följande konspirationer:

   http://www.dagensarena.se/opinion/christer-wretborn-darfor-ville-reinfeldt-att-vi-skulle-oppna-vara-hjartan/

   Radera
  5. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cloward–Piven_strategy

   Radera
  6. Transfereringssystemen har relativt sett kraftigt gröpts ur i 20 år. Behövs inga direkta sänkningar, bara att låsa nivåerna till prisbasbelopp och se till att dessa inte ökas.

   Radera
  7. Många av de s k "Reinfeltsdoktrinerna" fungerar inte överhuvudtaget inte; den mannen var till stor skada för Sverige!

   Radera
 3. Det är förstås också lönsamt för den som redan har en tillsvidareanställning och som till exempel investerar i svenska företag, då prisökningstakten hålls ganska låg relativt sett.

  Den lägre arbetskraftskostnaden fördelar ju sig i både lägre konsumentpriser och högre vinster -> högre aktieutdelningar och högre börskurser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invandrare jobbar i låg utsträckning i svenska företag på börsen. 70 % jobbar ej alls på 15 år minst .

   Radera
  2. Nu snackar vi ju arbetskraftsinvandring i inlägget ovan. En sak som inte nämnts är förstås att det finns press även i "högavlönade" tjänstemannayrken, så det handlar inte bara om den lokala frisören om nån nu trodde det.

   Radera
 4. Lägre löner för den stora massan, ger lägre skatteintäkter och därmed lägre löner för byråkrater och högre tjänstemän inom stat och kommun. Eller blir det nedskärningar på något annat område. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller, som nu, ingen samhällelig service. Byråkrater sänker aldrig egna löner, de tar bort fok och levererar färre tjänster till allmänheten. Polis, försvar--- t ex

   Radera
 5. BNP effekten på förra årets massinvandring är ju tydlig.
  På samma sätt som en kraschad fönsterruta är det.
  Sysselsättningen ökar bland etablerade.
  Biståndet hjälper väl till oxå!

  Nu är det inte ekonomin som är det stora problemet med massinvandring.

  SvaraRadera
 6. Den Svenska modellen = Bara svenskar skall få jobb.

  Tyvärr kommer det bli dyrt för oss då vi måste försörja dem ändå på något vis. Det går inte skicka tillbaka flyktingar ens om de fått avslag. De kommer cirkulera omkring här för evigt.

  SvaraRadera
 7. Reinfeldt-doktrinen KANSKE fungerar genom att slakta välfärdsstaten. Det är uppenbart att en stor asylinvandring måste leda till lägre offentlig service/kvalitet (eftersom det blir relativt färre som betalar). Själv är jag extremt mycket emot apartheid - dvs att staten ser till att vissa människor (där mörkare hudfärg är ganska dominerande faktor) har sämre välfärd (skolor/sjukvård) än andra (huvudsakligen vita). Detta vore resultatet av "sämre välfärd för migranter", som jag tror att bl.a. M och Fp föreslår. Då är det bättre att ALLA får sämre offentlig välfärd och istället måste alla se om sina hus och själva betala för välfärdstjänster - såsom hela räntekostnaden, hemma med barn, arbetslöshet, spara till pensionen, sjukförsäkringar etc.

  Sänk skatterna.

  SvaraRadera
 8. Det intressanta i debatten om sänkta lägstalöner är vad som INTE sägs. Det sägs inte hur mycket bidragen skall sänkas (vilket de självklart måste göras eftersom nästan ingen väljer att jobba om det inte ger signifikant mer än att inte jobba). Det sägs inte heller något om hur låga löner som krävs för att det skall ge en signifikant effekt. Den krassa verkligheten är att det handlar om löner på 3-4000 kr per månad och därmed bidrag på max 2-3000 kr. Kommer vi ner på dessa nivåer så skulle sysselsättningen öka markant i dessa grupper. Dessutom tror jag att vi skulle få en massiv frivillig återflyttning av invandrare då lönenivåerna närmar sig vad de är i hemländerna och att de allra flesta självklart hellre bor där de känner sig hemma om de inte kan få fri försörjning.

  SvaraRadera
 9. Antagandet att icke-socialister har som målsättning att fattiga människor ska arbeta så mycket som möjligt för så låg lön som möjligt är fel. Detta antagande grundar sig på förutsättningen att icke-socialister är patologiskt onda och söker att maximera det mänskliga lidandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju bara att titta på löneutvecklingen för olika yrkeskategorier
   i socialistiska länder jämfört med kapitalistiska. En läkare i Vitryssland kontra en läkare i Stockholm. Samma gäller vilken yrkeskategori som helst, allt från städare till bryggeriarbetare.
   I socialistiska länder finns en nomenklatura som förser sej allt.

   Radera
  2. Ja det är ju bara att titta på löneutvecklingen för olika yrkeskategorier
   i socialistiska länder jämfört med kapitalistiska. En läkare i Vitryssland kontra en läkare i Stockholm. Samma gäller vilken yrkeskategori som helst, allt från städare till bryggeriarbetare.
   I socialistiska länder finns en nomenklatura som förser sej allt.

   Radera
 10. En analys av taxichaufförers löner skulle kanske vara intressant då det verkar vara ett yrke med många utrikes födda. Har invandringen dumpat lönerna? Vad hade taxiresor kostat utan invandringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vill du veta vart pris för taxiresor konvergerar så ta en titt på uber. Resor du vanligtvis betalar >200:- för kan gå på 40:-.

   Till detta får du självfallet addera ett antal procent för skatter, men det visar att Sveriges absurda priser för att åka taxi helt och hållet upprätthålls av regler och byråkrati (dels regleringar i sig, dels overheadkostnader för meningslösa jobb-för-att-få-jobba-tjänster).

   Radera
  2. Linus: Har inte märkt att Sverige har absurda priser på taxi jämfört med resten av Nordeuropa.

   Radera
  3. Linus: Har inte märkt att Sverige har absurda priser på taxi jämfört med resten av Nordeuropa.

   Radera
 11. Arbetskraftsinvandring från Europa, Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och Ostasien, men inte från MENA-länderna kunde fungera om vi gjorde som i USA och bara tog in arbetskraft inom områden där vi för tillfället behöver arbetskraft. Denna arbetskraft ska inte automatiskt få stanna i landet bara för att de har jobbat här en tid.

  SvaraRadera
 12. En annan fara är ju islamisternas infiltrering i det svenska samhället; Broderskapsrörelsens taskspeleri med islamisterna skadar landet genom islamisternas agenda. Märkligt att "alla" ventilerar SD:s åsikter och uppfattningar i dagsläget!

  SvaraRadera
 13. Med Arbetskraftsinvandringen menas de facto att invandrare utanför EU ska få chans att njuta av de svenska välfärdsförmånerna fullt ut efter ca fem hundår, oftast på skenkontrakt hos suspekta arbetsgivare. Arbetskraftsinvandringen berör således inte EU-medborgare. De går på särskilda kvoter och bokförs på annat sätt i statistiska sammanhang.

  Arbetskraftsinvandringen såldes in av "Femtekolonnen" (M, Fp, C, Kd, Mp) hos det svenska folket genom att säga att Sverige led brist på högutbildade såsom dataspecialister, civilingenjörer et cetera. En brist som endast kunde avhjälpas genom invandring från länder utanför EU/EES.

  Enligt Migrationsverkets "Ett år med arbetskraftsinvandring", 1:2009, var andelen beviljade arbetstillstånden för gruppen dataspecialister, civilingenjörer, arkitekter med flera 18,5 % av de 14109 totalt beviljade arbetstillstånden.

  Andelen medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske, storhushålls- och restaurangpersonal, städare samt köks- och restaurangbiträden uppgick till 60,3 %.

  Beslutet med arbetskraftsinvandringen har, baserat på arbetstillståndsfördelningen, inte så mycket med omsorgen om industrinationen Sverige att göra, utan snarare med den svenska Nairu-arbetslösheten och omsorgen att kompetensen och arbetstillfällena hos de transnationella humantransportentreprenörerna vidmakthålls. Systemet med Arbetskraftsinvandringen är en integrerad del i den destruktiva massinvandringen riktad mot nationalstaten Sverige, som uppmuntrar till kriminalitet och slavliknande människohandel både hos suspekta arbetsgivare och hos arbetskraftsinvandrare, samt säkerställer att Sverige förfaller till en humanitär stormakt.

  SvaraRadera
 14. Jag skulle önska att det fanns geografisk lönesättning. Jag vill inte bo i storstad i resten av mitt liv och tjäna bra med pengar. Hellre ett hus för 300' i Kittelfjäll och ett jobb som brevbärare / hemtjänst / lärare / egen företagare med lägre nettolön, än en etta i Göteborg för 1.500' men högre nettolön. Sverige behöver decentraliseras och folk som bor i stad och fattar beslut tycks inte förstå att livskvalitet och lägre priser kompenserar en hög lön.

  SvaraRadera