Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2016-04-14 16:17

47-åriga värnpliktiga kvar som krigsplacerade

"Farfar, vad gjorde du i kriget förra året?"
Försvarsmakten förlänger krigsplaceringen av "vissa" värnpliktiga. För att kunna hålla den svenska krigsorganisationen fullbemannad förlängs nu krigsplaceringen för många gamla värnpliktiga. Det gör att vi nu har upp till 47-åringar krigsplacerade i tjänster de utbildades till tidigt 90-tal.

Yrkesförsvarets krigsorganisation förlitar sig fortfarande, likt hemvärnet, på den gamla värnpliktens utbildade personal. Det var nu tänkt att dessa skulle bort ur rullorna, men så visar sig inte bli fallet.

Man frångår också tidigare regel om att man måste tjänstgjort inom Försvarsmakten de senaste 10 åren för att vara krigsplacerad, t ex genom värnpliktsutbildning, repövning eller utlandstjänst. Det blir istället en generell förlängning med 5 år till 15 år, men med ett tak på 47 år enligt uppgifter till mig.

Värnpliktiga är placerade på de tjänster de utbildats för ursprungligen, t ex plutonchefer tidigt 90-tal, trots att ingen av den utrustningen man utbildades på finns kvar. Tanken är att man dessutom nu ska in på repetitionsövning, vilket förstås gör att man kan vara kvar ytterligare 15 år i krigsorganisationen, om man inte når 47 års ålder först. För att nå dessa åldrar krävs förstås att man gjort utlandstjänst eller tjänstgjort inom Försvarsmakten. 

Kontentan är att rekryteringen till försvaret går så pass dåligt att vi har soldater i 40-årsåldern, ibland närmare 50 år, som är krigsplacerade via värnplikt.

Beslut om förlängd krigsplacering har utgått till dessa med formuleringar som
"Beslutet innebär en förlängning av din krigsplacering, vilket innebär att du kan bli inkallad till repetitionsutbildning i Försvarsmakten. Du ska vidare fullgöra beredskapstjänstgöring när regeringen beslutar om det samt fullgöra krigstjänstgöring när regeringen beslutar om höjd beredskap. [...] Enligt 3 kap 12§ tredje stycket lagen om totalförsvarsplikt kan du vara krigsplacerad i högst tio år efter det senaste tjänstgöringstillfället. Om det finns särskilda skäl i enskilda fall kan en krigsplacering förlängas. Försvarsmakten har bedömt att du har kunskaper och färdigheter för att tjänstgöra inom Försvarsmaktens krigsförband och har därför begärt att din krigsplacering ska förlängas."
Värnpliktiga som inte hållit i ett vapen på 10 år och är utbildade för 20-25 år sedan uttrycker viss förvåning över att kallas "enskilda fall" och att de har "kunskaper och färdigheter". Det verkar dock som att samtliga värnpliktiga förlängts med fem år. Försvarsmaktens hemsida:
"Försvarsmakten har därför hemställt till Rekryteringsmyndigheten att den pliktpersonal vars krigsplacering löper ut under tiden 2016-2020 förlängs till att gälla fram till 31 december 2020."
Den bortre gränsen på hur länge Försvarsmakten kunde leva på den gamla värnplikten har alltså förlängts med 5 år. Hemvärnet har ännu större problem utan värnplikt, där majoriteten är värnpliktigt utbildade. I verkligheten är "yrkesförsvaret" kraftigt beroende av den avskaffade värnplikten.

Visst kan man vara fullt duglig som soldat eller befäl trots att man passerat 45 år, och kan rent av tillföra värdefull mognad och kunskaper till en enhet. Samtidigt kan fokus och prioriteringar vara på annat håll, t ex barnen, rent av barnbarnen. Det finns som bekant inga strukturer för att ta hand om barnen när personal kallas in till tjänstgöring - oavsett om det är unga yrkessoldater eller värnpliktiga som närmar sig 50-årsåldern.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Tja, vi gör som vanligt.
  Jag stannar hemma med barnbarnet.
  Sänder givetvis ut hustrun.
  Gamla goda principen: Sverige slåss till sista finnen.
  Låt vara finskan i vårt fall.
  Till skillnad mot herr Glistrup säger vi dock utan hjälp av telefonsvarare: Vi ger aldrig upp!

  SvaraRadera
 2. Finns risk att 45-åriga soldaten inte springer rakt i famnen på ett kulsprutevärn när det 20-åriga befälet befaller det. Verkar i så fall vettigt, även om det är ett problem för försvarsmakten.

  Ja, exemplet är en överdrivet tydlig situation. Som ni vet finns det även andra livsfarliga saker i krig man kan vägra att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra idé att ha soldater som vägrar order bara för att det är farligt...

   Radera
  2. Bra för den som vägrar och dennes familj, och också bra för den som eventuellt slipper bli skjuten av den som vägrar.

   Dåligt för militären, då organisationen bygger på blind lydnad.

   Radera
  3. @iblandekonomi. Bara för att du inte fick göra lumpen behöver du inte spy ut ditt mindervärdeskomplex här. Och glöm inte att Jesus älskar dig, även om vi inte gör det.

   Radera
  4. Svårt att uttala sig om sådant jag skriver ovan om man inte gjort lumpen och ställts upp på rad för att skjuta pappfigurer som föreställer fiender som flyr bort från en, där man tydligt kan se ryggsäcken.

   Man måste förstås lära sig att även skjuta människor i ryggen för att fungera i militären. Inget konstigt med det.

   Radera
 3. 47 åringar är bland det bästa,inte hbtq uppfostrade och en G3 a är ju hyfsat basic...eller, den e ju utbytt...
  😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt min erfarenhet så är det vanligare bland de lite äldre männen att man ska visa sig hipp och inne genom att vara övergenderifierad.

   Radera
 4. Ska dom höja pensionsåldern ska även sådant här höjas. Så småningom när en allt större andel av de etniska svenskarna befinner sig i pensionsåldern blir det väl att även plocka från den gruppen. Kan kvinnor vara brandmän kan pensionärer vara kanonmat. Jämlikt och bra. Nysvenskar med flera nationaliteter och självutnämnda "världsmedborgare" lär väl inte vara så intresserade.

  SvaraRadera
 5. Vilka krigsförband finns kvar idag som också fanns för 30 år sedan?

  SvaraRadera
 6. Det är inte så lätt att få soldater för 18000 SEK/månad (kanske har lönen höjts sista tiden)

  SvaraRadera
 7. Måste dessa värnpliktsutbildade soldater som fyller rullorna i IO-14, också skriva på utlandsobligatoriet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte - jag fanns själv med enligt den 10-årsregel som nämns fram till ganska nyligen. Och jag har aldrig skrivit på nåt utlandsobligatorium. Utlandsobligatoriet gäller väl bara anställda, inte värnpliktiga.

   Radera
 8. Finske ÖB brukar säga att i ett system med yrkesarme så är det svårt att attrahera de bästa och mest lämpade unga medborgarna. Det är lätt att de som inte har andra alternativ söker sig till försvaret. Jag är inte så impad av dagens rekryter....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar ju att när det behövdes var de Finnar som fanns helt tillräckliga för den förhandenvarande situationen.
   Se Mannerheims dagorder den 13 mars 1940...

   Radera
 9. Jag är inte fyllda 40 än men vill gärna bli krigsplacerad och göra repövning...men det får jag förmodligen inte.

  SvaraRadera