Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-13 11:11

Var placerar man likviderna - Sverige eller utomlands?

Att placera sina likvider i svenska kronor innebär inte att man helt undviker valutarisken, då mycket av det vi behöver för våra dagliga liv är importerat. Frågan blir då denna vända om omvärlden kommer ge Sverige samma förtroende som under finanskrisen och skuldkrisen och SEK kommer stärkas på nästa kris, eller om man bör placera likvider i något annat land?
Foto: Riksbanken
Svenska kronan stärktes på finanskrisen och skuldkrisen, tack vare ett svenska staten hade sin ekonomi i balans. Den här gången (den kommande ekonomiska nedgången) har vi inte Anders Borg som statsminister, med talespersonen Fredrik Reinfeldt.

Istället visar svenska staten redan underskott och måste låna pengar, trots att man plundrar statliga bolag på pengar. När konjunkturen viker framåt 2017 - 2018 kommer underskotten skena och svenska kronan kommer knappast erhålla större förtroende. Tvärt om kan istället marknadsräntor och statens kostnader för upplåning öka och ytterligare sänka statens finanser.

Kronan kommer givet detta att falla, vilket kommer hjälpa svensk exportindustri och så småningom vända industrikonjunkturen

Fast under tiden ligger man alltså likvid som investerare, till konjunkturen är i botten.

Den här gången kanske man inte ska ligga likvid i svenska kronor. Istället kan det vara lämpligt med en annan valuta. Importerade varor kommer öka i pris, inklusive 50% av vår mat, allt vårt bränsle, delar av vår el och förstås all importerad hemelektronik och andra förbrukningsvaror vi inte klarar oss utan.

Frågan landar då i vilken valuta. EU och euron lär knappast klara sig märkbart bättre än Sverige. Jag tror istället att det blir som vanligt - världens reservvaluta USD kommer stärkas mot svenska kronan. Man får rent av ränta på USD numera, iaf relativt mot vad man får på svenska kronor.

Så i slutändan kan det vara aktuellt att placera likvider i dollar. Förslagsvis räntefonder i dollar, vilket är enklast för de flesta. Alternativ är förstås dollarkonton hos de banker som erbjuder detta. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Du glömmer väl inte den barbariska reliken eller "pet rock" som den numera kallas?

  Guldet har utklassat de flesta tillgångsslag i år, för att inte tala om guldaktierna med uppgång på 50-100% (från mycket låga nivåer dock).

  Guldet befinner sig i en bull market gentemot de flesta valutor sedan några år tillbaka, och sedan januari även mot USD.

  Vill man diversifiera så är det guld och USD som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att guld=likvider?
   Lite bökigt där kanske...

   Radera
  2. Det är inte bökigare att köpa GLD via sin nätmäklare än att köpa en TLT eller en räntefond i USD.

   Att köpa fysiskt guld är mer långsiktigt och lite mer bökigt, men det kan det vara värt eftersom det bryts 90 miljoner oz per år men bara borras fram 40 miljoner nya oz per år.

   Peak gold, anyone?

   Radera
  3. USD är inte heller likvider om du bor i Sverige. Kan ju inte direkt köpa mat för USD.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. "Tvärt om kan istället marknadsräntor och statens kostnader för upplåning öka och ytterligare sänka statens finanser."

  This is where Centralbank comes in, hör du fortfarande inte musiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det krävs lagändring om Riksbanken ska finansiera budgetunderskotten. Skulle de börja göra det så lär det inte direkt stärka kronan.

   Radera
  2. Hur ska marknadsräntor öka när trenden är att centralbanker världen över sänker ut/inlåningsräntor?

   Radera
  3. Valutor handlas i par och gör Sverige mycket mer tokerier än EU, GB eller USA så kommer vår valuta att straffas även om andra länders regeringar och centralbanker också gör tokerier, men i mindre omfattning.

   SEK kommer aldrig att bli en safe haven.

   Radera
  4. Sveriges riksbank är ju redan en av de mest offensiva för att få ner valutan. Det verkar inte hjälpa, enda effekten verkar vara billigare lån.

   Radera
  5. Reymar: du verkar missa det uppenbara problemet som påpekas. Sveriges riksbank får inte låna ut till svenska staten. Så hur aggressiv penningpolitik de än för så är staten beroende på att NÅGON ANNAN är riksbanken vill låna ut till låg ränta.

   Radera
 3. Frågan är om USD kommer undan den här gången. Om inflationsbrasan till sist når även dollarn återstår bara guld/silver.

  SvaraRadera
 4. Vad är det som hindrar olika länder från att beskatta mer likvida tillgånger (som ligger i banksystemen iaf)?

  SvaraRadera
 5. Inte ett svar på frågan var man placerar likviderna, men ett annat alternativ är ju att köpa aktier i amerikanska börsbolag. Hela världen kanske inte följer med Sverige ned i det svarta hålet.

  Sen har ju swissquote.ch nämnts här också. Vad har dom för ränta på sina sparkonton?

  SvaraRadera
 6. Den enda valutan som är rimlig på lång sikt är guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det? Tillämpningarna för guld motiverar väl knappast värdet..

   Radera
  2. Vad menar du? Vilka tillämpningar?

   Radera
  3. Guldets tillämpning som monetär metall är i stigande.

   Radera
  4. Reymar är nog inte medveten om att guldets främsta tillämpning är att fungera som pengar. Pengar är per definition alltid övervärderade (en papperslapp blir bara "värd" 100 kronor om vi trycker 100 på den och betraktar den som pengar). Den stora skillnaden jämfört med guld är att det går att trycka upp oändligt med hundralappar.

   Radera
  5. Så vad gör guld unikt gentemot alla andra ej förnybara råvaror?

   Radera
  6. Reymar: jag misstänker att du trollar, men svarar i alla fall: guld är alltså inte främst en råvara utan har sin roll som pengar. Och det passar så bra som pengar pga dess egenskaper: tyngd, lyster, korrosionsbeständighet, färg. Det går inte att förfalska, det går inte att tillverka på konstgjord väg. Det är väldigt sällsynt men inte för sällsynt. Det har väldigt få industriella användningsområden - det är därför silver och platina inte är monetära metaller.

   Radera
  7. Och hur bestämmer man värdet på guld? $1000?, $10000? Det finns inget kassaflöde att räkna på som man kan jämföra med en diskonteringsränta. Guld är väldigt likt lägenheter. Kanske vill nån betala mer imorgon. Kanske inte. Det är ren spekulation!

   Det vore ganska ironiskt om Cornus läsare flyr lägenheter och tar sin tillflykt hos guldet, och hamnar rakt i en annan bubbla.

   Sen kan man väl ha en mindre slant, 50-100 papp kanske, i guld bara för att kunna manövrera lite om apokalypsen kommer.

   Radera
  8. John magic: du måste tänka om för att förstå det här. Det är inte dollar eller annan fiat man värderar guld i. Det är guld som är konstanten. Guld är ingen investering utan helt enkelt något man kan investera eller låna ut. Guld är pengar!

   Det är ju ironiskt att du jämför det mest likvida (kontanter) med det mest illikvida man kan äga (fastigheter)...

   Radera
  9. Sandow
   Finns ett grundämne med nästan samma specifik vikt som guld jag ej minns fel...

   Radera
  10. Ibland kan ju guld ersättas av Titan.
   Tycks ju fungera det med...

   Radera
  11. Du tänker på wolfram. Titan är mycket lättare. Wolfram är en viktig industriell metall och det är titan också, så förstår inte riktigt din poäng...

   Radera
  12. W: Med det har man visst fuskat,
   dragit över med guldhinna.
   Nej, ej drabbad.
   Titan?
   Används både ovan tandköttet och under, som inplantat.
   Menat som ett skämt, devis.

   Radera
 7. Nu har du glömt historien. Svenska kronan stärktes inte alls under finanskrisen 2008. Tvärtom försvagades kronan rejält mot dollarn från andra halvåret 2008. Så om mönstret upprepar sig är det alltså rimligt att lägga delar av sin likvida reserv i USD.

  Nu har redan svenska kronan försvagats mot dollarn sen 2014, så effekten blir kanske inte så stor. Hur som helst, om man inte är professionell marknadstajmare så känns det onödigt att ha mer än sex månaders utgifter i likvid reserv (om man är fast anställd), så effekten av att importerade varor blir lite dyrare är rätt begränsad -- man tjänar inte särskilt mycket på att försöka spekulera i valutarörelser med sin likvida reserv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt!
   Svenska kronan mot Euron runt 2009 -10 ingen framgångssaga...

   Radera
 8. Har sparat sedan länge i GBP. De senaste 15 åren har kursen svängt mellan nära 9 - 16 kr. Vad kommer att hända med Pundet de närmsta åren? Brexit eller ej. Kommer Pundet falla eller öka i värde på lång eller kort sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pundet kommer att gå åt helvete. Allvarligt talat, spring för livet. Med det gigantiska brittiska bytesbalansunderskottet, samtidigt som de inte, som USA, kan leva högt på att vara världens reservvaluta utan bara hänger med i USA:s rockskört – det kan bara sluta på ett sätt. Tajming är alltid svårt att gissa, men pratar du i termer av år snarare än veckor så byt bort dina pund. Nästan vad som helst vore bättre. (Personligen tror jag mer på euron än dollarn på längre sikt, också som en följd av bytesbalanser. Men på kort sikt kan nog dollarn fortsätta att rusa.)

   Radera
  2. Vet inte om det är så enkelt. Först och främst beror det ju på hur stark svenska kronan är. Och om pundet nu skulle falla om brexit vad händer då på sikt. Det är nog ingen riktigt som vet?

   Radera
  3. Hotet om brexit trycker ner valutan nu mest pga osäkerheten hos investerare. Inträffar scenariot kan valutan stiga kortsiktigt igen. På några års sikt tror jag pundet kommer att ha bra värdering mot Euro och SEK -den brittiska ekonomin har många ben att stå på och de är bra på att få utländska investeringar i landet.

   Radera
  4. Dr Nilsson önsketänker tror jag. Ett liv utanför EU blir ingen lek för UK trots diverse försäkringar om att det skall bli paradisiskt. Många spekulerar om vilken relation UK kommer få gentemot EU. Förr eller senare blir där ett för båda parter hyfsat handelsavtal. Inge har ngt att vinna på ett dåligt avtal. Nej problemet blir UKs handelsrelationer med övriga världen. Utan frihandelsavtal blir det WTO som gäller och då straffas tjänstehandeln. Rejält. Vissa verkar tro att det bara är att förhandla fram lite avtal men missar att moderna handelsavtal är otroligt komplicerade. Dessutom finns där inga gratistjänster i den världen. Det land som kommer med mössan i hand och ber om avtal kommer också at få betala. Inget land i världen kommer släppa in brittiska banker, försäkringsbolag etc utan att få betalt med vad det nu är dom vill sälja till britterna – biff från Brasilien, sk Mode 4 tjänster från Indien, fisk från Kanada, bilar från Korea, alla industrivaror man kan tänka sig från Kina osv. Glöm inte heller att alla hightec supply chains kräver tillgång till prylar från andra länder. Prylar som vi i EU kommer ha bättre tillgång till än britterna (om dom kommer från Korea tex). Det kommer ta tid och det kommer svida. Men vem vet, kanske det är en sådan utmaning som kommer få britterna att skärpa till sig men jag tvivlar. Man skall givetvis inte heller underskatta alla EU länders förmåga att förstöra för sig själva se tex hur tyskarna håller på att sabotera TTIP. Nej jag håller på USD. Eller kanske CAD.

   Nulli secundus

   Radera
 9. Schweizerfrancen är väl inte längre kopplad till euron, om det är så borde den då inte få tillbaka sin status som hårdvaluta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arne Brosk: nej, det finns faktiskt ingen hårdvaluta alls i världen numera. Det är ju det som gör det hela så intressant/skrämmande. Schweizerfrancen har inte varit uppbackad av guld sedan år 2000.

   Radera
 10. Om man tror nojan om Peak-oil så måste NOK vara den självklara valutan att placera i. Oljepriset måste väl upp ordentligt när den är på väg att ta slut, 200 dollar/fatet? Själv är jag skeptisk.

  SvaraRadera
 11. Aningen stuk av lyxproblem enligt min mening.
  Det berör i vart fall som helst troligtvis inte arbetslösa, långtidssjukskrivna, de sämst ställda pensionärerna och övriga samhällets svagare grupper.
  Det hela att tas med en klackspark således.....

  SvaraRadera
 12. Vilka banker har dollarkonton?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att både använda och nordnet har det. Dessutom finns det kanske räntefonder i andra valutor som är vettiga...

   Radera
 13. Det uppenbara som verkat missas är DIVERSIFIERING. Det verkar som att vissa är inne på att man måste lägga alla ägg i en och samma korg. Antingen skall man tydligen ha hela sin förmögenhet samlad på börsen för att sedan kanske lägga allt i USD (eller whatevet).

  SvaraRadera