Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-29 13:16

Uppföljning TOW vs T-90 - stridsvagnen utslagen, besättningen överlevde

War is boring har en uppföljande artikel om den här på bloggen uppmärksammade nedkämpningen av en rysk T-90 i Syrien via pansarvärnsroboten TOW, som finns i svenska armén som pansarvärnsrobot 55. Det konstateras att stridsvagnen slogs ut, men besättningen överlevde, baserat på ryska artiklar.
T-90 med Kontakt-5 reaktivt pansar och Shtora-störsändare.
Foto: Vitaly V. Kuzmin Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. Wikipedia.

War is boring har ett foto på den ryska T-90:n, som nedkämpades med syrisk besättning ombord.

Stridsvagnens reaktiva Kontakt-5 pansar räddade besättningen, trots att Shtora-störsändarna inte förvillade TOW-roboten, antagligen för att de inte var påslagna vid tillfället. War is boring refererar till en rysk artikel och skriver själv:
"Sure enough, the T-90’s Kontakt-5 reactive armor appeared to save it. Reactive armor explodes outwards and stops incoming missiles from penetrating into the tank and killing the crew.[...]The photograph doesn’t tell us much more than add more evidence to what everyone already expected — that the missile disabled the tank, but didn’t destroy it. The T-90 was knocked out of the fight, and the Syrian army soon withdrew it to a repair plant, according to the Russian trade journal Military-Industrial Courier."
Kort sagt, pansarvärnsrobot 55 TOW fungerar mot T-90. Besättningen överlever, men stridsvagnen slogs alltså ut ur striden i detta fall, men går att bärga och reparera.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. På engelska: Mission Kill. Vilket räcker på den taktiska arenan men om vagnen kan repareras och besättningen överlever så får man snart strategiska problem (man man inte vinna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vagnen skall kunna repareras krävs att FI kan få hem den, men om du når den innan dess kan du slå ut den permanent.

   Radera
  2. ...eller bärga en själv

   Radera
  3. Det finns en anledning att alla stridsvagnar har rejäla fästpunkter bak och fram samt en rejäl stålvajer - det är för att bogsera de som inte kan rulla för egen maskin. Man lämnar inte en vagn...

   Radera
  4. Det beror väl på om man äger slagfältet efteråt eller ej. Under kriget i Nordafrika klarade sig Rommel bra med en ringa mängd stridsvagnar, eftersom många av de utslagna vagnarna gick att reparera. Men när det började gå dåligt och han tvingades på reträtt så minskade antalet vagnar snabbt eftersom det inte längre gick att ta hand om de utslagna vagnarna.
   Stridsvagnsbärgare är ju inte alltid tillgängliga och en resurs som ibland är snålt tilltagen.

   Radera
  5. Använde allierade erövrade axelmaktstridsvagnar i någon störremängd?

   Radera
  6. Inte vad jag vet. Tvärt om var ju vanligare. Tyskarna hade ju bland annat förband med T-34or och Shermanvagnar i tjänst. Det enda exemplet med erövrade tyska vagnar i allierad tjänst jag kan komma på är den berömda "Cuckoo", en Panther ommålad med brittisk märkning. Det fanns säkert andra exempel också. Men det var nog vanligare att erövrade lastbilar och liknande fordon användes. Stridsvagnar riskerar ju i högre grad vådabekämpning om plötsligt "fel typ" dyker upp. Tyskarna höll ju ihop sina beutepanzers i särskilda förband just därför.

   Radera
 2. Äntligen, dessa pv-robotar är således en produkt där feministerna och den svenska fredsrörelsen kan stödja export från Sverige till både diktaturer och demokratier .

  SvaraRadera
 3. T-90 är normalt en elak aktör på stridsfältet. Handhavandefel ?

  SvaraRadera
 4. Det var det jag skrev på det ursprungliga inlägget. Personalen i stridsvagnen är helt enkelt orutinerade och bajsar i byxan när det smäller. Klart som tusan vagnen skramlar och skakar vid en direktträff. Måste vara sjukt otäckt att sitta i den där burken då. Av given anledning la de benen på ryggen och stack därifrån.

  Direktträff är även en grej som är knepig att öva på. Hur kan man göra det? Skjuta svag-bazooka på fordonet så att personalen får vänja sig vid höga smällar?

  SvaraRadera
 5. TOW är en relativt gammal pv-robot. Tror nog de nyaste plockar T-90.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även ett svart hål plockar en T-90. Fast nu handlade ju inlägget om TOW och T-90 inte om svarta hål och T-90...

   Radera
 6. Bärga? Reparera? I modern krigföring köper man sånt här i snabbköpet så det är väl bara att handla nya grejer när de gamla går sönder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skjut-och-släng-samhället? det låter inte speciellt ekologiskt hållbart

   Radera
  2. Nä, det är ju också därför MP vill sänka momsen på reparationstjänster.

   Radera
 7. Jaha ... hade hoppats att den skulle tas och sedan lämnas över till CIA eller någon som kan göra lite experiment med den. Så att den blir mindre bra att ha.

  SvaraRadera
 8. Skit snack. Eftersom luckan var öppen på T-90 då blev besättningen döva av smällen och hoppade ur stridsvagnen. T-90 klarade sig hur bra som helst. Inga missiler i världen kan slå ut t-90. Titta på det här https://www.youtube.com/watch?time_continue=102&v=Pyqek76qUnI

  SvaraRadera