Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-12 17:17

Trailer till Länsman - TV-seriekoncept för ett energikrisens Sverige

Nedan följer en trailer till TV-seriekonceptet och science-fictionserien Länsman som handlar om ett Sverige, där energikrisen (peak oil?) delat in stora delar av landet (Norrland och delar av Småland) i en uttrycklig och utrymd råvarukoloni för de övriga delarna. Allt för att producera biobränsle åt storstädernas befolkning, som packas ihop för att minska transportbehoven.

Rättsskipningen bland råvarukolonins arbetare i ett annat utrymt Norrland, hanteras förstås av länsman.
Man kan läsa mer om konceptet på lansman.se. Ett citat:
"Välkommen till Utmarken.Länsman är en drama/sci-fi serie under utveckling som utspelar sig i ett annorlunda med bekant nittiotals Sverige där glesbygden har rationaliserats bort genom den så kallade "Omställningen" i följderna av en oväntad energikris.Titelkaraktären är en av flera Länsman, en särskild polisstyrka för utmarken."

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Peak-oil frågeställningen är intressant, jag skulle säga att det troligen främst var geopolitiska förändringar kopplade i till kalla krigets slut i Länsmans värld, men att det lika gärna kan vara (såsom viss facklitteratur från 70-80 talet) så att oljeproduktionen minskade tidigare än i "vår värld", men det spelar ingen större roll för handlingen i stort.

  SvaraRadera
 2. Sci-fi brukar utgå från nutid och extrapolera in i framtiden, så det här är inte sci-fi.

  Vad gäller tillgången på fossila bränslen så verkar det inte finnas något omedelbart problem. Snarare verkar det tvärtom finnas tillräckligt för många år framöver. Visst kanske olja blir en bristvara, men det verkar finnas hur mycket gas som helst, till och med i Sverige. In situ generation av gas från kol under nordsjön blir nästa stora produktionsmetod.

  Så hela konceptet som filmen bygger på fallerar grovt, vilket gör den helt ointressant. D.v.s. väcker inga som helst nya tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har varit orolig för Peak Oil sen den första Oljekällan !
   Det har aldrig inträffat och kommer inte heller att inträffa så länge vi har marknadsekonomi !

   Radera
 3. Men vad händer i Sätila? Bränner flyktingläger. IS med kemvapen eller?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Nanotec 18:13
   Schhhh!
   Putintrollen [enligt den bloggs hemmasnickrade logik] får bara vatten på sin kvarn.

   Radera
 4. Enannan, läs på om konceptet sjunkande "Energy returned on energy invested" (EROI).

  Seriens koncept är mer verklighetsnära än vad man vid en första anblick kan tänkas tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör tilläggas att Länsman är kontrafaktisk historia, det utspelar sig inte i framtiden. Detta framgår ganska tydligt i trailern.

   Jag kan även tillägga att jag är upphovsman, så om ni kan ställa frågor direkt till mig här i diskussionen.

   Radera
  2. Skall bli spännande att följa!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Axel> Så där är det ju redan? Nå, jag hoppas att det finns många spännande idéer som vi än inte ens kan gissa. Ungefär som Jordskott. Efter första avsnittet trodde jag att jag skulle somna, men sedan kom det mer och mer spännande saker. :)

   Radera
  5. @Axel Nilsson 19:13
   Jag gillar titeln "Länsman".

   Radera
  6. Ordet län är redan avskaffat till förmån för region - och att orden hon och han är avskaffade till förmån för hen torde alla veta om vid det här laget - när denna serie väl goes on the air kommer alltså PK-polisen på SVT att ha ändrat till titeln från "Länsman" till "Regionshen". ;-P

   Radera
  7. Som sagt, det finns mer tillgängligt fossilbränsle än någonsin. Genom UCG(Underground Coal Gasification) mångfaldigas plötsligt de tillgängliga fossila resurserna. Exempelvis bara under Nordsjön uppskattas det finnas ca 10^13 ton kol, där UCG kan bli aktuellt. Och i Sverige finns Gripen Gas som prospekterar och finner gas i utvinningsbara mängder.

   Men visst, EROEI för traditionell olja kanske är på väg ner, men samtidigt förbättras tekniken vilket gör att fulolja blir mer lönsamt. D.v.s. EROEI går upp där.

   Radera
  8. Om landsbygden är avfolkad kan man tänka sig att tomrummet fylls ut av vindkraftsparker och vargrevir, enligt den landsbygdsdoktrin som de lattesörplande miljöfascisterna har tagit fram från sitt fäste i Södermalm.

   @Peter Andersson 06:51
   :-)

   Radera
  9. Herr muffins, ja på samma sätt som Robocops förfallna Detroit är verklighet. Alltså en ganska tunn allegori med verklighetsförankring. Jag har utkast för flera olika teman och avsnitt.

   enannan, att t.ex ha med svensk alunskiffer i nåt
   avsnitt är inte så värst långsökt, det passar definitivt in, det går även att ha flera konflikter kopplade till det in handlingen.

   Gruelse, I Länsman har landsbygden redan förlorat, små markägare och orter klarade sig inte igenom omställningen. Det som finns kvar (som hon i trailern) är i praktiken bara rester. Det skedde omfattande ägarskiften liknande baggböleriets dagar.

   Radera
 5. Apropå alternativa energikällor; den här listan kan säkert vara intressant för någon:

  http://gizmodo.com/22-amazing-renewable-energy-projects-that-pave-the-way-1762021945

  SvaraRadera
 6. I vår värld så skall Paris värmas med ved från USA.
  Samarbete över gränserna.

  Fast Svenska kyrkan protesterar mot att de som tar sig över Medelhavet inte får komma vidare och in i vårt samhälle.
  Samma kyrka protesterar även mot de farliga resorna över Medelhavet-men tonar ner protesterna mot Islam som gör att fler tvingas fly.
  I Cornucopias hemtrakter brinner de läger som skall husera de som flytt hela vägen hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska kyrkan är helt ute och seglar, gör sig själv en björntjänst och får de kristna som är kvar att börja tvivla eller se sig om efter andra samfund. Gissar att vi kommer att få se den första "svenska kyrkan" som blir moské på vår landsbyggd inom 10 år.

   Radera