Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2016-03-28 13:14

Sveriges ungdomar är smarta - inser att politiker och beslutsfattare är inkompetenta

Det så kallade Linné-"universitetet" har gjort en studie (PDF) om ungdomars syn på samhällsproblem och framtiden. Där framgår det att Sveriges ungdomar är smarta, då de inser att politiker och beslutsfattare är inkompetenta och inte kommer kunna lösa problemen.
Ungdomars förtroende för vem som kan lösa samhällsutmaningarna. Data: Linné-"universitetet".
Ja, jag har efter snart åtta år faktiskt uppgraderat från Excel 2008 till Excel 2016, och kommer nu experimentera fram
ett nytt standardiserat utseende för mina grafer. Målet är förstås att det ska vara så svårt som möjligt för färgblinda eller personer med nedsatt synförmåga att tolka graferna även framöver.
Ungdomar oroar sig främst över bostadsbristen där 94% ser den som ett mycket stort eller ganska stort problem. Sedan har man arbetslöshet 88%, klimatförändringar 75%, stress 74%, diskriminering 73%, infrastruktur 53% och samhällsekonomin 53%.

Inget överraskande där. Svenska ungdomar flyttar som bekant hemifrån bland de allra första i hela EU, och dessutom allt tidigare, så det är tydligen svårt att få tag på en bostad. Kan finnas viss ironi i detta stycke.

Med det sagt så är ungdomarna smarta. Man har nästan noll förtroende för att politiker och beslutsfattare ska lösa problemen, där 20% respektive 21% tror att lösningarna finns där. Man har något större förtroende för Aftonbladet, som 33% tror kan lösa alla problem.

Istället har man högst förtroende för forskare och forskningen med 60%. Kan diskuteras huruvida man kan forska bort bostadsbrist och arbetslöshet, men det är åtminstone ett sundhetstecken att man inte tror att politiker och beslutsfattare kan lösa något.

Bortsett från forskningen så är det upp till individen själv och näringslivet att lösa problemen enligt ungdomarna. Här tror 40% att lösningarna finns. Bra, där, Sveriges ungdomar. Ni har insett sanningen - politiker skapar problem, de löser dem inte. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Jo, kidsen är inte så korkade som man kan tro, iaf inte mina. Andras ungar däremot...

  Grattis till uppgraderingen av excel. På jobbet kör vi office 2003. Nästan så jag ska vägra byta om jag blir erbjuden uppgradering med motiveringen att den arean av hårddisken har blivit kulturminnesmärkt och inkluderats i UNESCOs världsarvslista.

  SvaraRadera
 2. Och hur mycket fick du pynta för Excel 2016, eller köpte du hela officepaketet? Du vet väl att Libreoffice har alla funktioner som Officepaketet och är gratis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alla funktioner". Nja. Jag har utvärderat Numbers, Libre och Excel. För mitt bruk krävs Excel.

   Sedan köpte jag hela paketet, Office 365, eftersom Word används vid redigering av manus tillsammans med redaktör. Har iofs fungerat med Pages, men med några buggar. Viktigt att ändringshanteringen blir 100%-ig vid redigering av bokmanus. Gamla Word 2008 kraschade hela tiden vid ändringshantering.

   Jag har numera råd med 645:- kronor om året, inklusive 1 TB lagringsutrymme hos Microsoft. Pga det ekonomiska utrymmet tog jag utgiften på 645:-.

   Radera
  2. Bland annat handlar det om import av data från wedsidor. Excel ger minst handpåläggning, och jag behöver att allt går fort för att kunna hålla min produktivitet.

   Radera
  3. Hur tycker du att 2016 paketet fungerar på Mac? Jag skrev nyligen en bok med en medförfattare. Boken innehåller mycket formler och av diverse anledningar behövde vi använda Word istället för Latex. Mitt intryck av 2015 (OS X) var att det var rätt instabilt. Ofta kraschade det eller krävde omstart. Det var dock många ekvationer och dylikt vilket kanske kräver lite extra av programmet.

   Radera
  4. Jag har haft nya Office 365/2016 i knappt två dygn. Kan inte säga ngt annat än att de funktioner jag vant mig vid i Excel finns kvar i exakt samma form, men man slipper blockerande dialogrutor. Så jag verkar kunna upprätthållaproduktiviteten.

   Radera
 3. Det så kallade Linné-"universitetet" ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns följande universitet i Sverige: Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg, Linköping. Möjligen Umeå. Övriga är "universitet".

   Radera
  2. Så Linköping som blev universitet 10 år efter Umeå är mer universitet än Umeå?

   Radera
  3. Ja? Umeå ligger ju i Norrland.

   Radera
  4. Umeå är faktiskt rätt bra. Framförallt i rymdfysik ligger de i framkant. De har dessutom en av landets största pedagogiska institutioner. Inte säker på om det höjer eller sänker kvalitén dock.

   Radera
  5. Umeå är faktiskt rätt bra. Framförallt i rymdfysik ligger de i framkant. De har dessutom en av landets största pedagogiska institutioner. Inte säker på om det höjer eller sänker kvalitén dock.

   Radera
  6. Säkert pittoreskt med undervisning i kåtor och så men man undrar ju lite. De flesta lärarna är väl släkt med varandra.

   Radera
  7. Ha! I Luleå har vi minsann isbjörnar på campus, det har då inte "sörlänningarna" på fjolluniversitetet i Ume!

   Radera
 4. Varför har du fått för dig det??

  SvaraRadera
 5. Uppenbarligen en löjlig och riggad omröstning eftersom alternativet att "en granithård ledare som förkroppsligar folket rent metafysiskt" kan lösa problemen inte finns med.

  SvaraRadera
 6. Diskriminering 73%,i kombination med aftonblaskans 33%..
  Känns inte som ett "normalt" ungdomsresultat" direkt,inte om jag tolkat "mina ungdomars" åsikter om nutiden rätt iaf.
  Problemen i sverige kommer bli en hård nöt såklart,dom som är småbarn idag kommer inte få det så roligt om dom inte har förutsättningarna att kunna emigrera.
  (Iofs kanske ungdomarna tolkat sexualbrott som diskriminering,då är det en mer korrekt siffra såklart.)


  SvaraRadera
 7. Å andra sidan är det inte smart att lämna över politiken till politiker som anser att politiker inte har någon annan uppgift än att privatisera och riva alla hinder för allting.

  SvaraRadera
 8. Politiker är inte helt olikt bolagstoppar. Hoppar från stol till stol och får sedan oskäliga avgångsvederlag.

  Problemet med politik i Sverige är att det är karriärer. Det är absolut inget uppdrag man har av egen övertygelse och att vilja göra något för det folk man företräder. Man fostras i politrukernas kuvös ungdomsförbundet där det sista av dina egna idéer filas bort till förmån för den fastlagda doktrin som alla i partiet okritiskt mässar fram. Och yttrar man avvikande åsikter för mycket hamnar man aldrig vid köttgrytorna. Det är som att försöka bli befordrad genom att dagligen defekera på chefens skrivbord. Få politiker har jobbat på riktigt och därmed sett samhället som det är från lägsta nivå. Den bild dom har glasklar framför sig är vad som mässas från andra djur i samma hage. Man bygger ett fungerande samhälle genom att ta sig an verkligheten såsom den är, inte som man vill att den ska vara. Då börjar man i fel ände. I synnerhet unga politiker och dom som nu gräddas i politikugnen har aldrig och kommer aldrig ha ett jobb mer än politiken. Och ingen vill väl bli arbetslös? Skulle man få sparken från politiken så måste man ju, om man blir utan avgångsvederlaget och hoppar in i en styrelse, söka ett riktigt jobb. Hemska tanke.

  SvaraRadera
 9. Sköna kommentarer från hybrisfarsor, men det är väl så att vara förälder antar jag, man tror att ens egna barn är fantastiska små underverk, inget fel med det. Det är nog ett normalt humanpsykologiskt fenomen.

  Mer troligt är att era barn troligen inte är mer eller mindre begåvade än genomsnittet, de representerar inte heller någon annan än sig själva när de sitter vid middagsbordet och delar med sig av vad de tycker och tänker. Ni fattar väl för sjutton att det urval ni har tillhands är högst begränsat, om ni nu inte har ett yrke där ni kommer i kontakt med väldigt mycket ungdomar dagligen och då kan göra en mer rimlig uppskattning av den generella begåvningsnivån och åldersgruppens åsikter.

  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begåvning (IQ) är ärftligt till mer än 50%, så om de här föräldrarna är begåvade så är chansen stor att deras barn också är det.

   Radera
  2. Stora frågan är hur många som anser sig själva vara begåvade... tyvärr för många antagligen.

   Radera
 10. Apropå ungdomar, här är något som låter näst intill otroligt, 75% av brittiska ungdomar tillbringar nu mindre tid utomhus än fängslade interner (eller hur man nu väljer att översätta "prisoners").

  http://time.com/4272459/u-k-kids-spend-less-time-outside-than-prison-inmates-study-says/

  SvaraRadera
 11. Nej, det där med demokrati är bara skit, eller?

  SvaraRadera
 12. Men 33% tror att media kan lösa utmaningarna. Det nollställer väl det hela och ungdomar idag är som de alltid varit: unga, naiva och oerfarna?

  SvaraRadera
 13. Det är lugnt då det nya prästerskapet det statsfinansierade "forskarna" är helt i händerna på politikerna.

  SvaraRadera
 14. Vad är det som säger att svaren i en sån här undersökning är det som ger lösningarna på "problemen"? Hur man än vrider på kultingen så har minst hälften som svarat under medelintelligens...

  SvaraRadera