Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-11 12:00

Stockholmsvillan ökar i pris med 3605:- SEK om dagen

Villapriserna i landet fortsätter att stiga enligt SCB:s småhusbarometern. Medelvillan i Sverige kostar nu 2 705 kSEK och i Stockholms kommun ökade villapriserna med ca 3 600:- SEK om dagen de senaste tre månaderna. Eller som det heter "det finns ingen bostadsbubbla".
Medelpris villa per större svensk kommun - februari 2016 (kSEK). Källa: SCB Småhusbarometern
I Stockholms kommun steg priserna 5% på ett kvartal, vilket gör att priset på medelvillan steg med 324 000 kronor eller ca 3 605:- SEK om dagen under december till februari. Sägs vara hållbart och rationellt.

Å andra sidan steg priserna med 5 400:- SEK om dagen i Järfälla och 4 188:- SEK om dagen i Mölndal, så Stockholms kommun ligger i lä.
Förändring villapriser per dag i landets större kommuner. Källa: SCB Småhusbarometern
Med tanke på att det bara är 22% i skatt på att göra "bostadskarriär" är det för majoriteten av svenskarna bättre att köpa en villa i Stor-Stockholm än att jobba.

Siffrorna är framräknade baklänges genom att ta medelpriserna och SCB:s avrundade prisförändring senaste tre månaderna, som dock sägs avspegla K/T-talet. Men det är att betrakta som indikativt. Lev med det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Bostadsbubblan lever och frodas fortfarande.

  Jag måste erkänna att min fleråriga prognos om att den skulle toppa ett år efter valet (2014) var åt skogen.

  Och som det ser ut nu, så ser jag inte vad som kan stoppa den, annat än höjda räntor, som vi kanske börjar se nästa år. ?

  SvaraRadera
 2. Staplarna börjar likna den klassiska hockeyklubban nu; då vet man att festen snart är över.

  SvaraRadera
 3. Rimligt? Ja, kanske det är det. Men surt att man inte är med på Stockholmståget...

  Dock finns det rätt rejäl fallhöjd om man budgeterar för 3600 kr in, varje dag, ner till noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ner till minus 3600 eller mer!
   Om priserna sjunker!

   Piketty observerade att samlade förmögenheten är ca 4-5 ggr BNP.

   Om BNP ökar som i år med 4% så skall förmögenheten öka med säg 16%.
   5% per kvartal är väl en effekt av detta?

   Radera
  2. Reallöneökning i klass med BNP ökning ger köpkraft via banklån som matchar Pickettys förväntningar.

   Radera
  3. Varför skulle förmögenheten stiga med 16%?

   Radera
  4. År 1: F = 4 x B
   År 2: F = 4 x (B x (1,04)) = ?

   Radera
 4. Hur många tusen har dina läsare som följt dina råd förlorat? De stackare som på allvar tror att det är fördelaktigt att bo i en hyresrätt och väntar på att kraschen ska inträffa allt medans priserna dubblar sig ett antal ggr.
  Även efter en eventuell krasch kommer priserna att vara långt högre än nivåerna när du började varna för krasch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du hade följt enkäter som varit här så verkar det vara så att det är en minoritet av läsarna som hyr sin bostad...

   Radera
  2. Man måste ju ha någonstans att bo när/om man vill realisera vinsten dock. Det kan ta tid att lösa, bra att stå i bostadskö oavsett om man planerar att flytta eller ej, typ hedga sig mot att ett förhållande/äktenskap går åt helvete, bara för att ta ett exempel. Inte så kul att ge sig ut på bostadsmarknaden nu, om man skulle finna sig i en situation där då t ex ett förhållande går åt skogen.

   Fast vissa Fastighetsbolag/hyresvärdar förmedlar ju delar av sitt bestånd genom intern kö, så där kan det gå undan, om man har rätt profil.

   En del har definitivt cashat ut för tidigt, om man ser det som ett tillgångslag som man investerar i för att få avkastning på sitt kapital, det är ju så gott som omöjligt att försöka pricka botten och toppen många gånger dock.

   Radera
  3. Visar ju bara på det väl kända faktum att ingen kan förutse framtiden.

   Jag menar, att riksbanken skulle ägna sig åt att bygga upp enorma bubblor för att försöka uppnå ett ganska ovidkommande inflationsmål om just 2% hade iaf inte jag någon aning om.

   Så länge det målet ligger fast är utvecklingen rätt förutsägbar, problemet är bara att det är helt omöjligt att säga när någon i beslutande position inser vad de egentligen håller på med.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Man ska aldrig döma beslut utifrån dess resultat. Bara utifrån den information man hade i beslutsläget. https://www.farnamstreetblog.com/2014/03/nassim-taleb-alternative-history/
   Min riskaversion har gjort att jag sitter i en väldigt mycket sämre situation än om jag inte hoppat av bostadsmarknaden för några år sedan. Ångrar jag mig? Ja, men det var kanske ändå inte fel beslut. Hade marknaden kraschat hade jag naturligtvis varit väldigt glad över beslutet.

   Radera
 5. Med det resonemanget borde alla köpt sjurummare på Östermalm.
  Alla andra har förlorat jättemycket relativt sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bah! För att inte tala om de som inte köpt Östermalm, där kan man tala om relativa förluster;)

   Radera
  2. För tusan
   Tänk geologiskt
   Där talar vi tidsspann!
   "snart får du vila för eviga tider" som Vinga killen diktade...

   Radera
  3. Själv har jag förlorat flera hundra miljoner på att inte tippa rätt lottorad genom åren.

   Radera
 6. Det missas helt kostnaderna för att få denna "värdeökning". Jmf 3 miljon på börsen i 20 år, kostar ingenting. Äga en villa för teoretiskt 3 miljoner i 20 år "kostar" i stort sett lika mycket.
  Så det är alltså olika storheter och pratet om att inte jobba bara bo är populistiskt "vi och dom"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får det till ca 1 miljon att äga en villa i 20 år.

   Radera
 7. Prisutvecklingen här i Solna är helt sjuk min lägenhet har stigit med nästan en miljon på 18 månader från 2.1 till ca 3.1

  SvaraRadera
 8. Jämför gärna priserna i svenska städer med de som finns i andra länder: Stockholm framstår som lantlig idyll jämfört med exempelvis Paris. Bostäderna är i bättre skick generellt, men visst ska priserna ner - det går att bygga om den politiska viljan finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholm: "Ett stort utomhusmuseum fullt av spännande djur, intressanta hus och mycket historia." - mama

   Radera