Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-25 14:35

SBAB uppmanar kunderna att låna mer - för att höja värdet på bostaden

Planerna för SBAB:s förvärv av Booli börjar bli tydliga. Nu går man hårt ut med att kunderna ska låna mer på sin bostad, för att renovera och höja värderingen. Samtidigt inför ägaren svenska staten regler som ska motverka ökad skuldsättning, som amorteringskrav.

SBAB köpte Booli och har nu gjort utskick till sina kunder med rubriker som "Vårda din bostad så den kan få ett högre värde". Tanken är att man ska gå in hos SBAB och få en värdering av bostaden via Boolis tjänster, integrerade med SBAB. Sedan ska man se att man har plats för att låna mer pengar på bostaden, och med dessa genomföra värdehöjande renoveringar.

Som bekant höjs värdet på bostaden i bostadsbubblans Sverige mer än vad det kostar att renovera. Fixa nytt badrum för 100 000:-. Vips har bostaden ökat 250 000:- i värde. Och då kan man låna ännu mer och fixa köket.

Man har i utskicket även ett antal mäklare som uttalar sig om hur man ska blåsa upp värderingen av bostaden. T ex slänga klinkers på betonggolvet i källaren. Allt som gör att fler personer kan bo i bostaden verkar också höja värderingen, som att bygga ytterligare ett badrum eller slänga upp en vägg och dörr, så man får ett rum till. SBAB:s tillfrågade mäklare rekommenderar i första hand sådana här billiga åtgärder, istället för att t ex bygga ut villan. Högst värdering vinner!

Och med högre värdering kan man få ännu mer lån från SBAB...

Hur SBAB:s hets att kunderna ska låna mer går ihop med ägaren svenska statens uttalanden om att man oroar sig för hushållens skuldsättning och rent av nu inför amorteringskrav för att komma till rätta med problemet, lämnas som en övning åt ägaren...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Fast det är väl bra att bygga om källaren så kan man hyra ut den till någon som behöver bostad?

  Fast kalkylen blir tuff att få ihop om man använder sig av hantverkare...

  SvaraRadera
 2. Jag gick in på SBAB och värderade huset, de satte direkt värdet till 3,8 miljoner. Har precis haft en värderingsman här som satte värdet till 3,5+-0,2 så nog är det så. Jag fick låna flera miljoner om jag ville. Men, nej tack! Det lär smälla rejält ett tu tre, den dagen den sorgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick 6,6 på SBAB och 6,4 på Booli som baserar sig på lite fler uppgifter än SBAB. Värdet har nu ökat med 120% sedan jag köpte för 12 år sedan.

   Radera
 3. Är det någon som har förstått SBAB:s nuvarande roll? De konkurrerar med de privata bankerna och driver aggressivt utlåningspraxisen i så oansvarig riktning som möjligt.
  Kanske har de tänkt strategiskt för att bevara sin position. Om de har en packe skitlån kommer inte de andra bankerna vilja ta över dem, och då går det inte att lägga ned SBAB. Smart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägaren har beodrad maximalt vinstuttag för att täcka budgethållet. Nästa regim får städa upp

   Radera
  2. Nja, de levererar in 1,5 mdr i vinst på ett år. På en lånestock värd 300 miljarder. Rätt mycket risk per vinst med andra ord. Om marknaden skulle röra sig i väldigt fel riktning skulle det lätt kunna bli tvåsiffrigt antal miljarder i förlust.

   Radera
  3. Nja, de levererar in 1,5 mdr i vinst på ett år. På en lånestock värd 300 miljarder. Rätt mycket risk per vinst med andra ord. Om marknaden skulle röra sig i väldigt fel riktning skulle det lätt kunna bli tvåsiffrigt antal miljarder i förlust.

   Radera
  4. Skulle vara intressant om du ville fördjupa dig lite i hur det "lätt skulle kunna bli tvåsiffrigt antal miljarder i förlust"?

   Radera
 4. Jag gick till SBAB för att få lånelöfte till ett hus som jag efter förvärv tänker hyra ut. Då fick jag veta att SBAB inte ger lån till hus som man själv inte avser bo i. Varför förstår jag inte.

  SvaraRadera
 5. Enligt Ny Teknik skall nu JM helt ha övergett enstegstätning och dylikt.
  Men först efter vägledande dom i HD, verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt. Det krävs utslag i högsta instans, och möjligen skadestånd om flera miljarder för att en av landets största byggbolag skall sluta använda en oduglig byggmetod.
   Vad är det mer för byggfusk som inte är uppmärksammat?

   Radera
  2. Fantastiskt. Det krävs utslag i högsta instans, och möjligen skadestånd om flera miljarder för att en av landets största byggbolag skall sluta använda en oduglig byggmetod.
   Vad är det mer för byggfusk som inte är uppmärksammat?

   Radera
 6. Cornu, http://cornucopia.cornubot.se/2012/02/sveriges-jord-och-skogsbruk-kan-ordna.html
  Varför skrivs så mkt mindre av den typen av inlägg numera? Har du tröttnat på de ämnena? Var imo de bästa på bloggen.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Jag har gjort värdering av tre hus som jag känner väl på Booli. Uppblåst värdering i samtliga tre fall anser jag. Eller så har jag ingen koll alls längre, det är ju möjligt. Men stämmer de värderingarna jag har fått så är marknaden mer skruvad än vad som går att föreställa sig. Tror för min del att många kommer att hamna i tragiska situationer inom ett par år när det smäller. I de flesta fall de som har kommit sist in får jag förmoda. För oss som har haft husen i +20 år och inte tänkt flytta i alla fall, spelar det ingen roll. Jag tänker nog stå och peka finger åt förlorarna; Nu har det inträffat som grannens katt kunde ha räknat ut. Sorry, ni får skylla er själva

  SvaraRadera