Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-18 14:15

Sårbara system, spioneri i molnet och MSB vill byta ut Rakel

En kort uppsamling kring det svenska totalförsvaret. Säpo varnar nu myndigheter för att använda molntjänster, samhällskritisk infrastruktur som kartläggs av Rysslands GRU-operatörer saknar skydd och MSB vill nu byta ut blåljusmyndigheternas och totalförsvarets telekommunikations- och radiosystem Rakel till något som även stöder moderna datatjänster.
Exempel på spionprogramvara, som främmande makt har tillgång till är exempelvis det ryska antivirusbolaget Kaspersky, som laddar upp innehåll från datorer till centrala servrar. Kaspersky har täta kopplingar till Putin. Annars är det antagligen mestadels västerländska molntjänster (se t ex tidigare artikel i ämnet här) som används, men det ändrar inte problemet. Om man säkerhetskontrollerar den egna personalen, men sedan lägger sitt data i molnet så kommer ej säkerhetskontrollerad utländsk personal ha tillgång till datat.

MSB konstaterar att vi har en lång rad sårbara kritiska system i samhället. Det inkluderar infrastruktur som kartläggs av ryska ambassadens GRU-operatörer. I övrigt listar man sådant som tagits upp här på bloggen många gånger. Nödström, dricksvatten och sjukvårdens oförmåga att hantera något annat än små civila incidenter och därmed totala oförmåga vid aggressiva handlingar från främmande makt.
"Enligt MSB saknar en rad viktiga verksamheter reservaggregat för el och riskerar att slås ut vid strömavbrott. Även när det gäller dricksvatten finns det i många områden inga alternativ om vattenförsörjningen skulle slås ut. I flera landsting saknas också möjlighet att förse sjukhus med vatten om det kommunala vattensystemet inte skulle fungera. Sjukvården saknar också kapacitet att hantera händelser med ett stort antal skadade."
I artikeln hos SvD är det framför allt svenska energisystem (=elförsörjning) och kommunikationer som intresserar GRU och SVR.
"Särskilt intresse har ryska underrättelsetjänsterna visat för svenska energi- och kommunikationssystem. [...] För att skydda riket vill vi inte säga var, när och hur vi har sett dem. Men vi vet att det finns ett sådant intresse och vi vet också att det rent allmänt är en del av den ryska planläggningen. "
Så på det privata planet, eller i den organisation du tillhör, bör man planera för strömavbrott och avbruten e-kom. Det är åtminstone vad Ryssland planerar för i sitt arbete med krigsförberedelser mot Sverige.

När Rakelsystemet togs fram till blåljusmyndigheterna och även anslutande andra myndigheter, kommuner, organisationer och rent av företag inom krishantering eller totalförsvar, tänkte man sig inte dagens omfattande trådlösa datatjänster. Istället stöder Rakel bara grundläggande paketdata (tänk SMS), vilket gör att systemet t ex inte kan användas för datatjänster i fält. MSB vill nu att Sverige skaffar ett nytt system, lagom till Rakel börjar bli accepterat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Kommunerna kör numera "all in" på molntjänster som Google och Apple driver.
  Visst kanske du som personal inte skriver känslig info om eleverna, men vad skriver eleverna själva och hur mycket "Big Data" skapas av det de gör och vad är att betrakta som "offentlig handling" som kan fås ut av kommunen, Landstinget osv. även utan spionage.

  SvaraRadera
 2. Alla avsteg från gängse kommunikation kommer att kosta och fallera!

  SvaraRadera
 3. Hur är det med de icke-ryska underrättelsetjänsterna. Vad de är intresserade av är minst lika viktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det samlas in av din bäste vän så kan det läcka ut, bli sålt (privata aktörer har enorma databaser) eller på annat sätt hamna där du intetänkt dig.

   Kryptera mera.

   Radera
  2. Jag var väl mer inne på att i det fall att ett öppet krig mellan NATO och Ryssland faktiskt inträffar kommer NATO förstöra infrastruktur och industri i Sverige om de tror att denna kommer att gynna Ryssland om den finns kvar.

   Detsamma gäller förstås även NATO-länder som Danmark och Norge.

   Radera
 4. Den Svenska Dumheten (DSD) är en bottenlös avgrund. För att inte förvandlas till en hysteriskt vrålande haverist har jag utvecklat hemsnickrade KBT-metoder för att helt undvika att tänka på DSD. Ibland misslyckas det och jag råkar se en skymt av DSD's avgrund, och det är i sanning hemskt. Nu t ex.

  Om Sverige dras in i en väpnad konflikt kommer fienden att börja med att stänga av elförsörjningen. Det räcker med två rudimentärt utbildade gubbar i en hantverkarbil och några hundra kilo sprängämne för att släcka hela jä-a sk-ten. Ta till 5-6 kryssningsrobotar när det är minusgader och släckningen är permanent. Framåt våren kommer befolkningen att vara under en miljon - samtliga med erfarenhet av kannibalism.

  Jag vill inte skriva något om de svaga punkterna i vattenkraften, för det skulle kunna inspiera Breivik-typer, och Ryska generalstaben vet redan om det.

  Slutsatsen är att Sverige helt enkelt inte tål någon väpnad konflikt alls. Noll. Zero. Nada. Det enda vi kan förlita oss på är diplomatiska medel. Allt snack om "militärt försvar" sänder en fullständigt bedövande stank av DSD omkring sig.

  Så, nu skall jag tänka på annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den du,nu tänker jag ju inte på annat..
   :-P
   En morgon vaknar vi i mörker utan el,vår militär skall då mobilisera mot vad?
   Hela systemet släcks utan ett gram sprängämne och våra stammisar får dessutom inte ens bära vapen från hemmet.
   Bolibompalandet nr 1
   Rakel förresten..Många fattar ju inte hur grupperna fungerar,än mindre hur utrustningen används.

   Radera
 5. There is no cloud - It's just someone else's computer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra uttryckt. Den spar jag i minnet (mitt eget).

   Radera
  2. NSA CLOUD: The world's easiest cloud services.
   It's simple. It's ubiquitous. It's free. No registration required.
   http://www.nsa-cloud.com/

   (For your own convenience, we already signed you up!)

   Radera
 6. Karma is a bitch, hade säpo/fra etc inte varit springpojkar till usa hade kanske intresset från ryskt håll varit kraftigt reducerat.

  Och att klaga på Kaspersky som är en av de företag som hindrar NSA trojaner är ju hysteriskt.. ha ha ha!


  "Försvarets radioanstalt (FRA) har tillsammans med amerikanska signalspaningsmyndigheten NSA utvecklat system för att göra dataintrång och installera spionprogram."
  http://www.svd.se/intimt-samarbete-mellan-fra-och-nsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intresset från ryskt håll har varit stort långt innan USA ens existerade.

   Radera
  2. Och Karl XII borde vara ett varnande exempel.

   Radera
  3. Och Putins pojkar och flickor lallar vidare i sin värld.

   Radera
  4. Blir ni aldrig trötta på att skriva faktabefriade, vaga sarkasmer? Menar du att FRA & NSA inte har utvecklat system för att göra dataintrång och installera spionprogram? Eller vad är det är du försöker uttrycka med din minimala språkliga begåvning?

   Radera
  5. Hej John

   Det finns fler som ser världen i svart och vit...självaste bloggaren verkar tillhöra denna grupp enligt min uppfattning.
   Vill bara påminner om "Merkels" och hennes (kanske inte så smarta) fån häromsistens där "the good guys over there in the west" lyssnade flitig...

   Radera
 7. Det ser snarare ut som om de vill komplettera Rakel med 4G-tjänster, tycker jag, och det är väl vettigt, och då kommer väl 4G-tjänsterna att vara "bonus" (d.v.s. man får vara glad om de fungerar). https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/MSB-rustar-Rakel/ På lång sikt vill de fasa ut Rakel om det visar sig att kommersiella tjänster är bättre, men det lär ju inte hända om man använder relevanta scenarion, vilket man förstås hoppas. Kommersiell infrastruktur optimerar ju sällan med fientligt angrepp som dimensionerande scenario, och redundans kommer ju inte av sig självt, även om rätt mycket av det kan komma genom krävande konsumenter som använder stor bandbredd.

  I en framtid kan mycket av infrastrukturen för datakommunikation ses som "commodity", och då kan man kanske till och med från MSB:s sida beställa privat 4G (byt "4" mot något annat) med egen kraftförsörjning. Men det är förstås en ren möjlighetsspekulation. 5G går ju en smula åt det hållet, vad jag förstår.

  SvaraRadera
 8. Hur många myndigheter kör med OFFICE365, och den funktionen som gör all mail tillgänglig via molnet, samt att all data kan/ska lagras i molnet?

  Till vem (svensk myndighet alltså... inte han med dollarbuntarna i parken) kan man rapportera sina tankar om svagheter man ser, vågar ju knappast skriva dem på internet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amenvaf... Skulle DU orka läsa dravlet som Svenska myndigheter manifesterar i Office? Själv skulle jag förlora lusten att leva inom 15 minuter om jag tvingades läsa Landshövdingens mejl. DSD!

   Radera
  2. Well, det kanske är för dig okänt, men det finns myndigheter som hanterar en del känsligt material. Och förmodligen inte i mailen.

   Radera
  3. "Känsligt material" my ass. Vad du än kan hitta hos folk så har Kardashians lagt ut något värre på YouTube. På 1940-talet kunde ryssarna utpressa homosexuella med hot om att avslöja dem. Idag kan de bara bli hotade med att INTE bli inbjudna till Putins julfest.

   Radera
  4. Vad bra att du vet att det jag vet är fel! :)

   Radera
 9. Och mitt i alltihop ska Polisen kanske organiseras om... Igen! Visst är det Polisen som ska styra landets krisorganisation nationellt, eller är det regeringen, eller kommunerna själva? Tänkte fråga Dan Eliasson, men kom på att inte ens han vet.
  Ett gyllene tillfälle för fi.

  SvaraRadera
 10. Glöm inte det största spionprogrammet från Ryssland som grundades av Sergey Brin. Fler och fler företag lägger sina filer där. Haha ni är blåsta!

  SvaraRadera
 11. Lars Bern har skrivit ett läsvärt balanserat inlägg på sin blogg:
  http://anthropocene.live/2016/03/19/sapo-skrammer-med-ryssen/

  "Självklart noterar det nationalistiska Ryssland att vi är lierade med deras uttalade fiende. Det gör givetvis vårt land åter till en viktig måltavla för deras underrättelseverksamhet, vilket SÄPO-rapporten bekräftar."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intelligent artikel, skönt att se att alla inte blivit dreglande idioter.

   Radera
 12. Alltid lika kul att läsa kommentarsfält som vuxit fram på fredagskvällar! Ingen nämnd, ingen glömd. Påminner mig om balladen om den kaxiga myran! Hehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som alla vet är 5 myror fler än 4 elefanter..

   "Ryska vapensystem är idag mer tekniskt avancerade och på några punkter sannolikt bättre och långt kostnadseffektivare än de amerikanska. Mer pang för pengarna alltså! Vad gäller kärnvapen finns uppgifter som snarast tyder på att ryssarna numer har mer avancerade system än USA, med kärnvapenmissiler som kombinerar ballistiska egenskaper med kryssningsförmåga.
   Mot dem har USA inget försvar."

   Så hur USA i det läget ska kunna hjälpa oss kanske du kan förklara för mig?

   Radera
 13. Nu lämnar jag denna blogg helt, det kryllar av rysstroll som trumpetar ut landets inbillade makt och härlighet.
  Lycka till Lars, jag prepper på i stillhet och väntar på dina böcker i stället.

  SvaraRadera
 14. @Rysstrollen, ni kan försöka ta Sverige, men ni tar aldrig svenskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är mig du syftar på är jag varken ryss eller har någon större anledning att invadera ett land jag redan är född och medborgare i.

   Ett tips är att använda fakta och argument för din position och sedan debattera utifrån dessa, istället för att låta som en papegoja som bara har lärt sig ordet "rysstroll" och sedan repeterar detta ord i all oändlighet.

   Vem vet, du kanske har någon poäng, men hur ska man någonsin veta det?

   Radera
 15. Äh, varför hålla igen? Det är lördagkväll. Här ett tips till nästa actionroman:

  https://goo.gl/35vj06

  Länsstyrelsen i Norrbotten gjorde en utredning för bortåt 20 år sedan som visade att om den här dammen spricker så kommer halva Luleå att spolas ut i bottenviken ca 30 timmar senare. Och det kommer inte att finnas en enda fungerande passage över Luleälven. Broar, dammar - allt spolas bort. Och elproduktionen försvinner såklart den med...

  SvaraRadera