Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2016-03-17 13:14

Säpo om rysk påverkan på svensk opinion

Idag släppte Säkerhetspolisen sin årsbok för 2015, där man bland annat kan läsa om de ryska informationsoperationerna mot svensk opinion. Samtidigt kan man konstatera att svenskarna inte är dumma i huvudet och att Kremls propagandasajt Sputnik nu lagt ner sin svenskspråkiga sajt som hade patetiskt låga besökssiffror. De svenska trollen och landsförrädarna är likt här i bloggens kommentarsfält få, men patologiskt högljudda för att överdriva sin egen förträfflighet och överdriva stödet för Putins diktaturregim i Sverige.

Cirka en tredjedel av de ryska "diplomaterna" på ryska ambassaden är i själva verket operatörer från den militära underrättelsetjänsten GRU eller den civila motsvarigheten SVR skriver Säpo. Det innebär att man aktivt har cirka tio operatörer arbetande i Sverige under diplomatiskt skydd. Personer på den ryska ambassaden har därför förklarats persona non grata under året och fått lämna landet.

Det pågår aktiv kartläggning och spionage mot militära och civila mål från rysk sida.
"Fortsatt rysk kartläggning av civil och militär infrastruktur [...] Sådan kartläggning kan ligga till grund för planläggning av bland annat sabotage.I slutändan kan syftet vara att lamslå viktiga samhällsfunktioner. Säkerhetspolisen har kunskap om att Ryssland arbetar med kart­läggning av både civil och militär infra­ struktur genom att använda samtliga av dessa metoder."
Över till informationsoperationerna och de sk trollen. Avsikten med de ryska informationsoperationerna är att skada Sverige genom att minska förtroendet för beslutsfattare och myndigheter, samt påverka det politiska beslutsfattandet och opinionen.

Var alltså fullt medveten om att trollen i kommentarsfält alltså är landsförrädare som går Putin och Kremls ärenden. Samtidigt är dessa mycket få, men patologiskt högljudda och agerar på flera ställe samtidigt och under olika pseudonymer för att överdriva sitt antal.

Säpo skriver:
"Bristande granskning av etablerade medie­ kanaler och snabba okritiska delningar i sociala media medför att förvrängda, fel­aktiga och förvanskade budskap får snabb spridning. Risken är att allmänhetens tilltro till all nyhetsförmedling minskas. Samma effekt kan även nås genom att nyhetsarenan över ödas av nonsens – syftet är att grumla bilden och så frön av tvivel i form av ”kom­ pletterande sanningar”."
Trollen, avlönad psyops och nyttiga patologiska idioter upprepar den ryska propagandan, som har ett tydligt syfte. Säpo återigen:
"Säkerhetspolisens bild är att Ryssland genom offentliga uttalanden har försökt påverka debatten om Sveriges säkerhetspolitiska väg­val. Liknande propaganda sprids också i soci­ ala medier i Sverige. Samma felaktiga, för­vrängda och förvanskade budskap som sprids genom den offentliga propagandan sprids här. Syftet är att få ut pro­ryska budskap samt spä på oro och skapa splittring i samhället."
Kort sagt, trollen är landsförrädare som går Kremls och Putins ärenden. De gillar att kalla sig "Sverigevänner" men det är ett nyspråk för kremlin och Kremls lakejer.

Ni hittar Säpos årsbok som PDF här.

Relaterat på den positiva sidan är att Kremls propagandasajt Sputnik nu lagt ner sin svenskspråkiga tjänst. Det fanns helt enkelt ingen som var intresserad av att läsa skiten.

Man hade räknare på artiklarna, som visades publikt med 300 - 400 läsningar per artikel. Det kan jämföras med att den här bloggen har runt 10 000 läsningar per artikel i snitt. Av Sputniks besökssiffror är dessutom en del det svenska kontraspionaget och övriga Rysslandskritiker som bevakar propagandan.

Svenskarna är alltså sunt kritiska och går inte på den ryska propagandan. Att trollen skriker högt i sociala medier representerar inte det obefintliga stöd Putin-diktaturen och Kreml faktiskt har i Sverige.

Istället kommer man antagligen även fortsatt satsa på att paketera om propagandan och informationsoperationernas påverkan via "vanliga" kanaler och arbeta på att få ut den i vanliga media och alternativa media, som har betydligt fler läsare än patetiska Sputnik. Sputniks svenska texter var så uselt skrivna att det var tydligt att det var propaganda, medan svenskar kommer ha svårare att göra den bedömningen om texterna är på engelska. Trots självbilden att vi är så himla bra på engelska, så saknar många svenskar förmågan att värdera nyanser i annat språk än svenska.

På annat håll nås vi av nyheten att Estland och Lettland avser att bygga stängsel längs den ryska gränsen till en kostnad på 71 miljoner euro enbart för Estland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

106 kommentarer:

 1. Att "minska förtroendet för beslutsfattare" i Sverige tycks vara en självlysande uppgift. Alternativt är ryssarna grymt skickliga på det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ha blivit påverkad av ryssarna. Mitt förtroende för Steffe o Åsa har minskat rejält.
   PS. Allas lika värde. DS

   Radera
  2. "Alternativt är ryssarna grymt skickliga på det!"

   Snarare tvärtom. De behöver ju inte använda sina skickligaste operatörer på att underminera förtroendet för inkompetenta klåpare.

   Radera
  3. Behövs inga psyops med med en så inkompetent pajasregering som Sverige har. Det jobb med att undergräva förtroendet för politiker och myndigheter som regeringen inte fixar själva, ordnar media åt dem, med Wolodararski, Virtanen, Lindberg m.fl. i spetsen. Det svenska samhällsbygget har totalhavererat, helt utan rysk inblandning. Putin kunde inte ha effektivare agenter.

   Radera
  4. Något som är obefintligt kan inte minska, starkt av Styrbord att gå ut med att han haft någon form av förtroende för Steffe och Åsa!

   Radera
 2. "Avsikten med de ryska informationsoperationerna är att skada Sverige genom att minska förtroendet för beslutsfattare och myndigheter [...]"

  Hmmm... jag tror bestämt jag läst en del inlägg på det här temat på en blogg.

  SvaraRadera
 3. Det behövs väl inte någon främmande makt till detta i Sverige.
  Vi har ju polis och riksdag, landsting etc.
  Tyvärr räcker det och spiller över.
  Nej, jag är inte glad åt det.
  Verkar det så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är påverkad av rysk psyops och han från MUST.

   Radera
  2. Nej men om du tänker och känner så kan det delvis bero på en långvarig men lågintensiv informationskampanj från rysk (via GRU) sida. Skattebetalarns förening t.ex. är med stor sannolikhet en GRU-konstruktion som lockar till sig nyttiga idioter med syfte att under gräva skattebasen för de centrala samhällsfunktioner du listar upp.

   Radera
  3. Bäste "Styrbord"
   Är det därför jag gillar Finland?
   Den bästa delen av gamla Sverige
   Och av Ryssland ävenledes...
   Såg igår att finnarna visst klassas som världens 5:te lyckligaste land.
   Sverige som 10 :de.

   Radera
 4. Cornu är lustig man, många konster kunde han - tror han på det själv? Jag vet inte, men en som blint tror på det som PK-media propagerar för kan väl inte ha rätt?
  Har tyvärr en del icke-PK vänner som har liknade åsikter som Cornu - dessa är det pga av att de köper PK-medias bild och har en gammal skepsis/rysskräck vilket gör dem mottagliga.
  Är tveksam till om PK-bilden av Ryssland delas av mycket insatta militärer men jag gissar att det stora flertalet hänger på därför att de av karriärskäl önskar att vi går med i Nato.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...icke-pk vänner som har rysskräck? Här gick jag runt och trodde det var PK:arna som var genetisk programmerade att hata allt ryskt medan icke-pk-vännerna (Sverigevännerna) var de som älskade Ryssland?

   Så knyter vi ihop säcken med att det handlar militärer som vill göra karriär i Nato.

   Jodå. Jag är helt med dig RB, klara, tydliga och logiska argument.

   Radera
  2. Du behöver nog hålla isär begreppen lite. Här var det ju uppgifter från SÄPO som avses, vilket som jag har fattat det, är en statlig myndighet och inte en form av media. Jag tror för övrigt att SÄPO kan ha information som varken bloggförfattaren, vi bloggläsare eller medieföretagen har tillgång till.

   Radera
  3. Att en f ö i stort sett balanserad person, som denne CC, totalt klappat igenom betr "hotet" från Ryssland, är bestickande. Hur kan sådan rabiat hållning kombineras med balanserade åsikter inom andra områden? Trovärdighet at stake, varningsflagg hissad.

   Radera
  4. Folk som kommenterar på en blogg har ofta en överdriven tro på sin påverkan. De allra flesta människor bryr sig inte om bloggar som skriver om "tråkiga" ämnen, än mindre bryr de sig om vad putins trollare skriver, utan baserar sin tro på "PK"-medias rapportering.

   Eftersläpningen mellan tidig insikt, exempelsvis här på bloggen, och insikt hos allmänheten är minst ett halvår. Som refernes kan man ta flyktingdebaclet som utspelade sig precis som nämnts här minst 6 månader innan det hände, då folk till slut började inse fakta och politikerna till slut vågade agera.

   Putins trollfabrik är bortkastade pengar.

   Radera
  5. @RB Dina s.k. "icke-PK vänner", kan det vara så illa att de i grunden egentligen är kulturmarxister?

   @Ådärkomdenja
   Eeeh vaaa...? Detta är SÄPOs egna uppgifter som bloggen delger.

   @enannan +1

   Radera
 5. Vilket blaj. Säpo är köpta av sionistmaffian.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazisionisterna, om jag får be!

   Radera
  2. Sionistmaffian... Justja. Vart la jag foliehatten nu igen....?

   Radera
  3. Du menar den Judisk-Negroida-Världskonspirationen som styr över allting? då håller jag med, det är farliga typer! Dödsknarkarnazisterna är som gosedjur i jämförelse.

   Radera
 6. "Var alltså fullt medveten om att trollen i kommentarsfält alltså är landsförrädare som går Putin och Kremls ärenden."

  -----------

  Jag kan bara prata för mig själv men jag har, till skillnad från Säpo, inget som helst samarbete med utländska säkerhetsorganisationer. Säpo samarbetar dessutom med en utländsk makt som dessutom utgör en fara för svenska medborgares säkerhet med sina permanenta krig, sin eviga krigshets och sina demoniseringskampanjer.

  Ett land som dessutom är en oligarki, torterar folk, dödar oskyldiga utan rättegång med drönare och har en övervakningsmaskin som hade fått Sovjetunionen att dregla.


  SvaraRadera
  Svar
  1. @John M
   Cornu blir allt mer desperat i sina oförskämda uttalanden. Nästa lite kul att läsa då jag tror att vi sakta men säkert går åt rätt håll. Allt i Ryssland är inte precis som jag vill ha det - men jag bor ju inte där. 80% sägs stödja Putin vilket mångfalt högre siffror än något västland kan visa upp. Jag anser att den svenska sk demokratin saknar grundläggande för att vara en äkta demokrati - vi har åsiktsförtyck i statlig media och vi har inte yttrandefrihet som anstår en demokrati. Sverige har dålig politisk bredd - till och med SD kan väl kallas PK nuförtiden.

   Radera
  2. @John, samarbeta Sverige med Ryssland? Se på fan.

   RB; Kim Jong-um har 100% stöd. Det kan ingen visa upp. Fast vänta nu.. Det kanske finns ett skäl till det *hmmm*.

   Ah, det är därför du är bitter. SD var inte de där invandrar-jude-afrikan-norden-europa-hatande gänget som du hade hoppats på. Tråkigt.

   Radera
  3. @Kommunaltjänstemannen

   Om det nu hade varit så att ryssfobikerna här hade haft någon som helst substans i sina åsikter så kanske de kommit på bättre argument än "troll" och impotenta lustigheter.

   Radera
  4. Kommunaltjänstemannen, jag var på väg att skriva något åt det hållet. Men jag vill påpeka att valdeltagandet bara var på 99,97%. Vad de 0,03% som saknas stödjer vet vi ju inte.

   Vad "ryssfobikerna" har för argument att inte älska Ryssland (eller framför allt Putins regim)? Ja, om man bor under en sten kan man ju alltid fråga sig detta.
   En regim som fängslar och får sina oppositionspolitiker mördade, som i princip har kontrollen över all media i landet, och utnyttjar denna för propaganda långt värre än den vi ser här hemma, som annekterar delar av andra länder när de tycker detta passar, spelar ut kärnvapenkortet i tid och otid och som överlag är väldigt dåligt skickad att ta hand om sina egna medborgare.. vad finns det att inte älska, liksom?

   Den ryska regimens värderingar är så långt ifrån mina att den som vill införa dem i mitt land antingen får skjuta mig eller slänga ut mig, för det blir tamejfan över min döda kropp.

   Radera
  5. Vem annan än någon svårt paranoid person tror på allvar att Ryssland håller på att införa något som helst i vårt land?

   FRA, Säpo och Must sitter djupt inkilade i bakdelen på CIA och NSA.

   Radera
  6. Det skrev jag inte heller, om du läser riktigt noga. Det finns gott om folk som delar samma värderingar, och gärna ser dem gälla här också. Jag behöver inte vara så värst paranoid för att se detta. Det räcker med att se en del uttalande från SD-företrädare, om bokbål, stoppa media etc.
   FRA, MUST, CIA och NSA har inget med det att göra.

   Radera
  7. Men då verkar det inte vara rysk propaganda eller ryska agenter du har problem med utan svenskar som vill införa fascism och det är väl knappast Putins fel oavsett hur mycket man hatar honom eller ryssland?

   Radera
  8. Det är ju knappast svartvitt. Självklart kan inte svensk fascism skyllas på Putin, men han är ju inte heller dummare än att han ser att han kan dra nytta av de svenska fascisterna på samma sätt som Sovjet drog nytta av (och Putin fortsätter att dra nytta av) folk med inflytande på vänsterkanten. Vilket ju är ämnet för blogginlägget.

   Radera
  9. Elefanten i rummet är dock att fascismens bensin är de flyktingar som Nato glatt producerar i massor med sina petrodollarkorståg runt globen.

   Radera
  10. Putin i bananrepubliken Ryssland är ju en maffiaboss i klass med Mugabe, så det går inte att jämföra honom med demokratiskt valda ledare i den utvecklade världen.

   Radera
  11. Maffiabossar och oligarker var just de som tog över efter sovjet föll och det är en bra bit kvar där möjligtvis.

   Men usa är på vägåt andra hållet, de måste rösta fram miljardärer för att de litar inte längre på att deras politiker är mutade och usa är redan officiellt en oligarki:

   America is an oligarchy, not a democracy or republic, university study finds
   http://www.washingtontimes.com/news/2014/apr/21/americas-oligarchy-not-democracy-or-republic-unive/

   Radera
  12. "Men jag vill påpeka att valdeltagandet bara var på 99,97%. Vad de 0,03% som saknas stödjer vet vi ju inte." Jag fick det en gång förklarat för mig att detta beror på att röstlängden tas fram innan själva röstningsdagen och folk har hunnit dö däremellan.

   Om de dött av naturliga orsaker eller inte däremot... "Hellre död än röd" kanske?

   Radera
  13. исток, det låter som en mycket trolig förklaring. Om de inte var döda innan valet är de nog det efter i alla fall.

   Radera
 7. Trollen hoppade fram i kommentarsfältet trots att det är mitt på dagen. Jag trodde att troll sprack om dom utsattes för solljus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet kanske du mer om, än vad jag gör..

   Radera
 8. Kan vi inte glädja oss åt rankningen i Yale´s EPI index!
  Där kan man ju utläsa att Norge med sina elbilar går rekordstarkt.
  17:de plats.
  Måste givetvis bero på dessa bilar...
  Finland och Sverige får nöja sig med platserna 1 och 2.
  Kanske p.g.a vedeldade bastu brasor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige 3 skulle det vara...
   Får duga!
   Unnar Island med sina hemska fjällor anda platsen...

   Radera
 9. Vet inte om jag tycker att SÄPO är sanningssägare direkt. De är beroende av medel och därför beroende av att måla upp en bild av hot. Men Cornucopia sväljer betet.

  Ryssland ligger där de ligger och vi får förhålla oss till dem. Vi kan antingen ta avstånd eller försöka förstå.
  Det tjatas om Krimannekteringen. I dagens SVD får vi lite insikt om hur folket på Krim tycker.

  Vågar man ge sig in på propagandakanalen RT så blir man upplyst om Turkarnas och kurdernas problem och på Syrienkrisen. Upplysande för den som har ett öppet sinne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är ett gängkrig mellan Bandidos och Hells Angels är det nog smartare att hålla sig utanför än att bli Hells Angels prospects, om liknelsen är förståelig.

   Radera
  2. Säpo är numera direkt underställda regeringen, och man måste därför misstänka att de används som propagandakanal för den rödgröna röran. Sund samhällskritik har ingenting med ryska påverkansoperationer att göra. Självklart får regeringens, myndigheters och medias agerande konsekvenser för förtroendet för dem. Att inbilla sig att kritik och negativa reaktioner på samhällets tillstånd kan avfärdas som "rysk påverkansoperation" kan man däremot utan tvekan avfärda som vänsterpsyops. Och nej, man behöver inte heller vara ett rysstroll för att vara negativ till Hillary Clinton.

   Radera
  3. @Säpo är numera direkt underställda regeringen

   Och Sverige är på väg att bli en delstat i usa, varför åker alla svenska regeringschefer till usa innan de tillträder, gå på kurs i petrodollarkrig?

   Radera
  4. Det är klart att de måste åka dit och gå igenom ceremonin för skulls&bones innan de får tillåtelse att bli regeringschef. De kan ju inte vara suppleanter hur länge som helst.

   Radera
 10. Läs och begrunda -- https://understrecket.wordpress.com/2015/07/08/wilderangs-rysskrack-som-affarside/comment-page-1/#comment-35

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”bolånetorskar” stämmer väl iofs men "ryssen kommer" alarmismen är nog bara en affärside.

   Radera
  2. Mycket trovärdigt. Tur att man inte gynnat pajasen med att läsa någon av böckerna. Cornucopia är körd snart. Det märks redan för det är väldigt lite kommentarer efter hans inlägg :)

   Radera
  3. Mycket trovärdigt. Tur att man inte gynnat pajasen med att läsa någon av böckerna. Cornucopia är körd snart. Det märks redan för det är väldigt lite kommentarer efter hans inlägg :)

   Radera
  4. Peter7256, John Mynona och Berra. F*n vad kassa ni är. Om ni ska agera psyops så funkar det inte att ni bara kommenterar Cornus Rysslandsrelaterade inlägg. Ni måste liksom kommentera andra artiklar så ni smälter in. Fattar ni? Och "peter7256", du måste byta nick för i nuvarande form framstår det bara som spammigt/datorgenererat. Låt dig inspireras av "Berra", han har valt ett nick som gör att man får associationer till en vanlig hederlig (nåja) svensk arbetare. Någon som är lätt att identifiera sig med och därmed lätt att sympatisera med. Berras inlägg får därmed bättre genomslagskraft. Sov så gott nu mina godingar :)

   Radera
  5. Varför skulle jag byta nick? Jag gillar bloggen, men inläggen om Ryssland stämmer ju inte överens med verkligheten, därav min kritik om dom, och ja, jag är en hederlig arbetare..

   Radera
  6. Ok... En länken till obskyrt anonymt blogginlägg. Wow - trovärdigheten flödar.

   Det råkar inte vara så att den bloggaren vill få lite uppmärksamhet och därför nämner Lars? Näääää, så kan det ju inte vara!

   Radera
  7. @peter7256 "Jag gillar bloggen, men inläggen om Ryssland stämmer ju inte överens med verkligheten"
   Stämmer inte överens med MIN verklighet menar du.

   Radera
 11. Säpo skriver:

  "Bristande granskning av etablerade medie­ kanaler och snabba okritiska delningar i sociala media medför att förvrängda, fel­aktiga och förvanskade budskap får snabb spridning. Risken är att allmänhetens tilltro till all nyhetsförmedling minskas."

  Det där passar väldigt bra in på SVT och DN ... Som konstant censurerar och förvanskar alla ev problem som invandringen för med sig.... Det har inte så mkt med Ryssland att göra, mer med att SVT och andra media försöker styra, påverka och förvanska ...

  Såklart att det medför ett minskat förtroende för media och myndigheter. Det är dessvärre deras eget fel, dom mörkar med flit kostnader och problem, och alla smarta personer börjar se igenom detta.

  Igår hade tex SVT ett vänster-reportage om förmögenhets-skattesmitare... Där dom försökte hänga ut en massa "SammhällsToppar", som påstods undanhållit 7 miljarder... Dom jämförde sen hur många undersköterskor som man kan anställa för denna summa....

  Dom glömde att nämna att Migrationsvärket bara behöver knäppa med fingrarna för att få 50 eller 100 miljarder extra. För att betala för 30k tonåringar från Afganistan & Somalia som inte har här att göra!


  Är det någon som litar på SVTs opartiskhet ?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det roliga med UG var att det var personer som INTE gömde pengar som hängdes ut!

   Radera
  2. Hur är det.
   Finns ens undersköterskor mer?
   Nej, det har inget med Hector att göra...

   Radera
  3. UG är ett märkligt program, vissa avsnitt är lysande andra fullständigt värdelösa. Det verkar som om de har alldeles för få uppslag för att kunna göra ett program i veckan vore bättre med ett varannan månad.

   Det i onsdags om påstådda skattesmitare var patetiskt en timme med upptagetsignaler och folk som la på luren, ingen som helst förklaring av hur perversa kapitalskatterna var i Sverige innan 2006 och hur mycket mer skatt man nu får in efter att Alliansen sänkte skatterna till mer rimliga nivåer.

   Radera
  4. Där fick UG ett uppslag:
   Så många dagisplaster går vi miste om efter Alliansens skattesänkningar!

   För att inte tala om att det var fängelse på straffskalan för dolda tillgångar:
   Så många platser i fängelserna är nu lediga osv.

   Radera
 12. "Bristande granskning av etablerade medie­ kanaler och snabba okritiska delningar i sociala media medför att förvrängda, fel­aktiga och förvanskade budskap får snabb spridning. Risken är att allmänhetens tilltro till all nyhetsförmedling minskas."

  Skriver Säpo bergis från Natos center för strategisk kommunikation i Lettland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle de skriva från Lettland när de har kontor i Sverige? Verkar som att gå över ån efter vatten.

   Radera
 13. Det är egentligen inte så förvånande. EU utsätter Ryssland för press efter invasionen i Ukraina. Ryssland måste svara, men har inte de trupper (och kommer inte heller ha det inom de närmaste 20 åren) att konfrontera EU. Så vad gör man ? Jo, man använder de öppnademokratiernas egna system för att underminera och stärka sin egen position. Det är allt de kan göra och de gär det bra. Kolla till exempel på youtube och videosnuttar om Finska eller Norska eller Svenska försvaret. Det dyker alltid upp en idiot som påstår sig vara från ett tex England som säger att alla svenska soldater är fjollor och att man inte kommer visa någon nåd när England anfaller Norge...det är helt snurrigt men också helt klart Psyops-aktiviteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det märkliga är hur snabbt allmänheten sväljer betet.

   Radera
 14. Jag behöver då inte Rysk påverkan för att få minskat förtroende för de styrande i vårat stackars land.
  Minskat förtroende går väl knappast att få om förtroendet redan saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller, spreds det något nytt virus som attackerar hjärnan hos ledande politiker runt sekelskiftet är en fråga man kan ställa sig.

   Radera
 15. SÄPO fick inte med Trump. Han är tydligen ett hot mot världsfreden,ekonomin och hela samhället. Värre än IS o alla terrorister tillsammans enligt svensk media.

  Allas lika värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppet går till Clintonskan.
   Hoppas hon lärt sig något efter hennes period som fredsförstörare i Syrien och Libyen.
   Obama har det ej. Noll koll på vem han ger pangare till.

   Radera
  2. Clintonskan är finansierad av vapenföretag och Wall Street som förmodligen vill ha utdelning för sina investeringar.

   Det är väl därför vanliga amerikaner är så desperata att de satsar på såna som Trump som redan är miljardär och därmed inte dreglar över lobbyistpengar som de prostituerade amerikanska politikerna brukar.

   Radera
  3. Korruption med andra ord?
   Lula var inte speciellt rik, vilket nu givit honom en ny titel, stabschef, allt för att skydda honom från åtal.
   Löfven är väl heller inte så tät?

   Radera
  4. @Löfven är väl heller inte så tät?

   Men han är global försäljare av wallenbergs olika vapensystem, så sverige börjar mer och mer likna usa, går vi med i nato och låter usa ställa lite kryssningsmissiler riktade mot moskva blir det nog riktigt livat.

   Radera
  5. "Korruption med andra ord?"

   Jag tror inte det heter det längre eftersom lobbyister övertalat politiker att legalisera korruption.

   Radera
  6. Inte behövs det något Sputnik på svenska inte. Det finns med största tydlighet sådana som skriver "putinsanningar" på svenska i alla fall. Inte minst på den här sidan.

   Radera
  7. @Lars-Erik Andersson

   Det räcker att läsa amerikanska artiklar om amerikansk politik för att förstå, varför ta omvägar?

   License to Profit: Legalized Corruption in the US Congress
   http://www.truth-out.org/news/item/5432:license-to-profit-legalized-corruption-in-the-us-congress

   Radera
  8. Som sagt, "putinsanningar" grasserar även utan Sputnik på svenska.

   Radera
  9. @Lars-Erik Andersson

   Tydligen finns det ryska agenter långt upp i den amerikanska hierarkin också:

   Getting Big Money Out of Politics and Restoring Democracy
   https://berniesanders.com/issues/money-in-politics/

   Putinagenter överallt!!

   Radera
 16. https://youtu.be/9lDN5b6ET0I
  Kort om Hillary,hon borde inte vara där hon är i dagsläget.

  SvaraRadera
 17. Två MÖP tomtar i P1 sitter och räknar på antalet dödade av Ryssar i framtiden.
  Skrämmande med dessa konspirationsteorier!

  SR borde sända Ryska motpropaganda för att ge en sann bild.
  Av Krim kanske? Eller Syrienkonflikten? Eller Ukrainas problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore trevligare om svensk media kunde ägna sig åt självständig undersökande journalistik istället för att översätta nyheter direkt från vita huset och sprida hysteri om ryska invasioner med miniubåtar och liknande.

   Radera
  2. Eller så kan de bara översätta direkt från sanningen, Pravda.

   Radera
  3. Propagandaministeriet kommer aldrig ta upp Obamas mord på tusentals civila inklusive barn med sina avrättningar med drönarna.

   Radera
 18. Det vore intressant om någon kunde peka på exakt vilka personer som är såna som påverkar opinionen, och obs, alltså såna som har en direkt koppling till GRU etc.
  Eller trovärdig information, exv vilka tweets/facebookinlägg som ger en grund för sån här påverkan.
  Och även vilka vinklade nyheter som ger samma effekt.

  Själv har jag inga förslag på de två första, men på den sista finns massor. Exv att man kunnat förstå att Putin drar tillbaka all trupp från Syrien. Det är ju inte alls så, han drar tillbaka en del, men har ju kvar två hela militärbaser med 1000 militärer. Och han kan ju snabbt, om han vill, återställa en större militär närvaro.

  SvaraRadera
 19. Samtidigt i Sverige.... vet SÄPO om att vi köper merparten av vår olja från Putin. Svenska skattade pengar göder Tsaren. Är det inte nära landsförräderi eller åtminstone lite hyckleri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker du nu Styrbord? "Vi" är olika eller åtminstone minst ett företag som köper oljan. Och det är knappast ägt av staten varför inga skattepengar går åt till inköpen. Sedan råder inget beslut av Eu att bojkotta rysk olja. Påtryckningarna mot Putin är ännu något mildare.

   Verkligheten är att "vi" sedan säljer en del av den något bearbetad råolja till svenska brukare som oftast betalar skatt till staten via säljaren. "Vi" säljer också mätt i pengar mer bearbetad olja i form av bensin, diesel och asfalt till utländska kunder för större belopp än det all rysk olja har köpts in för.

   Visst göds Tsaren av minst ett av Sveriges fem raffinaderierna men samtidigt svenska staten och ett antal personer som jobbar med raffinering och alltså minst ett raffinaderi.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Staten drar in absurt mycket skatt på redan hårt skattade pengar på bensin köpt från en diktator. Visst med en privat aktör som mellanhand. Är inte det hyckleri? Att ryggradslösa EU politiker väljer att undanta olja och gas är för att de tagit idiotiska beslut som gjort oss beroende av Ryssland alternativt att de får pengar av Tsaren.

   Radera
  3. Vår käre president Barroso är en kommunist och maoist. Not to be trusted...

   Radera
  4. Jag anser att skatten borde vara högre på fossil energi. Vi behöver i första hand snabbare bort från den extra växthuseffekten. Detta betyder inte att jag vill höja den totala skatten. Så länge Putin kan sälja sin olja till någon annan än Eu finns inget annat än en ganska harmlös effekt av att bojkotta hans olja. Det tar hårdare om vi ytterligare minskar vårt beroende av fossil energi. Lägre olje- och gaspris tär hårt på Putin.

   Det är ett tag sedan Barroso ersattes av Junker som ordförande i Europeiska kommissionen. Vad för president är Barroso?

   Din definition av kommunist verkar ska jag säga lite lite egen - kan du utveckla den?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Du beskriver ett hyckleri, eller? Att det skulle vara harmlöst har jag svårt att tro, effekten skulle iaf vara större än att inte sälja ost till Ryssland. Att ändra sin moral med argumentet att det är harmlöst låter som hyckleri för mig men alla har sin kompass. Du är i gott sällskap med politikerna.

   OK, fd president. Min definition av en kommunist, är just att han varit kommunist och förmodligen fortfarande är, kanske en hycklande. Om inte ditt Google är trasigt kan du söka på hans bakgrund. Juncker är hans bästa kompis...

   Radera
 20. Varför kallar du sverigevänner rysslandvänner? Om man kallar sig sverigevän så är man antagligen vän av just Sverige. (Enstaka personer kan naturligtvis samtidigt vara rysslandsvänner, kubavänner eller vän till något annat land.) Jag kan inte förstå annat än att du skriver som du gör för att skapa hat och misstro mot oss som gillar vårt land (och som önskar att det skulle fått fortsätta vara ett normalt, civiliserat land utan vålds- och bidragstagarinvasion). Jag tror din blogg skulle vinna på att du inte grundlöst anklagar folk för vara lakejer till Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan inte vara Sverigevänner. I alla tider har det funnits de som tycker att man ska skämmas för att vara svensk. Svenska flaggan är rasistisk osv. Nationalist, patriot är för en del skällsord. Då är det lättare att vara USA-vän, att amerikanare är stolta patrioter och nationalister är inte så noga. Det stolta inkluderar även nya amerikanare.

   Lättare att slå splittring enligt god rysk psyopsanda. Vi kanske har en dubbelbluff på Blogger..

   Radera
  2. Titeln "sverigevän" är ju så fånig. En del som kallar sig sverigevänner är mot EU och NATO, en del till och med tittar med beundran på Tsar Putin. Jag anser mig själv vara patriot och "sverigevän" och tycker att NATO är vägen framåt för svensk försvarspolitik, och att det är med de andra nordiska länderna och västeuropa, och för all del USA vi ska vara allierade med, för det är där vi har mest att vinna, ekonomiskt, kulturellt, industriellt etc.

   Radera
  3. @ErikG

   Nato är definitivt vägen fram till fler krig, flyktingströmmar och kallt krig. Så är det sånt man gillar..

   Radera
  4. @ErikG 08:43
   Jaså du tycker titeln Sverigevän är fånig. Ja då kan jag glädja dig med att nationalstaten Sverige kommer förstöras inom kort tack vare den USA-beroende, destruktiva massinvandringspolitiken.

   Och snart är alla kompetenta, fosterlandsälskande beslutsfattare från kalla krigets glada dagar pensionerade, vilket lämnar fältet fritt för ”progressivare krafter” att låta det nordeuropeiska, lågutbildade, kriminella, territorialförsvarslösa Multikultiparadiset att uppgå i både Eurozonen och Nato/USA. Därmed blir den en gång så fina nationen Sverige, som inte endast är en geografisk yta, helt utraderad.

   Hur många fungerande RBS70 finns det nu i Sverige?

   Ingen svensk patriot (=Sverigevän) säger någonsin att titeln Sverigevän är fånig. Glöm det, grabben!

   Om du tror att en militärt alliansfri nation inte kan ha ett livligt ekonomiskt, kulturellt, industriellt utbyte med Norden och omvärlden, ska du inte skriva kommentarer, utan bygga med lego.

   Radera
 21. Hej

  verkar vara en rejäl "bumerang-artikel" här...det formligen bara vimlar av "ryska psyops" här helt plötslig.

  "Avsikten med de ryska informationsoperationerna är att skada Sverige genom att minska förtroendet för beslutsfattare och myndigheter, samt påverka det politiska beslutsfattandet och opinionen."

  Med dessa få meningar har du lyckats med att antigen idiotförklara dig själv...eller också att idiotförklara dig själv bäste Lars.

  Men tack för skrattet skall du ha!

  Och nu ner med foliehatten och "Feierabend" för i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hade du läst citatet själv så hade du sett det första ordet: "Avsikten".

   Rysk psyops AVSIKT är att skada Sverige står det. Där tror jag på SÄPO. Lars avsikt är jag mer osäker på, då han aldrig (vad jag vet) tydligt angett den eller visat den (utöver att han är positiv till NATO pga att Sverige är militärt svaga), men min bedömning/gissning är att hans avsikt är att göra Sverige starkare genom att provocera folk till att tänka lite.

   Sen är det ju tyvärr så att processerna både för att skada och för att stärka, på detta sätt, ser väldigt snarlika ut.

   Radera
  2. @Rysk psyops AVSIKT är att skada Sverige står det. Där tror jag på SÄPO.

   Det är mycket tro och tyckande men kan någon vara snäll att lägga fram BEVIS för att rysslands media eller agenter "påverkar den demokratiska processen" i Sverige?

   Om man nu är rabiat anti-kommunist och kapitalistförespråkare borde man väl välkomna all typ av konkurrens, även från RT mfl?

   Och man måste vara korkad som fan om man inte tror nationell media speglar nationella intressen oavsett om den nationen heter USA eller Ryssland.

   Sen är ryssarnas avsikt snarare att skydda Ryssland än att skada Sverige.

   Radera
 22. Bara för att Putin är en magaloman psykopatisk ex-KGB-are med narcissistiska stormaktsdrömmar så betyder det inte att PK-maffian, korrumperade politiker och tjänstemän inte förtjänar en rejäl dos av intellektuellt smisk!

  SvaraRadera
 23. Bra att du återigen tar upp SD:s Putinkramande, det tål att exponeras! Det värsta är dock att vi har flertalet statsanställda tjänstemän (läs: universitetslektorer) som propagerar till förmån för Putin. Har två yngre släktingar som studerar inom samhällsvetenskap/humaniora och deras berättelser om vad föreläsarna spyr ur sig under lektionerna är riktigt obehagligt (dock knappast förvånande då vi alla vet att socialister/kommunister tyvärr är överrepresenterade inom dessa ämnen). Har fått namn på personerna, men vet inte vad jag ska göra med informationen. Blev synnerligen bestört när jag fick reda på att jag och vi andra skattebetalare finansierar Putinkramande statsanställdas (!) löner. Än värre är att snorvalparna (studenterna) tror att de "tänker kritiskt" när de sväljer allt vad föreläsarna säger och tar parti för Putin. Tacka postmodernismen för det. Bah!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Stentrollet

   För det första är putin ingen kommunist/socialist han är en nationalist som vägrar underkasta sig petrodollarn, det är därför han blir demoniserad.

   För det andra har det ingen betydelse vad SD, tjänstemän eller lektorer tycker om putin.

   Frågan är istället om det är en speciellt bra ide att slänga den alliansfrihet som hållt sverige utanför konflikter i hundratals år ut genom fönstret?

   Var inte Sovjetunionen i så fall ett större hot än Putin? Och vi klarade oss utmärkt genom kalla kriget utan att bli bas för amerikanska trupper och kärnvapen.

   Radera
 24. Landsförrädarna = de destruktiva element i Sverige som:

  * säljer ut svensk suveränitet och beslutsfattande till utlandet (ratificerandet av Lissabonfördraget och klubbandet av Grundlagsändringen 2010)
  * förstör svensk försvarsförmåga (Värnpliktens avskaffande, "Långtbortistandoktrinen", territorialförsvarsförstörelsen, försäljningen av svensk försvarsindustri till utlandet)
  * utsorkar säkerhetspolitiken till främmande makt (Värdlandsavtalet 2016)
  * banar väg för samhällskollapsen och gör Sverige till en "failed state" genom en ”forcerad befolkningspolitik”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, men du glömde åtminstone ett par punkter:

   * som stödjer öppet aggressiva diktaturer som för krig mot sina grannar i Europa.

   * som stödjer diktatorer som lönnmördar sina politiska motståndare och som kastar folk i fängelse pga diverse privata livsstilsval.

   Landsförrädarna finns överallt i alla former.

   Radera
  2. Det är långt fler i sverige som arbetar för amerikanska intressen än ryska i alla fall. Och om man nu ska slänga ord som "landsförrädare" omkring sig så bör väl då detta gälla svenskar som arbetar för den amerikanska regimen och amerikanska intressen och då ökar krigsrisken och svenska medborgares säkerhet, minst lika mycket som cornus hjärnspöken "putintroll"

   Radera
  3. @Mattias 08:41

   Du tänker uppenbarligen på Carl Bildt eller på USA när du gjorde din kompletterande punktlista. Såväl hen som USA stöder det saudiska kungahuset och turken Erdogan. Men hörru du, Saudiarabien ligger inte Europa. Så skippa Europa i din punktlista.

   Radera
 25. Den nästan totala dominansen av alla dessa hatare och vilseledare är starkt demotiverande, vad finns det att säga liksom i en sån miljö där man vet att man bara kommer få hån och hat till svar, vilket väl också är poängen..

  Så man måste hitta vägar runt det. SD-trollens modell är att alltid kunna säga något som sprider deras sjuka världsbild, exakt alla saker som sägs ska bemötas med ett hopkok av PK!, men-dom-andra-då och allmänna fördomar.

  Vi som tillämpar någon form av öppenhet och feedback i vårt sanningssökande, vare sig socialister som jag eller liberaler som Lars, har inte riktigt lika lätt att bara kräka ur oss standardiserat skitsnack på beställning.

  Är det då något vi bör anpassa oss till, eller är det debatten som den förs med anonymitet och kvantitet som dränker kvalitet som signum som borde bytas ut mot mer reglerade former? Fler alternativ finns antagligen, de får fåtalet läsare som inte är troll fundera på.

  SvaraRadera
 26. Om Ryssarna har samma AVSIKT att destabilisera och förlöjliga politiken i USA så är de väldigt framgångsrika, i alla fall i Presidentvalsracet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med många natoanhängare som har en massa åsikter om ryssland är att de har extremt dålig koll på den amerikanska politiken både utrikes och inrikespolitiken.

   Anledningen till att det amerikanska valet blivit en cirkus är att de flesta amerikanska medborgare är medvetna om att deras politiker är köpta av vapenföretag och wall street och därmed desperat letar efter någon väg ut ur korruptionen, så då kommer kandidater som trump och sanders som båda hotar denna ordning.

   Usa är en oligarki. Detta är ett faktum som de flesta amerikaner är smärtsamt medvetna om och hur mycket man än hatar putin så var det de oligarker som tagit över rysk industri efter muren föll de han slängde i fängelse och det gör honom till en hjälte för många amerikaner med.

   Radera
  2. Men USA då?!?! Helt apropå...

   Radera
  3. Det faktum att de har militärbaser i 150 länder runt jorden, startat krig och konflikter i majoriteten av de länder folk sen flyr till sverige från, och att vår militärs och underrättelsetjänsts samarbete med dem är den största anledningen till ryssarnas intresse, är tillräckligt för att inte kunna ignorera konsekvenserna av detta lands påverkan.

   Om man lyckas med detta ändå är man totalt blind och några lobotomerade smartass-sarkasmer ändrar inte fakta.

   Radera