Cornucopia?

Aktuellt

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns do...

2016-03-23 17:02

Ryssland övar vid finska gränsen - DDOS-angrepp mot finska försvarsministeriet och riksdagen

Ryssland startade i måndags den militära anfallsövningen Ladoga 2016, som sker inom synhåll från finska gränsen. Samtidigt angreps igår finska försvarsministeriets websida och idag angreps finska riksdagen. Man kan gissa att det inte bara är traditionella militära förband som övas.

"På tisdagen var det finska Försvarsministeriets webbsidor som stod på tur.
[...]
På onsdagseftermiddagen utsattes Finlands riksdag för en belastningsattack. Riksdagens offentliga nättjänst var utslagen flera timmar. Riksdagen kommenterar inte händelsen i det här skedet."
Ryssland är världens till ytan största land. Ändå väljer man att köra övningen Ladoga 2016 precis vid den finska gränsen.

Förutom den planerade övningen drog man även igång en oannonserad beredskapsövning (eng snap excercise) med 30 000 man, 3 800 fordon och artilleripjäser och 100 flygplan i västra militärdistriktet. Bland annat har man transporterat och luftlandsatt luftburna förband från VDV med 15 transportflygplan.

Inte nog med det, man har även dragit igång en övning av de strategiska robotstyrkorna, dvs de interkontinentala kärnvapenrobotstyrkorna, plus en övning med de semiballistiska robotförbanden med Iskanderrobotar i just västra militärdistriktet närmast Sverige.

Man kan fundera på helgens DDOS-angrepp mot Sverige. Inför ett angrepp mot andra länder kommer man förstås försöka sänka de ländernas infrastruktur med olika metoder. Ingen hackergrupp har tagit på sig angreppen mot Sverige och inte heller de pågående angreppen mot Finland. En gissning kan vara att Ryssland även övar andra förmågor än de traditionellt vapenbärande.

Yles artikel påtalar hur billigt det annars är att köpa DDOS-angrepp av hackare med botnät. En siffra på 500 EUR nämns exempelvis, samtidigt som man också påtalar att t ex Facebook och Google är för kraftfulla för att sänkas. Den här bloggen körs hos Google. Säkerhetsexperten Petteri Järvinen instämmer i min analys om angreppen mot svensk media:
"Och i Sverige kallade till exempel Svenska Dagbladet belastningsattacken mot de svenska medierna för ett hot mot demokratin, men så långt skulle inte Järvinen gå.
- Nej, det är inte ett hot mot demokratin. Mediehusen måste se till att deras webbsidor har tillräckligt med kapacitet så att sidorna fungerar också när många besöker dem samtidigt. Trafiken kan till exempel dirigeras om till en så kallad molnbaserad tjänst där webbplatsens kapacitet kan skalas upp precis då när det behövs. Då ligger sidan till exempel på Googles eller Amazons servrar."
Så var det med den saken. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Vad om nedtoningen av attacken mot svenska medier i helgen? Hävdas det är en internationell attack med virussmittade datorer världen runt. Attackerna mot Finland under Ryska manövern känns obehaglig. Får nog förkovra mig i "prepping"

  SvaraRadera
 2. Granskning Sverige ringer försvarsmakten.
  https://www.youtube.com/watch?v=szxT5vgUi0w

  SvaraRadera
 3. Finns juridiska hinder att lägga information utomlands om du behandlar personuppgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns dock tjänster som kan filtrera trafiken innan den kommer fram till den vanliga servern. T ex Cloudflare https://www.cloudflare.com/overview/

   Radera
  2. Nu var det väl dock inte tidningarnas interna nätverk som utsattes för en DDOS-attack? Interna nätet bör inte vara i närheten av så enkelt att angripa som en publik websida eller något annat publikt system.

   Radera
  3. Korrekt men jag har svårt att se vinsten att lägga presentationslagret på en molntjänst och databaserna lokalt. Dyrt, sämre prestanda och du kan inte skala.

   Radera
  4. Har inte gått till botten med det här så jag kan ha fel, men det ser ut att handla om Upstream Filtering till en intakt website, så det handlar inte om att separera presentation från databas.

   "All traffic is passed through a "cleaning center" or a "scrubbing center" via various methods such as proxies, tunnels or even direct circuits, which separates "bad" traffic (DDoS and also other common internet attacks) and only sends good traffic beyond to the server." wikipedia.

   Radera
 4. Dags att skicka över jägargrupper som kan lasra på lämplig finsk infrastruktur alltså. Ungefär som i Gripen NG: a new generation is ready. Are you? , tänk bort afrikansk stäpp och in taigan i ställen. Det liknar (spoiler) faktiskt scenariot i en bok som jag inte håller på att skriva.

  SvaraRadera
 5. Typiskt ryssarna att vara ute och öva mitt under påsken!

  SvaraRadera
 6. Sverige gillade iaf 10miljoner kubik råolja från Putin förra året. Det är en markering som heter duga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser gärna mer siffror om hur mycket olja vi köper och i vilka pumpar Putins svarta guld hamnar så man kan välja vilken diktatur man ska stödja då bilen ska matas...

   Radera
  2. Jag tror det är svårt att få fram var pumpens innehåll kommer ifrån. Ska försöka ge lite hjälp. Vi har fem raffinaderier som råolja kommer till från er än Ryssland. Sedan exporteras i kronor mycket stor andel av produkterna som kommer ut medan annat går vidare till tex plastindustrin.

   Bodde under tonåren mest i Karlstad där en stor kaffeproducent gav lite ledtrådar till hur råvaror och förädlade produkter hanteras. När någon konkurrent lyckades tillfälligt sälja för mycket tillverkade Löfbergs lila enligt annat recept till tex någon som fått oväntat besök i deras förpackningar och vise versa. Gissar att samma förhållande gäller när det gäller bensin och diesel.

   Mitt råd är att du skaffar en elbil eller åtminstone en plugin hybrid så du kan minska all fossil efterfrågan vilket drabbar Putin hårt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jo så långt har jag förstått att systemet är konstruerat så att man är chanslös i att se källan. Men på hur mycket som tas upp och hur mycket som konsumeras borde vissa slutsatser ändå kunna dras.

   Styrbord nämner en siffra, men var kan vi få den verifierad?

   Radera
  4. Googla på "svensk oljeimport Ryssland" eller så försöker du påverka vår käre utrikesminister att göra något som faktiskt gör skillnad och sluta hyckla.

   Radera
  5. Sverige ska alltså enskilt starta ett oprovocerat handelskrig med Ryssland genom att i lag förbjuda import av rysk olja?

   Verkar både vettigt och effektivt.

   Radera
 7. Varje land har väl rätt att öva inom sitt område om vi undantar Ryssland. Att öva inom andra länders områden är för vissa en given rätt. Nåväl Niinistö har nyligen varit i Moskva och det här kan tolkas som en understrykning av vad som väntar Finland vid en NATO-anslutning. Tag fram en karta och kolla. Gynnar det verkligen Finland att bli ett gränsland mellan de två antagonisterna och bli första offret? Finland har haft erfarenheter hur det är att förlita sig på en stormakt. Slutsatsen blir att hålla sig utanför och försöka undvika att bli inblandad. Sverige har haft en politik sedan 1812 av att hålla landet utanför krig; något som det en aggressiv NATO-kampanj ej föresvävar. Ut till korståg även om syftet med målet är grumligt.
  Nej till Nato. Nej till värdlandsavtalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när andra övar nära Ryssland så ylar ju Lavrov&co om att det underminerar den internationella säkerheten, etc osv.

   Radera
  2. Varje land har rätt att gå med i NATO om de vill, det är inget som grannarna ska invadera över eller hota med kärnvapen om... *host* Ryssland *host*

   Radera
  3. Varje land har rätt att gå med i NATO och får således ta konsekvenserna av det. Så enkelt är det. Är det vettigare att vara ovän med en mäktig granne än att ha vänskapliga förbindelser?

   Radera
  4. Ryssland ska alltså alltid konsulteras och ha vetorätt på alla säkerhetspolitiska beslut?

   Vi har redan idag alla nackdelarna av att vara med i NATO utan några av fördelarna. Ryssland, och Sovjet innan dess, ser oss som medlem fast utan Artikel 5 skydd.

   Radera
  5. @wikstrom:

   Precis, nästan alla våra grannar är ju med i NATO. SÅ det är bäst att vi också går med i deras vänskapliga allians. För det var väl så du menade?

   Radera
  6. Kan ju tillägga att Ryssland och NATO haft samarbete i många år genom t ex Partnerskap för fred och ett särskilt NATO-Russia council. Det funkade ganska bra tills ryssarna bestämde sig för att invadera och annektera ett grannland. Om Ryssland bara kunde sluta anfalla sina grannländer är jag övertygad om att vi skulle kunna komma överens med dem.

   Radera
  7. Och du wikstrom, om nu alla får gå med i NATO, varför försöker Ryssland kräva NATO på garantier om att Ukraina aldrig får gå med? Rimmar inte det väldigt illa med det du påstår?

   http://www.bbc.com/news/world-europe-30107520

   Russia has called for "a 100% guarantee that no-one would think about Ukraine joining Nato", President Vladimir Putin's spokesman has told the BBC.

   Lögnare.

   Radera
  8. Välkommen tillbaka Ben, nu blir det trevligt att följa bloggen igen.

   Radera
 8. Hej

  Om jag vore motståndare till Ryssland, så skulle jag precis vid tidspunkten för den ryska övningen starta exvis en DDOS.
  Sedan kan "Propagandaapparaten" tar över...

  Eftersom detta är hypotetiskt så tillåt mig en likaså fråga:
  Känns det bra att i så fall vara en "nyttig idiot" Lars?

  Jag bara undrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore kul att även studera vår egen propaganda. Om Cornu är helt oberoende kunde han ju visa på den. Jag är nog lite för "van" för att se den, men jag gissar att den ser helt olik ut den som Ryssland exempelvis begagnar sig av.

   Fast jag är betydligt mer anti-konspirationsteorier än många i öst. Men kanske för att det är färre konspirationer här??

   Men vi vet ju inget om vem som startade DDOS-en i Sverige än va?

   Radera
  2. Apropå propaganda så hävdar ryssarna att Deutsche Welle fick ett budgetpåslag om 311 miljoner EUR för att "hjärntvätta ryssar". Hur många ryssar som nu kollar på DW...

   http://ria.ru/analytics/20160323/1395656565.html

   Fast egentligen är DW:s totala budget ungefär 311 miljoner EUR:

   http://www.dw.com/popups/pdf/47167483/2014-income-statement.pdf

   Radera
  3. Tror fortfarande "attacken" mot svensk media var en "false flag" av mediakoncernen själv. MSM brukar ju ha en vana av att försöka styra om opinion/medömkan/nyhetsflöde när det går för mkt emot dom.
   Nu har det varit en tid när försäljning gått ner och missnöjet mot MSM ökat.
   Så logiskt att de vill få till lite "dags att tycka synd om oss"-nyhet.
   "Just my 5 cents"

   Radera
  4. Ja, jättemånga tyckte nog synd om typ Researchgruppen.

   Radera
 9. Ge oss gärna uppdateringar om USA:s/Nato:s militärövningar runtom i världen, om utrymme finnes. I övrigt ett lästips till Uncle Sam-frälste Cornup, http://anthropocene.live/2016/03/22/vilka-ar-de-ansvariga/ , en kärnfulll resumè över krigs- och terroristfrämjarlandet utan konkurrens, USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du se en något utdaterad jämförelse som sträcker sig till 2015:

   http://uk.businessinsider.com/russias-military-exercises-are-way-bigger-than-natos-2015-2?r=US&IR=T

   Största NATO-övningen: 25000 pers

   Största ryska övningen: 160 000 pers.

   Radera
  2. @Ådärkomdenja

   Här har du NATOs egen öppet tillgängliga lista (pdf) över övningar 2016.

   Nu vill jag att du ger mig Rysslands motsvarighet, om utrymme finnes.

   Radera
  3. Blä, glömde ju såklart länken! Här.

   Radera
 10. Innan sverige blev ett fjompland satt piloter sextimmarspass i cockpit om jag inte minns fel,idag är dom hemma och har påsklov.
  Säkert har det pratats hbtq problem innan lovet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla försvarsanställda har gått en HBTQ-kurs även hemvärnet. Bered dig på en "påskattack" när försvaret har påsklov och sitter med sina ägg. Ryssarna har inte gått kursen och bryr sig inte om svenska humana fackliga regler och budget. Men vi har vår verklighet och dom sin. Vår Vapenvägrare prioriterar säkert äggen framför ryssarnas verkligheten.

   Radera
  2. @Styrbord
   Vi är många som inte lever i ryssarnas verklighet, dvs inte utan HBTQ, för i Ryssland finns detta som bekant inte.

   Radera
 11. Och? USA och NATO gör konstant samma sak...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen vaddå, det räknas ju inte, dom är ju så att säga på vår sida. Ja inte min förstås men er.

   Radera
  2. Vill minnas att undertecknad reste till Skåne en vacker dag i juni förra året och plåtade just NATO som övade, och det blev ett jävla liv i kommentarsfältet, och undertecknad anklagades mer eller mindre för att vara fosterlandsförrädare som inte tog till vapen och började beskjuta NATO-trupperna. Så att säga att NATO-övningar inte rapporteras på denna sida är lögn och förbannad dikt.

   Radera
  3. Här är länken, ifall man är för lat för att skriva "baltops" i sökfältet.
   http://cornucopia.cornubot.se/2015/06/baltops-2015-foton-fran-landstigningen.html

   Radera
  4. NATO övar aldrig pricis vid en gräns av den enkla anledningen att det är mycket provocerande och destabiliserande att göra det. Dessutom är NATOs övningar oftast försvarsgrensspecifika d.v.s. enbart flyg, enbart flotta osv, för att inte kunna misstolkas som ett angrepp.

   Ryssland gör exakt tvärt om. Stora övningar helt utan förvarning, alla försvarsgrenar samverkar och övningarna är mycket ofta precis vid gränsen.

   Ryssland vill provocera, hota och destabilisera. Det är avsiktlig signalpolitik och ett sätt att skapa en ny normalbild som sedan kan, om behov uppstår, blixtsnabbt och utan förvarning övergå i anfallskrig.

   Radera
  5. Nej, Ryssland vill visa sin styrka, för att demonstrera ett starkt försvar, mot USA/NATO:s oupphörliga ambitioner att förgöra Ryssland.

   Radera
 12. Efterlyser fortsättningen på din prepper skola!

  SvaraRadera
 13. Bara ett fåtal psyops i tråden. Har alla påsklov eller vad händer? Känns tomt utan er. Får väl kompensera med egen propaganda: "Haha, Cornu har så lågt förtroende att inte ens psyopsen kommenterar längre". USA är dumma. Och bara för att USA är dumma får Putin bete sig hur han vill. Två fel gör ett rätt. Min fiendes fiende är min vän." #visomintegåttidenusastyrdasvenskaskolan

  SvaraRadera